tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Güneydoğu Anadolu Bölgesi > Adıyaman
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Adıyaman Yöresi Halk Oyunları Giysileri - Adıyaman Halk Oyunları Kostümleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3170

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 15.07.10, 16:15   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Malatya
Mesajlar: 1.899
Konular: 1751
Puan Grafiği
Rep Puanı:2137
Rep Gücü:0
RD:Esra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 48
71 Mesajına 111 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Adıyaman Yöresi Halk Oyunları Giysileri - Adıyaman Halk Oyunları Kostümleri

Adıyaman Yöresi Halk Oyunları Giysileri - Adıyaman Halk Oyunları Kostümleri

İnsan yaşamı için gerekli ihtiyaçlar içerisinde yer alan giyinmek ihjityacı tarihsel süreç içerisinde değişime uğrayarak bugünkü halini almıştı. Anadolu köylerinde kadın ve erkek giyimleri coğrafi iklim ve ekonomik şartlarla şekillenmiş ve anadolu insanın inanç ve zevkine göre incelik kazanmıştır.

Adıyaman yöresinde yapılan araştırmadada görülmüştürki kadın giyim kuşamı vücüdün tabiatin etkilerinden korunmaktan öte giderek kadınların güzel görünme açısını ve kadının doğal yapısına bağlı olarak her yerde ve her dönemde daha zengin daha estetik ve daha şatafatlı olmuştur kadının güzel görünme arzusu gereği özel günlerde özellikle düğünlerde güzel vegösterişli kıyafetleri tercih etmektedir böyle günler için her kadının ekonomik durumuna göre sandığında gösterişli bir kıyafeti vardır.

KADIN GİYİM KUŞAMI

BAŞ BAĞLAMA
Adıyamanda araştırma için gidilen köylerde baş bağlamamının yaşa medeni hal ve ekonomik duruma göre farklılık arz ettiği görülmüştür.Gümüş tac,Beyaz kefye,Sırmalı puşu,Fes,altın penez,Çit denelen parçalardan oluşmaktadır.

İÇ GİYİM (GRAS)
Çıplak bedene gras giyilmektedir çit ve basma gibi kumaşlardan yapılmaktadır diz boyuna kadar uzundur kolları uzun yaka yuvarlak önleri göğüs altına kadar açıktır kimi köylerda bir kaç düğme ile kapatılır.

DERPE
Alt kısma derpe (tuman) giyilmektedir derpe kutnudan dikilir peyiklidir ayak biliğine kadar uzundur bel ve ayak bilek kısmı lastiklidir genellikle kızlar ve yaşlı kadınlarçit,basma kumaşlardan derpe giyerler yeni
gelin olan kadınlar ise kutnu saten kumaşlartdan giyerlerKumaş türünü seçmede medeni hal ekonomik durum belirleyici faktördür.

DIŞ GİYİM (İŞLİK)
Grasın üzerine giyilir genellikle kadifeden dikilir ön iki parçadan arkası ise tek parçadan oluşur.

ZUN-ZUBUN-ÜÇETEK
İşliğin üzerine zıbın giyilir şam ihramlı çakmalı zincirli kadife kumaştan yapılır.

KUTTİK
Zubunun üzerine giyilir kadife veya buna benzer kumaşlardan yapılır ön açıktır uzunluğu bel hizasındadır.

BERVANG
Basma veya kadifeden yapılan önlük diz altına kadar uzundur tek cep bulunur.

BEN-ACEM KUŞAĞI
Bele genellikle bir metre kare büyüklüğünde kilim desenli kumaşlar bağlanır.

AYAK
Ayağa yünden yapılan çoraplar giyilir Çorap eğirme yün kullanılarak el örgüsü ile yapılmaktadır çeşitle renk ve desenler kullanılmaktadırEskiden çarık sonraları pörçüklü ıskarpin günümüzde ise normal ayakkabıda giyilmektedir.

TAKILAR
Kadın süslemesinde takılar ve makyaj malzemesinin önemi büyüktür.Adıyaman yöresinde takı özellikle ,gümüş ve altından yapılan takıların yeri önemlidir.Alına alınlık takılır.Başın arka kısmına sırta doğru uzanacak şekilde keji-güli ( yünden yapılan saç örgüsü ) takılır,örgünün uç kısımlarına renkli boncuklardan süslemeler bulunmaktadır.Boyuna beşibir yerde ve gramisede takılır
Bele gümüş kemer takılırKimi köylerde de kadınların dövme yaptığı da görülmüştür. Dövmelerin genellikle burun ve göğüs kısmına yaptığı görülmüştür.Evli kadınlar makyaj malzemesi olarak sadece sürme kullanır.
Saç, el ve ayağa kına yakılmaktadırYas günlerinde kına yakılmaz.

ERKEK GİYİM KUŞAM

BAŞ
Araştırmanın yapıldığı köylerde eskiden erkekler başlarına kullah takarlardı.Küllahın etrafına çit sarıyorlardı maddi durumu iyi olanlar da fes giyerlermişbazı köylerimizde renkli el örgüsü delikli yünden yapılmış (kım) takarlar.
Şapka devrimi ile beraber sekiz köşeli şapka kullanılmaya başlanmıştır, bu tür şapkalar günümüzde halen kullanılmaktadır.

İÇ GİYİM

GRAS
Erkekler çıplak bedene beyaz hassa kahka bezinden yapılan gras giyilmektedir.Gras ön tek arka tek olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır.Yaka hakim yaka ön yarım açıl v e kollar omuzdan dikişli ve uzundur bileye kadardır kol ağzı kimi yerde serbest kimi yerde de düğmelidir.

DERPE
Beyaz hassa veya kahka bezinden yapılmaktadır alta giyilmektedir kısa peyiklidir.Parçaları erkek şalvarının parçaları genişliğindedir.Beden kısmı lastiklidir paçaları kimiyerde düğmeli kimi yerde düzdür
İç giyim olarak geçen derpe gras günlük yaşamda rahatlıkla kullanılmaktadır.Bağda,bahçede,çarşı ve pazarda rahatlıkla giyilmektedir özel günlerde hatta düğünlerde bile giyildiği görülmüştür.

DIŞ GİYİM

GÖMLEK İŞLİK
Kutnu (ibrahimi kumaş) kemha gibi kumaşlardan dikilmektedir bu gömleğin kolları bileğe kadar uzun ve serbesttir ön iki parçadan arka tek parçadan oluşmaktadır yaka hakim sarı ve bayaz çizgili renklerden oluşmaktadır.

YELEK
Eskiden gömleğin üzerine suriyeden gelen ve adını kırkdüğme (üzerindeki düğmelerden dolayı bu ismi almıştır) giyilmekteydi günümüzde halen giyilmektedir.Bunun yanında normal yelek günümüzde halen kullanılan yelektir bu yelek iskoç ve ingiliz gabardin kumaştan yapılmaktadır.

ŞALVAR
Gabardin ingiliz ve iskoç kumaştan yapılır şalvar iki önden iki arkada olmak üzere dört adet ek parça ile genişlik verilmektedir bu parçalardan oluşturulankısma peyik denilmektedir peyik uçkur kısmından dize kadar uzatılmaktadır şalvarın bel kısmına uçkur eklenmektedir şalvarın her iki yanındada cep bulunmaktadır.

KIL ŞALVAR
Kıl dokuma kumaştan yapılan bir şalvardır uçkur kısmına geçirilen ipin ucu püsküllüdür bu ip dışarı bırakılır kesimi diğer şalvar gibidir bu şalvarın altına çarık giyilir çarığın içine giyilen yün çorap dize kadar çekilirbu şalvarın rengi siyah veya kahverengidir.

ABA ÇOBAN ABASI
Keçe haline getirilmiş yünden yapılmaktadırrengi krem rengidir bir diğer aba da kıl dokuma kumaştan yapılmaktadır.Arka kahverengi ve tek parçadan ön kremrengi ve iki parçadan oluşur.Abanın boyu dize kadardır kol yarım ve eklemelidir.

AYAK
Ayağa yünden el örgüsü çoraplar giyilir bu çoraplar düz yapıldığı gibi desenli olacak şekildede yapılmaktadır.Yörede sırasıyla çarık,pöçüklü yemeni,yemeni,iskarpin ve günümüzde kundura giyilmektedir.

TAKILAR VE SÜSLER
Bekar erkeklerde peçem bırakılmış, evli erkeklerde perçem bulunmaz.Erkekler aksesuar olarak köstekli saat kullanırlarmış.Çok önceleri erkekler oğlan küpesi olarak tabir edilen küpe takarlarmış eskiden ve günümüzde de parmağa yüzük takmatadırlar,muska da kullanılmaktadır.
Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
adiyaman, adıyaman halk oyunları kostümleri, adıyaman halk oyunları kıyafetleri, adıyaman yöresi halk oyunları giysileri, adıyaman yöresi halk oyunları kıyafetleri, giysileri, halk, kostumleri, oyunlari, yoresi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Siverek Yöresi Halk Oyunları Kostümü - Siverek Halk Oyunları Giysileri Esra Şanlıurfa 1 05.01.17 00:33
Isparta Halk Oyunları Kostümleri - Isparta Halk Oyunları Giysileri Esra Isparta 1 16.07.10 02:58
Kırıkkale Yöresi Halk Oyunları Kostümleri - Kırıkkale Halk Oyunları Giysileri Esra Kırıkkale 0 15.07.10 17:53
Diyarbakırda Halk Oyunları Kostümleri - Diyarbakır Yöresi Halk Oyunları Kostümleri Esra Diyarbakır 0 15.07.10 14:07
Adıyaman Yöresi Halk Oyunları Listesi - Adıyaman Halk Oyunları İndeksi Esra Adıyaman 0 15.07.10 01:33


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:49 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2