tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Diger Ünlülerin Biyografileri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Diger Ünlülerin Biyografileri Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Enver Behnan Şapolyo Biyografisi,Enver Behnan Şapolyo Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2080

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.06.09, 17:06   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:Sude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Enver Behnan Şapolyo Biyografisi,Enver Behnan Şapolyo Hayatı

Enver Behnan Şapolyo Biyografisi,Enver Behnan Şapolyo Hayatı

Enver Behnan Şapolyo 1900 tarihinde İstanbul’un Koca Mustafa Paşa semtinde, Beyçayırı Sokağı’nda doğmuştur. Büyük babası Afyonkarahisar mutasarrıfı Salih Bey, babası eski Maarif Nezareti Meclisi Kebir ve Muayene azasından Fevzi Bey’dir. Fevzi Bey 1908 tarihinde istanbulda Protesto adında bir gazete neşretmiştir. Aynı zamanda El Adil adlı Arapça bir gazetede de başmuhabirlik yapmıştır. Birçok da eserleri vardır. Bunlardan Teşkilat-ı Avalim, Sarf-ı Arabi adlı eserleri basılmıştır. Tarihi Hürriyet, Hikmet-i Hukukun Tarihi, Miyar-ı Hukuk ve Cebri Ala adlı eserleri vardır. Birçok da mecmualara yazılar yazmıştır.

Fevzi Bey büyük Türk alimi Hoca Tahsin Efendi’nin İlm-i Ruh, Esrar-ı Abu Hava, Tarihi Tekvin, Esas-ı İlmi Heyet, adlı eserlerini önsözler ilavesiyle tab ettirmiştir.

Şapolyo, ilk ve orta tahsilini İstanbul Lisesi’nde yaptıktan sonra okul tarafından 1917 tarihinde Almanya’ya tahsile gönderilmiştir. Mütareke dolayısı ile Almanya’dan döndükten sonra öğretmen okuluna gitmiştir. Milli Mücadele’nin başlamasıyla Anadolu’ya geçerek Kağnı Kolları Komutanı olarak cepheye cephane taşıma görevini yapmıştır. Kanlı Bayrak Kuvay-ı Milliye Müfrezesinde çalışmıştır. Öğretmen okulundan mezun olduktan sonra Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesine iki yıl devamdan sonra İstanbul Üniversitesi Tarih Fakültesi’nde okumuş ve tarih öğretmeni olmuştur.

İki yıl da felsefe derslerine devam etmiş, Ziya Gökalp’in Ameli İçtimayiat derslerine devam ederek Sosyolojiye çalışmıştır. Sırası ile Ankara Sultanisi, Konya Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Kuleli Askeri Lisesi, Maltepe Askeri Lisesi, Maarif Koleji, Türk Kuşu, Gazi Lisesi, Harp Okulu, Ticaret ve Turizim Yüksek Öğretmen Okulu’nda İnkilap Tarihi ve Ahlak Tarihi öğretmenliğinden sonra, Türkiye’nin Turistik Özelliği ve Anıtlar Tarihi derslerini okutmuştur. Aynı zamanda Radyo Eğitim Müşaviridir.

Enver Behnan Şapolyo bir yandan hocalığa devam ederken diğer yandan da gazeticilik mesleğine girmiştir. 1922 yılında Ankara’da neşrolunan Öğüt Gazetesi ile Yenigün Gazetelerinde muhabirlik, sonrada muharrirlik etmeye başlamıştır. Hakimiyet-i Milliye, Ulus Konya Babalık gazetelerinde çalıştıktan sonra Hüseyin Cahit Bey’in çıkarmakta olduğu Tanin gazetesinin Ankara muhabirliğini yapmıştır.

1924 tarihinde İstanbul’a gelerek Son Telgraf, Cumhuriyet, Yeni Türkiye, Vakit, Akşam, Gece Postası, İkdam - Son Telgraf, Yeni Sabah gazetelerinde muharirlik ve musahhihlik yapmıştır. 1955 yılında Zafer Gazetesi’nde çalışarak bu gazetede Tarihi makaleleriyle, Atatürk’ün Hayatı, Milli Mücadelenin iç alemi adlı tefrikaları neşredilmiştir. Aynı zamanda Ankara’da neşrolunan İnkilap, Ulus, Haber, Son Baskı Gazetelerinde de makale ve tefrikaları çıkmıştır.

İstanbul’da neşrolunan Yeni Gazete, Yedigün, Büyük Gazete, Resimli Perşembe, Resimliay, Resimli Mecmua, Türk Yurdu, Kadın Yolu Mecmuası, Türk Yurdu, Köy Postası, Çocuk Ve Yuva, Gençay, Hafta, Çocuk Haftası, iller ve Belediyeler Dergisi, Önasya, Ülkemiz, Türk Kültürü, Halk Evleri Mecmuası, Ankara Belediyesi’nin neşretmekte olduğu Ankara adlı mecmualarda tarihî makaleleri ve tarihî romanları neşredilmiştir. Gazetecilite uzun seneler hizmetinden dolayı Basın Şeref kartı verilmiştir.

İnkilap tarihi ile ilgili yazmış olduğu eserleri ile Türkiye ve dış memleketlerde tanınmıştır. Amerikalı birçok tarihciler Şapolyo’nun tarihi eserlerinden faydalanmışlar ve eserlerini bibliyograflarına almışlardır. Bunlardan Profesör Uriel Heyd in yazmış olduğu Foundations of Turkish Nationalism London - co - Luzac - 1950( Türk Milliyetciliğinin esasları) adlı eserden başka yine Amerika da İngilizce olarak çıkan Kemal Karpat ın Turkey’s Politic 1959 Princeton University Press( Türkiye’nin Dahili Siyasetine Dair) kitabında Şapolyo’nun eserlerinden faydalanılmıştır. Aynı zamanda Amerikalı Miss Elaine D. Smith’in yazmış olduğu İngilizce Turkey: Origins of the Kemalist Movement and the Govenrment of the National Assembly Washington - 1959 yani ( Kemalizm esasları ve Büyük Millet Meclisi Hükümeti) adlı eserde, Şapolyo’dan faydalanmıştır.

10 Ağustos 1960 yılında Moskova’da toplanan 25.ci Enternasyonal Müsteşrikler Kongresine Moskova İlim Akademisi tarafından delege seçilerek davet edilmiştir. Enver Behnan Şapolyo’nun Gülbahar Sultan adlı edebi bir eseride Sırpça ve Hırvatça’ya tercüme edilmiştir.
Sude isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
behnan, biyografisi, enver, enver behnan şapolyo, enver behnan şapolyo biyografi, enver behnan şapolyo biyografisi, enver behnan şapolyo hakkında, enver behnan şapolyo hakkında bilgi, enver behnan şapolyo hayatı, enver behnan şapolyo kim, enver behnan şapolyo kimdir, enver behnan şapolyo özgeçmişi, enver behnan şapolyo yaşamı, hayati, sapolyo


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Aslı Enver Biyografisi - Aslı Enver Hayatı - Aslı Enver Kimdir? Okyanus Tiyatrocuların Hayatı ( Biyografisi ) 3 28.12.17 23:02
Enver İsminin Anlamı ve Açıklaması - Enver Adının Anlamı ve Açıklaması - Enver İsmini Kartal Erkek Bebek İsimleri ( Erkek Bebek Adları ) 0 02.12.12 01:22
Enver Paşa Biyografisi,Enver Paşa Yaşamı,Enver Paşa Hayatı,Enver Paşa Kimdir? İpek Diger Ünlülerin Biyografileri 0 07.07.09 20:46
Enver Gökçe Biyografisi,Enver Gökçe Hayatı Sude Şairlerin Hayatı ( Biyografileri ) 0 15.06.09 18:51
Enver Behman Şapolyo (1900 - ?) blue Genel Kültür 0 30.09.08 02:21


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:32 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2