tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri > Efsane Aşklar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Efsane Aşklar Efsaneleşmiş aşk hikayeleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ferhat İle Şirin
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2483

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.03.08, 11:18   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Lightbulb Ferhat İle Şirin

FerHat ile SirIn

Efsaneye göre Ferhat, Persler döneminde yaşamış ünlü bir nakkaştır. Sultan Mehmene Banu´nun yeğeni Şirin için yaptırdığı köşkün süslemelerini yaparken Şirin´i görür ve birbirlerine sevdalanırlar. Ferhat, Sultan´a haber salarak Şirin´i istetir. Sultan,yeğenini vermek istemez. Ferhat´ı oyalamak için dağı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, zekası, teknik bilgisi, bilek gücü, aşktan aldığı kuvvetle dağı deler.

Mehmene Banu, dağı delip suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat´ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin´in öldüğü haberini ulaştırır. Ferhat, bu acı haber üzerine, elinde tuttuğu külüngü havaya atar, düşen külünk Ferhat´ın başına isabet eder ve Ferhat orada ölür. Ferhat´ın acı haberini alan Şirin korku ve heyecanla olayın geçtiği kayalığa gelir.Ferhat´ın öldüğünü görünce bu acıya dayanamaz ve kayalıklardan aşağı yuvarlanarak, orada can verir. Her iki sevgiliyi, can verdikleri kayalıklarda yan yana gömerler.

Bu aşk öyküsünün Karagöz oyunlarındaki işlenişi ise şöyle :

Hacivat tarafına Şirin’in köşkü, Karagöz tarafına ise dağ kurulur. Hacivat’ın tegannîsinden sonra perdeye gelen Karagöz Hacivat’a “Kendi tarafına köşk benim tarafa ise moloz yığını koymuşsun” diye sitem eder. Bunun üzerine Hacivat Ferhat ile Şirin öyküsünü anlatmaya başlar. Bu sırada Karagöz ile Hacivat çekilirler ve olay canlanır.

Ferhat ile Şirin birbirlerini çok severler. Fakat Şirin’in annesi Şirin’i Ferhat’a vermek istemez. Hacivat’ın araya girmesi sonucu Şirin’in annesi bir şart koşar. Amasya şehrinde su yoktur, eğer Ferhat Elmadağ’ını kazması ile yarıp şehre su getirirse Şirin’i vermeye razı olacaktır.

Ferhat Hacivat’tan bir külünk bulmasını ister. Hacivat Karagöz’e giderek bir külünk ısmarlar. Külüngü zamanında yetiştiremeyen Karagöz evden kendi kazmasını getirir. Ferhat dağı kazma ile yararak şehre su getirmesine rağmen Şirin’in annesi Şirin’i vermeye razı olmaz, büyücü bir kadın bularak onları ayırmak ister. Büyücü kadın Ferhat’a gelerek Şirin’in öldüğünü söyler. Ferhat büyücü kadını öldürür, tam kendi canına da kıymak üzeredir ki Karagöz gelerek Şirin’in ölmediğini söyler ve iki sevgiliyi birbirine kavuşturur .



Alıntıdır.
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ferhat, ferhat ile şirin, ferhat ile şirin efsanesi, ferhat ile şirin hikayesi, sirin, İle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Şirin Payzın Biyografisi - Şirin Payzın Kimdir - Şirin Payzın Hayatı - Şirin Payzın Kartal Diger Ünlülerin Biyografileri 0 25.05.13 12:43
Evlendikten Sonra Böyle Mi Olduk - Ferhat Ve Şirin Karikatürleri Başak Karikatür 0 15.03.13 22:21
Ferhat ile Şirin Başak Karikatür 0 25.12.11 16:34
Dr. Ferhat Şelli Biyografisi - Dr. Ferhat Şelli Kimdir - Dr. Ferhat Şelli Hayatı Kartal Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi ) 0 15.03.11 14:36
Şirin Kızınıza Şirin Elbise Modelleri Berfin Bebek Örgüleri 0 07.09.08 06:18


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:43 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2