tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Marmara Bölgesi > Çanakkale
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çanakkale Müzeleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1568

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.10.09, 23:48   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Çanakkale Müzeleri

Çanakkale Arkeoloji Müzesi (Merkez)

Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nin başlangıcı 1911 yılına kadar inmektedir. Bu yıllarda çevreden toplanan eserler Çanakkale Ortaokulunda depolanmaya başlamış, daha sonra bunlar Çarşı Mahallesi’ndeki 1936 yılında onarılan bir kilisede bir araya getirilmiştir. Müze memurluğu olarak hizmet gören bu müze 1936 yılında ziyarete açılmıştır. Bundan sonra yeniden düzenlenmiş ve 30 Ağustos 1961 tarihinde, daha sonra da Barbaros Mahallesi, Atatürk Caddesi’nde yapılan yeni müze binasına taşınarak 1984 yılında ziyarete açılmıştır.

Müzede Frank Calvert koleksiyonu, Troia antik kenti buluntuları, Beşiktepe’den çıkarılan Prehistorik buluntular, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntular, Troias ve Mysia bölgesi antik kentlerinden getirilen mezar stelleri ve ostothekler, Çan ve Yenice tümülüslerindeki MÖ.VII.-II.yüzyıla ait eserler, Bozcaada (Tenedos) nekropolü eserleri teşhir edilmektedir. Bunların yanı sıra Dardanos tümülüsü (MÖ.VI.-II.yüzyıl) buluntuları Kyzikos mezar stelleri, Knidos Aphrodites’in kopyası, Assos (Behramkale) ve Gülpınar (Apollon Sminthion Kutsal Alanı) kazılarından çıkarılan eserler, Attika, Aiolis ve Korinth keramikleri, XIX.XX.yüzyıl Çanakkale seramikleri, cam eserler ile çeşitli dönemlere ait sikkeler sergilenmektedir.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi beş teşhir biriminden oluşmaktadır. Bunlardan kronolojik bir düzen içerisinde ilk salonda Prehistorik devir fosilleri, el baltaları, idoller, ok uçları, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserlerden oluşan Calvert’in koleksiyonu olarak tanınan grup, Troias, Beşiktepe kazılarından çıkan buluntular teşhir edilmektedir.

Müzenin ikinci salonu madeni eserlere ayrılmıştır. Burada aynalar, bilezikler, buhurdanlar, iğneler, çeşitli süs eşyaları ve tıp aletleri sergilenmiştir. Ayrıca Aşağıçavuş tümülüsünde bulunan Helenistik döneme ait heykeller, kandiller, vazolar, cam şişeler, altın takılar onları tamamlamaktadır.

Müzenin üçüncü salonunda, Assos (Behramkale) kazılarından çıkan buluntular, mermer büstler, Grek, Roma, Lydia ve Bizans dönemine ait elektronlar, altın, gümüş, bronz sikkeler ile İslami dönem sikkeleri sergilenmektedir.

Müzenin dördüncü salonu tümü ile Çanakkale’nin 10 km. güneyinde bulunan ve dünyanın en eski tümülüslerinden olan Dardanos tümülüsünden çıkan objelere ayrılmıştır. Bu objelerin başında iskeletler, süs eşyaları, ipek kumaş parçaları, sepetler, müzik aletleri, kül kapları, kandiller, figürinler, amphoralar, cam eşyalar ve altın süs eşyaları ile diademler gelmektedir.

Müzenin beşindi salonunda ise Gölpınar kazısında bulunan mermer heykel ve parçaları, fildişi eserleri, iğneler, kemik taraklar ve ağızlıklar ile amphoralar, mermer kitabeler bulunmaktadır. Bu bölümün en önemli eserlerinin başında Perseus heykeli gelmektedir.

Müze bahçesinde ise çeşitli lahitler, mermer kitabeler, sütunlar, sütun başlıkları ve büyük boyutlu heykeller sergilenmektedir.

İzmir Caddesi
Tel (0286) 217 65 65
Fax (0286) 217 11 05


Çanakkale Boğaz Komutanlığı Müzesi (Merkez)

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Çanakkale Boğaz Komutanlığı’na bağlı olan bu müze 1982 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede fotoğraflar, resim galerisi, Çimenlik Kalesi ve Nusret Mayın Gemisinin maketi bulunmaktadır.

Müzenin birinci katında Çanakkale Savaşı’nı anlatan fotoğraflar, askeri üniformalar, nişanlar, paralar, sancaklar, savaşta kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir. Ayrıca Çanakkale Savaşı’nda büyük yararlılıkları görülen Nusret Gemisinin bire bir ölçüsünde yapılmış ve Çimenlik Parkına yerleştirilmiş maketi, çeşitli eski gazete küpürleri, gemi fenerleri, ışıldak, pusula gibi gemicilikte kullanılan seyir malzemeleri sergilenmektedir. Bu müzeye bağlı olan Çimenlik Kalesi’nde de 16 Türk devletine ait bayraklar, silahlar ve savaşlarda kullanılan araç ve gereçler ile çeşitli toplar sergilenmektedir.

Askeri Müze Müdürlüğü
Tel (0286) 217 24 62


Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Müzeleri (Gelibolu)

Gelibolu’da Kabatepe’de bulunan bu müze Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı olup, 1987 yılında ziyarete açılmıştır. Müze Kabatepe Tanıtım Merkezi, Çanakkale Şehitler Anıtı, Çamburnu İdare ve Ziyaretçi Merkezi, Bigalı (Çamyayla) Atatürk Evi birimlerinden oluşmaktadır.

Kabatepe Tanıtma Merkezi:
Bu bölümde Çanakkale Savaşı sonrasında savaş alanlarından toplanan çeşitli silahlar, mermiler, savaş malzemeleri ile Çanakkale Savaşı’nın çeşitli sahnelerini gösteren fotoğraflar ile giysiler sergilenmektedir.

Çanakkale Şehitler Anıtı:
Çanakkale Şehitler Anıtı’nın yapımına 1954 yılında başlanmış ve 1960 yılında da tamamlanmıştır. Anıtın içerisindeki müze 1971 yılında ziyarete açılmıştır. Burada Çanakkale Savaşları sırasında çevreden toplanan araç ve gereçler, haritalar, krokiler ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Çamburnu İdare ve Ziyaretçi Merkezi:
Çanakkale Savaşları’na ait fotoğraf, belge ve savaş araç ve gereçleri sergilenmektedir. Müze günümüzde kısmen ziyarete açılmıştır. Düzenleme çalışmaları yapılmaktadır.



Bigalı (Çamyayla) Atatürk Evi:

Çanakkale Savaşları sırasında Atatürk’ün 19.Tümen Karargâhı olarak kullandığı iki katlı bu ev 1973 yılında müze haline getirilmiştir. Bu evin alt katında iki, üst katında üç odası bulunmaktadır. Bunlardan üst katta Atatürk’ün çalışma ve yatak odası ile yaverinin odası bulunmaktadır. Burada Atatürk’ün kişisel eşyaları, deri evrak çantası, sivil ve askeri giysileri, günlük mutfak eşyaları ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Atatürk bu evde 275 kg.lık mermiyi omuzu ile kaldırıp top namlusuna süren Seyit Onbaşı’nın öyküsünü dinlemiştir.

Kabatepe Mevkii Gelibolu
Tel (0286) 814 10 25


Hadımoğlu Konağı Türk Evi Etnoğrafya Müzesi (Bayramiç)

Hadımoğlu Konağı 1973 yılında varislerinden Milli Emlâk tarafından satın alınmış, daha sonra Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. Kültür Bakanlığı Hadımoğlu Konağını 1995-1996 yılında restore etmiştir. Hadımoğlu Konağı XVIII.yüzyıl Osmanlı konağıdır.

Bu konağın sahibi olan Mustafa ve Ahmet isimli iki kardeş Konya’nın Hadım kasabasından gelerek Bayramiç’te dabaklık (dericilik) yapmışlardır. Kısa sürede zengin olan kardeşler Osmanlı hükümetinden Bayramiç Sancaktarlığını almışlardır. Hadımoğlu konağı günümüze iyi bir durumda gelmiş Türk Sivil Mimarisi örneklerindendir. Dış görünümü ile adeta bir kaleye benzeyen bu konak iki katlı olup, haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşmaktadır.

Konağın yapımında Bayramiç’e 14 km. uzaklıktaki Kurşunlu Tepe üzerinde bulunan Skepsis ve Kebrene antik kentlerinden toplanan taşlar kullanılmıştır. Ayrıca bu konak iç bezemesi, ahşap işçiliği, freskleri ve duvar resimleri, kalem işleri ile oldukça zengin bir görünümdedir.

Bayramiç Kaymakamlığı’na bağlı olan müzede Bayramiç ve çevresindeki köylerden toplanan etnoğrafik eserler teşhir edilmektedir.


Cumhuriyet Mahallesi Yanıkkule Sokak
Bayramiç
Tel (0286) 773 15 39
Yenice Belediyesi Etnoğrafya Müzesi

Yenice İlçesi ve çevresinden toplanan etnoğrafik eserler eski bir Türk evinde sergilenmiştir. Bunların başında dokuma tezgâhları, çeşitli yöresel giysiler ile günlük kullanımdaki araç ve gereçler bulunmaktadır.

Müze Yenice belediyesi’nin yönetimindedir.
Kurtuluş Mahallesi Biga Caddesi No:5
Yenice

Tel (0286) 474 32 42
Fax (0286) 474 39 95
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
canakkale, muzeleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kars Müzeleri Kedi Kars 0 06.12.10 02:34
Antalya Müzeleri Kedi Antalya 0 07.04.10 01:02
Edirne Müzeleri Kedi Edirne 0 07.02.10 02:36
İstanbul'un Müzeleri Kedi İstanbul 0 18.10.09 00:36
Erzincan Müzeleri Kedi Erzincan 0 16.10.09 22:51


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:32 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2