tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Diger Ünlülerin Biyografileri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Diger Ünlülerin Biyografileri Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İdi Amin Biyografisi,İdi Amin Hayatı,İdi Amin Yaşamı,İdi Amin Kimdir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1457

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.06.09, 16:50   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post İdi Amin Biyografisi,İdi Amin Hayatı,İdi Amin Yaşamı,İdi Amin Kimdir?

İdi Amin Biyografisi,İdi Amin Hayatı,İdi Amin Yaşamı,İdi Amin Kimdir?İdi Amin Dada Oumee Hayatı

Tam adı İdi Amin Dada Oumee, (D. 1924 - Ö. 16 Ağustos 2003) 1971 - 1979 arasında devlet başkanlığı yapmış olan Ugandalı asker.

Uganda’nın kuzeyindeki Kakwa kabilesinden gelen Amin, 1946′te İngiliz sömürge ordusuna bağlı Afrika Kraliyet Tüfekli Birliği’ne (King’s African Rifles - Kar) katıldı.İngilizlerin Kenya’daki Mau Mau Ayaklanması’na (1952 - 1956) karşı giriştiği harekatta görev aldı. Uganda ağır sıklet boks şampiyonluğunu elinde tuttu. Ayrıca ünlü bir bir rugby oyuncusuydu. Uganda’nın 1962′de bağımsızlığına kavuşmasından önce subay rütbesi alan birkaç Ugandalı askerden biri olan Amin, ülkenin yeni devlet başkanı ve başbakanı Apolo Milton Obote ile yakın dostluk kurdu. 1965′te Zaire’ndeki ayaklanmacılarla kurduğu ilişkinin skandala yol açması, 1966′da ordu ve hava kuvvetleri komutanlığına getirilmesini engellemedi. Obote ile arasının açılması üzerine 1970′te bu görevinden alındı.

İktidarı:
25 Ocak 1971′de Devlet Başkanı Obote’nin bir gezi için Singapur’da bulunduğu sırada, askeri darbe yaparak devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkomutanı oldu.1972′de Uganda’da yaşayan bütün Asyalıların (özellikle Hintliler) 90 gün içinde ülkeyi terk etmelerini sağlayarak onları sınırdışı etti.Onların yerine ülkedeki Müslüman azınlığı ve akrabalarını, hintlilerden kalan üretim araçlarlarının başına getirmesi sonucunda ülke ekonomisi çöküntüye uğradı.Uganda’yla İsrail arasındaki ilişkilere son vererek Libya ve Filistin’in yanında yer aldı.Bu duruma tepki olarak 1973′te ABD ve 1976′da İngiltere Uganda’daki temsilciliklerini kapattılar.1976′da da kendisini ömür boyu devlet başkanı ilan etti.Genellikle aşırı milliyetçi bir tutum takındı.Temmuz 1976′da Filistinliler tarafından kaçırılan ve içinde israilli ve başka yahudi yolcuların bulunduğu bir Fransız yolcu uçağının Uganda’ya inmesine izin vererek olaya doğrudan karıştı. İsrailli özel kuvvetlerin düzenlediği operasyonda biri dışında tum rehineleri kurtarılması İdi Amin’in prestijini büyük ölçüde zedeledi.

Davranışları kurnazlıkla soytarılık, kibarlıkla vahşilik arasında sürekli değişiyordu.Ülkedeki bazı kabilelerin yok edilmesi için emir verdiği ve Amin’in yönetimi boyunca 80,000 - 300,000 arasında Ugandalının öldürüldüğü iddia edilmektedir.

Yıkılış ve Sürgün:
Ekim 1978′de Tanzanya tarafından desteklenen Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu adlı gerillaların saldırıları başladı.Sonunda 13 Nisan 1979′da isyancı gerillalar başkent Kampala’ya ulaşmadan önce, ülke dışına kaçtı.Önce Libya’ya geçti, ardından Suudi Arabistan’a yerleşti kısa bir süre sonra eşlerinden ikisi ve 22 çocuğu da yanına yerleşti.1989′da gizlice Uganda’ya geçmek üzere geldiği Zaire ile Uganda arasında krize yol açtı.Kongo hükümeti Amin’i Uganda’ya teslim etmeyi reddetti ve Suudi Arabistan’a dönmesini sağladı.16 ağustos 2003′de 78 yaşında iken sürgün yaşadığı Cidde’de öldü.

Popüler Kültür:
2006 yılında Last King of Scotland filminde hayatının iktidar ve yıkılış dönemi gözler önüne serilmiş ve onu canlandıran Forest Whitaker en iyi erkek oyuncu dalında Akademi ödülüne ulaşmıştır.
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
amin, biyografisi, hayati, idi amin, idi amin biyografi, idi amin biyografisi, idi amin hakkında, idi amin hakkında bilgi, idi amin hayatı, idi amin kim, idi amin kimdir, idi amin özgeçmişi, idi amin yaşamı, kimdir, yasami, İdi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Amin Ne Demektir? ASYA Dini Bilgiler 0 10.04.14 23:25
Rüyada Amin Demek - Rüyada Amin Demek Açıklaması ve Yorumu - Amin Demek Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.09.12 17:54
Khalid El Amin Biyografisi ( Hayatı ) Metrix Basketbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 14.02.09 19:25
AMIN MAALOUF-Semerkant Okyanus Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.09.08 10:40
Amin Maalouf Hayatı ( Biyografisi ) Deniz Yabancı Edebiyatçıların Hayatı(Biyografisi) 0 02.02.08 22:58


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:19 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2