tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > ENGELLİLER DÜNYASI > Engellilerle ilgili Güncel Haberler
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Engellilerle ilgili Güncel Haberler Engelliler hakkında haberler,sorunlarının paylaşımı alanı


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bilişim'08 Engelliler Ve Bilişim Kongresi Gerçekleşti
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1071

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.12.08, 07:58   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Bilişim'08 Engelliler Ve Bilişim Kongresi Gerçekleşti

BİLİŞİM'08 ENGELLİLER VE BİLİŞİM KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ


24.11.2008 - Ankara Sheraton Kongre Merkezi’nde 19-21 Kasım 2008 tarihleri arasında ana teması “Yakınsama” olarak belirlenen Bilişim '08 etkinliği düzenlendi. Engelliler ve Bilişim’konulu oturuma Aydın Menderes, Sanatçı Suat Sungur, TRT Yaşarken program sunucu ve danışmanı Mehmet Kızıltaş ve Prof. Dr. Mim Kemal Öke katıldı.

‘Engelliler ve Bilişim’ konferansının açılışını gerçekleştiren Başbakanlık Özürlüler İdaresi başkanı Abdullah Güven Türkiye’de özürlüler için yaptıkları projeler ve çalışmalarla özürlülerin problemlerine çözümler ürettiklerini ve bu alanda yapılan tüm çalışmalarda koordinatör görevini üstlendiklerini bildirdi. Tüm problemleri bilimsel ve çağdaş şekilde çözmeyi hedeflendirdiklerini ve buna özenle devam ettiklerini bildiren Güven; Özürlü nüfusunun belirlenmesi ve sorunların tespitiyle özürlüler yasası yürürlüğe sokuldu. Mevzuatla birlikte Türkiye’de özürlü hukuku oluşturuldu. Tüm sorunlar ancak devlet millet el ele vermemizle çözülecektir.Bilişim bilgiye ulaşma bilginin transferidir, bilgi paylaşılmadan bir anlam ifade etmez.Bu anlamda bilgi paylaşımında sorunumuz yok. Özürlülerin eğitim ve istihdama katılmasının çok önemli olduğuna değinen Güven, bazı özürlü grupların hedef seçilip bilişim eğitimleri verilmesinin önemli olduğunu bildirdi. Özürlülerin kendilerini geliştirmesi mesleğinde yükselmesi sosyalleşmesi çok daha önemlidir. Bu anlayışla özürlülerin hayatını kolaylaştırmada daha modern rahat yaşamlarını sürdürmesinde bilişimin yeri çok önemlidir.’ dedi.

Aydın Menderes, özürlüler ve siyasetle ilgili paylaşımlarda bulunduğu oturumda özürlülerin çok dar bir alana sıkıştırılmış bir konu olduğunu ve bir çok yönlü olan özürlülük çeşitlilik gösterip hepsinin ayrı derdi ve sıkıntısının olduğuna değindi. Menderes, ‘bu konularla ilgili tüm kuruluşların özürlülük konusunda kendilerini geliştirmesi gerekir. Yeni bir disiplin oluşması gerekir.Bilişim çok büyük imkanlar vaad ediyor. Pek çok araç gereçşe özürlülerin hayat standartları artıp çok daha rahat yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor. Meşhur İngiliz Astronot konuşamadığı için ona özgü bir bilgisayar geliştirilmiş ve böylelikle düşüncelerini tüm dünyaya yaymıştır. Özürlülerin sahip olduğu yetenekleri teknolojik gelişmeler ortaya çıkmasını sağlıyor. Eğer Stephen Hawking konuşmasaydı bu gerçekten hem onun için hem bilim dünyası için büyük bir kayıp olurdu.’ dedi.

Menderes; ‘Yasa ve kanunlar hukuk literatörünün içine giriyor ya da uygulanmayan kanunlar raflarda tozlanıyorlar. Uygulamada da üst düzeye ulaşacağımızı umuyorum. Bütün topluma özürlü olmama hakkı sunmamız lazım. Özürlü üretmeyen bir tazminat hukukunun Türkiye’de geliştirilmesi gerekir. Öncelikle sivil toplum kuruluşlarının kurulması gerekiyor. Dernekler özürlülere çözüm üretmekte yetersiz kalıyorlar. Özürlülerin kendi aralarında ne kadar birliktelik oluşturabilirlerse siyasete sesini duyurabilir ve etkili olabilirler. Özürlülük siyasete engel değildir’ dedi.

Tiyatrokare’nin sunduğu ‘Babamla Dans’ oyununun izleyenlerle buluşturan oyuncu Suat Sungur izleyenleri muhteşem oyunuyla izleyenleri duygulandırdı. Sungur oturumda ‘Ben bir özürlüyüm çünkü şu ana kadar bilgi özürlü olduğumu fark ettim. Nedim Saban oyunla ilgili teklifiyle kendimi iyi gözlemlemediğimi fark ettim ve bu benim için bir dönüm noktası oldu. Çeveremizde özürlü insanlar vardı ancak onları anlayamamış olduğumu fark ettim. Karşımıza çıkan o kadar engel var ki.’ dedi.

Engelli programı yapan Mehmet Kızıltaş yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Bilişimin önemini erken yaşlarda fark ettiğini belirten Kızıltaş; engellilerin beklemek yerine çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Bilişim dünyasında Türkiye’nin ilk engelliler ve haber portalı www.yasadikca.com sitesinin kurucu ve sahibi olan Kızıltaş böylelikle engellilerin medyada doğru yer aldığı konuları engellilerle paylaşıyor. Yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Kızıltaş yakın bir zamanda kurucusu olduğu Engelsizkariyer.com sitesini hayata nasıl geçirdikleriyle ilgili bilgiler verdi. www.engelsizkariyer.com Türkiye’nin ilk engelliler insan kaynakları ve kariyer portalı özelliğine sahip. Engellilerin istihdamda yer almasına yönelik çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren site istihdamda engellilerle ilgili Adan Zye bilgileri ziyaretçileriyle paylaşıyor.

Aynı oturumda yer alan ve oturumun başkanlığını yapan Prof. Dr. Mim Kemal Öke; ‘ Özürlüler konusu benim için çok özel bir konu. Özel çocuk babası olan Öke, down sendromlu 18 yaşındaki kızı Nazlı’yı anlattı.

Hayatı tuşa getirdik!
Bir baba olarak anlatabileceklerinin bu duyguların zenginlinin ve lezzetinin tarif edilemeyeceğini bildirdi. Özürlüleri sıra dışı kabul eden Mim Kemal Öke, engelli çocuklar ve aileleri için sıkıntıların çok olsa bile ‘duygularımız keskinleşmeye başlıyor’ dedi. Öke; ‘Nazlı Hilal hayatımın merkezi oldu. İlk down sendromlu olduğunu öğrendiğimizde 15 gün ne yapacağımızı düşündüm. Daha sonrasında aile rehabilitasyonu ve eş, dost, topluluk rehabilitasyonu önemli.Kızım şu an down sendromunu yenmiş durumda. Sıradan ve sıra dışı insanlar var. Engelliler sıra dışı insanlar ve hayatla barışık olmak gerekiyor.’ Dedi.

HİÇ BİR ŞEYDEN ÇEKMEDİM ŞU TOPLUMDAN ÇEKTİĞİM KADAR!
Mim Kema Öke, kızının rehabilitasyon ve eğitimleriyle birlikte kızının sıradan insanlar gibi olduğunu engellini yendiğini ancak toplumun davranış ve tavırlarıyla verilen bu emek ve çabanın sonunda gelinen noktada tüm bunları bir anda silebildiğini anlattı. Öke; ‘ Çocuğunuzu topluma hazırlıyorsunuz. Zihinsel açıdan onu bir yere getiriyorsunuz ama toplum bunu bilmiyorsa bu büyük problem oluşturuyor. Toplumdan çektiğimiz tabii ki O BAKIŞLAR. Toplumun bakış açısı gelişmemiş, geliştirilmemiş. İyi niyetli söylenen sözler, davranışlar ve bunlar gibi toplumun yansımaları çok daha büyük problemleri toplum oluşturuyor. Engelliler Türkiye’de gözle görülmüyor ancak sayıları 8 milyonun üzerinde. Toplumun özürlü çocuğu kabullenmesi gerekiyor. Rahatsız edici bakışların sahipleri bunun farkında değiller. Toplumun bakışları kızımı çok etkilemeye başladı, tepki vermeye başladı. En kötüsü artık kızım tepki vermemeye içine kapanmaya başladı. Toplumun kurbanı oldu. Biz kendi içimizdekileri ifade edemezsek bu yanlışlıklar sürecek. Başka ülkede bu problemlerin aşılması onların bizden daha mı iyi olduğunu gösteriyor? Bu farklılığa alışmak çok önemli. Ben kızıma minnettarım, o bana çok şey öğretti, o beni insan yaptı’ dedi.

Uygarlığın Neresindeyiz?
‘Her yerde her şeyde bir kalite belgesi var ve kalite belgesi ararız. İnsanlarında kalite belgesi var. Kalite belgemiz engelliye bakış açısı. Kalitemiz insanlara bakış açımızdadır’ diyerek Mim Kemal Öke herkese mesajını göndermiş oldu.

İŞ-KUR daire başkanı Feridun Giresun oturumun ikinci yarısında salonda bulunanlarla yaptıkları çalışmaları slayt gösterisiyle paylaştı. Giresun; ‘Özürlüler için istihdam ve eğitim projeleri gerçekleştiriliyor. Yeni yasa ve hükümlülükler çerçevesinde bir çok adımlar atılmaya devam ediyor. Çeşitli meslek dallarına yönelik yapılan kurs ve eğitim projeleriyle istihdam için vasıflı adaylar yetiştirilip yerleştirilmeye çalışılıyor.Projelerin tamamı profesyonel ekip, ekipman ve araç-gereçlerle gerçekleştiriliyor.’ dedi.

Microsoft Eğitim Müdürü Şeniz Ciritçi de Engelliler ve Bilişim’in ikinci oturumunda Microsoft olarak engellilerle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Hedeflerinin engellilerin bilişim teknolojilerinden yararlanarak ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olup hayata entegre olmalarını sağlamak olduğunu bildirdi. Microsoft’un ayrıca www.engelsizkariyer.com sitesine büyük destek vererek erişilebilirlik özelliğine sahip olan Engelsizkariyer.com da yer alan ‘Engelsizkariyer akademi’ bölümüne destek verecekleri bildirildi.

Bilişim 08
Ankara - Sheraton
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilisim, bilisim08, engelliler, gerceklesti, kongresi, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Bilişim Haftası ile İlgili Resimler SERDEM Belirli Gün ve Haftalar ile İlgili Resimler 2 20.03.20 16:43
Bilgisayar, Bilişim, Teknoloji Terimleri ASYA Elektronik-Bilgisayar 0 26.02.14 14:21
Bilişim Teknolojisi Klavuz Kitapları ve Etkinlik CD'si SERDEM İlköğretim 0 25.09.09 01:27
2009-2010 1. Sınıf Bilişim Teknolojileri Yıllık Planları SERDEM Öğretmenlere Dökümanlar 0 13.09.09 00:28
Bilişim Haftası ( Genel Bilgi ) Nokia Belirli Gün ve Haftalar Genel Bilgi 0 15.03.08 11:54


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:22 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2