tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Anne ve Bebek Sağlığı
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Anne ve Bebek Sağlığı Anne ve bebek sağlıgı,bakımı,ihtiyaçları hakkında bilgiler..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gebelik Dönemleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1716

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.06.09, 00:13   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Gebelik Dönemleri

Gebelik


Gebelik günümüzde haftalarla değerlendiriliyor olsa da 9 aylık bu dönem " Trimester " Latince 3 ay anlamına gelen 3 ayrı dönemle incelenmektedir.


Trimester gebeliğin genel gelişimini açıklamada çok faydalıdır.

1. Trimester ( İlk 3 Ay )
2. Trimester ( İkinci 3 Ay )
3. Trimester ( Son 3 Ay )





1. Trimester ( İlk 3 Ay ) :


Bebeğin organlarının gelişmeye başlama ve tamamlanma, ayrıca annenin de gebeliğe adaptasyon sürecidir.
Bu dönemde gebelik heyecanının yanı sıra ufak tefek sorunlar da başlar.

Fiziksel Değişiklikler

Bulantı, Kusma

Bulantı ve kusmalarda; psikolojik rahatsızlıklar, gebelik sebebi, troid bezinin gereğinden fazla çalışması ya da B6 vitamin eksikliği sebep olarak gösterilmiştir. Bulantılar genellikle 4-8 haftalıkken başlar. Bu durum, gün içinde sık ve az yemek yiyerek azaltılabilir. Ayrıca, yemek sırasında sıvı alınması da anne adaylarını rahatlatacaktır. Eğer sabahları uyandığınızda bulantınız yoksa, yataktan çıkmadan önce açık bir çay içebilir ve yanında tuzlu galeta gibi yiyecekleri atıştırabilirsiniz. Fakat aldığınız tüm önlemlere rağmen bulantı ve kusma olayları devam ediyorsa lütfen doktorunuza başvurunuz.

Göğüs Hassaslığı
Gebelik döneminde bazı hormonların salgılanmasının artması, anne adaylarının göğüslerindeki değişikliklerin başlıca sebepleridir. Bu değişiklikler bazı gebelerde ağrılı olabilir. Bunun için meme uçlarına dokunulmaması ve yatarken sütyen giyilmemesi, ağrıları biraz da olsa azaltabilir.

Kilo Artışı
Gebeliğin ilk dönemlerinde pek çok kadın kendisini rahatsız eden belirtilerden şikayetçi olmaktadır ve bu belirtilerden biri de, gebelik dönemi boyunca baş gösteren kilo artışıdır. Aslında gebelik dönemi boyunca 11-14 kg arasında kilo alınması normaldir ve bu 11-14 kg’nin küçük bir bölümü, gebeliğin ilk dönemlerinde alınır. Belirtmek gerekir ki, gebe kalan zayıf bayanlardan biraz daha fazla kilo almaları beklenirken, kilolu bayanların daha az kilo almaları önerilmektedir.


Kasık Ağrısı
Eğer ilk kez gebe kalıyorsanız kasıklarınızda, belinizde ve kalçalarınızda ağrı hissetmeniz normaldir. Zira rahiminiz büyüdüğünden onu tutmakta olan bağ dokuları da gerilmektedir, bu nedenle de ağrı duymaktasınızdır; dolayısı ile bu ağrılar can sıkıcı olsa da, endişe duymanıza gerek yoktur.
Bu ağrıları hafifletmek için ılık bir banyo yapabilir veya dinlenme egzersizleri uygulayabilirsiniz. Fakat bu ağrılar dayanamayacağınız kadar şiddetli ise, o halde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Huy Değişiklikleri
Gebelik döneminde anne adaylarında aşırı alınganlık, depresyon ve çeşitli huy değişiklikleri görülmesi normaldir ve bu belirtiler, gebeliğin ilk üç ve son aylarında baş göstermektedir. Mesela; gebeliğin ilk üç ayı içinde bulunan bir anne adayı neşeli bir psikolojiye sahipken, bir anda mutsuz bir psikolojiye bürünebilir. Bu durum, kişi gebeliğe uyum sağladıkça atlatılacaktır. Gebelik döneminin son haftalarında baş gösteren huzursuzluklar ise, doğumla ilgili ve doğum sonrası ortaya çıkacağı düşünülen endişelerden kaynaklanmaktadır.

Bu gibi şikayetleri olan anne adayları, kendilerinden önce bu deneyimleri yaşayan arkadaşlarından destek alabilir ya da bir doktora başvurabilirler.

Halsizlik, Yorgunluk
Gebelik döneminde anne adaylarının halsiz ve yorgun olmaları oldukça sık görülen bir şikayettir. Bunun başlıca nedenleri stres, dengeli beslenmeme ve yeteri kadar dinlenmeme olarak belirtilmiştir. Bu gibi şikayetleri gevşeme egzersizleri yaparak, iyi ve dengeli beslenerek ve yeterince dinlenerek en aza indirebilirsiniz.


Vajinal Akıntı

Bu durum, bazı anne adaylarında gebelik döneminin başında görülmektedir ve gebelik dönemi boyunca fazlalaşabilir. Eğer bu akıntı; beyaz bir görünüme sahip, yapışkan ve kokulu ise ve vajinal bölgede kaşıntı oluşuyorsa doktorunuza başvurunuz.



2. Trimester ( İkinci 3 Ay ) :

Bebeğin hızla geliştiği ve kendini anneye tamamıyla hissettirmeye başladığı dönemdir.


Fiziksel Değişiklikler


Kabızlık
Kabızlık, gebelik dönemi boyunca oldukça sık gözlenen bir problem olup, bu sorunun nedeni olarak; sindirim sisteminin işleyişinin genel olarak yavaşlaması ve rahim büyümesinin bağırsakların son bölümüne yaptığı baskı gösterilmiştir. Ayrıca bu rahatsızlık, gebeliğin son dönemlerine girildiğinde Hemoroid (Basur) ve Anal Fissur (Makatta çatlama) sorunlarına da yol açmaktadır.
Kabızlık ile başa çıkmanın en önemli yolu, diyetinizi düzenlemek, bol sıvı tüketmek ve zengin besin kaynaklarını almakdır. Bol sıvı tüketimi bağırsakların daha rahat bir şekilde çalışmasını sağlayacağı gibi, bebek sağlığı ve gebelik döneminin sağlıklı bir şekikde geçirilmesi için de oldukça faydalıdır. Bunların yanı sıra, anne adaylarının egzersizleri arttırması da, bu problemi en aza indirmekte yardımcı olacaktır.

Yanma ve Ağrılar
Bu dönemde anne adaylarının karınlarında görülen ağrı ve yanmaların nedeni, rahimin genişlemesinden kaynaklanmaktadır. Zira gebelik sürecinin ikinci üç aylık döneminde rahim hızlı bir şekilde genişlemektedir ve rahim bu genişleme nedeni sonucu, etrafındaki organlara baskı uygulamakta ve onları sürekli bulundukları yerlerden uzaklaştırmaktadır


Gebelik Lekelenmeleri, Cilt Döküntüleri
Gebelik döneminde salgılanan bazı hormanlar nedeni ile cildinizde bazı değilikler olabilir. Bunlardan en sık gözleneni cildin bazı bölgelerinin kahverengi bir hal almasıdır. Bu lekeler anne adaylarıın göğüs uçlarında, karın, kasık ve göbek bölgelerinde ve yüzlerinde diğer bölgelere oranla daha sık bir şekilde görülmektedir. Bu lekelerin nedeni henüz bilinmemektedir, yalnız vücuttaki Estrojen Hormonu’na bağlı olduğu düşünülmektedir.

Bu lekeler güneş ışığından ve ultraviole ışınlarından kaçınarak engellenebilimektedir, aksi halde bir artma söz konusu olacaktır. Bu nedenle anne adaylarının yaz aylarında güneşte fazla kalmamaları ve yüksek faktörlü koruma kremleri kullanmaları önerilmektedir.

Gebelik süresinde ayrıca, vücutta döküntüler de ortaya çıkmaktadır ve bunlar zaman geçtikçe kendiliğinden kaybolup gitmektedir.

Bacak Krampları
Bacak krampları, genellikle gebelik döneminin üçüncü ayından sonra daha sık bir şekilde görülmektedir. Bazen oldukça şiddetli olabilen bu krampların nedeni uzmanlar tarafından saptanamamıştır, ancak kalsiyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Krampların en aza indirilebilmesi için, bacak ve kalça kaslarının gerilebileceği egzersizler yapılmalı ve uzun süre oturmaktan veya yürümekten kaçınılmalıdır. Kramplardan sonra, kramp giren bölgeye sıcak suyla masaj yapılması rahatlatıcı olacaktır.

Kansızlık (Anemi)
Gebelik süresince günlük demir ihtiyacınız, bebeğin gebelik dönemi boyunca artan ihtiyaçları nedeni ile normal değeri olan 15 mg’den iki katına çıkmaktadır. Genellikle besin yolu ile alınan demir miktarı gebelik döneminde yeterli olmayacağından, ilave olarak doktor tarafından verilen demir haplarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, dengeli beslenme ve zengin besin değeri olan gıdaların tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır. Eğer yeteri kadar demir alınmaz ise; aşırı yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi, üşüme ve çarpıntı gibi rahatsızlıklar baş gösterebilir.

Aşermeler
Anne adaylarının, genellikle ekşi ve tatlı yiyeceklere karşı yüksek derecede istek duymaları olarak bilinen aşermenin nedeni bilinmemektedir. Ancak aşerme sonucu tüketilen yiyecekler sindirim sisteminde bir soruna yol açmıyorsa ve başka sorunlara yol açabilecek kadar kalori içermiyorsa tüketilmesinde sakınca görünmemektedir.

Gebelik Stria'ları (Çatlaklıklar)
Stria Gravidarum adı verilen bu çatlaklıklar anne adayların %90’ında görülmektedir. Bu rahatsızlıkta deri dokusunun elastik lifleri birbirinden ayrılır ve altında bulunun tabaka görülür; bu rahatsızlık sonucunda ciltte kırmızı izler kalır ve bu izler gebelikten sonra ince sedef benzeri izlere bürünür.

3. Trimester ( Son 3 Ay ) :

Artık doğum hazırlıklarının başladığı ve doğumun gerçekleştiği dönemdir.

Fiziksel Değişiklikler

Basur (Hemoroid) Problemi
Makatda toplardamarın genişlemesi sonucu kanın o bölgede göllenmesi ile oluşan Basur (Hemoroid), gebelik döneminde sık olarak görülmektedir. Bunun sebebi, rahimin genişlemesi sonucu anal bölgeden gelen toplardamara karşı gösterdiği basınç olduğu saptanmıştır.
Basur sorunu ile baş edebilmek için; her tuvalet sonrası anal bölgeyi iyi bir şekilde temizlemeli, sebze, meyve gibi besinlere ağırlık vermeli, bol miktarda sıvı tüketmeli, uzun süre ayakta durmamalı, sabah ve akşam olmak üzere ortalama 30 dakikalık oturma banyoları yapabilirsiniz.

Varis
Özellikle gebeliğin son dönemlerinde bacaklarda ve genital bölgede varisler baş gösterebilir. Bunun nedeni, -yine rahim genişlemesine bağlı olarak- rahimin bacaklardan gelen toplardamara baskı yapması ve toplardamarda genişlemelere sebep olmasıdır. Bunun yanında; uzun süre ayakta durmak, sigara kullanmak ve aşırı yemek yemek bu sorunun oluşması için bir etken olarak gösterilirken, bazı gebelik hormonları da bu sorunu körüklemektedir.

Varis baş gösterdiğinde anne adayı; uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmalı, külotlu varis çorapları kullanmalı ve yatarken bacaklarının altına yastık koymalıdır. Bunların yanı sıra günde bir saat yürüyüş yapılmalı ve bacaklar yaklaşık olarak 15-20 dakika arası soğuk suda bekletilmelidir.

Bacaklarda Ödem Oluşumu
Genellikle gebeliğin son dönemlerinde bacaklarda meydana gelen ödemler, rahimin bacaklarda dolaşan kan üzerinde baskı uygulaması sonucu oluşmaktadır, ancak ciddi problemlere neden olmaz. Fakat el ve yüz şişliklerinin oluşması durumunda doktora başvurmak gerekmektedir.

Meydana gelen ödemleri azaltmak için, -yine varis probleminde olduğu gibi- uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak, yatarken bacakların altına yastık koymak ve tuz tüketiminde dikkatli davranmak gerekmektedir.

İdrar Kaçırma
Özellikle gebelik döneminin son birkaç ayında ortaya çıkan bu şikayet, genişleyen rahimin ve bebeğin başının idrar torbası üzerine uyguladığı basınç nedeni ile oluşmaktadır, ancak bu sorun doğum sonrası kendiliğinden geçer. Eğer idrar yaparken yanma ya da kasık ağrısı duyuyorsanız, bu durumda doktora başvurmakta fayda var.

Nefes Darlığı
Nefes darlığı problemi genişleyen rahimin ve rahim içinde büyüyen bebeğin sonucu ortaya çıkan bir şikayettir. Bu şikayeti en aza indirebilmek için bolca dinlenilmeli ve yorucu hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu rahatsızlık doğum sonrası kendiliğinden kaybolmaktadır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
donemleri, gebelik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Gebelik Görmek - Rüyada Gebelik Görmek Açıklaması ve Yorumu - Gebelik Rüya Tab Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 12.01.13 21:42
Atatürk ve Vargas Dönemleri Başak ATATÜRK -Şiir-Döküman 0 02.12.08 06:14
Türk Edebiyatinin Dönemleri SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 4 05.08.08 08:11
Selçuklu - Beylikler ve Osmanlı Dönemleri Destanları tualim Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 18.03.08 22:39
Türk Edebiyatı Dönemleri Burçak Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 8 18.03.08 21:11


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:42 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2