tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Diger Ünlülerin Biyografileri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Diger Ünlülerin Biyografileri Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Saddam Hüseyin Biyografisi,Saddam Hüseyin Hayatı,Saddam Hüseyin Kimdir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2282

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.06.09, 16:02   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Saddam Hüseyin Biyografisi,Saddam Hüseyin Hayatı,Saddam Hüseyin Kimdir?

Saddam Hüseyin Biyografisi,Saddam Hüseyin Hayatı,Saddam Hüseyin Kimdir?

Saddam Hüseyin yirmi yılı aşkın süre ‘devlet başkanı’ olarak Irak’ın kaderine hükmetti. Saddam liderliğinde Irak, komşusu İran’la uzun ve kanlı bir savaş yaşadı, diğer komşusu Kuveyt’i de işgal etti. Irak, Arap dünyasının pek çok üyesiyle de sorunlu ilişkiler yaşadı.

Saddam Hüseyin, sadece bölgesel dengelere ve komşularına yönelik bir ‘tehdit’ olmakla kalmadı. Kurduğu baskıcı yönetim mekanizmasıyla kendisine muhalefet eden herkesi acımasızca susuturdu. Saddam, iktidarını korumak için gerektiğinde herkesi harcayabildi. Sürgünde yaşayan Iraklı eski bir diplomat Saddam’ın ‘yönetimi anlayışını’ şöyle tanımlıyor: “Saddam, Bağdat’taki koltuğunu korumak için tüm ülkeyi feda edebilecek bir diktatör.”

I. Körfez Savaşı’nın ardından uygulamaya konulan uluslararası ambargo nedeniyle Irak halkı yıllarca sefalet içinde yaşadı. Yetersiz beslenme, ilaç sıkıntısı ve kötü yaşam koşulları nedeniyle, başta çocuklar olmak üzere, Irak halkı ‘kırıldı’. Ambargonun kalkması için kendisinden istenilen koşulları yerine getirmemekte direnen Saddam, I. Körfez Savaşı’nı kendisinin kazandığını iddia ederek ‘Arap dünyasının yeni çağ kahramanı’ rolünü oynadı. Ancak II. Körfez Savaşı’nın ardından ortadan kayboldu.

Siyasetle Erken Tanıştı
1937 yılında Tikrit’te dünyaya gelen Saddam’ın siyasetle tanışıklığı ilk gençlik günlerine kadar uzanıyor. O günlerde kendini, Arap dünyasına egemen ulusçu-özgürlükçü ve anti emperyalist rüzgara kaptıran Saddam, genç yaşlarda Baas Partisi’ne katıldı. 1956 yılında başarısız bir darbe girişiminde bulundu. Monorşinin sona ermesinden ardından Başbakan Abdül Kerim Hassam’ı öldürmek için oluşturulan bir suikast örgütünün içinde önemli bir rol oynadı. Ancak bu olay açığa çıktı ve Saddam ülke dışına kaçmak zorunda kaldı.

1963 yılında Baas Partisi iktidara gelince ülkesine geri döndü. Bu sırada kuzeni Sacide ile evlendi ikisi erkek üçü kız beş çocuğu oldu. Ancak geçen yıllar Baas Partisi ile arasındaki farklılıklar derinleşmeye başladı. Çatışmalar iyice sertleşince Saddam hapse atıldı.

Darbe Hapisten Kurtardı
1968 yılında yapılan darbe Saddam’ı da hapisen kurtardı. Parti içinde hızla yükselen Saddam, taviz vermez kararlılığı ve sertliği sayesinde Baas’ın en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kurulu’na girdi. Zamanla konumunu iyice pekiştirdi ve Başkan Ahmed Hasan Bekri iktidarının perde arkasındaki asıl güç kaynağı oldu. 1979 yılında ise bir darbeyle iktidara el koyarak ‘perdeyi indirdi’. İlk iş olarak da muhaliflerine karşı acımasız bir ‘imha’ kampanyası başlattı.

O tarihten bu yana Saddam iktidarını, güçlü bir istihbarat ağına dayanan baskıcı yöntemlere dayandırdı. Sesini yükselteni öldürmekten hiç çekinmedi. Bazen bu imha kampanyaları, Halepçe örneğinde olduğu gibi, kentin tamamına yönelik ’soykırım’ haline de dönüştü.

İktidar Hırsının Faturasını Halkı Ödedi
1980 yılında Saddam kendisini Arap dünyasının liderliğine taşıyacak, Batı’nın gözünde de vazgeçilmez kılacak bir fırsat gördüğünü sandı. İran’da İslam Devrimi bütün hızıyla sürmükteydi. Humeyni rejiminin başta ABD olmak üzere Batı ile ilişkileri giderek kötüleşiyor, İran, ‘devrim ihracı’ politikasıyla’ tüm bölge için bir tehdit olarak algılanılyordu. Saddam işte bu tesbite dayanarak İran’a savaş açtı. Hesapları, bu savaşta Batı’nın desteğini kolayca alacağına ve çalkantılı günler geçiren İran’ın fazla direnemeyeceğine dayanıyordu. Savaşın ilk günlerinde Irak askerleri önemli bir su bölgesi olan Şatt el Arab’ı ele geçirdi.
Ama İran, Saddam’ın tahmin ettiğinden daha dişli çıktı. Ve 8 yıl süren savaş yüzbinlerce insanın ölümüne yol açtı. İki ülkenin ekonomisi de tahrip oldu. Savaş bittiğinde her iki taraf da başlanılan noktadaydı.

Sona Doğru Saddam
Petrolün, gücünü elindeki tek güç olduğu için çok iyi bilen Saddam, İran Savaşı’ndan umduğu kazancı elde edemeyince gözünü Kuveyt’e çevirdi. 2 Ağustos 1990 yılında Saddam’ın birlikleri Kuveyti işgal etti.

Kuveyt’in işgaliyle telaşlanan diğer Körfez ülkeleri Batı’ya iyice yanaştı. Suudi Arabistan toprakları çok uluslu güce açıldı. Saddam’ı geri çekilmeye ikna etmek için yürütülen çabalar da sonuçsuz kalınca, 17 Ocak’ta savaş başladı. Saddam’ın savaşı ‘bütün savaşların anası’ olarak niteledi ancak uluslararası güçlerin karşısında geri çekilmek zorunda kaldı ve Irak’ta ambargoların gölgesinde bir yaşam başladı.

Yıllarca süren ambargolar sırasında Saddam ve çevresindekiler konforlu hayatlarına devam ederken dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birinin üzerinde yaşayan Irak halkı, açlık ve sefalet içinde kaldı.

İkinci Körfez Savaşı
İkinci Körfez Savaşı’nın ardından Saddam, ailesi ve en yakın adamları ortadan kayboldu. Saddam’ın kurmayları bir bir yakalanırken, Saddam’ın zalimlikleriyle ünlenmiş oğulları Uday ve Kusay öldürüldü. Koalisyon güçleri, Saddam’ın doğum yeri olan Tikrit ve çevresinde aramalarını yoğunlaştırdı. Zaman zaman ortaya çıkan Saddam’ın hayatta olduğunu ve direnişi örgütlendiğini duyurduğu kasetleri ABD liderliğindeki güçlerde moral bozukluğuna yol açaıyordu. Ancak bugün yani 14 Aralık 2003 Cumartesi günü önce iddia olarak ortaya atılan “Saddam yakalandı” haberleri öğleden sonra sağlık kontrolünden geçirilirken çekilen görüntülerinin yayınlanmasıyla kesinleşmiş oldu. Şimdi en çok merak edilen konu Saddam’a ne olacağı. Uluslararası bir mahkemede mi yargılanacak, yoksa ABD, Afganistan örneğinde olduğu gibi kendi hesabını kendisi mi görmeye çalışacak?

30 Aralık: Saddam Hüseyin idam edildi. Bush, bunu “Irak’ta önemli bir dönem” olarak değerlendirdi.
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
İpek Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Cevapla

Tags
biyografisi, hayati, huseyin, kimdir, saddam, saddam hüseyin, saddam hüseyin biyografi, saddam hüseyin biyografisi, saddam hüseyin hakkında, saddam hüseyin hayatı, saddam hüseyin kim, saddam hüseyin kimdir, saddam hüseyin özgeçmişi, saddam hüseyin yaşamı, ırak lideri saddam hüseyin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Hüseyin Peyda Biyografisi - Hüseyin Peyda Kimdir - Hüseyin Peyda Hayatı - Hüseyin Pey Kartal Türk Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 25.09.14 17:50
Hüseyin Akşen Biyografisi - Hüseyin Akşen Kimdir - Hüseyin Akşen Hayatı - Hüseyin Akş Kartal Tiyatrocuların Hayatı ( Biyografisi ) 0 25.09.14 17:39
Hüseyin Çapkın Biyografisi - Hüseyin Çapkın Kimdir - Hüseyin Çapkın Hayatı - Hüseyin Kartal Diger Ünlülerin Biyografileri 0 19.12.13 12:58
Hüseyin Mümin Biyografisi - Hüseyin Mümin Hayatı - Hüseyin Mümin Kimdir - Hüseyin Müm Kartal Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 13.11.13 13:36
Hüseyin Arslan Biyografisi - Hüseyin Arslan Kimdir - Hüseyin Arslan Hayatı - Hüseyin Kartal Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi ) 0 25.02.13 17:43


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:46 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2