tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Marmara Bölgesi > Bursa
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Uludağ-Bursa Uludağ
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
5715

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 18.10.09, 19:23   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Uludağ-Bursa Uludağ

Uludağ


Eski bir yanardağ olan Uludağ, 2.543 metre yüksekliği ile kuzeybatı Anadolu’nun en yüksek zirvesini oluşturur. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ’ın uzunluğu 40 km’yi bulur. Genişliği ise 15-20 km’dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa’ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli’ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır. Ormanlara, flora ve fauna zenginliklerine sahiptir. 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir.
12.762 hektar alanı ile “Uludağ Milli Parkı”, kayak sporları merkezi olmanın yanı sıra, zirvede bulunan buzul devri izlerinden olan sirk gölleri vardır. Bizans öncesinde Olimpos olarak anılan dağ, Bizans döneminde manastırlarla dolu olduğu için Keşiş Dağı olarak da bilinir.




Fotoğraf: Murat Aydınlılar

1933’de Uludağ’a bir otel, bir de muntazam şose yol yapılmış, böylece bu tarihten itibaren Uludağ, kış sporları için bir merkez haline gelmiştir. Günümüzde Uludağ Türkiye’nin en büyük kayak merkezidir. Uludağ Milli Parkı’nda 2’si kamplı olmak üzere 4 adet kullanım alanı mevcuttur. Bunlar; Sarıalan, Çobankaya, Kirazlıyayla ve Karabelen kamp ve günlük kullanım alanlarıdır. Uludağ’da 15′i özel, 12’si kamu kurumlarına ait 3000 yatak kapasiteli toplam 27 turistik tesis bulunur. Bunlara ait telesiyej ve teleski hatları mevcuttur.
Uludağ’ın milli park olmasından dolayı her çeşit avlanmanın yasak olduğunu, milli park bölgesine hiç bir şekilde ateşli ve ateşsiz av silahı sokulamayacağını belirtelim.
Karayolu ile Uludağ’a



Bursa’dan 36 km olan karayolu ile kendi arabanızla Uludağ’a çıkmayı düşünüyorsanız, kentin batısındaki Çekirge yolu 3. km’deki İnkaya Köyü’nde, 600 yıllık tarihi İnkaya Çınar Ağacı’nın gölgesinde, köylülerin en güzel ürünlerinin servis edildiği nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Uludağ’dan dönüşte ise çapı 3, yüksekliği ise 35 metre olan bu anıt ağacın gölgesinde yorgunluk çayı içebilirsiniz. Yola devam ettiğinizde yolun hemen kenarında özellikle kış aylarında geyiklerin toplanarak koruma altına alındığı “Geyik Çiftliği” dikkatinizi çekecektir. Geyik Çiftliği’nden sonra Uludağ Milli Park sınırlarına da girmiş oluyorsunuz.
Kirazlıyayla’ya ulaşıncaya kadar sağlı sollu birçok et ve mangal restoranı göreceksiniz. Kirazlıyayla mevkiinde yol ikiye ayrılır. Birinci yol sizi Sarıalan’a götürürken, ikinci yol da sizi Soğukpınar köyüne götürür. Köyün yakınında Aras Şelalesi’ne de uğrayabilirsiniz. Bu köyden Keles’e, Keles’ten de yörük şenliklerinin yapıldığı Kocayayla’ya ya da İnegöl’e kadar gidebilirsiniz. Tabii ki altınızda iyi bir cip olmalı. Şüphesiz yol boyunca bol bol fotoğraf malzemesi toplayacaksınız.
Bir başka alternatif yoldan da bahsetmekte fayda var. Dönüş yolculuğunu Soğukpınar‘a dönmeyip Doğancı Barajı üzerinden yapabilirsiniz. Barajdan sonra tarihi Misi Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.


Teleferik ile Uludağ’a

Uludağ teleferiği, Türkiye’nin en uzun teleferiğidir. Yıldırım’daki Teleferik semti ile Uludağ’daki Sarıalanyaylası arasında, 1963 ‘te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 metrelik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 metrelik rakımda sona erer.
Hava açıksa, teleferik yolculuğu oldukça keyifli olur. Şehriyle, ovasıyla bütün Bursa’yı aynı anda görebilir, fotoğraflayabilirsiniz. Kimi zaman çam ve kestane ağaçlarının, kimi zaman da “Kaynana Çukuru” gibi derin uçurumların üzerinden geçerek Uludağ’a ulaşabilirsiniz. Bu arada her direk geçişinde teleferiğin biraz sallandığını hatırlatalım ki bu sizi korkutmasın.
Hatları yenilenen ve modern hale getirilen teleferiğin ilk durağı Kadıyayla’dır. Burası 1.200 metre yükseklikte bir yayla… Piknik için ya da ata binmek veya çeşitli şifalı otlar toplamak için arzu ederseniz burada mola verebilirsiniz. Bu yaylaya ancak teleferikle ya da tırmanarak ulaşabilirsiniz; karayolu yok.
Daha çok doğa yürüyüşçülerinin parkur olarak tercih ettikleri Kadıyayla’dan sonra ikinci ve son durak ise 1.634 metre yüksekliğindeki Sarıalan’dır.



Fotoğraf: Nilay Kabal

Taksi dolmuşlarla da gelebileceğiniz Sarıalan’da “kendi pişir, kendin ye” restoranlarında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Özellikle Palabıyık lâkaplı Cemâl Amca’nın yerini tavsiye ederiz.
Eğer hava kapalı veya yağmurlu ise topraktan fışkıran o tertemiz oksijeni içinize çekerek çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ya da kar tutmuşsa oteller bölgesinden kiralayacağınız kayak takımlarıyla Uludağ’ın keyfini kayarak çıkarabilirsiniz.

Değişiklik olsun isterseniz eğer; Sarıalan’dan iki kişilik telesiyejlere binerek biraz daha ilerideki Çobankaya


Fotoğraf: Hakan Aydın

Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Çobankaya’ya ulaştığınızda, bütün ovanın ayaklarınızın altına serildiği Bakacak mevkiinde yorgunluk çayı içmeyi sakın unutmayın. Hava açıksa Marmara Denizi’ni hatta İstanbul’un siluetini dahi bu tepeden görebilirsiniz.
Uludağ’a sabahları taksi-dolmuşlara binerek karayolu ile çıkabilirsiniz. Dönüşünüzü teleferik ile yapabilirsiniz. Ya da teleferik ile Uludağ’a çıkıp, taksi dolmuşlarla karayolundan dönüş yapabilirsiniz.
Otelinizde dinlendikten sonra yapacağınız bir hamam sefası bütün yorgunluğunuzu üzerinizden atacaktır.



Doğa Yürüyüşleri



Fotoğraf: Hakan Aydın

Bursa, kış ve doğa sporları ile avcılık açısından oldukça uygun bir kenttir. Doğayı seviyorsanız, aşağıdaki güzergâhlardan birini seçerek doğa yürüyüşü yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir, gezerken avcılık hobinizi değerlendirebilirsiniz. Yabani av hayvanları bakımından zengin bir bölgede yer alan Bursa’da bilhassa Uludağ bölgesi yaz ve kış döneminde doğa yürüyüşüne elverişli olup, tercih edilen altı parkur belirlenmiştir.
Cennet Kaya Bölgesi Parkuru
Başlangıç noktası rakımı 1865 metre olan 2 km.lik parkur üzerinde kuzey yamaçtan Gemlik Körfezi’nin, güney yamaçtan ise tüm dağ köylerinin manzarası eşliğinde, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Sarıalan – Çobankaya Parkuru
Başlangıç ve Bitiş noktası rakımları 1850 metre ve 1750 metre yükseklikte son bulan 5200 metre mesafedeki bu parkurda, yol boyunca pırıl pırıl akan dereler ve yemyeşil ağaçlar eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Softaboğan Şelalesi Parkuru
Mesafesi 6000 metre, başlangıç noktası rakımı ise 1800 metre olan bu orman parkurunda Uludağ’ın dere, gölet ve taraçalar halinde aşağıya inen şelalesi bulunur. Su sesleri ve eşsiz manzaraların rehberliğinde Bursa Ovası’nın muhteşem panoraması ile doğa yürüyüşünü sonuçlandırabilirsiniz.
Bağlı Köyü Parkuru
7500 metre mesafeye sahip olan ve 1865 metre yükseklikten başlayan iniş parkurunda zirveden aşağıya doğru inerken asırlardır geleneklerin devam ettirildiği dağ köylerinde Türkmen ve Yörüklerin konukseverliğine ve zengin kültürüne hayranlıkla tanık olabilirsiniz.
Zirve Tepesi Parkuru
Bir yanda denizin, öte yanda Apollont Gölü’nün doyumsuz panoraması eşliğinde Uludağ ve yöresinde doğa ve bitki örtüsünün olağanüstü görüntülerini görmek istiyorsanız, 7615 metre mesafeye sahip Oteller Bölgesi ile Zirve Tepesi arasındaki parkuru tavsiye ederiz. Tırmanacağınız zirvenin yüksekliği 2487 metredir.
Wolfram-Madenler Bölgesi - Göller Yöresi Parkuru
2300 metrelik rakımda dağ manzaralarının eşliğinde sadece Uludağ’a has kelebek cinslerini, dağ çiçeklerini gözlemlemenin ayrıcalığını yaşamak ve Kara Göl, Aynalı Göl, Kilimli Göl, Buzlu Göl gibi buzul göllerinin muhteşem atmosferini hissetmek istiyorsanız ve bünyeniz sağlamsa 9800 metre uzunluğundaki Madenler Bölgesi ile Göller Yöresi arasındaki parkurda yürüyüş yapabilirsiniz.










--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
uludag, uludagbursa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ferdi Uludağ Biyografisi - Ferdi Uludağ Kimdir - Ferdi Uludağ Hayatı Kartal Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 10.10.12 20:13
Uludağ Üniversitesi İlköğretim Okulu Büyükşehir Bursa -Uludağ Üniversitesi İlköğretim Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 18.09.10 01:54
Bursa Uludağ Üniversitesi Kedi Bursa 0 19.10.09 06:43
Bursa Uludağ Milli Parkı Kedi Bursa 0 18.10.09 23:13
Uludağ Üniversitesi - Bursa ASYA Üniversiteler 0 15.06.09 07:42


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:15 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2