tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Kitaplar > Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri Dünya edebiyatı kitap özetleri,yabancı kitap özetleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gelecek İçin Yönetim - Peter F. DRUCKER/Kitap Özeti
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2360

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.01.09, 03:06   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Gelecek İçin Yönetim - Peter F. DRUCKER/Kitap Özeti

Kitabın Adı Gelecek İçin Yönetim
Kitabın Yazarı Peter F. DRUCKER
Yayınevi ve Adresi Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Basım Yılı 2000

KİTABIN ÖZETİ

Kitabın yazarı Peter F. DRUCKER bu eserinde 1990'lı yıllar ve sonrası için yönetim ilke ve prensiplerinin ne olacağını ortaya koymaya çalışmıştır. Yöneticileri faaliyetlerinde ve sonuç üretmeye yönelik çalışmalarında desteklemek, onların çalkantılı, tehlikeli, hızlı değişen ekonomik, toplumsal ve teknolojik ortamlar içinde faaliyette bulunmalarına yardımcı olacak kurallar ortaya koymuştur.

Kitap; iktisat, insan, yönetim ve organizasyon olmak üzere dört ana bölümde ele alınmıştır. İktisat başlıklı 1nci bölümde; mevcut ekonomik kuralların yetersizliği ifade edilirken uluslar arası ekonomide, dünya ticaretinden çok dünya yatırımlarının önem kazanacağı, düşük ücretlerin artık rekabet üstünlüğü sağlayamayacağı, Japon ekonomisindeki gelişmenin incelenmesi gerektiği hususları üzerinde durulmuştur.

Bu bağlamda; ekonomik ilişkilerin ülkeler arasında değil, giderek birbiriyle ticaret yapan bloklar arasında gelişeceği ifade edilmiştir. Bunun sonucunda; Japonya'nın çevresinde gevşek bir şekilde örgütlenmiş bir Doğu Asya bloku ile bunun paralelinde Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Kuzey Amerika olmak üzere üç blokun çıkması ihtimalinden söz edilmiştir. İşletmelerin ancak birbirleriyle ittifaklar yaparak dünya ekonomisine entegre olabilecekleri ileri sürülmüştür. Bu görüşler ışığında işletmelerin de yeniden radikal bir şekilde yapılanma mecburiyetinde kalacaklarını dile getirilmiştir. Ayrıca gelişmiş ülkelerdeki imalatçılar arasında kıyasıya artan rekabetin; ücret farklılıkları üzerine kurulu bir rekabet değil, yönetim becerisini esas alan bir rekabet olduğu anlatılmıştır.

İnsan başlıklı ikinci bölümde ise, gösterişten fazla icraata yönelen liderlerin verimliliği artırdığı, beden işçiliğinden çok, zihinsel çabalara bağlı sürdürülen işçiliğin önem kazanacağı ve çalışma kuralları ile iş tanımlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği anlatılmıştır.

"İş gücünde ön plana çıkarak hakimiyet kuran yeni grupların, yani bilgi işçileri ve hizmet işçilerinin verimliliği gelecek onyıllarda gelişmiş ülkelerdeki yöneticilerin çözmek zorunda kalacağı en büyük ve en çetin sorun olacaktır" diyerek bilgi işçiliğinin ve hizmet işçiliğinin önemini vurgulamış, bilgi ve hizmet işlerinde "performansın" odak noktası olması gerekliliğini ifade etmiştir. Ayrıca, "gelişmiş ekonomilerin bilgi ve hizmet işlerinin verimliliğini yükseltmedikçe ekonomide durgunluk olması kaçınılmazdır" diyerek verimliliğin yükseltilmesi gerektiğini belirtmiştir.

İnsan başlıklı ikinci bölümde dile getirilen bir diğer husus ise, etkin liderliktir. "Etkin liderliğin temeli organizasyonun misyonunu düşünmek, bunu tanımlamak ve apaçık, gözle görülür bir biçimde ortaya koymaktır. Lider, hedefleri, öncelikleri ve standartları tespit eder, bozulmamasına nezaret eder. Tabii uzlaşmalara da girişir" diyerek etkin liderliğin ne olduğunu ortaya koymuştur.

Yönetim başlıklı üçüncü bölümde ise, yönetim bilişim sistemlerini kullanabilen, maiyetindeki insanları düzgün işleyen bir ekip halinde çalıştırabilen yöneticilerin başarılı olabileceği ifade edilmiştir.

Organizasyon başlıklı son bölümde ise; şirketlerin ekip ruhu ve tüm üyelerin katılımı ile idare edilebileceği, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine dünden daha çok önem verilmesi gerektiği ve gelişme amaçlı ittifaklara yöneliş gibi organizasyonların gelecekte nasıl başarılı olabilecekleri izah edilmiştir.

Sonuç olarak gelecek için yönetimde; uluslar arası yeni dinamiklerin öneminin unutulmaması gerektiği, yeni bir uluslar arası ekonomik düzenin doğuyor olduğu, finans fonksiyonunun gelecek için önemli bir model olacağı, bilgi toplumu ve bilginin ön planda tutulacağı, öğrenen organizasyonun üstünlük sağlayabileceği ve yönetimin doğru işi yapmaya önem vermesi gerektiği vurgulanmıştır. "Geleceğin yöneticileri bu önemli gelişmeleri ne kadar iyi kavrar ve bunu uygulama alanına taşırlarsa başarıları o denli yüksek olacaktır" denilmektedir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
drucker kitap, gelecek, ozeti, peter, İcin, yonetim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Gelecek Zamanda Düşünmek - Jennifer JAMES/Kitap Özeti Okyanus Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.01.09 03:04
Jaws - Peter BENCHLEY/Kitap Özeti Okyanus Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.01.09 02:58
Kapitalist Ötesi Toplum - Peter F. DRUCKER/Kitap Özeti Okyanus Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.01.09 02:43
Peter Drucker' A Göre Dünya - Jack BEATTY/Kitap Özeti Okyanus Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.01.09 02:23
Sonuç İçin Yönetim - Peter F. DRUCKER/Kitap Özeti Okyanus Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri 0 10.01.09 02:18


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:10 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2