tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Balıklar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Balıklar Balıklar hakkında aradığınız bütün konular...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kavgacı Siyam Balığı (Betta splendens)-Kavgacı Siyam Balığı Genel Bilgi Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1557

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 04.05.10, 14:15   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kavgacı Siyam Balığı (Betta splendens)-Kavgacı Siyam Balığı Genel Bilgi Resimleri

Kavgacı Siyam Balığı (Betta splendens)-Kavgacı Siyam Balığı Genel Bilgi Resimleri



Kavgacı Siyam Balığı (Siamese Fighting Fish)
Beta ( Betta Splendens)

Canlı renkleriyle akvaryumları süsleyen bu balığın bir adı da kavgacı Siyam balığıdır. Bütün öbür hayvanlar gibi balıklar da belirli zamanlarda, özellikle üreme mevsiminde birbirleriyle dövüşürler. Ama küçük bir balık olan beta (Betta splendens) öylesine hırçın ve kavgacıdır ki, anayurdu olan Tayland'da (eski Siyam) özel beta dövüşleri düzenlenir.

İki erkek beta aynı kaba konduğunda, içlerinden biri ölünceye kadar kıyasıya dövüşürler. Doğadaki yaşam ortamından alınan bir beta ancak bir saat kadar yaşayabildiği halde, Taylandlılar yüzlerce yıldır melezledik-leri betalar arasından10 saat dövüşebilen şampiyonlar yetiştirmişlerdir. Bu beta dövüşlerinde, tıpkı horoz dövüşlerinde olduğu gibi, izleyiciler hangi balığın yeneceği konusunda bahse tutuşurlar.

Kavgacılıkları dışında çarpıcı renkleri ve güzel görünümleriyle dikkati çeken betalar, dünyanınhemen her yerinde akvaryum meraklılarının en sevdiği balıklardandır.

Doğada yalnızca kahverengi ya da yeşilimsi renkte olan bu balıkların çaprazlamayla üretilmiş örneklerinde erkekler mavi, kırmızı, yeşil ve eflatun renkleriyle göz alır. Yüzgeçleri de doğadaki örneklerinden daha geniş ve gösterişlidir. Üstelik akvaryum için üretilmiş betaların erkekleri doğadaki kadar hırçın ve kavgacı değildir; gene de iki erkeği aynı akvaryuma koymak gerektiğindearalarını bir cam bölmeyle ayırmak gerekir. Camdan birbirlerini gören betalar, yüzgeçlerini gerip bu bölmenin önünde gidip gelerek dövüşmeye hazırlanırlar.

Bir tatlı su balığı olan betanın doğal yaşama alanı gölcükler, akaçlama kanalları ve akarsuların durgun kesimleridir. Anofel denen sıtma sivrisineği de bu durgun sularda ürediği için, sivrisineğin larvalarıyla beslenen beta, sıtma savaşının doğal yardımcılarından sayılır: Betanın yaşadığı durgun sularda hem oksijenaz olduğundan, hem de solungaçları öbür balıklarınki gibi sudan oksijeni almaya pek elverişli olmadığından, hayvanın solungaçlarının üstünde özel bir solunum organı vardır. Bu yüzden betalar ara sıra su yüzeyine çıkar ve ağızlarını havayla doldurarak, bu organ aracılığıyla havanın oksijenini solurlar.

Betaların üreme davranışı da çok ilginçtir. Yumurtaların ve yumurtadan çıkan yavruların bakımını, öbür balıklardaki gibi dişi değil erkek üstlenir. Üreme mevsimigeldiğinde, erkek beta su yüzeyine hava üfleyerek kabarcıklar oluşturur. Sonra vücudundan sümüksü bir sıvı salgılayarak kabarcıkları bu maddeyle kaplar. Böylece birbirine sıkıca yapışan kabarcıklar su üzerinde sal gibi yüzen bir küme oluşturur. Dişi balık yumurtalarını bukabarcıkların arasına bırakır ve erkek beta, kümeden ayrılıp düşen yumurtaları ağzıyla yakalayıp yeniden yerine yerleştirir. Yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar bu köpükten yuvayı özenle korur, gerektiğinde onarır ve başka balıkları, hatta dişisini bile yumurtalarayaklaştırmaz. Yumurtadan çıkan yavruları, kendilerine bakabilecek duruma gelinceye kadar koruyup gözetmek gene erkeğin görevidir.

Konu SERDEM tarafından (04.05.10 Saat 18:57 ) değiştirilmiştir..
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
baligi, betta, bilgi, genel, kavgaci, kavgacı siyam balığı, kavgacı siyam balığı fotoğrafları, kavgacı siyam balığı hakkında genel bilgi, kavgacı siyam balığı resimleri, resimleri, siyam, splendenskavgaci, splendenskavgacı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Zebra Balığı (Danio rerio)-Zebra Balığı Hakkında Genel Bilgi-Zebra Balığı Resimleri Fenci Balıklar 1 12.01.17 23:27
Siyam Kedisi - Siyam Kedisi Hakkında Genel Bilgi - Siyam Kedisi Özellikleri Fenci Kediler 0 14.07.10 01:16
Çapak Balığı (Abramis brama)-Çapak Balığı Hakkında Genel Bilgi-Çapak Balığı Resimleri Fenci Balıklar 0 14.05.10 20:41
Mercan Balığı (Sparus pagrus)-Mercan Balığı Genel Bilgi-Mercan Balığı Resimleri Fenci Balıklar 0 09.04.10 05:20
Kavgacı Siyam Balığı Hazan Akvaryum Balıkları 0 05.11.08 16:33


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:06 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2