tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Belirli Gün ve Haftalar > Belirli Gün ve Haftalar Genel Bilgi
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Belirli Gün ve Haftalar Genel Bilgi Belirli gün ve haftalarla ilgili genel bilgiler.Belirli gün ve haftalar ile ilgili genel bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Üzerine
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1279

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 22.11.12, 17:54   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Üzerine

3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ ÜZERİNE

3 Aralık Dünya Özürlüler günü olarak kabul edilmiştir. Her yıl ilgili kuruluşlar tarafından böylece anılmaktadır. Bu gün içinde engelli dernekleri düzenledikleri etkinliklerle kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışırlar. Yürüyüşler, konferanslar, basın bültenleri, vesaire. Bu tür girişimlerin engellilerin sorunlarını duyurmak açısından mutlaka faydası vardır. Ancak bu mesele bir günlük etkinlik ile geçiştirilebilecek kadar basit değildir.

3 Aralık günü mecliste millet vekillerinin gözünü bağlamak, kulaklarını tıkamak veya onları tekerlekli sandalyeye oturtmak gibi ilginç eylemler de denenmiştir. Amaç, insanlarda geçici de olsa bir engel yaratıp, bu olguyu yaşamalarını sağlamaktır. Birkaç dakikalık ya da saatlik bu tür denemelerle ne denli farkındalık yaratılacağı kanımızca tartışılır. Bir kimsenin birkaç saatliğine gözünü kapatarak görme engellilerin yaşadıkları sorunları anlamasını beklemek yanlıştır. Eline beyaz bastonu alıp sokağa çıkmadan, daha dışarı adımını atar atmaz kendi evinin kaldırımında mahalle bakkalının ortalığa çıkarttığı dondurma dolabına takılıp sendelemeden, kaldırım kenarına park etmiş dizi dizi arabalardan yola çıkacak geçiş bulamadan ya da iş istemek için gittiği kuruluşun kapısında elindeki bastonu gören bekçi tarafından patronla görüşmesi engellenmeye çalışılmadan görme engelli mi olunur? Yoksa tekerlekli sandalyesiyle bir devlet dairesine gidip, rampa olmadığı için merdivenlerin başında çaresiz kalmadan, üst katlardaki sınıflara çıkamayacağı gerekçesiyle okul müdürü tarafından geri çevrilmeden ortopedik engelli mi olunur. Ya spastik özürlüler ve zihinsel engelliler? Onların kılığına girmeyi nasıl başarabilirsiniz acaba?

Engellilere toplumun bakış açısını gerçekten yaşamadan sadece birkaç saatlik denemeyle anlayabileceğinizden emin misiniz?

Onların ve ailelerinin yaşadıkları sorunları algılamak için bu tür sunî yöntemler hiç kimseye yarar sağlamaz aslında. Bir günlük gösterişin, engellilere yardım edin onlara destek olun çağrılarının fazla bir şey getireceğini ummak boştur.

Son yıllarda engellilerle ilgili toplantılarda birçok konuşmacının ağzından duyduğumuz bir söylem vardır ki, bizce bu da yanlıştır; “Hepimiz birer potansiyel engelliyiz, şu kapıdan çıkıp bir araba kazasına uğramayacağımızı beş dakika sonra bir engelli haline gelmeyeceğimizi kim garanti edebilir” türünden cümleler sıklıkla kullanılmaktadır. Bunu söylemekle herhalde şunu demek istemektedirler; ”Engellilere yardımcı olun, yoksa siz de bir gün onların durumuna düşebilirsiniz”.

Kanımızca bu tür bir yaklaşım da doğru değildir. İnsanları korkutarak, bir tür cezalandırma mekanizmasıyla engellilerle ilgili farkındalık kazanmalarını beklemek yanlıştır. Kimseye zorla bir şey yaptıramazsınız.

Şu ana kadar hep eleştirdik, bugüne kadar yapılanların olumsuzluğunu söylemekle yetindik diyebilirsiniz, sizin önerebileceğiniz daha iyi bir yöntem var mı? diye sorabilirsiniz. Elbette benim de yöntem olarak sunacağım söyleyeceğim şeyler var…

Bir konuda gerçek görüş elde etmek için yaşantı şarttır. Eğitimde teorik bilgi değil uygulama esastır. Aynen bunun gibi, engellilerin sorunlarını anlamak için de onlarla bir şeyleri paylaşmanız, birlikte zaman geçirmeniz gerekir. Çevrenizde bir engelli derneği varsa orayı ziyaret edip etkinliklerini öğrenin. Faaliyetlerine katılın, bir defalık değil, örneğin haftada bir düzenli olarak gidip dernek çalışmalarına katılmayı deneyin.

Biz İstanbul’da bir körler derneğinde böylesi bir deneyim yaşamıştık. Görme engellilerden oluşturduğumuz koronun şefliğini yürütürken, bu etkinliğe gören arkadaşların da katılmasının uygun olacağını düşünmüştüm. Koroya katılan engelsiz arkadaşların sayısı zamanla görmeyen üyelerin sayısını geçti. Genel olarak yarı yarıya idik. Yirmi kişilik koronun on üyesi görüyor, diğerleri görmüyordu. Koroda bulunmaktan herkes çok zevk alıyordu ve eğleniyordu. Bizi birleştiren sanatın ve müziğin gücüydü. Gören ya da görmeyen koro üyeleri bu nezih etkinliğe zevk aldığı için katılıyordu. Kurulan dostluklar, konser öncesi birlikte yaşanan heyecan, başarılı bir performansın ardından bir kafede toplu halde içilen çay, paylaşılan müzikal yaşantı. Kimse diğerinin görüp görmediğiyle değil, çok sesli koroda çıkardığı sesin doğru olup olmadığıyla ilgileniyordu. Aradaki fark şuydu sadece; Gören koristler notayı ellerindeki kağıttan takip ederken, görmeyen üyeler kabartma yazılı kartonları kullanıyor ya da ezberlerine güveniyorlardı.

Yıllarca müziğin aracılık ettiği büyük coşkuyu ve erinci paylaştık. Yıllar sonra hâlâ bu koronun eski üyeleri birbirleriyle mailleşiyorlar, telefonlaşıyorlar. Bir gören koro üyesi Kanada’ya yerleşti ve orada işe girebilmesi için evvelce bir dernek ya da vakıfta sosyal faaliyet yürütmüş olması şartı arandı, o da bizden yardım istedi. Koro çalışmalarını sürdürdüğü dernek ona bir yazı verince işe kabul edildi. Bir çok Avrupa ülkesinde iş başvurusu yapanlardan evvelce bir sivil toplum örgütünde gönüllü sosyal faaliyet yürütmüş olma şartı aranmaktadır. Bu işverenler için mantıklı bir şeydir, çünkü gönüllü çalışmaya alışmış, kendisini disipline etmiş bir insan profesyonel iş hayatında da başarılı olabilir.

Bir kimse başkasına yardım ettiğinde aslında gerçekte kendisine yardım etmiş olur. Çünkü başkası için yaptığınız bir şey size en azından bir deneyim kazandırır.

Almanya’da okullarda bir ders vardır, “İçimizden Birileri” adlı bu derste engelli öğrenciler engelsiz öğrencilere bir şeyler öğretirler. Birlikte zaman geçirip yaşamın bir kesitini paylaşırlar. Engelliler için bir şey yapmak güzeldir, ama daha iyisi onlar için değil, onlarla birlikte bir şey yapmaktır.

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü, Kızılay Haftası ya da benzeri anlamlı günlerden farklı düşünülmelidir. Engellilerin karşılaştıkları zorlukları ve sorunlarının çözüm önerilerini bir günde tartışıp, ertesi yıla kadar bir daha düşünmeyeceksek böyle bir günü onlar için ayırmanın yararından çok zararı olduğu kanısındayım.

Tüm ayrımcılıkların sona erdiği elele bir yaşam dileğiyle.

Av.Dr. Selim Altınok

Kaynak:SELİM ALTINOK VE KERİM ALTINOK » 3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ ÜZERİNE
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04.12.14, 23:38   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon --->: 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Üzerine

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Üzerine

Teşekkürler.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
3 aralık dünya özürlüler günü üzerine, aralik, dunya, gunu, ozurluler, uzerine

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Genel Bilgi - Dünya Engelliler Günü Genel Bilgi Başak Belirli Gün ve Haftalar Genel Bilgi 3 31.05.20 15:29
Dünya Engelliler Günü ile İlgili Şiirler - 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Şiirleri Başak Belirli Gün ve Haftalar Şiirleri 9 07.12.17 09:25
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Afişleri - Dünya Engelliler Günü ile İlgili Afiş Başak Belirli Gün ve Haftalar ile İlgili Resimler 0 23.11.12 02:38
Dünya Özürlüler Günü 3 Aralık - 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü Başak Belirli Gün ve Haftalar Genel Bilgi 0 23.11.12 01:33
Dünya Özürlüler Günü Resimleri SERDEM Belirli Gün ve Haftalar ile İlgili Resimler 1 06.09.09 23:23


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:53 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2