tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Diger Ünlülerin Biyografileri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Diger Ünlülerin Biyografileri Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ronald Coase Hayatı-Ronald Coase Biyografisi-Ronald Harry Coase Kimdir
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1748

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.10.09, 15:55   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 85
Konular: 84
Puan Grafiği
Rep Puanı:1360
Rep Gücü:0
RD:Falcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 30
22 Mesajına 36 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Ronald Coase Hayatı-Ronald Coase Biyografisi-Ronald Harry Coase Kimdir

Ronald Coase Hayatı-Ronald Coase Biyografisi-Ronald Harry Coase Kimdir



Ronald Harry Coase İngiliz asıllı fakat çalışma hayatının çoğunu ABD'de geçirmiş bir ekonomisttir. 29 Aralik 1910'da Londra'nın iç varoşlarından biri olan Willesden'de doğmuştur. Lisans derecesini 1932'de London School of Economics'den almış ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1951'de Londra Üniversitesi'nden doktora kazanmıştır.

ABD'ye göç etmiş ve çalışma hayatını önce Buffalo Üniversitesi ardından Virginia Üniversitesi ve en son olarak Şikago Üniversitesi'nde profesör olarak ABD'de geçirmiştir. Çalışmalarını refah ekonomisi konularına odaklandırmış; işlem maliyetleri hukuki sahiplilik ve dışsal ekonomiler ve kamu malları üzerinde yol gösterici çalışmalar yapmıştır. Şikago Ekolü'nün baş teorisyenlerinden biri olarak kurumsal ekonominin ve ekonomi ile hukuk arasındaki bağlantılar ve kamu malları idaresi konularının ekonomi prensiplerine ve piyasa mekanizmalarına göre incelenmesine ön ayak olmuştur. 1991'de Ekonomi Nobel Ödülü kazanmıştır.

Yaşamı
Ronald Coase'un hem babası hem annesi İngiliz Krallık Posta idaresinde telegrafçı olarak çalışmaktaydılar. Ronald Coase 29 Aralık 1910'da Londra'nin iç varoşlarından olan Willesden'de doğmuştur. Çocukken bacaklarında zayıflıktan dolayı özel protezler kullanmış ve ilk okulu özürlülere özel bir okulda bitirmiştir. İyi öğrenci olması dolayısıyla ikinci derece eğitim için 12 yaşında bir burs kazanarak Kilburn Grammer Okulu'na girmiştir.

Bu okulda da kendini göstermiş ve okulun son yılında Londra Üniversitesi'nin dışsal öğrencisi olarak üniversite lisans birinci yılını bitirmiştir. Londra Üniversitesi'ne bağlı London School of Economics'e devam etmiş 1932'de linans derecesini almıştır. Orada iken tanınmış hocaları Lionel Robbins ve Arnold Plant etkisiyle Adam Smith'in eserlerini gayet ayrıntılı incelemiş ekonomik ve siyasal görüşlerini sosyalizmden liberalizme değiştirmiştir.
Ülkesi İngiltere'de üniversite öğretim üyeliği yapmış özel girişim kurumlarının ve sanayilerinin üzerinde araştırma çalışmalarına başlamıştır. Bu araştırmaların bir sonucu 1937'de basılan "The nature of the firm" (Şirketin ana tabiatı) adlı ünlü makaledir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1951'de hazırladığı tez ile yine Londra Üniversitesi'nden doktora derecesini kazanmıştır.

1951'de Ronald Coase bir burs kazanarak ABD'ye göç etmiş ve Bufallo Üniversitesi'nde öğretim üyeliği kariyerine başlamıştır. 1958'de hocaları arasında kamu malları ve refah ekonomisi konularında ün salmış olan G. Warren Nutter James M. Buchanan ve Gordon Tullock bulunan Virginya Üniversitesi'ne profesör olarak geçmiştir. 1964'de ise Şikago Üniversitesi hukuk bölümünde profesör olmuştur. Bu görevde iken hukuk ve ekeonomi arasındaki ilişkilerin incelenmesi hedefli çok ünlü akademik Journal of Law and Economics dergisinin editorlüğünü yüklenmiştir.

1991'de Ekonomi Nobel Ödülü kazanmıştır.
Emekliğinde Mont Pelerin Enstitüsü üyesi olarak akademik ve siyasal katkılarını devam ettirmiş veRonald Coase Enstütüsü'nün kurucusu ve baş danışmanı olarak çalışmaktadır.

Önemli Çalışmaları
Coase'in araştırma çalışmalarının ayırıcı özelliği düşüncelerini çok açıkseçik ve çok basit anlaşır bir şekilde ortaya çıkartmasıda özellikle karmaşık matematiksel modeller yapılmayıp kullanılmadan geliştirilmesindedir. Coase araştırmalarını şu temalar üzerinde odaklamıştır:

Firma Teorisi ve İşlemler Maliyetleri
Coase'in ilk araştırma projesinin konusu Firmanin Tabiatı olup kısa ve çok etki yaratan bir şekilde niçin gelişmiş ekonomilerde önemli iktisadi faaliyetlerin (münferit serbest sadece kendini istihdam eden ve diğer benzer kişilerle sadece kontrat anlaşmaları ile bağlantı kuran tek kişiler tarafından değil de) şirketler tarafından üstlenildiğini açıklamaya yönelmiştir. Coase'ın incelediği soru: niçin üretim tek kişiler tarafından hiçbir özel organizasyon olarak yapılabilmesi imkânı olduğu halde niçin şirketler ortaya çıkıp bu fonksiyonu üstlenmişlerdir. Modern şirketlerin ortada bulunmalarının bir çeşit girişimcinin ortaya çıkıp diğer işçileri kendi için çalıştırmasını önerdiği icin Coase niçin girişimcinin diğer kişileri tek tek tek fonksiyonu icra etmek için anlaşmaya girmediğini fakat genel bir hizmet anlaşması ile kiraladığını açıklaması gerektiğini savunur. Geleneksel iktisat teorisi ise özel üretim işlemlerinin özel kişilere kontratla verilmesinin (kişilerin genel olarak servislerini kiralanmasından) daha etkin bir piyasa yaratacığına işaret etmektedir.

Coase piyasanın kullanılmasının bazı işlem maliyetleri gerektirdiğini görmüştür. Piyasa yoluyla bir malın veya hizmetin elde edilmesi o malın veya hizmetin piyasa fiyatı üzerinde olmaktadır. Bir firmanın bir mali veya hizmeti ele geçirmesi için piyasa fiyatı yanında (arama ve işlem yapma maliyetleri pazarlık yapma maliyetleri işlem gizlilik saklanması maliyetleri işlem şartlarına uyulup uyulmadığını kontrol maliyetleri ve uyulmazsa bu şartları zorla kabul ettirme maliyetleri gibi) ekstra maliyetlerin de yüklenilmesini gerektirmektedir. Bu ekstra işlem maliyetleri eğer şirket mali ve hizmeti üretecek kişileri kiralayıp üretimi firma içinde yaparsa azalıp hatta ortadan kalkacaktır. Böylece şirket bu işlem maliyetlerini düşüren bir kurum olarak görülmektedir. Coase'a göre bir şirket firma içinde yapılan ve firma tarafından yüklenilen içsel işlem maliyetleri ile firma dışında bulunan kontrata bağlı işlemlerin maliyetleri arasında bir uygun optimal denge bulmaya çalışmaktadır.

Bu düşünceden Coase bir şirket için işlem maliyetelerine dayanan bir optimal firma büyüklüğü bulunduğu önerisini ortaya çıkarmıştır. Genellikle diğer şartlar aynı olursa bir şirketin diğerinden daha büyük olması şu önerilere göre açıklanabilmektedir:

Organizasyon maliyetlerinin daha küçük olması ve bu maliyetlerin organize edilen işlemlerin sayısının ve büyüklüklerinin artması nedeniyle;
Girişimcinin hata yapma olasılığının düşük olduğu fakat yapılan bu hataların organize edilen işlemler sayısı ile büyüklüğü arttıkça artmaları halinde;
Üretim kaynaklarının ikmal fiyatının daha büyük firmalara daha düşük olması ve bunun firma büyüklüğü ile daha hızla düşüşü nedeniyle.

Bibliyografya

Ronald Coase'un başlıca tanınmış eserleri şunlardır:

1937: The nature of the firm Economica C.4 say.386-405.
1946: The Marginal Cost Controversy Economica C.13 say.169.
1960: The Problem of Social Cost Journal of Law and Economics C.3(1) say.1-44.
1972: Durability and Monopoly Journal of Law and Economics C.15 say.143.
1974: The Lighthouse in Economics Journal of Law and Economics C.17 say.357.
1975: Marshall on Method Journal of Law and Economics C.18 p.25.
1978: Economics and Contiguous Disciplines Journal of Legal Studies C.7 say.201.
1984: The New Institutional Economics' Journal of Institutional and Theoretical Economics
1988: The Firm the Market and the Law 1988.
1992: The Institutional Structure of Production 1992 AER. (Nobel Ödülü kabul konuşması )
1993: Law and Economics at Chicago Journal of Law and Economics C.36 say.239.
(en) Ronald Coase bibliyografyasi RePEc/IDEAS

Not: İnternetten alıntıdır.
Falcon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
biyografisironald, coase, harry, hayatironald, kimdir, ronald, ronald coase, ronald coase biyografi, ronald coase biyografisi, ronald coase hakkında, ronald coase hakkında bilgi, ronald coase hayatı, ronald coase kim, ronald coase kimdir, ronald coase özgeçmişi, ronald coase yaşamı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ronald Aymler Fisher Biyografisi,Ronald Aymler Fisher Hayatı İpek Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı 0 24.06.09 15:47
Ronald Gomez Hayatı ( Biyografisi ) Metrix Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 19.01.09 23:52
Ronald de Boer Hayatı ( Biyografisi ) Metrix Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 17.01.09 22:35
Ronald Koeman Hayatı ( Biyografisi ) Metrix Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 17.01.09 21:55
Ronald Zubar Hayatı ( Biyografisi ) Metrix Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 13.01.09 21:33


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:48 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2