tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > ENGELLİLER DÜNYASI > Engelli ve Rehabilitasyon(Sağlık)
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Engelli ve Rehabilitasyon(Sağlık) Sağlık ve Rehabilitasyon Hakkında Bilgiler


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Engelliler ve Cinsellik?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
936

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 28.03.08, 13:32   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Engelliler ve Cinsellik?

Engelliler ve Cinsellik?


Engellilerin de her insan gibi doğal bir takım gereksinimleri vardır. Toplumlar engelli kimseleri cinsellik dışı olarak görmeye çok yatkındır. Engelliler kendileri hakkındaki bu olumsuz görüşü üstlenerek duygularını baskı altında tutarlar. Engellilerin cinsel istek ve yetileri başka insanlardan farklı değildir.

Engelliler cinsel yaşamlarında bazı sorunlarla karşılaşacaktır. En önemli sorun normal insanların ön yargılarıdır. Diğer sorunlar bu engel aşıldıktan sonra kolaylaşacaktır.
İnsan cinselliği beynin ön kısmı ile merkezi sinir sistemi aracılığıyla yönlendirir. Erkekte sertleşme ile kadında klitoris ve döl yolunun büyüyüp genişlemeleri bu merkezlerden denetlenir. Merkezi sinir sistemi, omirilikte bulunan sinir ipçiklerinden oluşur. Cinsel uyarım mesajları, omiriliğin kuyruk sokumundaki tabanından cinsel organlara bağlı sinir lifleri tarafından taşınır.

Yan belden aşağı felçlilerde olduğu gibi omirilikte bir kopukluk varsa veya zarar görmüş ya da gelişmemişse, bu durum cinsel mesajların iletilmesine engel olur. Sinir sistemindeki bozukluğun tam ya da kısmi oluşuna göre cinsel organların işlevleri de ya tümüyle ortadan kalkar ya da düşme gösterir. Omirilikten cinsel organlara giden sinirlerin tümüyle ya da kısmen zarar görmesi de organların işlevlerinde bütünsel ya da kısmi bir olumsuz etki yaratır.

Engellilerde doğrudan cinsel organların işleviyle ilgili olmayıp dolaylı bir biçimde ortadan çıkan sorunlar olabilir. Örneğin engelden ötürü bazı duruşlar ya da hareketler olanaksızlaşmıştır. Belli hareketler kişiye rahatsızlık ve acı verebilir. Romatizma ile eklem iltihabı böyle durumlara yol açabilen hastalıklardır.

Beyin felci geçirmiş kimselerde denetim altına alınamayan istek dışı adele kasılmalarının neden olduğu kol ve bacak hareketleri de cinsel birleşmeyi engelleyici etmenlerdir. Kişi eğer cinsel birleşme sırasında soluk alamaz oluyor ya da cinsel heyecan yüzünden kalp çarpıntısı yaşıyorsa, hatta bazılarında olduğu gibi cinsel birleşme sara nöbeti başlatabiliyorsa, bunlar gerçek yaşamsal tehlikeler sayılırlar ve dolayısıyla bireyin cinsel yaşamını imkansızlaştırırlar.

Görme ve işitme engellilerin sorunları ise çok başka bir yöndedir. Görme ve işitme engelliler için sorun, daha çok kişisel iletişim olanaksızlığında yatar. İşitme engelliler için başkalarıyla anlaşmak güçtür. Kullandıkları işaret dilinde henüz cinsellikle ilgili konular için resmen belirlenmiş işaretler yoktur. Görme engelliler dış dünyayla olan temaslarında genellikle aracılık eden kimselere gereksinim duyarlar. Karşılarındaki kişinin yüz ifadesini görememek, görme engellilerde cinsel iletişim açısından oldukça büyük eksiklik yaratır. Görme ve işitme engellilerin eğitiminde cinsellik üzerinde fazla durulmaz. Bu gibi eksiklikler ancak batı ülkelerinde yeni yeni fark edilmeye, bunları giderici önlemler alınmaya başlanmıştır.

Engellilerin fiziksel sorunlarına bir takım psikolojik sorunlarında eşlik etmesi göz önünde bulundurulması gereken bir başka gerçektir. Fiziksel özürleri yüzünden kendilerine güvenemeyen engelliler cinsel ilişki kurma konusunda başarısız olabileceklerdir. Özellikle yaşadıkları organ eksikliği ve eksiklik duygusu kendilerine olan özgüvenlerinin azalmasına neden olmaktadır.

Burada toplumun ön yargılarının çok önemli bir etken olduğunu vurgulamak gerekiyor. Bu ön yargılar şunlardır:

-Engelliler sadece tüketir, bir işe yaramaz.
-Engelli kişilerin çocuğu olmaz.
-Engelli kişiler cinsel ilişkiye giremez.
-Engelli kişilerin fiziksel görünümü hoş değildir.

Engelli kişilerin evlenmesi sakıncalıdır. Böyle bir durum olsa bile engelli biriyle evlenmesi doğru olur. Engelli biri, engelli olmayan normal bir insanla evlenemez. Özellikle aileler bu konuda aşırı derecede katı ve anlamsız görüşlere sahip. Bir aile için çocuğunun engelli biriyle evlenmesi demek, rezil olmak, insanların yüzüne bakamamakla eşdeğerdir. Bu tip aileler, engelli kişinin fiziksel görünüşüne bakarak değerlendirme yaparlar. Onlara göre engelli biri için aşk, sevgi, evlilik, mutluluk gibi olgular söz konusu değildir. Engelli bireyin kişiliğinin, mizacının, karakterinin varolduğunun farkında değildir. Onlara göre önemli olan fiziksel görünüş ve hareket kabiliyetidir.

Engelli genç kimselerin karşı cinsten engelli veya normal biriyle evlenebilmelerinde geçimini sağlayacak bir kazanç yolunu elde etmiş olması çok önemlidir. Öte yandan bir aile geçindirecek kadar kazanç, kişiye karşı cinsel yaklaşmada gerekli olan özgüveni sağlar.

http://www.rehabilitasyon.com/

--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
cinsellik, engelliler, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Engelliler Haftası ile ilgili Yazılar - Engelliler Haftası Hakkında Yazı Başak Belirli Gün ve Haftalar Konuşma Metinleri 1 22.04.18 02:12
Dünya Engelliler Günü ile İlgili Resimler - Engelliler Günü Resimleri SERDEM Belirli Gün ve Haftalar ile İlgili Resimler 3 23.03.15 20:20
Rüyada Cinsellik Görmek - Rüyada Cinsellik Görmek Açıklaması ve Yorumu - Cinsellik Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 13.03.13 21:36
Cemile Arif Engelliler Günü'nde Engelliler Yararına Konser Verecek Başak Engelliler ve Sanat 0 02.12.12 21:11
Engelliler Haftası Skeçleri - Engelliler Haftası ile ilgili Skeçler Başak Sinema-Tiyatro 0 22.11.12 17:40


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:36 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2