tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Karadeniz Bölgesi > Çorum
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çorum Yöresi Halk Oyunları - Çorum Halk Oyunları Genel Bilgi - Çorum Halk Oyunları
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4051

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 14.07.10, 16:28   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Malatya
Mesajlar: 1.899
Konular: 1751
Puan Grafiği
Rep Puanı:2137
Rep Gücü:0
RD:Esra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 48
71 Mesajına 111 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Çorum Yöresi Halk Oyunları - Çorum Halk Oyunları Genel Bilgi - Çorum Halk Oyunları

Çorum Yöresi Halk Oyunları - Çorum Halk Oyunları Genel Bilgi - Çorum Halk Oyunları

Halk Oyunları - Çorum Oyunları
Çorum ve havalisinde oynanmakta bulunan başlıca raks çeşitleri şunlardır: Çorum Halayı, Türkmen kızı, (Kürdün Kızı), Hürünü, İğdeli Gelin, Yerli Zeybek Kadın oyunları da vardır ayrıca

1 Çorum Halayı: Umumiyetle 6-20 erkek tarafından davul zurna eşliğiyle yürütülen meydan oyunudur. Dört ana figürü vardır:

a Ağırlama,
b Oynatma,
c Ortalama,
d Hoplatma

Oyun ağır başlar, gitgide hızlanır Üç kısımlı oynandığı zaman "Oynatma, kalkar Hoplatma kısmına "Yeldirme" de denir

2 Türkmen Kızı (Kürdün Kızı): Umumiyetle kadınlarca yürütülen bu oyunun çok hoş taklitçi figürleri vardır İki oyuncusundan biri erkek olmasa da erkek mevkiinde rol sahibidir. Hamur yoğurmak, yün tartmak, inek sağmak gibigünlük hayata dair temsilî bir oyundur. Altı telli sazın eşliğinde ve aynı isimdeki türküsü söylenirken -türkü sözlerinin isteklerine uyularak- icra edilir.

3 Hürünü: Bir kadın, bir erkek iki oyuncu tarafından oynanır Bazı müstehcen figürleri vardır. Bozulmuş bir oyun olarak düşünülebilir.

4 İğdeli Gelin: Kadın erkek karma halde bu oyunda yer alırlar Eski bir meydan oyunudur. Al'ka çekmektegecikmez. Oyuncular önce elele tutuşarak karşılıklı deyimler söyleştikten sonra, oyunun asıl hareket kısmı başlar. Çok manalı ve tartımlı (ritmik) figürler gösterir Canlandırılmaya değer hoş bir oyundur Umumiyetle davul zurna eşliğiyle oynanır.

5 Yerli Zeybek: Bu oyun çok yaygın olmamakla beraber, eski ve orjinal olduğu bellidir. Gelin rolünü oynayan kadın ortada, güvey ile öbür delikanlılar da ellerinde hançer olarak gelinin etrafında kıskanç ve dehşet verici hareketlerle oynarlar.

Yukarıdaki oyunlar dışında kadın meclislerinin, çeşitli oyunları da ayrı bir kısımdır, ayrıca incelenmeye değer.



Ağırlama Dansı Resmi

Halay'a çıkan delikanlılar elele dizilirler Hallerinde gururdan eser yoktur Önce, başlar hafifçe öne eğik vaziyet alırlar. Aşağılık duygusu uyandırmayacak haldeki bu durumtabiî bir tevâzuun ifadesi kaldığını derhal sezdirir. Davul gümbürdeyince birlikte eğilip t'zimde (saygıyla selamlama) bulunurlar: "Her kime, herkes sevdiğine hey!" Bunu haklı bir gururun doğruluşu takip eder. Davul zurna vuruşunu tempoya, zurna da uzun çekişini Halay'ın kaidesine değiştirmekle, sekmeler başlar Başı çeken idarecidir. Sonrakiler toplumu temsil edercesine başın yolunda yürürler. Ayaklar oya dokuyacaktır Zevk inceliğiyle bir mekik gibi örgülenirler. Bütün bir takım, seyirciler çevresinin tam ortasında bir mihver gibi hem coşar, hem coştururlar. Nağme çeşitliliği ortasında figürler eğilip bükülür.

Her işin düzgün ve iyi gittiğini, arkadaşlarının riayetle bağlılığını gören baş idareyi güvenle yanındakine bırakır. Saygıyı sevgiyle karşılamak üzere ayrı ayrı her oyuncununönüne gelip ayak intizamını bozmaksızın eldeki mendili omzuna atar ve arkadaşın boynuna sarılır. gibi yapar Karşısındaki de tabiatiyle temponun 'hengi dairesinde mukabelede bulunur. Ağırbaşlılık içinde devam eden ilk kısımdan sonra gençler kızışırlar. Hedefe varmanın hıza bağlılığını denemişlerdir Değişen havayla Üçleme'ye geçiverirler.

Sabit bakışların şimşek huzmeleri etrafa serpilivermiştir. Hıza rağmen, tam temposunda olarak kimi yere değip kalkan ve kimi ileri fırlayan yekşekil ayaklarda yine detemkin vardır. Âdeta şu atasözünün emrettiği dikkat ve özenle davranıldığı fark olunur: "Erişir menzil-i maksuduna aheste giden, tîz-i reftar olanın p'yine d'men dolaşır.

Üçüncü kısım, yiğitlikteki azimli gururun tunçtan bir kale gibi âdeta duvarlaştığı bir merhaledir. Her hareket, âhenkli zıplayışlar, taban çarparak ileri fırlayışlar, göğüslerin inançla kabarışı, bütün bunlar hep hedefe şuurla koşuşmanın ifadeleridir.

En küçük bir yorgunluk izi hissettirmeyen tunçlaşmış çehrelere güvenmemek nasıl mümkün olabilir? Birlikte yeri döven dizler iki çeliğin çarpışması gibidir. Çünkü, kıyasıya düşmüşlerdir Yiğitlerin omuz omuza kurduğu ve tırmanmak istercesine yücelik külçe hali, som bir kalkan gibi kımıldanır. Dedeleri deher halde kımızla coşunca aynı surette kucak kucağa sıkışıp şen bozkır gecelerinde Halay çekerek konukları heybete getirirlerdi. Maşalama'ların mat ışıkları, ürpertili yıldız pırıltıları ve tabiat enginliğinin yüce dekoru ortasında, halinden memnun ve ilerisine güvenli gölgeli kümeleri her halde yine böyle sevindirirlerdi.

Omuz omuza bağlaşık kitlenin kenetli kol ve gövdeleri davul gümbürtüsüyle sıçraşarak tabanlar efece yere çalındıkça kahraman ataların "Bir vuruşta yerden sufışkırtma" efsanesi gerçekleşir gibi olur Hatıraların ted'isi (çağrışımı) gönülleri bu yolda sarıp sarmalar. Oyun bitince gözler âdeta soruşurlar: Tek davul ve tek zurnanın bir nefeslik zemzemsiyle ağaç, kuş ve bulutları ve hatta rüzgârı eğlentisine katarak bütün seyircileri büyüleyip sürükleyen bu bir avuç delikanlı iş başa düşünce nelere muktedir olamazlar ki?

Bir oyunun öğretici tarifi pek tabiî olarak yukarıdaki duygulu ifadelerden farklı ve kuru olur. Ancak, böylesine coşkun intibalarda da seyircilerin coşkunluk derinliğini okumak mümkündür ve her oyun bir coşkunluk için oynanır.
Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Esra Kullanıcısına bu mesajı için 2 üye teşekkür etti:
Alt 14.03.19, 00:37   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Pelince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 32.867
Konular: 32024
Puan Grafiği
Rep Puanı:7600
Rep Gücü:125
RD:Pelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 503
542 Mesajına 660 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Çorum Yöresi Halk Oyunları - Çorum Halk Oyunları Genel Bilgi - Çorum Halk Oyunları

Çorum Yöresi Halk Oyunları - Çorum Halk Oyunları Genel Bilgi - Çorum Halk Oyunları

Teşekkürler
--------------Tualimforum İmzam--------------
Anaokulu - İlköğretim


Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri



Pelince
Pelince isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, corum, çorum halk oyunları, çorum halk oyunları genel bilgi, çorum yerel halk oyunları, çorum yöresi halk oyunları, genel, halk, oyunlari, yoresi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Tarsus Yöresi Halk Oyunları - Tarsus Halk Oyunları Genel Bilgi Esra Mersin 1 14.03.19 00:40
Muş Yöresi Halk Oyunları - Muş Halk Oyunları Genel Bilgi - Muş Halk Oyunları Esra Muş 1 14.03.19 00:38
Rize Yöresi Halk Oyunları - Rize Halk Oyunları Genel Bilgi - Rize Halk Oyunları Esra Rize 1 16.11.16 21:25
Adana Yöresi Halk Oyunları - Adana Halk Oyunları Genel Bilgi Esra Adana 1 14.10.15 22:15
Çorum Yöresi Halk Oyunları Listesi - Çorum Halk Oyunları İndeksi Esra Çorum 0 15.07.10 00:03


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:47 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2