tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Diger Ünlülerin Biyografileri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Diger Ünlülerin Biyografileri Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kavalalı Mehmet Ali Paşa Biyografisi,Kavalalı Mehmet Ali Paşa Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1681

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 19.06.09, 18:46   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:Sude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Kavalalı Mehmet Ali Paşa Biyografisi,Kavalalı Mehmet Ali Paşa Hayatı

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Biyografisi,Kavalalı Mehmet Ali Paşa Hayatı

Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849) Osmanlı İmparatorluğu’nun Arnavut asıllı Mısır valisi,modern Mısır’ın kurucusu,Sudan fatihi.

Osmanlı Devletine karşı başarıyla sonuçlanan bir isyan çıkardı.Her ne kadar Osmanlılar’a bağlıymış gibi görünsede,o dönem,Sudan,Mısır,Filistin ve Suriye’nin gerçek hükümdarı olarak kabul edilmiştir.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa bugünkü Yunanistan’ın Kavalakondova köyünde dünyaya geldi.bazı tarihçilere göre Pomak olduğu söylenmektedir.Napolyon’un Mısır’ı işgaline karşı Osmanlı tarafından Mısır’a gönderilen orduda görev aldı ve kısa zamanda komutanlığa yükseldi. Vali Hüsrev Paşa’ya karşı düzenlenen ayaklanmadan yararlanarak 1805′te Mısır valisi oldu.

Mısır’ın kalkınması için çeşitli ıslahatlar yaptı. Avrupa’dan getirttiği hocalarla kendine güçlü bir ordu kurdu. Vehhabi ayaklanmasını bastırdı.Mısır’daki Memlük egemenliğine kesin olarak son verdi.Başını ağrıtabileceğini düşündüğü 25.000 Arnavut askerini Sudan’ın fethi için 1821′de Sudan’a Funj İmparatorluğu’nun üzerine gönderdi ve böylelikle Sudan Mısır’ın kontrolü altına girdi.Mora’da patlak veren isyanı bastırmakta güçlük çeken Osmanlı Devleti Mehmet Ali Paşa’dan yardım istedi. Bu başarısına karşılık Mora ve Girit valilikleri söz verildi. İsyan bastırıldı ama 1829′daki Edirne Antlaşması’yla Mora, Yunanistan’a verilince Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu sefer de Suriye valiliğini istedi. Ancak Mehmet Ali Paşa’nın genişleme siyasetinden çekinen İstanbul Hükümeti Mehmet Ali Paşa’nın bu isteğini reddetti.

Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa Filistin’e yürüdü ve Akka Kalesi’ni ele geçirdi. İstanbul Kavalalı’nın üstüne ordu gönderdiyse de Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri tarafından bozguna uğratıldı. Mısır Kuvvetleri Halep, Şam ve Adana’yı ele geçirdiler. Konya’da Sadrazam Reşit Paşa’nın kuvvetlerini de yenip Kütahya’ya kadar ilerlediler.

II. Mahmut İngiltere ve Fransa’dan yardım istedi. Ne var ki Fransa’nın Mehmet Ali Paşa’yı desteklemesi, İngiltere’nin de Osmanlı’nın içişlerine karışmak istememesi üzerine beklediği yardımı alamadı ve Rusya’dan yardım istemek zorunda kaldı. Rusya ile Hünkar İskelesi Antlaşması yapıldı ve Rus donanması İstanbul’a demirledi.

Boğazların Rusya’nın eline geçmesinden endişe eden İngiltere ve Fransa’nın araya girmesiyle Kütahya Antlaşması (1833) imzalandı. Antlaşmaya göre Mısır, Suriye ve Girit valilikleri Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya, Cidde ve Adana valilikleri de oğlu İbrahim Paşa ‘ya verildi.

Antlaşmadan her iki tarafta hoşnut olmadı. II. Mahmut Mısır valisini ortadan kaldırmak ve kaybettiği toprakları geri almak istiyordu. Osmanlı ordusu ile Mısır ordusu Nizip’te karşılaştı. Osmanlı ordusu tekrar bozguna uğrayınca Rusya’nın soruna el atmasından ve Kavalalı’nın güçlenmesinden çekinen Avrupa Devletleri konuyu görüşmek için Londra’da konferans düzenledi.

Londra’da imzalanan antlaşmaya göre Suriye, Girit ve Adana Osmanlı Devletine geri verildi, Mısır ise Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve soyundan gelenlere bırakıldı. Kavalalı Mehmet Ali Paşa başta antlaşmayı kabul etmese bile İngiltere ve Avusturya’nın Beyrut’a asker çıkarması ve İngiliz donanması’nın Lübnan kıyılarını topa tutması üzerine antlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı.1845′te İstanbul’a gelip padişaha bağlılığını bildirdi. 1849′de Kahire’de öldü.
Sude isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ali, biyografisi, hayati, kavalali, kavalalı mehmet ali paşa, kavalalı mehmet ali paşa biyografi, kavalalı mehmet ali paşa biyografisi, kavalalı mehmet ali paşa hakkında, kavalalı mehmet ali paşa hakkında bilgi, kavalalı mehmet ali paşa hayatı, kavalalı mehmet ali paşa kim, kavalalı mehmet ali paşa kimdir, kavalalı mehmet ali paşa özgeçmişi, kavalalı mehmet ali paşa yaşamı, mehmet, pasa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Abaza Mehmet Paşa Hayatı - Abaza Mehmet Paşa Kimdir - Abaza Mehmet Paşa Hakkında Bilg Başak Tarih 0 30.10.13 21:28
Sokollu Mehmet Paşa Biyografisi - Sokollu Mehmet Paşa Kimdir - Sokollu Mehmet Paşa Kartal Tarih 0 25.01.13 05:08
Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa Biyografisi,Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa Hayatı İpek Diger Ünlülerin Biyografileri 0 25.06.09 22:14
Cemal Paşa Biyografisi,Cemal Paşa Hayatı,Mersinli Mehmet Cemal Paşa Hayatı İpek Diger Ünlülerin Biyografileri 0 23.06.09 15:46
Münif Paşa Biyografisi,Münif Paşa (Mehmet Tahir) Hayatı Sude Diger Ünlülerin Biyografileri 0 13.06.09 23:49


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:19 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2