tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Belirli Gün ve Haftalar > Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri Belirli gün ve haftalar ile ilgili konuşma metinleri.Belirli gün ve haftalarla ilgili konuşma metinleri örnekleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Vakıflar Haftası Konuşma Metni
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2008

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 16.11.09, 16:05   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Nokia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Nerden: Erzurum
Mesajlar: 7.017
Konular: 5376
Puan Grafiği
Rep Puanı:8872
Rep Gücü:112
RD:Nokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 353
264 Mesajına 784 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Vakıflar Haftası Konuşma Metni

Vakıflar Haftası Konuşma Metni

Değerli davetliler

Sizleri en içten duygularımla selamlıyorum.

Medeniyetimizin temel dinamikleri arasında yer alan vakıflar alanında önemli hizmetler gerçekleştiren Bölge Müdürlüğünün tüm personeline teşekkür ediyorum.

Vatan dediğimiz bu kutsal toprakların geçmişine, mirasına, tarihine, eserlerine sahip çıkmadan geleceğe sahip çıkamayız.

Enkaz halindeki eserlerimizin restorasyonu muasır medeniyet iddiamızın gereğidir. bir ülkenin tarihi eserleri, vakıf varlıkları o ülkenin tapusu hükmündedir.

Vali olarak vakıf meselesini ilimizin en önemli meselelerinden biri olarak görüyorum.

İlimizdeki tüm vakıf malına, mülküne sahip çıkmak zorundayız.

Vakıf değerlerimizi gün ışığına çıkarmalıyız.

Medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir. Bu iddia içi boş bir iddia değildir. Bugünkü millet şuurumuzu, bugünkü sosyal dokumuzu bu anlayışa borçluyuz.

Vakıf, medeniyetmizin temsil ettiği değerlerin, sevginin, paylaşmanın, iyiliğin somutlaştırılmış bir halidir

Vakıf, hayatı sadece kendimiz için yaşamamanın, tek başına mutluluğa inanmamanın ifadesidir.

Eğitim gören öğrencinin, fakirin, yolda kalmışın ihtiyaçları hep bu yolla karşılanmıştır.

Vakıflar aracılığıyla toplumun gücü bireye, bireyin gücü topluma aktarılmıştır.

Bugünkü anlayışla hukuk devletimizin gerçek anlamda sosyal bir hukuk devleti olabilmesi, toplum ile devletin güç birliğine bağlıdır. İşte vakıflar, türkiyenin güç kaynakları, sosyal dinamikleridir.

Bu anlamda hayırseverlerimizi de minnet ve şükranla anıyorum.

Milletimiz, ülkemiz, vatanımız, yurdumuz onlar sayesinde şimdi çok daha güçlüdür.

Değerli Arkadaşlarım

Hep birlikte ülkemizi daha iyi yarınlara taşıyacağımıza olan inancım tamdır.

Bu duygularla vakıflar haftasının hayırlı olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Not: İnternetten alıntıdır.
Nokia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 16.11.09, 16:08   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Nokia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Nerden: Erzurum
Mesajlar: 7.017
Konular: 5376
Puan Grafiği
Rep Puanı:8872
Rep Gücü:112
RD:Nokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 353
264 Mesajına 784 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post --->: Vakıflar Haftası ile İlgili Konuşma Metni

Vakıflar Haftası Konuşma Metni

Sayın Valim, değerli misafirler, değerli basın mensupları, değerli mesai arkadaşlarım, sevgili öğrenciler,

26. Vakıflar Haftası ve 2009 Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı kutlama programına hoş geldiniz. Varlığınızla şeref verdiniz. Hepinize teşekkür ederim. Vakıflar Haftası münasebetiyle açtığımız Resim ve Kompozisyon yarışmalarında derece almış öğrencilerimiz de bugün burada, aramızda bulunuyorlar. Onlar eserleriyle, hepimizin mirası olan vakıf medeniyetinin yüksek değerlerini övdüler. Bu değerleri takdir edebilmek bu kardeşlerimizin büyüklüğüdür. Kendilerine Vakıflar Genel Müdürlüğü adına ayrıca teşekkür ediyorum.

Sayın misafirler, şimdi sizleri, milletimizin son 1000 senelik tarihinde bir gezintiye çıkarmak istiyorum.

İstanbul’da 1843 yılında öyle şiddetli bir çiçek hastalığı salgını baş gösterdi ki, ihtiyaca cevap verecek hastane bulunamadı. Bunun üzerine, Sultan Abdülmecid’in annesi Bezm-i Alem Sultan kendi servetinden 201 yataklı bir hastane yapılmasını emretti. Hastanenin ebediyyen fakirlerin ve gariplerin hizmetine devam edebilmesi için de, yine kendi mal ve mülkünü hastaneye vakfetti. Valide Sultan bu hastaneyi yaptırdıktan 8 yıl sonra 1851’de vefat etti.

Vakıf Gureba Hastanesi olarak adlandırılan bu hastanede, yaklaşık 170 seneden beri binlerce fakir hasta şifa bulup, borcunu Valide Sultan’ın ruhuna dua ederek ödemekte.

Bezm-i Alem Valide Sultan’ın ortaya koyduğu bu örnek, bir insanın dünyalık servetini nasıl ölümsüzleştirebileceğinin bir örneğidir.

Tıp tarihimizde, daha önce hastane manasına, darüşşifa, darüssıhha, darülafiye, darüt tıp ve bîmârhane gibi adlar kullanılırken, Bezm-i Alemin kurduğu müesseseye hastane denmiş ve o günden beri, sağlık kurumlarımız için hastane adı kullanılmaya başlamıştır.

Türk-İslam tarihinde sosyal hayatı her yönüyle kuşatan vakıf medeniyeti, bin yıldan beri çok çeşitli sağlık kurumlarıyla milletin hizmetinde olmuş, insanı yaşatmak davasını gütmüştür.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu zamanında devlet adamları ve Atabeyler ülkenin her tarafında medreseler, imaretler, mektepler, yollar, köprüler, kervansaraylar ve hastaneler yaptırmışlar, bunların masraflarını karşılamak üzere de vakıflar kurmuşlardır. Hemen hemen her şehir ve kasabada birer hastane bulunmaktaydı ve bunların her birinin emrinde büyük vakıfları vardı. Bu vakıflar sayesinde hastalara ücretsiz tedavi hizmeti verilmekteydi. Selçukluların dört asırlık egemenlikleri döneminde birçok tıp kitapları yazılmış ve hastanelerin içinde tıp kütüphaneleri kurulmuştur.

Anadolu Selçukluları da XII. yy’dan itibaren Anadolu’yu sağlık medeniyetinin zirvesine taşımışlardır. Amasya Darüşşifası, Kayseri’de Gevher Nesibe Darüşşifası, Sivas’ta İzzettin Keykavus Şifahanesi, Divriğ’de Turan Melik Daruşşifası, Çankırı’da Selçuklu komutanlarından Atabey Cemalettin tarafından 1235 yılında yaptırılan Atabey Cemaleddin Ferruh Daruşşifası, 1255 yılında Kemalüddin Karatay tarafından yaptırılan Konya Daruşşifası Anadolu Selçuklularının hizmete soktuğu sağlık kurumlarından bazılarıdır.

Kayseri’deki Gevher Nesibe Darüşşifası “Kılıç Aslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine Miladi 1205 yılında yaptırılmıştır.” Kayseri yakınındaki bazı köylerin tarım gelirlerinin bu hastaneye vakfedildiği eski tapu kayıtlarından anlaşılmıştır.

Selçuklu hükümdarı İzzettin Keykavus tarafından 1219 yılında yaptırılan Sivas Şifahanesi için İzzettin Keykavus kendi malından yüzü aşkın dükkan ve birkaç çiftlik vakfetmiştir.

Osmanlı döneminde de vakıf kurumları arasında sağlık kuruluşlarının sayısı oldukça fazladır. Hemen her büyük vakfın bünyesinde bir Bimarhane veya Darüşşifa bulunmaktaydı. Osmanlıdaki medrese hastanelerinin çok zengin akarları vardı ve bunların hiç biri devlet tarafından yaptırılmamıştı.

Osmanlılarda ilk hastane, devletin kuruluş yıllarında Sultan Orhan tarafından Bursa’da yaptırılmıştır. 1399 yılında da Yıldırım Beyazıt tarafından Uludağ’ın eteğinde tam teşkilatlı bir başka hastane daha kurulmuştur. Söz konusu bina halen hastane olarak kullanılmaktadır.

İstanbul Fatihi Sultan Mehmet, Fatih Camii’nin iki tarafında toplam sekiz adet medrese yaptırmış, İstanbul’u o günün en büyük bilim merkezi haline getiren bu müesseselerin yanına bir de darüşşifa yaptırmıştır. Yıl 1470. Bu hastane yetmiş hücre ve seksen kubbeden oluşmaktaydı. Burada hastalara tedavi hizmeti ve ilaçtan başka, musıki konserleri de veriliyordu.

Edirne’de 1488 yılında 50 kişilik hizmet kapasitesiyle yaptırılan II. Beyazıt Darüşşifasında hekim ve hizmetkar olarak 21 personel bulunmaktaydı.

Yapılışından bir buçuk asır sonra Evliya Çelebi bu vakıf hastanesini gezdiğinde, orada çiçek yetiştirilerek, akıl ve ruh hastalarının o çiçeklerin güzelliği ve kokusuyla tedavi edildiğini görmüştü. Özellikle bu amaçla lale, sümbül, reyhan, karanfil, nesrin, yasemin, deveboynu çiçeklerinin kullanıldığından bahsetmektedir Evliya Çelebi. Müzikle tedavi işlemlerinde de, özellikle neva, rast, dügah makamlarının, segâh, çargâh, sûznak, zengûle, bûselik makamlarının çok iyi neticeler verdiğini, hastanenin eczanesinden haftanın iki günü her isteyene bedava ilaç dağıtıldığını bildirmektedir. Bu hastanemiz, halen Sağlık Müzesi olarak hizmet vermektedir.

İstanbul’da 1550 yılında yaptırılmış olan Süleymaniye Bimarhanesinde bir asabiye servisi de bulunmakta ve Darül Akakir denilen ecza deposundan İstanbul’un diğer hastanelerinin ilaç ihtiyaçları da dağıtılmaktaydı.

1539 yılında Kanuni’nin annesi Valide Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Manisa Bimarhanesi 20 yatak kapasiteli idi ve burada ayrıca ayaktan tedavi de verilirdi. Hastanede 5 hekim, 4 eczacı ve ona göre de yardımcı personel bulunurdu. 5 hekimden biri başhekim, biri operatör, biri akıl hastalıkları mütehassısı, ikisi de göz hekimi idi. Bimarhanenin giderlerini karşılayan vakfın o dönemde bir milyon kuruştan fazla âşar geliri bulunmaktaydı.

Peki, bir hastanenin idaresi nasıl olmalı, doktorların mesleki yetişme tarzları nasıl olmalı, ve hastalarla olan münasebetler nasıl yürütülmelidir? 1550 yılında Hürrem Sultan tarafından yaptırılan Haseki Darüşşifası’nın vakfiyesinde bu konulara dair disiplin ilkeleri ince ince anlatılmaktadır. Örneğin, hastanede görev yapacak doktorların özelliklerine şöyle değinilmektedir: “... Hastalardan her birine candan dost gibi, şefkat ile nazar eder, onları asık suratla karşılamaz, onlara, az da olsa vahşet ve nefret uyandıracak söz söylemez. Zira sözde bulunan sert bir kelime, bazen hastaya en büyük dertten daha ağır gelir. Belki hastalara en latif sözler söyler, onlara en güzel şekilde hitap eder, sual ve cevapta en şefkatli yolu tutar. Zira sarf olunan nice sözler vardır ki, onlar hastanın nezdinde cennet kevserlerinden, zülal ve selsebilden daha tatlıdır... Hastanın tatlı söze ihtiyacı daha çoktur...”

İstanbul Toptaşı’nda bulunan Valide-i Atik Bimarhanesi II. Selim’in eşi Nur Banu Valide Sultan tarafından 1583 yılında yaptırılmıştır.

1617 yılında yaptırılmış olan Sultanahmet Bimarhanesi de Kızlarağasının kontrolü altında, müstesna bir idareye sahipti.

Zamanında üç kıtaya hükmeden büyük padişah Kanuni Sultan Süleyman, aynı zamanda son derece ince ruhlu bir şairdi ve mealen şöyle diyordu: “Halka göre büyük makamlar sahibi olmaktan daha değerli bir şey yok gibi görünüyor. Amma, aslında, sağlıklı şekilde alabildiğimiz bir tek nefesten daha değerli bir makam olur mu ki?!”

Şeyh Edebali de Osman Gazi’ye şunu diyordu: “Oğul, insanı yaşat ki, devlet yaşasın!”

Binlerce yıldan beri, tüm yaradılmışlara hizmet etmeyi kendilerine düstur edinen nice hayırseverler gelip geçti dünyadan. Onlar, evet geçip gittiler ama, arkalarında bıraktıkları eserleriyle hala dünyamızı süslemekteler, insanların hayatlarını kolaylaştırmaktalar, ve hayırlarıyla hala aramızda yaşamaktalar.

Şimdi onların ardından, bize de en azından şu sözleri söylemek düşüyor: İnsana hizmet için herhangi bir tuğla koymuş tüm hayır sahiplerinin ruhları şad olsun!

Şu an ve gelecekte, insana hizmet yolunda yürüyenlere ve yürüyeceklere selam olsun!

Sayın misafirler, 26. Vakıf Haftası ve Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı hepiniz için kutlu olsun...

Not: İnternetten alıntıdır.
Nokia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
haftasi, konusma, metni, vakiflar, vakıflar haftası ile ilgili konuşma metni, vakıflar haftası konulu konuşma metni, vakıflar haftası konuşma

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Şehitler Haftası ile İlgili Konuşma Metni - Şehitler Haftası Konulu Konuşma Metni Nokia Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri 1 20.10.15 22:19
İlköğretim Haftası Konulu Konuşma Metni - İlköğretim Haftası Konuşma Metni Örneği Nokia Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri 2 08.09.14 09:49
Deprem Haftası ile İlgili Konuşma Metni - Deprem Haftası Konulu Konuşma Metni Nokia Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri 0 07.03.12 20:55
İnternet Haftası Konulu Konuşma Metni - İnternet Haftası ile İlgili Konuşma Metni Nokia Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri 0 05.03.11 11:41
Yaşlılara Sayğı Haftası Konuşma Metni-Yaşlılar Haftası Konuşma Metni Nokia Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri 0 16.11.09 16:22


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:01 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2