tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Dini Konular > Dini Hikayeler-Yazılar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Dini Hikayeler-Yazılar Dini hikayeler ve dini yazılar ...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Yolumuz Korku Yolu Değil, Sevgi Yoludur.
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
989

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.04.08, 14:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Yolumuz Korku Yolu Değil, Sevgi Yoludur.


YOLUMUZ KORKU YOLU DEĞİL, SEVGİ YOLUDUR.

İnsanlarla yakınlık kurup dertlerine ortak olmanın kalplerdeki soğukluğu ve düşmanlığı yok ettiğini bilmeyenimiz var mı?.Yine biliyoruz ki yüce dinimizin istediği kardeşlik ancak kalplerin birbirine ısınması ve muhabbetle mümkündür.

İnsanların birbirine duyduğu sevgi ve samimiyet bir taraftan onları güzelleştirip olgunlaştırırken bir taraftan da toplumda nice güzel gelişmelerin anahtarı olur.İnsani bağlar pekişir toplumun çeşitli kesimleri arasında diyalog kapıları açılır. Sevgi ve samimiyet öylesine güçlü bir barış ve huzur kaynağıdır ki yaygın olduğu toplumlarda çoğu sıkıntılar kendiliğinden yok olur.
Sevgiyi bu kadar sihirli yapan şey onun kalbe inşirah denilen ferahlık ve iç huzurunu getirmesidir.

İnşirahtan yoksun bir kalbin sahibini iyiye güzele yöneltebileceğini söyleyebilir miyiz.Sertliğiyle öfkesiyle toplumda çıban gibi duran insanların aslında inşirahını iç huzurunu yitirmiş kişiler olduğunu görmek hiç zor değil.
İnsanların birbirlerinden sevgisini ve saygısını esirgediği toplumlarda insani meziyetler aramak boşunadır.

Çünkü kardeşlik yardımlaşma başkasını kendine tercih etme gibi erdemlerin manevi mimarı ve anahtarı sevgidir.O öyle bir anahtardır ki nice iyilik ve güzelliklerin kapısını kolayca açar.Diğer taraftan sertlik şiddet ve korkunun hakim olduğu toplumlar büyük huzursuzluk ve çalkantılara gebedir.Nasıl bireylerinin birbirinden korktuğu ve tedirgin olduğu bir aile uzun ömürlü olamazsa aynı hali yaşayan devletler ve milletler de kalıcı olamazlar.Tarih incelendiğinde medeniyet ve kültürler için de durumun farklı olmadığı görülür.

Gerçekten de insanlar arasında sertlik ve öfke şiddetli münakaşaların ve çoğu zaman da kavgaların zeminidir. Böyle bir ortamda hayırlı bir sonuç elde edildiği ise görülmemiştir.O halde insanlara sevgiyle şefkatle yaklaşmalı korkutan ve ürküten tutum ve davranışlardan büyük bir titizlikle sakınmalıdır.İnsanlar arası ilişkilerdeki bu kurallar yüce dinimizi sözle ve örnekleyerek anlatma çabası için de geçerlidir.Önce Yüce Rabbimizin şefkat ve merhametini anlatmak cennetle müjdelemek ve dinimizin nezih kurallarını mümine yaraşır bir muhabbetle tanıtmak ve sevdirmek esastır.Unutmayalım ki Yaradanını seven ve cennetine umut bağlayan her kişi ALLAHtan korkar ve cehenneme girme endişesini de taşır.

Bu durum Dini Mübinimizin övdüğü korku ile ümit arasında bulunma halidir. Bu hali yaşayan her müslüman hem cennette ebedi saadete kavuşmak için ümitlidir ve bu ümidi asla yitirmez hem de cehenmemden korkarak ALLAHın emir ve yasaklarını uygulamada gerekli titizliği gösterir.

Bu öyle bir sırdır ki yüce ALLAHı sevmek ile Ondan korkmak birbirine zıt haller gibi gözükse de ALLAHı seven aynı zamanda ondan korkar.Cenabı Haktan korkan kimseler de şüphesiz Onu sever. Demek ki bazı hallerde sevgi ve korku birbirini tamamlayan iki unsur olabilmektedir. Bu sebeple müminin korkuları da sevgiye dayalıdır
.
Bu noktadan hareketle insanları İslamla tanıştırmada esas olan korkutmak değil müjdelemek ve sevdirmektir.Tarih boyunca ALLAH dostları bu peygamberi esasa göre hareket ettikleri için geniş kitlelerin imanla buluşmasını sağladılar. Nice büyük yıkımların ardından kalplerin yeni bir heyecan ve ümitle dirilmesine vesile oldular.Çünkü kendi kalpleri diri idi. Sevgiyle muhabbetle dirilmişti.
Yunusun Yaradılanı sevelim Yaradandan ötürü deyişini bilirsiniz. Bu söz kalbimize gönlümüze nakşolması gereken bir mana taşır.

İnsanları ve hatta bütün yaratılmışları Yüce Yaratıcının hatırına sevmek asla kaba ve yıkıcı olmamak olgun müminin halidir.Tarih boyunca müslümanların sömürü ve istila amacıyla savaşmamalarının ve insanları hakikatla buluşturma adına fütuhata girişmelerinin altında da işte bu sevgi yatar.

Sevgi mümin için bir okyanus gibidir.Oradan herkes nasibi kadarını alır.Hüner daha çok almaya her an almaya böylece sevgi hazinesini çoğaltmaya gayret etmektir.Elbette bunu yapabilmek irade ve azim işidir. Çaba ister.Çünkü varlıklara sevginin temeli muhabbetullah yani ALLAHa olan sevgidir.

Şüphesiz müminler bilgileri ve nasipleri nisbetinde ALLAHı severler.İnsanların her vesileyle sevgiden söz ettiği ama hiçbir devirde görülmediği kadar bundan mahrum kaldığı bu çağda bizler sevgi bağını sürekli canlı tutmayı kalplere sevgi tohumları saçmayı en önemli vazifelerimizden biri olarak görmek zorundayız.O tohumlar büyüyüp serpildikçe bir nur halesi olarak hepimizi saracaktır.Saadet Asrına ve o kutlu çağın sonraki devirlerdeki yansımalarına baktığımızda göreceğimiz şey işte o muhabbet halesidir.

Hz. Peygamber asm ın ve Onun varisi evliyaullahın rehberliğinde yürüyen herkes insanlara şefkat ve muhabbetle yaklaşmayı alışkanlık haline getirmekle mükelleftir.Önce bütün müminlere sonra dünya görüşü ve toplumdaki yeri ne olursa olsun bütün insanlara kalbindeki engin şefkat ve merhametten bir pay ulaştırmak zorundadır.Bu alışkanlığı bir ömür boyu devam ettirmek önemli bir sorumluluktur.Kamil mümin manevi terbiyeye sahip kişidir.Manevi terbiyenin esası sertlik kabalık ürkütücülük olabilir mi?.Bu terbiyeye talip olan insan nezaketi şefkati merhameti nasıl terk edebilir?.İnsanlar arası ilişkilerde mümine nezaketten daha çok yakışan bir hal var mı sizce?

Evet korku düşmanlığı sevgi ise dostluk ve kardeşliği doğurur.Bizler dünyaya düşman kazanmak için değil dost kazanmak ve kardeşliği pekiştirmek için geldik.Bu hakikat herkes tarafından açıkça bilinmeli ve gereği yapılmalıdır.

Sevgimizi perdeleyen muhabbetimizi çoğaltmamıza ve insanlarla paylaşmamıza engel olan kendi korkularımıza gelince şöyle demişti Konyalı Üstadım korkmayın eğer korkmanız gerekiyorsa yalnız ALLAHtan korkun .
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
degil, korku, sevgi, yolu, yoludur, yolumuz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Dağ Yolu Görmek - Rüyada Dağ Yolu Görmek Açıklaması ve Yorumu - Dağ Yolu Rüya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 05.03.13 23:21
Rüyada Su Yolu Görmek - Rüyada Su Yolu Görmek Açıklaması ve Yorumu - Su Yolu Rüya Tab Tarot N-O-Ö-P-R-S-Ş ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 11.12.12 03:38
Rüyada Korku Görmek - Rüyada Korku Görmek Açıklaması ve Yorumu - Korku Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 03.10.12 16:14
Rüyada Tren Yolu Görmek - Rüyada Tren Yolu Açıklaması ve Yorumu - Tren Yolu Rüya Tabi Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 16.08.12 20:22
Sevgi Değil Aşk Değil-Serdar Ortaç Ceren Türkçe Müzik Hit ( En Sevilen ) Şarkı Sözleri 0 07.04.09 20:23


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:46 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2