tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Üniversiteler-Açıkögretim > Açıkögretim Ders Notları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Açıkögretim Ders Notları Açıkögretim ders notları,Açıkögretim üniversitesi ders notları,Açıkögretim lisesi ders notları,Açıkögretim okulu ders notları...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Tarih Öncesi Uygarlıklar - 5
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1313

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.04.13, 13:13   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
ASYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295
Puan Grafiği
Rep Puanı:9435
Rep Gücü:116
RD:ASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 118
480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Tarih Öncesi Uygarlıklar - 5

Tarih Öncesi Uygarlıklar - 5

Mezolitik Dönem, kelime anlamı olarak Türkçe’de genel olarak kullanışı olan Ara Taş Çağının’nın aksine Orta Taş Çağı anlamına gelir. (Eski Yunanca Mesos: Orta, Lithos: Taş) Yaklaşık olarak İ.Ö. 12 000 ile İ.Ö. 8000 yılları arasında yaşandığı düşünülen bu dönem, tam manasıyla insanların mağaradan inip barınaklar yapmaya başlamadan önceki geçiş dönemine rastlar.
Paleolitik Çağın sonuna doğru, yani İ.Ö. 12.000 yıllarında yaşanan iklim değişiklikleri insanların yaşamını direkt olarak etkiledi. Buzul çağının sona ermesiyle buzullar dünya’nın kuzey kısmına doğru çekildi. Çekildikleri yerlerdeki soğuk hava kendisini ılıman veya sıcak iklimlere bıraktı. Bu iklim değişikliğine bağlı olarak bitki örtüsü ve hayvan faunası da değişti. Örneğin oldukça tüylü bir kalın posta sahip olan mamut yerini daha küçük ve hızlı hayvanlara bıraktı.

Teknoloji Gelişiyor: Mikrolit Aletler

İnsanlar da bu duruma tıpkı bitki ve hayvanlar gibi ayak uydurmaya başladı. Hantal ve kalın posta sahip olan av hayvanlarının yerini daha küçük, atik ve çevik hayvanlara bırakması insanların paleolitik dönemde kullandığı aletleri de değiştirmesine yol açtı. Örneğin iri bir mamutu avlamak için kullanılan bir aletle, hızlı ve çevik bir tavşanı avlamak için kullanılan alet bir olamazdı. Dolayısıyla artık bu hantal av malzemelerinin yerini, daha küçük ve hızlı birşeyler almalıydı. Bu yüzden de ok ve yay gibi silahlar işte bu geçiş döneminde icat edildi.

Epipaleolitik olarak da isimlendirilen bu dönemin en büyük özelliği, “mikrolit” adı verilen aletlerin yapımına başlanmış olmasıdır. Nedir bu “mikrolit aletler” diyeceksinizdir, hemen açıklayalım: Cam gibi olmasının yanı sıra oldukça sağlam bir yapıya sahip olan obsidyen, çakmak taşı, kemik gibi malzemelerden yapılan küçük aletlere verilen isimdir.

Mezolitik Çağ Yerleşmeleri

Bu dönemde yaşamın halen besin toplayıcılığı ve av ile sürdürüldüğü bilinir. Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisindeki Mezolitik Çağ yerleşimleri Marmara bölgesinde ve Batı Karadenizde görülür. Karain, Beldibi, Belbaşı, Şarklı Mapara, Söğüt mağaralarının mezolitik dönem katmanlarının yanı sıra, Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde bulunan Söğüt Tarlası ile Biris mezarlıkları gibi yüzey yerleşmeleri bu geçiş dönemini en iyi şekilde temsil eder.

Bunun yanı sıra Öküzini Mağarası’nın mezolitik dönem katmanlarında ele geçen dibek ve öğütme taşları tahıl öğütme işleminin bu dönemde başlandığını gösterir. Ayrıca gene aynı mağarada ele geçen buluntular arasında bir takım kompozit yani karmaşık aletler de bulunur. Çakmaktaşı ve obsidyen malzemeden elde edilen mikrolit aletlerin ahşap bir sopa yardımıyla tutturulmasından tarihin bilinen ilk orağı bu dönemde icat edilir. Bu da insanların artık buldukları ya da ürettikleri(?) bitkileri seri bir şekilde biçme ihtiyacı duyacak kadar geniş tarım alanlarını bildiklerini gösterir.

Mezolitik dönem için söylenebilecek en son ve aslında en ilgi çekici şey ise, tarihte ilk defa bir hayvanın bu dönemde evcilleştirilmiş olmasıdır. Peki "Bu hayvan nedir?" diye soracaksınızdır. Cevabı ise oldukça ilginç: Köpek. Evet, tarihte bilinen ilk evcil hayvan olan köpekler, belki de bu kadar uzun süredir insanoğlunun yanında yaşadığından günümüzde en sadık dostlarımız olarak karşımıza çıkıyorlar.

alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
<a href=http://img841.imageshack.us/i/ojug.gif/ target=_blank><img src=http://img841.imageshack.us/img841/3248/ojug.gif border=0 alt= /></a>
ASYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
ASYA Kullanıcısına bu mesajı için 5 üye teşekkür etti:
Cevapla

Tags
mezolitik çağ, mezolitik dönem, oncesi, orta taş çağı, tarih, uygarliklar, uygarlık tarihi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Tarih Öncesi Uygarlıklar - 4 ASYA Açıkögretim Ders Notları 0 07.04.13 13:12
Tarih Öncesi Uygarlıklar - 3 ASYA Açıkögretim Ders Notları 0 07.04.13 13:11
Tarih Öncesi Uygarlıklar - 2 ASYA Açıkögretim Ders Notları 0 07.04.13 13:07
Tarih Öncesi Uygarlıklar - 1 ASYA Açıkögretim Ders Notları 0 07.04.13 13:06
Tarih Öncesi Çağlarda Aritmetik SERDEM Matematik - Geometri 0 08.08.08 14:33


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:21 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2