tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Çocuk Hastalıkları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Çocuk Hastalıkları Çocuk hastalıklarının tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Löseminin Belirtileri Teşhis ve Tedavisi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1442

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.06.08, 19:57   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Löseminin Belirtileri Teşhis ve Tedavisi

Löseminin Belirtileri Tanısı ve Tedavisi

Löseminin en sık karşılaşılan bazı belirtileri şunlardır:

Ateş, titreme ve diğer grip benzeri semptomlar

Zayıflık ve yorgunluk

Sık enfeksiyon

İştah ve/veya kilo kaybı

Lenf bezleri (bezeler), dalak ve/veya karaciğerde şişlik (büyüme) ve ağrı

Normalden daha kolay biçimde bedende morluk ve/veya kanama olması

Cilt altında küçük kırmızı noktacıklar (peteşiler)

Diş etlerinde şişlik ve kanama

Kemik ve eklem ağrıları


Akut lösemilerde merkezi sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak başağrısı, kusma, bilinç bulanıklığı, havale gibi belirtiler ortaya çıkabilir.


Kronik lösemi cildi, merkezi sinir sistemini, sindirim sistemini, böbrekleri ve testisleri etkileyebilir ve bunlara bağlı belirtiler ortaya çıkabilir.
(Bu şikayetlerin sadece lösemide ortaya çıkmadığı unutulmamalıdır. Teşhisi sadece doktor koyabilir. Bu nedenle her türlü şüphede mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu tutum hem yanlış fikirlerin yerleşmesini önleyecektir hem de hastalıkların erken tanısına katkıda bulunacaktır.)

Teşhis

Doktor hastasının şikayetlerine göre sorular sorarak ve muayene ederek bir ön fikir oluşturmaktadır. Doktor, muayenede karaciğerdeki, dalaktaki, cilde yakın lenf bezlerindeki büyümeyi saptayabilir.

Kan testlerinde hücrelere ilişkin sayısal bilgilerin öğrenilmesi, ve hücrelerin mikroskop incelenmesi önemli bilgiler sağlar. Kemik iliğinden alınan örneklerin mikroskop altında değerlendirilmesi de çok değerli bir inceleme yöntemidir. Bu yönteme "kemik iliği biyopsisi" (ya da "kemik iliği aspirasyonu") denir.

Gerekli görülmesi durumunda omurilik aralığından bir iğne ile girilerek, merkezi sinir sisteminin çevresini saran sıvıdan (beyinomurilik sıvısından) bir miktar örnek alınarak incelenir. Bu işleme "lomber ponksiyon (LP)" denmektedir.

Hastalığın varlığı ve/veya yaygınlığının anlaşılmasında tüm görüntüleme yöntemleri de yardımcıdır.


Tedavi

Lösemi tedavisi karmaşıktır ve genellikle bir ekip işi olarak kabul edilir. Bazı temel uygulama protokolleri bulunsa bile tedavi hastaya, ihtiyaçlarına ve lösemi tipine göre farklılıklar göstermektedir. Tedaviyi yalnızca lösemi tipi değil, lösemi hücrelerinin belli özellikleri, hastalığın yaygınlığı ve bu hastanın lösemi nedeniyle daha önce tedavi alıp almadığı gibi faktörler de belirlemektedir. Tedavi aynı zamanda hastanın yaşı, belirtileri ve genel sağlık durumuna da bağlı olmaktadır.

Lösemi tanısı konduğunda hastanın bir şok ve yoğun bir gerginlik ve üzüntü yaşadığı bilinmektedir. Bu duygular hastanın hekimiyle ve sağlık ekibiyle uygun ve olması gerektiği gibi bir tedavi ilişkisi kurmasını güçleştirebilir. Hastanın yakın çevresinin ve sağlık ekibinin bu durumu bilerek hastayı destekleyici ve güçlendirici bir ortam yaratması son derece önemlidir.

Lösemisi olan hastaların büyük bir çoğunluğu ilaç tedavisine ('kemoterapi') alınır. Bazılarına ayrıca radyoterapi ve/veya kemik iliği transplantasyonu veya immunoterapi uygulanır. Bazı durumlarda dalağın alınması (splenektomi) da tedavinin bir parçası olabilmektedir.

İlaç tedavisi (kemoterapi) kanserli hücrelerin yok edilmesi için bazı ilaçların kullanılması demektir. Lösemi tipine bağlı olarak tek bir ilaç kullanılabileceği gibi birden fazla ilaçtan oluşan kombinasyon tedavileri de vardır.

Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ağızdan alınır. Ancak ilaçların çoğu damaryolundan verilmektedir. Bu amaçla çoğunlukla uygun bir toplardamara bir kateter yerleştirilmektedir. Bu kateter yolu ile sık tekrarlanacak damar enjeksiyonlarının verebileceği rahatsızlık en aza indirilmektedir.

Kemoterapi çoğunlukla döngüsel olarak verilir: yani bir ilaçla tedavi dönemini ilaçsız bir iyileşme dönemi, bunu da sonra yeniden ilaçlı dönem izleyebilir.

Işın tedavisi (radyasyon tedavisi, radyoterapi) bazı tür lösemilerde ilaç tedavisi ile birlikte kullanılır. Yüksek enerjili ışınlar kanserli hücrelere yönlendirilir ve hücrelerin büyümeleri engellenir. Başlıca iki türlü uygulanabilir. Bazı hastalarda bedenin seçilen özel bir bölgesine, örneğin dalağa ışın uygulanır. Bazı durumlarda tüm beden ışın tedavisine alınır, bu uygulama genellikle hastanın kemik iliği transplantasyonuna hazırlandığı dönemde yapılır.

Kemik iliği transplantasyonunda lösemiye yol açan kemik iliği yüksek doz ilaç ve ışınla ortadan kaldırıldıktan sonra yerine sağlıklı bir kemik iliği dokusu konur. Bazı hastalar için gerekli görülen bu uygulamada kemik iliği bir vericiden sağlanabildiği gibi hastanın kendi kemik iliği de kullanılabilmektedir.

İmmunoterapide (biyolojik tedavi) bedenin kansere yanıtını oluşturan bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanılmaktadır.

Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
belirtileri, loseminin, tedavisi, teshis, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Bel Agrısı Teşhis ve Tedavisi Fenci Ortopedi Hastalıkları 1 09.06.11 15:27
Gögüs Agrısının Belirtileri-Gögüs Agrısını Teşhis ve Tedavisi (Angina Pektoris) Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 06.12.09 16:19
Sinüsler ve Sinüzit-Sinüzitin Belirtileri-Sinüzitin Teşhis ve Tedavisi Fenci Kulak Burun Boğaz Hastalıkları 0 28.11.09 22:44
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Teşhis Nasıl Konulur? Fenci Gögüs Hastalıkları 0 23.11.09 14:48
Diş Sorunları Teşhis ve Tedavisi Fenci Ağız ve Diş Hastalıkları 0 30.06.08 20:25


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:04 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2