tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SPOR AKTUALİTE > Anadolu Futbol Takımları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Anadolu Futbol Takımları Dört büyükler dışındaki futbol taraftarlarının buluşma yeri


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Konyaspor Tarihi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2256

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 16.04.08, 06:43   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 318
Konular: 96
Puan Grafiği
Rep Puanı:1086
Rep Gücü:0
RD:Kral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 10
4 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Konyaspor Tarihi



KONYASPOR TARİHİ

1922 yılında kurulan Konya Gençlerbirliği, amatör olarak birçok başarılar elde ettikten sonra, Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak'ın teşviki ve Meramspor ile Çimentospor kulüplerinin katılmasıyla 1965 yılı haziran ayında ismini "Konyaspor" olarak değiştirip, Siyah Beyaz renklerle, profesyonel futbol şubesini faaliyete geçirerek, Türkiye 2. Ligine girdi.

Orhan Şeref Apak, yeni kurulan 2. Lig'e, Türk futbolunda önemli bir yere sahip bulunan Konya'dan bir takım almak için şehrimize gelip, yakın dostu olan Gençlerbirliği'nin "Nuri Ağabey"i Nuri Yenal ve İdmanyurdu'nun "Nuri Ağabey"i Nuri Küçükköylü ile görüşmeler yaparak bu iki kulübün birleşmesini istedi. Ancak teklif İdmanyurdu tarafından kabul edilmedi.

Merhum Apak, Beden Terbiyesi Genel Müdürü Fikret Altınel ile birlikte bir süre sonra yeniden Konya'ya gelerek görüşmeler yaptı. Gençlerbirliği birleşmeye "evet" derken, İdmanyurdu ayrı olarak 2. Lig'e girme arzusunu öne sürünce, bu girişimden de sonuç alınamadı. Bunun üzerine, Gençlerbirliği kuruldan karar çıkarıp başvuru yaptı ve 2. Lig'e dahil edildi.

1965 yılı haziran ayında Gençlerbirliği genel kurulunda, kulübün isminin Konyaspor olarak değiştirilip, Türkiye 2. Ligi'ne katılma kararı alınmasından sonra, antrenör olarak Ankara'dan Orhan Sözeren'i getiren Konyaspor'un ilk profesyonel kadrosunda şu futbolcular yer almıştı: Çetin Taşpınar, Nazmi Merç, Ali Büyükbayram, Serpil Pilgir, Mehmet Aktan, Tayyar İmançer, Cankut Özbay, Hasan Altıoklar, Tuncay Bilge, Sadettin Temeller, Muzaffer Evren, kaleci Ereğlili Mehmet, Recep Anadolu, Hikmet Deniz, Şükrü Sorgüç, Ergun Dölen, H. Hüseyin Ayvazoğlugil (Didi), T. Memduh Pülgü, Sabri Demir, İbrahim Eşmekaya, Hasan Satı ve Turan Özkaya.

İlk hazırlık maçını Ankara PTT ile şehrimizde yapan Konyaspor sahadan 3-2 yenik ayrıldı. Gollerimizi Tuncay Bilge attı. Konyaspor'un, Gençlerbirliği'nde de yer alan Muzaffer Evren, Hikmet Deniz, Tayyar İmançer, Mehmet Aktan, Serpil Pilgir, Çetin Taşpınar (Kaptan), Şükrü Sorgüç, Ali Büyükbayram, Hasan Altıoklar, H. Hüseyin Ayvazoğlugil ve Cankut Özbay tertibindeki kadrosu, 2. Lig'deki ilk resmi maçını 1965-1966 sezonunda Samsunspor'la şehrimizde oynadı ve 1-0 yenildi. Profesyonel Konyaspor'un ik resmi golünü kaydetme şerefi de, 2. Hafta yine Konya'da Bursaspor'a karşı 2-1 kaybedilen maçta Tuncay'a nasip oldu. Ancak rakip takımın gollerinden birisini "Hafız" lakaplı Hikmet Deniz, kendi kalesine atmış, bu maçta "Didi" lakaplı H. Hüseyin de penaltı kaçırmıştı.

Konyaspor, profesyonel futbol faaliyeti göstermeye başlayıp, 1965-1966 sezonunda Türkiye 2. Ligi'nin ilk yarısını tamamen Konyalı futbolculardan kurulu bir kadroyla tamamladı. Ankara Gençlerbirliği'nden İlhan ise Konya dışından kiralan ilk futbolcu oldu. Daha sonra Petrol Ofis'ten genç milli Baha, takıma dahil edildi. 1964-1965 sezonunu Konya şampiyonu olarak kapatan Gençlerbirliği, Konyaspor ismini aldıktan sonra, kendi futbolcularını sadece üçer bin liraya profesyonel yapmıştı.

1970 yılında 3. Lig'e düşüp, aynı sezonda yeniden 2. Lig'e yükselen Konyaspor, 1923 yılında kurulan öteki köklü kulübümüz İdmanyurdu ile 1981 yılında birleşerek Yeşil-Beyaz renkleri aldı. Uzun süren uğraş sonunda 1987-1988 sezonunda 2. Lig'de şampiyon olarak, profesyonel mücadelesinin 22. yılında 1. Futbol Ligine çıkan Konyaspor, burada 5 sezon oynadı. 2. Lig'de şampiyon olduğu sezonda Konyaspor'un Teknik Direktörlüğü'nü Özkan Sümer, yardımcılığını da ileriki yıllarda Konyaspor'da teknik direktörlük yapacak olan Sadi Tekelioğlu yapmıştı. 1988-1989 sezonunda Türkiye 1. Ligi'nde yer alan teknik direktör Erol Togay'ın hazırladığı Konyaspor, ilk maçında Sarıyer'e kendi sahasında 3-0 yenildi, ancak maratonu 8. sırada tamamladı. 1989-1992 sezonlarını onikinci bitirdikten sonra 1992-1993 sezonunda sonuncu olarak 2. Lig'e düştü. 1. Lig defterini Altay'a 2-1 mağlup olduğu maçla kapatan Yeşil Beyazlılar, Türkiye Birinci Liginde yer aldığı 5 sezonda toplam 160 karşılaşma oynayıp, 47 galibiyet, 33 beraberlik ve 80 yenilgi aldı. Konyaspor attığı 174 gole karşılık, 266 gol yedi ve 174 puan topladı. Konyaspor ile birlikte Aydınspor ve Bakırköyspor da aynı sezon 2. Lig'e düştüler.

Profesyonel 2. Lig'e Mehmet Ortaer'in başkanlığında giren Konyaspor'da Veli Nurallahoğlu, Orhan Tütüncü, Kazım Özbay, Ömer Armağan, Eşref Eşrefoğlu, Ahmet Onocak, Kamil Civelek, Oğuz İyioldu, İsmail Çapar, Sezai Arısoy, Fahrettin Hiçdönmez, Ömer Civelek, Servet Acar, Sedat Varol, İrfan Mescioğlu, Veysel Büyükmumcu, Halis Ünal, Ahmet Yüzbaşıoğlu, Mehmet Çolakoğlu, Mehmet Düzel, Mustafa Bülbül, Süleyman Çınar, Ahmet Öksüz, Kudret İrdirençelebi, Algün Tunçalp, Metin Ortakarpuz, Bahtiyar Demir, Numan Enkan, Sait Gönen, Mehmet Oktut, Ahmet Hamdi Uçarak, Mevlüt Sarı, Mustafa Bayram ve Ahmet Şan başkanlık yaptılar. Başkanlık görevini şu an Mehmet Köseoğlu sürdürmektedir.

Konyaspor'un 1988-1989 sezonunda katıldığı Türkiye 1. Ligindeki ilk antrenörü Erol Togay'dı. Bir süre sonra yerine Şener Dal getirildi., Ancak sezonu Arif Çetinkaya ile kapattık. 1989-1990 yılında tek antrenör görev yaptı: Yugoslav Zoran Çolakoviç. 1990-1991 sezonunda Çolakoviç ile başlayan Konyaspor, peşinden takımı Tezcan Uzcan'a teslim ederken kısa süre sonra da Polonyalı Franz Smuda ile anlaştı. 1991-1992'de Ömer Zengin, Ömer Duran, Franz Smuda ve Arif Çetinkaya, 1992-1993 sezonunda Arif Çetinkaya, Murat Özgen, Yugoslav Hüsnü Majuni, Ömer Zengin ve Naci Renklibay Teknik Direktörlük yaptılar.

Konyaspor'un ilk profesyonel kadrosundan Mehmet Aktan, Ankaragücü'ne transfer olup yıllarca Sarı Lacivert formayı taşırken milli takımda da defalarca yer aldı. Daha sonra yüksek tahsil nedeniyle İstanbul'a giden Hasan Altıoklar Vefa'ya, Serpil Pilgir Beylerbeyi'ne, Hikmet Deniz Galata'ya transfer oldular. Sonraki yıllarda Konyasporlu futbolculardan Ali Kandil Ankara Şekerspor ve Samsunspor, Naci Renklibay Ankara Gençlerbirliği, Ali Palalı Adanaspor, Mehmet Oktut ve Mehmet Yıldırım Ankaragücü, Mustafa Bakım Celalettin Yavuz ve Ali İhsan Eskişehirspor, Oral Antalyaspor, Ünal Karaman Gaziantepspor, Malatyaspor ve Trabzonspor, H.Hüseyin ve Salih Kayserispor, Hacı Hasan Gaziantepspor ve Eskişehirspor, Sertan Beşiktaş, Fikret Karabükspor'da top koşturdular.

Bu arada Mehmet Ekşi (Beşiktaş), B.Metin, Savaş ve Suat (Galatasaray), Kayhan, Sedat Balkanlı ve Saffet Sancaklı (Fenerbahçe), İskender, Tolunay (Trabzonspor), Mücahit (Eskişehirspor), kaleci Fatih (Samsunspor), kaleci Adnan (Denizlispor) gibi milli futbolcularda Konyaspor formasını giydiler. Konyaspor'da yer alan yabancı uyruklu ilk futbolcu, Galatasaray'dan transfer edilen Yugoslavyalı Nikolovski, Konyaspor'u çalıştıran ilk yabancı teknik direktör de Yugoslav Zoran Çolakoviç oldular.

Konyaspor'da şampiyonluk rüzgarları merhum Mustafa Bülbül'ün başkanlığı döneminde esmeye başladı. Dönemin Konya Valisi Kemal Katıtaş'ın büyük gayretleri ile yakılan ateş kısa zamanda büyüdü. 1984-1985 sezonuna Zeynel Soyuer'in teknik patronluğunda başlandı. Ancak kötü gidiş nedeniyle Soyuer 3 haftada istifa etti ve yerine Arda Vural getirildi. Bütün bu uğraşlara rağmen şampiyonluk Kayserispor'a kaptırıldı. Konyaspor profesyonel liglerde ilk liderliğini bu sezon içerisinde yaşadı. 22 haftada Yeni Afyonspor'u 1-0 yenen Konyaspor 29 puan ve averajla tarihinde ilk defa lider oldu.

1985-1986 sezonunda da şampiyonluk mücadelesi sürdü. Merhum Süleyman Çınar'ın başkan olduğu dönemde lige Coşkun Süer'in teknik patronluğunda girildi. 6. haftada Süer görevi bıraktı ve yerine Kadri Aytaç getirildi. Sezon yine hüsranla bitti, Birinci Lig sadece hayallerde kaldı.

1986-1987 sezonunda parola şampiyonluktu. Yine Süleyman Çınar'ın başkanlığındaki bu dönemde Konyaspor'u Nevzat Güzelırmak çalıştırdı. Sakaryaspor, Bakırköyspor ve Kuşadasıspor gibi takımların bulunduğu grupta nefes nefese bir mücadele yaşandı. Sezon sonunda Sakaryaspor gol üstünlüğüyle şampiyon oldu.

1987-1988 sezonunda Ahmet Öksüz başkanlığa getirildi. Öksüz yönetimi kariyer sahibi Özkan Sümer'i teknik direktör olarak takımın başına getirdi. Bir önceki sezonun son maçında çıkan olaylar nedeniyle bir sezon saha kapatma ceza verilmesine rağmen şampiyonluk ateşi sönmedi. Yine kadro güçlü isimlerle takviye edildi.

Sezon başladıktan sonra Konyaspor'un saha kapatma cezası 4 maça indirildi. Kuşadası, Bakırköy, Göztepe gibi takımların bulunduğu gurupta mücadele etmenin zorluğu görülünce kiralık futbolcu çalışmaları başladı. Galatasaray'dan Suat, Mehmet, Nasır, Eskişehirspor'dan Celaleddin, Zonguldakspor'dan Cemal, Yugoslavya Sarajova'dan Esat Hosiç ve Trabzonspor'dan Hayrettin kiralandı.

Sezonun ilk maçını Afyon'da Eyüpspor'la oynayan ve 0-0'lık bir sonuçla Konya'ya dönem Yeşil Beyazlılar, İkinci hafta ise Kuşadasına 4-1 yenildi. İlk dokuz haftadaki tüm maçlarını Konya dışında oynayan Konyaspor sezonun son dört haftasına 9 puan önde girdi. İç sahada Muğlaspor'u Salih Eken'in golü ile 1-0 yenen Konyaspor, Kuşadası-Zeytinburnu maçının 1-1 tamamlanmasından sonra lig bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ve tarihinde ilk kez Türkiye Birinci Ligine yükselmiş oldu.

Ve 10 senelik hasret 2002-2003 sezonunda sona erdi. Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe'yi saf dışı bırakarak dikkatleri çeken Konyaspor, İkinci Lig A Kategorisi'nde de şampiyon olarak Süper Lig'e adını yazdırdı. Oynadığı 34 maçın 20'sini kazanan ve 68 puanla ilk sırada yer alan Konyaspor, rakip fileleri 55 kez sarsarken, kalesinde sadece 28 gol gördü.

Şimdiye kadar anlatılanlar sadece bir başlangıç. Konyaspor artık tarih yazmaya hazırlanıyor. Süper Lig'de ve Türkiye Kupası'nda fırtına gibi esmeye, Avrupa'da Türkiye'yi başarıyla temsil etmeye...
Kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
konyaspor, tarihi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
2014 Dikey Geçiş Sınavı Tarihi - 2014 DGS Sınav Tarihi Ne Zaman Nokia Eğitim Dünyası Haberleri ve Sorunları 0 23.05.14 21:59
Ege Bölgesinin Tarihi Eserleri Nelerdir - Ege Bölgesi Tarihi ve Turistik Yerleri Kartal Ege Bölgesi 0 14.04.13 23:02
Türk İslam Tarihi Konu Anlatımı - Türk İslam Tarihi Video Başak Geçmiş Yıllarda Çıkmış Kpss Soruları 4 01.03.12 17:22
Konyaspor günden güne erirken D.Ç.Karabükspor liderliğin keyfini sürüyor. Jaguar Anadolu Futbol Takımları 0 22.02.10 18:13
KONYASPOR'lu FUTBOLCULAR blue Anadolu Futbol Takımları 0 06.09.08 17:42


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:16 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2