tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri Efsane olmuş aşklar,yöresel halk hikayeleri,destanlar..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kocacenk Efsanesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1099

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.02.14, 17:41   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
ASYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295
Puan Grafiği
Rep Puanı:9435
Rep Gücü:116
RD:ASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 118
480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Kocacenk Efsanesi

Kocacenk Efsanesi

Kocacık yöresine Türkler gelmezden önce burada Rimler yaşarmış. Onların bir de Kralları varmış. Kral doğal yapılı olan kalâda yaşarmış. Kalayüksekte bulunduğu için oradan olan biteni gözetlermiş. Günün birinde Türk askerinin Kupensina adında, Kalâ’dan 10 km. uzaklıkta bir yere gelip çadırlarını kurmaya başladıklarını görmüş, askerlerin savaşçı olup olmadıklarını, kendi askerlerinin gelenlerle başa çıkıp çıkamayacağını anlamak için bir deneme yapmış:

O yörede bulunan en güzel genç kızları toplamış. Onları en iyi giysilerle giyindirmiş. Ellerine, içinde türlü tatlılar ve yemişler bulunan tepsiler vermiş. Bunları Türk askerine satmak maksadıyla onların yerleşmiş bulundukları Kupesina’ya göndermiş.

Kızlar çadırlarını kaldırmakla uğraşan Türk askerlerin yanına gelmişler. Türk askerleri ise onlara doğru hiç başlarını bile kaldırmamışlar. Böylelikle genç kızlar hiçbir şey satamadan geri dönmüşler.



Olayı bir bir Kral’a anlatmışlar. O zaman Kral, Türk askerinin çok cesur olduğunu ve buraya yenmek için geldiğini anlamış. Kendi ailesini toplamış. Bulunan bütün zenginliğini “Kala” içinde saklamış. Yardımcılarına edebildikleri kadar savaşmalarını emredip geceleyin oradan kaçmış. Yanına bir tabur asker de almış. Bütün atların nallarını tersine nallatmış. Bunu, Türk askeri izleri görünce Kalâ’ya daha da yardımın geldiğini zannetmesi için yaşmış.

Türk askeri birkaç gün dinlendikten sonra Kalâ’ya saldırmış, ama orada epeyce asker bulunduğundan üstelik Kala çok yüksek olduğundan dolayı birkaç gün Kalâ’nın kuşatması ve kanlı savaş sürmüş. Birkaç günden sonra Türk askeri Kalâ’ya gelen suyun nereden olduğunu anlamış. Aslında iki-üç bin metre uzakta bulunan ”Kırmızı Su” kaynağından deriden yapılmış oluk vasıtasıyla Kalâ’ya su gelirmiş. Bunu anlayan Türk askeri oluğu keser. ”Kalâ’da bulunan askerler susuz kalınca son hücuma girişir. Kanlı savaş başlar. Kumalılar kaçmağa başlamışlar. Ama, onların peşinde, Türk askeri şöyle dursun, savaşta kılıçla kafaları kesilen Türk askerleri bile kellelerini koltuklan altına alıp koşarmışlar. Bunu gören Romalılar şaşkın şaşkın kaçmış, bir daha buraya dönmemişler. Onların peşinden koşan kesik başlı Türk askerleri ise ancak üçbin metre sonra yere düşüp şehit olmuşlar. Öylelikle o yer bir şehitlîk olmuş. Bugün bile o yerin adı Kocacik diliyle ”Şiitlık” diye adlandırılır. Kalenin etrafında büyük savaş olduğundan dolayı o yere ”Kocacenk” yeri adı verilmiş ki zaman gittikçe Kocacenk Kocacik’e dönmüştür.

Makedonya’daki Kocacık Köyü aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin köyüdür. Kocacık köyünde Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi dünyaya gelmiştir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
<a href=http://img841.imageshack.us/i/ojug.gif/ target=_blank><img src=http://img841.imageshack.us/img841/3248/ojug.gif border=0 alt= /></a>
ASYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
efsanesi, kocacenk, kocacenk efsanesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Sapanca Gölü Efsanesi - Sapanca Gölünün Efsanesi Serap Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri 1 03.03.18 23:12
Suzan Efsanesi - Suzi Efsanesi - Kırklardağı Efsanesi - Kırklardağı Hikayesi Serap Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri 1 22.10.15 22:28
Viracocha Efsanesi - İnka Mitolojisinde Viracocha Efsanesi Tolga Genel Kültür 0 13.08.14 23:43
İlluankas Efsanesi - İlluankas Efsanesi Hikayesi - İlluankas Efsanesi Destanı Serap Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri 0 30.11.11 01:24
Altın Şehir Efsanesi - Altın Şehrin Efsanesi Serap Efsaneler ve Yöresel Halk Hikayeleri 0 30.11.11 00:39


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:45 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2