tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Kitaplar > Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri Dünya edebiyatı kitap özetleri,yabancı kitap özetleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Yüzüncü Ad - Amın MAALOUF/Kitap Özeti
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3088

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.01.09, 02:26   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Yüzüncü Ad - Amın MAALOUF/Kitap Özeti

Kitabın Adı Yüzüncü Ad
Kitabın Yazarı Amın MAALOUF
Yayınevi ve Adresi Yapı Kredi Kültür Yayınları, İstanbul
Basım Yılı 2000

KİTABIN ÖZETİ

Roman, Doğu'daki son Cenevizlilerden, antika tüccarı Baldassare Embriaco'nun kurtarıcı olarak kabul edilen eski bir kitabın izinden gittiği yıllarda tanıklık ettiği olayları anlatmaktadır.

Baldassare, Embriaco, Lübnan'ın Cübeyl kentinde yaşayan saygın bir antika tüccarıdır. Cenova'lı Embriaco ailesi, 1100 yılındaki Haçlı Seferleri sırasında Trablus kentinin işgali ile başlayarak Kuzey Afrika kıtasını ele geçiren ilk Haçlılar arasındadır ve Baldassare Embriaco'nun yaşadığı Cübeyl kenti beyliğini iki yüzyıl elinde tutmuş olan bir ailedir. Kendilerine tanınan süre tamamlanıp topraklarını müslümanlara bırakmaları gerektiğinde Cenova'ya geri dönen aile orada yabancılık hissedince tekrar Cübeyl'e dönerler ve eski beyliklerini topraklarından küçük bir bölümü üzerinde ticaretle uğraşmaya başlarlar. Baldassare, ailenin on sekizinci kuşaktan torunudur.

1665 yılı sonlarında ortaya çıkan dedikodulara göre, ertesi yıl İncil'de belirtilen Canavar'ın Yılı olacaktır. Dünyanın sonunun geleceğine inanılan 1666 yılında, dünyayı kurtarabilecek tek şey Allah'ın Kuran'da anılan doksan dokuz adının sıradan ölümlülere bildirilmemiş olan yüzüncüsüdür. Tanrı'nın bu en gizli ve en yüce adının, Ebu Mahir el-Mazandarani tarafından yazılmış olduğu söylenen kimselerin görmediği bir yazma kitapta açıklandığı dedikoduları ortalığı kasıp kavurmaktadır. Yaşanan panik ortamı içinde, adı geçen kitap yedi sekiz yıl önce Cübeyl'e sığınmış yaşlı ve yoksul bir Müslüman olan Hacı İdris tarafından Baldassare'a armağan edilir. Ancak, yaşlı adam kitabı Baldassare'a verdikten hemen sonra ölür. Baldassare ise kitabı okumaya fırsat bulamadan, İstanbul'a giderken alışveriş amacıyla Cübeyl'e uğrayan Fransa Sarayı görevlisi Şövalye Hugues de Marmontel'e çok yüksek bir fiyatla satmak zorunda kalır. Baldassare'ın kitabı satmaktan duyduğu pişmanlık cok bilge bir insan olan yeğeni Bume'nin ısrarlarıyla birleşince kitabın peşinden gitmeye karar verirler. Baldassare, yeğenleri Bume ve Habip ile katır ve erzaklarla uğraşacak olan adamı Hatem yola çıktıklarında, aralarına kendisini terk edip İstanbul'a gittiği söylenen kocasının ölüm fermanını bularak özgürlüğünü geri kazanmak çabası içinde olan genç ve güzel Marta da katılır.

Ekip Halep'e ulaştığında, olası tehlikelerden korunmak amacıyla İstanbul'a gidecek olan bir kervana katılır. Anadolu bozkırlarında iki ay süren çetin ve yorucu yolculuk esnasında, Konya'daki büyük veba salgınına tanık olduktan sonra nihayet İstanbul'a ulaşırlar. Hasta ve yorgun olan Baldassare hemen Şövalye Marmontel'i aramaya girişir. Ancak, Marmontel'in İstanbul'a ulaşamadan bir deniz kazasında öldüğünü öğrenir. Kitabın bir kopyasını bulabileceği umuduyla İstanbul'un sahaflarını dolaşmaya başladığında saray tarafından bu tür kitapların yasaklandığını ve kitapla yakalanacak olursa ağır cezalara çarptırılabileceğini öğrenir. Baldassare, kitabı kendisine armağan eden yaşlı İdris'in ardından Şövalye Marmontel'in de ölümü nedeniyle artık kitabın uğursuzluk getirdiğine inanmaktadır.

Bu arada Baldassare ile arasında duygusal bir yakınlık gelişen Marta da Osmanlı Sarayından kocasının ölüm fetvasını almaya çalışmaktadır. Bu işlemi yapacak olan memur Marta'yı sürekli oyalayarak ondan rüşvet sızdırır. Baldassare'ın yeğeni Bume Yüzüncü Ad kitabının bir kopyasının Eflaklı voyvoda Mircea'da olduğunu öğrenir ve hemen Baldassare ile adı geçen voyvodayı ziyaret ederler. Ancak, voyvodanın evinde çıkan yangından sorumlu tutulan Baldassare ile Bume kaçarak yeniçerilere sığınırlar ve yeniçeriler tarafından götürüldükleri eski bir yeniçeri ağası tarafından aldatılarak imzaladıkları senet İstanbul'dan kaçmalarına neden olur. Deniz yoluyla İzmir'e gelen Baldassare ve eşlikçileri, bu kentte kendini Mesih ilan eden Sabetay adında bir Yahudi'nin 1966 yılı Haziran ayının dünyanın sonu olacağını söyleyerek tüm Yahudileri inandırmasına ve Osmanlı Sultan'ından krallığı teslim almak üzere İstanbul'a gidişine tanık olurlar. Baldassare, İzmir'de tanıdığı Rahip Conen'den, aradığı kitabın, kendisine evini emanet ederek Londra'ya giden Cornelius Wheeler adlı İngiliz meslektaşı tarafından Şövalye Marmontel'in uğradığı kazadan kurtulanlardan birinden satın alınarak Londra'ya götürülmüş olabileceğini öğrenir. Bu arada kocasının Sakız adasında kaçakçılık yaptığını öğrenen Marta oraya gitmeye karar verir. Marta ile birlikte Sakız adasına giden Baldassare, nihayet bulabildikleri Marta'nın kocası tarafından oyuna getirilerek sınır dışı edilir.

Bu arada Canavar'ın Yılı olarak adlandırılan 1666 yılı da başlamıştır. Sakız adasından deniz yoluyla memleketi olan Cenova'ya giden Baldassare sonunda Yüzüncü Ad kitabını bulmak için Londra'ya gitmek üzere gemiyle yola çıkar. Bir süre Lizbon'da konaklayan geminin yolu Hollandalı bir topçu gemisi tarafından kesilir. Hollandalılar ve İngilizler arasında savaş çıkmıştır ve geminin yolcuları Amsterdam'a götürülerek iki hafta süreyle tutsak edildikten sonra Londra'ya gitmelerine izin verilir. Londra'ya varan Baldassare , kitabı Cornelius Wheeler'dan satın almış olan bir rahibin evinde bulur. Ancak, rahip de kitapta yazılı olanları öğrenmek istemektedir ve kitap Arapça yazıldığı için Baldassare'dan kitabı ona okumasını ister. Baldassare, daha sonra bir ücret ödemeden kitabı alıp gidebilecektir. Kitabı rahibe okumaya başlayan Baldassare, kitabı her açışında üzerine bir karanlığın çöktüğünü hisseder ve rahatsız olur. Sonunda kitabı almayı hak eden Baldassare, günlerce süren büyük Londra yangınına tanık olduktan sonra gemiyle Cenova'ya gider. Sakız'da bırakmak zorunda kaldığı Marta'yı almak için Sakız adasına giden Baldassare'ı reddeden Marta Sakız'da kocasıyla kalmayı tercih eder.

1666 yılının son günlerinde yeniden Cenova'ya dönen Baldassare, orada daha önceden kendisini konuk etmiş bir Cenevizli olan Gregorio'nun kızıyla evlenir. 1666 yılı sona ermiştir. Yüzüncü Ad'ı yanıbaşından ayırmayan Baldassare, bu kitabın izinde denizden ve karadan dünyayı dolaşmasının bilançosunu yapar ve sonuçta dolambaçlı bir yoldan kendi köklerinin bulunduğu yere geri dönmüş olduğunu görür.

Yüzüncü Ad 17. Yüzyıl dünyasında yaşanan olaylara ışık tutarken, o dönemde özellikle Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa'daki dinsel, siyasal ve toplumsal hayatı gözler önüne seren bir roman olması açısından tarih, toplum ve siyaset hayatı ile ilgilenen okuyucuların ilgisini çekebilecek bir kitaptır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ad, amin, maalouf kitap, ozeti, yuzuncu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ada Roman Özeti - Akşit Göktürk Ada Kitap Özeti SERDEM Türk Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.10.12 17:55
Mai ve Siyah Roman Özeti - Halit Ziya Uşaklıgil Mai ve Siyah Kitap Özeti SERDEM Türk Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.10.12 00:16
Zeytindağı Kitap Özeti Falih Rıfkı Atay - Zeytindağı Kitap Özeti SERDEM Türk Edebiyatından Kitap Özetleri 0 11.08.12 00:02
Pinokyo Kitap Özeti - Pinokyo Kitap Özetleri SERDEM Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 27.01.12 18:22
Canan Tan Eroinle Dans Kitap Özeti ve Kitap Tanıtımı tualim Türk Edebiyatından Kitap Özetleri 0 15.05.11 16:50


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:00 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2