Tualimforum.com  

Geri git   Tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Üniversiteler-Açıkögretim > Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları Geçmiş yıllarda çıkmış açıkögretim soruları ve cevapları,Geçmiş yıllarda çıkmış açıkögretim lisesi soruları ve cevapları,Geçmiş yıllarda çıkmış açıkögretim okulu soruları ve cevapları,Açıkögretim geçmiş yıllar soruları ve cevapları.Açıkögretim geçmiş yıllarda çıkmış sınav soruları ve cevapları...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İşletme Dersi Tüm Üniteler Deneme Sınavı Soruları ve Cevapları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
12242

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.05.09, 15:00   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Betül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Trabzon
Mesajlar: 2.739
Konular: 2607
Puan Grafiği
Rep Puanı:2113
Rep Gücü:0
RD:Betül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura aboutBetül has a spectacular aura about
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
81 Mesajına 206 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon İşletme Dersi Tüm Üniteler Deneme Sınavı Soruları ve Cevapları

İşletme Dersi Tüm Üniteler Deneme Sınavı Soruları ve Cevapları

Ünite 1

1 Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörleri arasında yer almaz?
A) Doğa
B) Sermaye
C) Girişimci
D) Emek
E) Kâr


2. Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların bireyler ve kurumlar arasında dağılımını temel alan kurallar bütününe ne ad verilir?
A) Üretim faktörü
B) Talep
C) Ekonomik sistem
D) Ürün
E) işletme birimi


3. Aşağıdakilerden hangisi ekonomik mallar arasında yer almaz?
A) TV
B) Masa
C) Gazete
D) Un
E) Göldeki tuz


4. Gereksinim ve isteklerin karşılanması amacıyla mal ya da hizmetleri kullanan bireylere yada örgütlere ne ad verilir?
A) Toptancı
B) Tüketici
C) Perakendeci
D) Müteşebbis
E) Endüstriyel tüketici


5. Üretim faktörlerini bir araya getiren kişiye ne ad verilir?
A) Tüketici
B) Girişimci
C) Firma
D) İşletme
E) Yönetici


6. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin işlevlerinden biri değildir?
A) Üretim araçlarını sağlamak
B) Riskleri üstlenmek
C) Yeni pazarlara açılmak
D) Yeni girdi kaynakları bulmak
E) Ekonomiye müdahale etmek


7. Bir işletmede elektrik üretmek amacıyla kullanılan jeneratör aşağıdaki hangi mal grubuna girer?
A) Dayanıklı üretim malı
B) Dayanıksız mal
C) Ekonomik mal
D) Yardımcı gereç
E) Tüketim malı


8. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin girdilerinden biri değildir?
A) Emek
B) Sermaye
C) Kalite
D) Teknoloji
E) Doğal kaynaklar


9. Aşağıdakilerden hangisi dayanıklı mal türlerinden biridir?
A) Televizyon
B) Ekmek
C) Şeker
D) Un
E) Hava


10. El kol bacak hareketleri gibi kas gücüne dayanan emek türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiziksel Emek
B) Düşünsel Emek
C) Durumsal Emek
D) Tinsel Emek
E) Özdeksel Emek


11. Aşağıdakilerden hangisi üretim öğeleri arasında yer almaz?
A) Emek
B) Sendika
C) Girişimci
D) Sermaye
E) Teknoloji


12. Aşağıdaki gün ışığı ve yağmur suyu hangi mal grubuna girer?
A) Serbest Mallar
B) Ekonomik Mallar
C) Tüketim Malları
D) Üretim Malları
E) Yatırım Malları


1.E 2.C 3.E 4.B 5.B 6.E 7.A 8.C 9.A 10.A 11.B 12.A


Ünite 2

1. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin sınıflandırılmasında kullanılan bir ölçü değildir?
A) Ulusal köklerine göre işletmeler
B) Üretim araçlarına göre
C) Sendikalara göre işletmeler
D) İşletmeler arası anlaşmalara göre
E) Hukuki yapılarına göre


2. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin özel amaçları arasında yer almaz?
A) Uzun dönemli büyüme
B) Kaliteli mal sunma
C) Kâr elde etmek
D) Toplumsal sorumluluk
E) Çalışanlara uygun ücret verme


3. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin gruplandırılmasında kullanılan ölçütler arasında yer almaz?
A) Üretilen mal çeşitlemesi
B) Çalışan sayısı
C) Üretim araçlarının mülkiyeti
D) Hukuki yapısı
E) Ulusal kökleri


4. Aşağıdakilerden hangisi Fayol'un işletmelerde belirlediği işlevlerden biri değildir?
A) Yönetim Faaliyeti
B) Teknik Faaliyet
C) Ticari Faaliyet
D) Finansal Faaliyet
E) Türsel Faaliyet


5. Aşağıdakilerden hangisi kişi işletmelerinden biridir?
A) Anonim
B) Limited
C) Kooperatif
D) Dernek ve tesis şirketleri
E) Kollektif şirket


6. İktisadi malların temel özellikleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Serbest mal olması
B) Ucuz olması
C) Dağıtımının yoğun olması
D) Kolay ulaşılabilir olması
E) Faydalı ve kıt mal olmaları


7. İşletmeye üretim faaliyetleri için gerekli mal ve hizmet sağlayan kuruluşlara ne ad verilir?
A) Üretici
B) Girişimci
C) İşletme
D) Girişim
E) Tedarikçi


8. İşletmelerin Türk hukuk sistemindeki gruplandırılması göz önüne alındığında limitet şirketler hangi gruba dahildir?
A) Sermaye Şirketleri
B) Adi Şirketler
C) Adi Komandit Şirketler
D) Anonim Şirketler
E) Kollektif Şirketler


1.C 2.C 3.B 4.E 5.E 6.E 7.E 8.A

Ünite 3

1. İşletmelerin büyük yerleşim merkezlerinin çevresinde düzenli ve planlı olarak toplandığı yerlere ne ad verilir?
A) Serbest Bölge
B) Ekonomik Sistem
C) İş Alanı
D) Organize Sanayi Bölgesi
E) Sanayi Sitesi


2. İş analizleri iş bölümü ve uzmanlaşma yetki ve sorumluluk dağılımı gibi araştırmalar aşağıdakilerden hangisinin kapsamındadır?
A) Ekonomik Araştırmalar
B) Örgütsel Araştırmalar
C) Teknik Araştırmalar
D) Finansal Araştırmalar
E) Yasal Araştırmalar


3. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin kuruluş kararındaki ilk aşamadır?
A) Üretimin değerlendirilmesi
B) Yapılabilirlik projesi
C) Yatırım düşüncesinin oluşması
D) Ön proje araştırması
E) Üretime geçiş


4. Aşağıdakilerden hangisi yapılabilirlik projesi araştırmalarında yer almaz?
A) Ekonomik Araştırmalar
B) Finansal Araştırmalar
C) Örgütsel Araştırmalar
D) Fiziki Araştırmalar
E) Yasal Araştırmalar


5. Kuruluşların önceden belirledikleri çevre politikası ve çevresel hedeflere uygun bir yönetim sistemi kurmalarını aşağıdakilerden hangisi belirler?
A) ISO 14000
B) ISO 9000
C) ISO 9001
D) ISO 9002
E) ISO 9002/2


6. Yapılabilirlik projesinin somutlaştırıldığı ve ayrıntıların belirlendiği aşama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yatırım düşüncesi
B) Kesin proje
C) Ön proje
D) Yapılabilirlik araştırması
E) Yatırım


7. Küçük işletmelerin kuruluş yeri seçiminde küçük sanayi sitelerini tercih etmesi aşağıdaki etkenlerden hangisinin kapsamında değerlendirilir?
A) Hammadde
B) Özendirme önlemleri
C) Atıklar
D) Çevresel önlemler
E) Enerji ve yakıt


8. Kuruluş karar sürecinde arsa makine araç ve gerecin satın alınması aşağıdaki hangi aşamada gerçekleştirilir?
A) Kesin proje
B) Üretime geçiş
C) Projenin uygulanması
D) Değerlendirme
E) Yatırım kararı


9. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin kuruluşundaki yatırım kararı aşamaları arasında yer almaz?
A) Yatırım düşüncesi
B) Yapılabilir araştırmaları
C) Eşgüdümsel analiz
D) Kesin proje
E) Projenin uygulanması


10. Kuruluş karar sürecinde projenin somutlaştırılması ve ayrıntıların belirlenmesini içeren aşama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kesin proje
B) Üretime geçiş
C) Yatırım
D) Ön proje
E) Değerlendirme


11. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin seçecekleri kuruluş yeri etkenlerinden biri değildir?
A) Ulaştırma
B) Teknoloji düzeyi
C) İklim koşulları
D) Enerji ve yakıt
E) İşgücü


12. Aşağıdakilerden hangisi yasal araştırmalar kapsamında yer almaz?
A) Sermaye gereksinimi
B) Kredi sağlama olanakları
C) Kuruluş giderleri
D) Mali sorumluluğu sınırlama
E) Bakım onarım olanakları


1.D 2.B 3.C 4.D 5.A 6.B 7.B 8.C 9.C 10.A 11.B 12.E


Ünite 4

1. İşletmenin daha önce satın aldığı girdileri kendisinin üretmeye başlamasına ne ad verilir?
A) İleriye doğru dikey büyüme
B) Yatay büyüme
C) Geriye doğru dikey büyüme
D) Dikey birleşme
E) Tam birleşme


2. Aşağıdakilerden hangisi işletmeyi büyümeye zorlayan nedenlerden değildir?
A) Çevrenin etkisi
B) Pazarlama
C) Üretim faaliyeti
D) Finansman
E) Bireysel ilişkiler


3. Hisse senetleri satın alınarak sağlanan birleşmeye ne ad verilir?
A) Tröst
B) Holding
C) Kartel
D) Konsorsiyum
E) Konsern


4. Aynı faaliyette bulunan iki işletmenin birleşmesiyle oluşan büyümeye ne ad verilir?
A) Yatay Birleşme
B) Dikey Büyüme
C) Tam Birleşme
D) Dış Büyüme
E) İç Büyüme


5. Gazete çıkaran bir basın kuruluşunun kağıt fabrikasını satın alması ne tür büyümeye örnektir?
A) İleriye doğru dikey birleşme büyüme
B) İleriye doğru dikey büyüme
C) Geriye doğru dikey birleşme
D) Geriye doğru yatay büyüme
E) Yatay büyüme


6. İki veya daha fazla işletmenin tek bir işletme haline gelmesine ne ad verilir?
A) Dış büyüme
B) Geriye doğru dikey büyüme
C) Geriye doğru dikey birleşme
D) İleriye doğru dikey birleşme
E) Tam birleşme


7. Üretim sınırlandırmasına gidilerek fiyatın belli bir seviyenin altına düşürülmemesinin sağlanmasına ne ad verilir?
A) Konsern
B) Tröst
C) Fiyat Karteli
D) Miktar Karteli
E) JointVenture


8. İşletmelerin hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türüne ne ad verilir?
A) Tröst
B) Kartel
C) Holding
D) Konsorsiyum
E) JointVenture


9. Aynı sektördeki iki işletmenin tüketici aleyhine olarak kârlarını arttırmak için birleşmelerine ne ad verilir?
A) Kartel
B) Konsern
C) Tröst
D) Konsorsiyum
E) Konsolidasyon


10. İşletmelerin aynı üretim dalında faaliyet boyutlarını genişletmesine ne ad verilir?
A) Dikey Büyüme
B) Koordineli Büyüme
C) Dış Büyüme
D) İç Büyüme
E) Yatay Büyüme


11. Aynı ürünün değişik özelliklerle piyasaya sürülmesine ne ad verilir?
A) Promosyon
B) Reklam
C) Ürün farklılaştırması
D) Pazar farklılaştırması
E) Kampanya


12. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin büyüme nedenlerinden biri olarak gösterilir?
A) Kaliteli Hizmet Sunmak
B) Rekabette Finansal Üstünlük Sağlamak
C) Üretim Hacmini Arttırmak
D) Çalışan Sayısını Azaltmak
E) Satış Giderlerinden Tasarruf Etmek


13. Giysi üreten bir işletmenin ürettiği ürünleri mağazalar yoluyla satması yerine satış mağazaları açarak satması aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilir?
A) Dikey Birleşme
B) İleriye Doğru Dikey Büyüme
C) Geriye Doğru Dikey Büyüme
D) Dış Büyüme
E) Yatay Birleşme


14. Konsern anlaşmaları ile tröst arasındaki en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konsernde amaç maliyeti düşürmektir.
B) Konsernde amaç rekabeti eşitlemektir.
C) Konsernde amaç kârı arttırmaktır.
D) Tröstte amaç maliyeti düşürmektir.
E) Konsernde amaç yeni bir oluşum ortaya koymaktır.


1.C 2.E 3.B 4.A 5.C 6.E 7.D 8.A 9.A 10.E 11.C 12.D 13.B 14.A


Ünite 5

1. Herhangi bir eylemin kabul edilebilir bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan temel kurallar ya da değişkenlere ne ad verilir?
A) Töre

B) Gelenek
C) Düzen
D) Etik
E) Yasa

2. İşletmelerde en çok görülen etik dışı davranış nedir?
A) Yasak mal satmak
B) Hırsızlık
C) Sahtecilik
D) Zimmet
E) Hediye ve rüşvet verme


3. İşle ilgili neyin doğru neyin yanlış neyin adil neyin haksız olduğunu gösteren kurallar inançlar bütününe ne ad verilir?
A) İş ahlakı
B) Görgü
C) Töre
D) Yasa
E) Disiplin


4. İnsani değerler ışığında işletme işlevlerinin doğru olarak yerine getirilmesi çabalarına ne ad verilir?
A) İşletme etiği
B) Politika
C) Program
D) Disiplin
E) Görgü


5. Korsan ve sağlığa aykırı mal üretip satmak hangi etik dışı davranışın konusudur?
A) Denetim dışı davranış
B) Görevi ihmal etme
C) Görevde hatalı davranma
D) Görevi kötüye kullanma
E) Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanmak


6. Aşağıdakilerden hangisi etik sorunların çıkabileceği bölümlerden biri değildir?
A) Finans
B) Muhasebe
C) Pazarlama
D) Üretim
E) Yönetim


7. Etik açısından yerinde olmayan davranış biçimleri göz önüne alındığında; "harcamalarda sahtecilik yapma" hangi tür davranış biçimi içinde ele alınır?
A) Denetim dışı
B) Görevde hatalı davranma
C) Görevi kötüye kullanma
C) Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanma
E) Duruma göre görevi kötüye kullanma


8. Etik açısından yerinde olmayan davranış biçimleri göz önüne alındığında; "rüşvet verme" hangi tür davranış biçimi içinde ele alınır?
A) Denetim dışı
B) Görevde hatalı davranma
C) Görevi kötüye kullanma
D) Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanma
E) Duruma göre görevi kötüye kullanma


1.D 2.E 3.A 4.A 5.E 6.D 7.A 8.C


Ünite 6

1. Planlama ile başlayıp denetim ile sona eren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bürokrasi Yaklaşımı
B) Yönetim Süreci Yaklaşımı
C) Klasik Yönetim Yaklaşımı
D) Neo-Klasik Yaklaşım
E) Bilimsel Yönetim Teorisi


2. İnsan davranışlarına önem veren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klasik Yaklaşım
B) Modern Yaklaşım
C) Neoklasik Yaklaşım
D) Sistem Yaklaşımı
E) Durumsallık Yaklaşımı


3. İşletme yönetiminde ve karar verme mekanizmasında belli bir ailenin üyelerinin yer aldığı yönetim tipine ne ad verilir?
A) Profesyonel Yönetim
B) Ailesel Yönetim
C) Orta Yönetim
D) Tepe Yönetim
E) Siyasal Yönetim


4. Grup halinde çalışma ve çalışma hayatındaki bireyler ile ilişki kurma yeteneğine ne ad verilir?
A) Örgütsel Yetenek
B) Liderlik
C) Beşeri İlişkiler Yeteneği
D) Kavramsal Yetenek
E) Teknik Yetenek


5. Belirli bir işbirliği ve ilişki sistemi içinde bir araya gelen insanların faaliyetlerinin düzenlenmesine ne ad verilir?
A) Yönetim
B) Faaliyet
C) Emir
D) Liderlik
E) Komuta


6. Neo-klasik yönetim teorisinin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanı makine gibi görmesi
B) İnsana önem vermesi
C) Disipline önem vermesi
D) Kuralcı olması
E) Verimliliğe önem vermesi


7. Yöneticinin işletmeyi bir bütün olarak görebilmesi yeteneğine ne ad verilir?
A) İşlevsel Yetenek
B) Teknik Yetenek
C) Kavramsal Yetenek
D) Örgütsel Yetenek
E) Beşeri İlişkiler Yeteneği


8. Bir görevin yapılmasını başkasından isteme hakkına ne ad verilir?
A) Emir
B) Yetki
C) Komuta
D) Yöneltme
E) Sorumluluk


9. Herhangi bir eylemin kabul edilebilir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan temel kurallara ne ad verilir?
A) Etik
B) Yasa
C) Tüzük
D) Yönetmelik
E) Mevzuat


10. Kısım şefleri ve ustabaşılar işletmede hangi yönetim basamağında yer alır?
A) İlk Basamak Yönetim
B) Orta Yönetim
C) Tepe Yönetim
D) Stratejik Yönetim
E) Taktik Yönetim


11. Etkinlik ve verimliliğin arttırılması için hangi ilkelere uyulması gerektiğini araştıran yönetim teorisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klasik Yönetim Teorisi
B) Neo-Klasik Yönetim Teorisi
C) Sistem Teorisi
D) Durumsallık Teorisi
E) Eşgüdüm Teorisi


12. Bir organizasyon yapısı içinde çalışan insan unsurunu anlama bu unsurun yeteneklerinden yararlanma motivasyon gibi konular üzerinde duran yönetim teorisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klasik Yönetim Teorisi
B) Neo-Klasik Yönetim Teorisi
C) Sistem Teorisi
D) Durumsallık Teorisi
E) Eşgüdüm Teorisi


13. İşletmeleri dış çevreyle karşılıklı etkileşimi olan açık bir sistem olarak kabul eden yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klasik Yönetim Yaklaşımı
B) Neo-Klasik Yönetim Yaklaşımı
C) Modern Yönetim Yaklaşımı
D) Tinsellik Yaklaşımı
E) Sistem Yaklaşımı


1.B 2.C 3.B 4.C 5.A 6.B 7.C 8.B 9.A 10.A 11.A 12.B 13.C


Ünite 7

1. Fayol köprüsü adı da verilen aynı yönetim basamağındaki kişilerin birbirleriyle buluşup fikir alışverişinde bulunmasına ne ad verilir?
A) Ayrıklık
B) Yönetim Birliği
C) Çapraz İlişkiler İlkesi
D) Yönetim Alanı
E) Komuta Birliği


2. Herhangi bir amaca ulaşmak için gerekli temel adımları* bu adımların her birinden sorumlu birey ve bölümü izlenecek sırayı gösteren plan türüne ne ad verilir?
A) Gen yöntem
B) Proje
C) Bütçe
D) Politika
E) Program


3. Bir gruba ait olma kabul görme isteğine ne ad verilir?
A) Saygınlık gereksinimi
B) Sosyal gereksinimler
C) Fizyolojik ihtiyaç
D) Maddi gereksinim
E) Güvenlik ihtiyacı


4. Amaçların ve bu amaçlara ulaşmak için en uygun yöntemlerin belirlendiği sürece ne ad verilir?
A) Programlama
B) Yöneltme
C) Denetim
D) Kadrolama
E) Planlama


5. Örgütlemenin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hedeflerin belirlenmesi
B) Faaliyetlerin belirlenmesi
C) Faaliyetlerin gruplandırılması
D) Teknik donanımın hazırlanması
E) İşgücü dağılımının yapılması


6. Kaynaktan alıcıya gönderilen iki taraf arasında ortak bir anlayış zemini yaratan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alıcı
B) Mesaj
C) Bilgi
D) İleti
E) Veri


7. "Bir grup ya da bir bölümden bir kişinin sorumlu olması" hangi örgütlenme ilkesinin gereğidir?
A) Görevlerin tanımı
B) Yönetim birliği
C) Fonksiyonel benzerlik
D) Yönetim alanı
E) Ayrıklık


8. Çift faktör teorisine göre aşağıdakilerden hangisi güdüleyici etmenlerden biridir?
A) İşletme yönetimi
B) İş başarma
C) Denetim
D) Ücret
E) Çalışma koşulları


9. Aşağıdakilerden hangisi planlama sürecinin aşamalarından biri değildir?
A) Örgütsel amaçların belirlenmesi
B) Koşulların irdelenmesi
C) Takım oluşturma
D) Alternatiflerin geliştirilmesi
E) En iyi alternatifin seçilmesi


10. "İnsan gereksinimleri öncelik sırasına konabilir. Alt düzeydeki bir gereksinim belli ölçüde karşılanmadıkça insan bir üst düzey gereksinmeyi karşılamaya yönelmez" görüşlerini savunan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Maslovv
B) Herzberg
C) Fayol
D) VVeber
E) Taylor


11.
I. Planların eyleme geçirilmesi
II. Alternatiflerin geliştirilmesi
III. Koşulların irdelenmesi
IV. Örgütsel amaçların belirlenmesi
V. Amaçlara ulaşmak üzere en iyi alternatifin seçilmesi
Aşağıdakilerden hangisinde planlama süreci aşamaları doğru sırayla verilmiştir?
A) II* III* I* IV* V
B) IV* III* II* V* I
C) IV* II* III* I* V
D) IV* III* II* I* V
E) III* IV* II* I* V


12. Örgütün zaman içindeki büyüme ve gelişimini etkileyen sorunlarla ilgili olan planlara ne ad verilir?
A) Stratejik Planlar
B) Taktik Planlar
C) Eylemsel Planlar
D) Sürekli Planlar
E) Tek Kullanımlı Planlar


13. Aşağıdakilerden hangisi örgütleme ilkelerinden biri olamaz?
A) Komuta Birliği İlkesi
B) Ayrıklık İlkesi
C) Yönetim Alanı İlkesi
D) Görevlerin Tanımı İlkesi
E) Disiplin İlkesi


14. Amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığının ya da ne ölçüde ulaşıldığının belirlenip gerekiyorsa düzeltici önlemlerin alındığı yönetim işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Denetim
B) İletişim
C) Planlama
D) Örgütleme
E) Yürütme


1.C 2.E 3.B 4.E 5.A 6.D 7.B 8.B 9.C 10.A 11.B 12.A 13.E 14.A


Ünite 8

1. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynaklarının temel amaçlarından biridir?
A) Kârı arttırmak
B) İş güvenliği sağlamak
C) Refah seviyesini arttırmak
D) İş yaşamının kalitesini arttırmak
E) Sendikacılığı geliştirmek


2. Emir verme ve yaptırım hakkı olmayan yetki türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Komuta Yetkisi
B) İşlevsel Yetki
C) Teknik Yetki
D) Koordinatif Yetki
E) Kurmay Yetki


3. İnsan kaynakları yönetiminin ana konusunu oluşturan üretim faktörü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Emek
B) Hammadde
C) Girişimci
D) Sermaye
E) Teknoloji


4. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimini etkileyen iç çevre unsurları arasında yer almaz?
A) İş güvencesi
B) İşgörenlerin beklentileri
C) Biçimsel gruplar
D) Yasalar
E) Sermaye sahipleri


5. İnsan kaynakları yöneticisinin diğer bölümlerdeki insan kaynakları yönetim işlevlerinin uygulanabilmesi için kullandığı yetki aşağıdakilerden hangisine örnektir?
A) Komuta Yetkisi
B) Kurmay Yetki
C) İşlevsel Yetki
D) Planlı Yetki
E) Rutin Yetki


6. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimini etkileyen dış çevre unsurlarından biridir?
A) Biçimsel gruplar
B) Biçimsel olmayan gruplar
C) Rakipler
D) Hiyerarşik yapı
E) Örgütsel iklim


7. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimine yönelik bir sorun olduğunu işaret etmemektedir?
A) İşten ayrılanların sayısının fazla olması
B) İş kazaları ve meslek hastalıklarının ciddi boyutlara ulaşması
C) Devamsızlık oranının yüksek olması
D) Çalışanların motivasyonunun yüksek olması
E) Standart dışı üretim fazlalığının olması


8. Aşağıdakilerden hangisi personel yönetiminden insan kaynakları yönetimi anlayışına geçişte etkili olan unsurları arasında yer almaz?
A) Ülkelerin ekonomik sosyal ve kültürel yönden gelişmeleri
B) Çok taraflı anlaşmaların yapılması
C) Yetişmiş insan gücünün artması
D) Sendikacılığın gelişimi
E) İletişim ve bilişim teknolojilerinin gelişmesi


9. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları bölümü ve yöneticisinin görevlerinden biri değildir?
A) Diğer bölümleri denetlemek ve koordine etmek
B) İnsan kaynaklarıyla ilgili yenilikleri izlemek
C) İnsan kaynaklarıyla ilgili rutin işleri yürütmek
D) Belirlenen politikalara uygun program ve çalışmaları düzenlemek
E) İnsan kaynakları çalışmalarını denetlemek


10. İnsan kaynakları yöneticisi komuta yetkisini nerede kullanır?
A) Kendi bölümünde
B) Diğer departmanlarla ilgi'1 işlerinde
C) Araştırmalarında
D) Danışmanlık hizmetlerinde
E) Performans değerlemelerde


11. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynaklan yönetiminin ulaşmak istediği temel amaçlardan biridir?
A) Disiplin
B) Örgüt içi iletişim
C) Koordinasyon
D) İş tatmini
E) İşbirliği


12. İnsan kaynakları yöneticisinin genel müdürü adına toplu iş sözleşmesi yapması aşağıdaki yetki türlerinden hangisine bir örnektir?
A) Kurmay Yetki
B) İşlevsel Yetki
C) Yatay Yetki
D) Dikey Yetki
E) Komuta Yetki


1.D 2.E 3.A 4.D 5.C 6.C 7.D 8.B 9.A 10.A 11.D 12.B


Ünite 9

1. Seçilen ve işe yerleştirilen kişilerin gerçekten başarılı olup olmadığını araştıran insan kaynakları işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
A) İşe alıştırma eğitimi
B) İşgören değerleme
C) Oryantasyon
D) İşgücü envanteri
E) İş analizi


2. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlamasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?
A) İndeks Hesabı
B) Kantitatif Teknikler
C) İleriye Dönük Kestirim
D) Delphi Tekniği
E) İşgücü Envanteri


3. Belli bir dönemde işletmeden ayrılan personelin yüzde olarak ifadesine ne ad verilir?
A) Devamsızlık Oranı
B) İşgücü Envanteri
C) Personel Dönüşüm Oranı
D) Çıkış Sayısı
E) İndeks Oranı


4. Geçmişteki bilgilerden yararlanılarak gelecekteki işgücü tahmininin yapıldığı yönteme ne ad verilir?
A) İndeks Hesabı
B) Delphi Yöntemi
C) Kantitatif Teknik
D) İleriye Dönük Kestirim
E) Kalitatif Teknik


5. Personel planlama işinde karşılaşılan temel güçlük aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanın homojen özellik göstermemesi
B) Üretim faktörlerinin dağınık olması
C) Üretim faktörlerinin kıt olması
D) İşgörenin ücret istemesi
E) Teknik yetersizlikler


6. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin işlevleri arasında yer almaz?
A) İşgücü planlama
B) Teknoloji geliştirme
C) Eğitim
D) Kadrolama
E) Yetiştirme/geliştirme


7. Aşağıdakilerden hangisi İKY' nin işlevlerinden biri değildir?
A) Kadrolama
B) Planlama
C) Yetiştirme-geliştirme
D) Endüstri ilişkileri
E) Örgütleme


8. Personel planlama işlerinde karşılaşılan temel güçlük aşağıdakilerden hangisidir?
A) Personel maliyetinin yüksek olması
B) Personel sayısının fazla olması
C) Nitelikli personel gereksiniminin fazla olması
D) Teknolojinin yetersiz olması
E) İnsanın homojen özellikler göstermeyen bir üretim girdisi olması


9. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlamasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?
A) Delphi Tekniği
B) Durum Analizi
C) Kantitatif Teknikler
D) İleriye Dönük Kestirim
E) İndex Hesabı


10. İş analizleri ve iş tanımları insan kaynakları yönetimi işlevlerinin hangisi içinde yer alır?
A) Planlama
B) Kadrolama
C) Değerleme
D) Ödüllendirme
E) Yetiştirme


11. Aşağıdakilerden hangisi iş analizlerinin kullanım alanları arasında yer almaz?
A) İnsan kaynakları planlaması
B) İşe yerleştirme yükseltme
C) Eğitime alınacak personelin belirlenmesi
D) Sendika yönetiminin belirlenmesi
E) Adil bir ücret sisteminin oluşturulması


12. Tüm çalışanların cinsiyet yaş deneyim eğitim vb. unsurlarına göre değerlemeye alınıp işletmenin elindeki insan kaynağının ortaya çıkarılmasına ne ad verilir?
A) İşgücü Beceri Envanteri
B) İşgücü Genel Envanteri
C) İşgücü Dönüşümü
D) İşgücü Puantajı
E) İşgücü Oryantasyonu


1.B 2.E 3.C 4.D 5.A 6.B 7.E 8.E 9.B 10.A 11.D 12.B


Ünite 10

1. Aşağıdakilerden hangisi pazarlama sisteminin kolaylaştırıcı fonksiyonlarından biridir?
A) Satış yapma
B) Satın alma
C) Taşıma
D) Depolama
E) Standartlaşma


2. Zaman yer ve mülkiyet faydası yaratan işletme fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretim
B) Pazarlama
C) Muhasebe
D) Finansman
E) Yönetim


3. Satın alma karar sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hedef belirleme
B) Değerlendirme
C) Gereksinmenin ortaya çıkması
D) Deneme
E) Haberdar olma


4. Belirli mevsimde üretilen çay yaprağının çay üretimi için depolanarak ihtiyaç duyulan zamanlarda üretim için fabrikalara gönderilmesi aşağıdaki faydalardan hangisini yaratır?
A) Zaman faydası
B) Yer faydası
C) Mekan faydası
D) Şekil faydası
E) Mal faydası


5. Rakiplere karşı işletmenin güçlü yönlerini ortaya koyan ve işletmenin kaynaklarını verimli kullanmayı hedefleyen analitik süreç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dağıtım
B) Fiyat
C) Pazarlama sistemi
D) Pazarlama araştırması
E) Pazar bölümleme


6. Aşağıdakilerden hangisi tüketici davranışlarını etkileyen bireysel faktördür?
A) Meslek
B) Değer yargıları
C) Aile
D) Kültür
E) Referans grupları


7. I. Pazar bölümleme esaslarının tanımlanması
II. Her bir pazar bölümü için müşteri profilinin geliştirilmesi
III. Pazar potansiyelinin belirlenmesi
IV. İşletmenin pazar payının tahmin edilmesi
V. Spesifik pazar bölümlerinin seçiminin yapılması
Tüketici pazarının bolü inlenmesinde izlenen aşamaların sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1*11* III* IV* V
B) II* 1*111* V* IV
C) V* IV* II* I* III
D) II* V* IV* I* III
E) III* I* IV* V* II


8. Üretilen ürünün az talebin çok olduğu kıtlık dönemlerinde kullanılan pazarlama dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Satış Anlayışı Dönemi
B) Pazarlama Anlayışı Dönemi
C) Üretim Anlayışı Dönemi
D) Dağıtım Anlayışı Dönemi
E) Talep Anlayışı Dönemi


9. Araştırma raporunun üst düzey yöneticilere sunulması durumunda aşağıdakilerden hangisi hazırlanır?
A) Bilgi Raporu
B) Teknik Rapor
C) Bilimsel Rapor
D) Bireysel Rapor
E) Özet Rapor


10. Aşağıdakilerden hangisi pazarlama bilgi sisteminin oluşumunda gerekli olan bilgiler arasında yer almaz?
A) Analiz etme
B) Değerlendirme
C) Gerekli bilgilerin toplanması
D) Araçlardan yararlanma
E) Sosyal faktörlere bağlarım


11. Aşağıdakilerden hangisi araştırma süreçlerinde kullanılan veri toplama yöntemleri arasında yer almaz?
A) Mülakat
B) Projeksiyon
C) Gözlem
D) Deney
E) Anket


12. Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi mülkiyet faydası yaratan satış yapma ve satın almayı içerir?
A) Fiziksel Fonksiyonlar
B) Değişim Fonksiyonları
C) Kolaylaştırıcı Fonksiyonlar
D) Değerlendirici Fonksiyonlar
E) Düzenleyici Fonksiyonlar


13. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin temel fonksiyonlarından biridir?
A) Mal ihraç etmek
B) Mal ve hizmetlerin üretimi
C) Kârını arttırmak
D) Maliyetini azaltmak
E) İstihdamı arttırmak


1.E 2.B 3.C 4.A 5.E 6.B 7.D 8.C 9.E 10.E 11.A 12.B 13.B

Ünite

1-) Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların, gereksinme ve isteklerinin karşılanması amacıyla vatandaşları arasında dağılımını temel alan kurallar bütünü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretim öğeleri
B) Ekonomik sistem
C) Siyasi sistem
D) Yasal idari sistem
E) Bölüşüm sistemi


2-) Doğadan elde edilen ve doğrudan ya da işlenerek kullanılan toprak, su, hava, mineral gibi maddelere ne ad verilir?
A) Emek
B) Sermaye
C) Girişimci
D) Doğal kaynak
E) Teknoloji


3-) İnsan gereksinmelerini ve isteklerini gidermeye yarayan somut araçlara ne ad verilir?
A) Mal
B) Tüketim
C) Ekonomik mal
D) Ekonomik olmayan mallar
E) Hizmet


4-) I-Ortaya çıkan kâr ve zarardan etkilenmeme
II-Üretim araçlarını sağlayıp üretime yöneltme
III-Ortaya çıkabilecek riskleri üstlenme
IV-Faaliyetleri sonucunda ücret elde etme
Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin özelliklerini ifade eder?
A) I-II
B) I-III
C) III-IV
D) II-IV
E) II-III


5-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin temel amaçlarını kapsar?
A) Kârlılık - Büyüme
B) Kârlılık - Toplumsal sorumluluk
C) Kârlılık - Topluma hizmet
D) Büyüme - Toplumsal hizmet
E) Toplumsal sorumluluk - Topluma hizmet


6-) Bir özel işletmenin birçok amacı vardır, ancak diğer amaçlarını gerçekleştirebilmek için aşağıdaki amaçlardan hangisini öncelikle gerçekleştirmesi gerekir?
A) Kâr sağlama
B) Topluma hizmet
C) Toplumsal sorumluluk
D) Uzun dönemli büyüme
E) Çalışana uygun ücret verme


7-) İşletmenin öz varlığını sağlayan iç çevre faktörü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yönetim biçimi
B) Sermaye sahipleri
C) Örgüt kültürü
D) Rekabet
E) Teknoloji


8-) Sermayesinin tamamı ya da büyük çoğunluğu devlete ya da kamu tüzel kişisine ait olan işletmeleri aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
A) Endüstri işletmeleri
B) Hizmet işletmeleri
C) Ticaret işletmeleri
D) Özel kesim işletmeleri
E) Kamu kesimi işletmeleri


9-) Aşağıdakilerden hangisi kuruluş karar sürecinin son aşamasıdır?
A) Yapılabilirlik projesi
B) Kesin proje
C) Projenin uygulanması
D) Üretime geçiş
E) Fizibilite araştırması


10-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin seçecekleri teknolojinin belirlenmesinde temel olan araştırmalardır?
A) Ekonomik araştırmalar
B) Teknik araştırmalar
C) Finansal araştırmalar
D) Yasal araştırmalar
E) Örgütsel araştırmalar


11-) İşletmelerin kapasiteleri, büyüklüğü, hukuksal yapısı gibi ayrıntıların belirlendiği ve projenin somutlaştığı karar aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Projenin uygulanması (Yatırım)
B) Fizibilite araştırması
C) Ön proje
D) Kesin proje
E) Üretime geçiş


12-) Aşağıdakilerden hangisi kuruluş yeri etkenlerinden birisi değildir?
A) Özendirme önlemleri
B) Doğa koşulları
C) Su kaynakları
D) Enerji ve yakıt
E) Teknoloji düzeyi


13-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin büyüme nedeni sayılmaz?
A) Büyümede çevre nedenler
B) Büyümede finansal nedenler
C) Büyümede üretime ilişkin nedenler
D) Büyümede pazarlamaya ilişkin nedenler
E) Büyümede etik-törel nedenler


14-) Aşağıdakilerden hangisi büyüme biçimlerinin karşılaştırılmasında dikkate alınacak konulardan biri değildir?
A) İşletmenin kuruluş aşamasındaki durumu
B) İşletmenin faaliyet gösterdiği endüstri dalı
C) Üretim ya da mallara karşı olan talebin trendi
D) Rakip işletmelerin büyüme modelleri
E) Ekonominin genel gidişatı


15-) İşletmeler kendi iç kaynakları yeterli olmadığı zaman, dış kaynaklardan yararlanarak büyüme yoluna gider yargısı aşağıdaki hangi büyüme türünü açıklar?
A) Dış büyüme
B) İleriye doğru dikey büyüme
C) Dikey birleşme
D) Yatay birleşme
E) Geriye doğru dikey büyüme


16-) Kartele bağlı işletmelerin pazarı bölümlendirerek belli bölgelerde kartele bağlı işletmelerin mallarının satılmasıyla aşağıdaki hangi kartel türü oluşur?
A) Miktar karteli
B) Faaliyet karteli
C) Kartel
D) Konsern
E) Bölge karteli


17-) Herhangi bir eylemin kabul edilebilir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan temel kurallar ya da değişkenlere ne ad verilir?
A) Etik
B) Ahlâk
C) Töre
D) Gelenek
E) Din


18-) Yasalarla etik arasındaki ilişki düşünüldüğünde en uygun olmayan ortam aşağıdakilerden hangisidir?
A) Etik ve yasal olan
B) Etik olan ve yasal olmayan
C) Etik olmayan ve yasal olan
D) Etik olmayan ve yasal olmayan
E) Sadece yasal olan


19-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin var olan yasalara uymasını ifade eder?
A) Toplumsal sorumluluk
B) Ekonomik sorumluluk
C) Etik sorumluluk
D) Gönüllü sorumluluk
E) Hukuksal sorumluluk


20-) Aşağıdakilerden hangisi etik sorunlara yol açabilecek işletme işlevlerinden birisi değildir?
A) Pazarlama
B) Finans
C) Üretim
D) Muhasebe
E) Yönetim


21-) Bir işletme yönetiminde sahipliğin, temel politik karar organlarının ve hiyerarşik yapının önemli bir kısmının belli bir ailenin üyelerinden oluşması halinde aşağıdaki hangi yönetim tipi oluşur?
A) Üretim yönetimi
B) Siyasal yönetim
C) Pazarlama yönetimi
D) Ailesel yönetim
E) Profesyonel yönetim


22-) Yönetici şirketi geliştirme, genişletme ve benzeri işlemleri yerine getirmeye çalışırken aşağıdakilerden hangi rolü yerine getirir?
A) Girişimci rolü
B) Kaynak dağıtıcı
C) Sözde mevki sahibi rolü
D) Uyuşmazlıkları çözümleyici rolü
E) Müzakerecilik rolü


23-) Aşağıdakilerden hangisi üretim süreçlerinin planlanması ve kontrolü ile üretim artışını amaçlamış ve bunun içinde zaman etüdü çalışmaları yapmıştır?
A) Klasik yönetim teorisi
B) Neo-klasik yönetim teorisi
C) Bilimsel yönetim teorisi
D) Yönetsel teori
E) Bürokrasi modeli


24-) Aşağıdakilerden hangisi her türlü sisteme uygulanabilecek genel ilke ve prensipleri bulmayı ve geliştirmeyi amaçlayan disiplinler arası bir çalışma alanını ifade eder?
A) Bilimsel yönetim
B) Yönetsel teori
C) Bürokrasi modeli
D) Neo-klasik yönetim
E) Modern yönetim teorisi


25-) Aşağıdakilerden hangisi planlama sürecinin ilk aşamasıdır?
A) Örgütsel amaçların belirlenmesi
B) Koşulların irdelenmesi
C) Alternatiflerin geliştirilmesi
D) Personelin seçilmesi
E) Planların eyleme geçirilmesi


26-) Fonksiyonel plan ve eylem programlarının maliyetini veya bedelini gösteren planlara ne ad verilir?
A) Tek kullanımlı planlar
B) Sürekli planlar
C) Bütçeler
D) Program
E) Proje


27-) Aşağıdakilerden hangisi Maslow’a göre sosyal gereksinimleri ifade eder?
A) Su, yiyecek, uyku
B) Tehlikeden kaçınma
C) Ait olma, kabul görme
D) Kendine güven ve saygı
E) Yeteneklerinin farkına varma


28-) Aşağıdakilerden hangisi güç kaynakları arasında yer almaz?
A) Ödüllendirme gücü
B) Parasal güç
C) Zorlayıcı güç
D) Uzmanlık gücü
E) Karizmatik güç


29-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin ana konusunu oluşturur?
A) Girişim
B) Doğal Kaynaklar
C) Emek
D) Sermaye
E) Müteşebbis


30-) Bir organizasyonda bağımsız bir insan kaynakları bölümü ne zaman kurulmalıdır?
A) Üst yönetim güçlendiğinde
B) İnsan kaynakları işlevleri bölüm yöneticilerinin çok zamanını almaya başladığında
C) Çok iyi insan kaynakları yöneticisi bulunduğunda
D) Çalışanlar sendikalı olup kendi haklarını koruyabildiğinde
E) İşletmenin pazar payları küçüldüğünde


31-) Aşağıdakilerden hangisi biçimsel ve biçimsel olmayan gruplar, iletişim yoğunluğu ve önderlik ile ilgilenir?
A) Bireysel nitelikler
B) Örgütsel özellikler
C) Dış kaynaklar
D) İş nitelikleri
E) Bireylerarası ilişkiler


32-) Aşağıdakilerden hangisi kurmay yetkinin özelliklerinden biri değildir?
A) Uzmanlık yetkisi
B) Yaptırım gücü yoktur
C) Uygulayıcı bir yetki
D) Diğer yöneticileri yönlendiremez
E) Diğer yönetim işlevlerine yönelik danışmanlık yapar


33-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin işlevlerinden biri değildir?
A) Planlama
B) Koordinasyon
C) Değerlendirme - Ödünlendirme
D) Yetiştirme - Geliştirme
E) Endüstri ilişkileri


34-) Geçmişteki bilgilerden yararlanılarak gelecekteki işgücü hakkında tahminde bulunmaya dayalı yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Delphi tekniği
B) İleriye dönük kestirim
C) İşgücü Envanteri
D) İndeks hesabı
E) Kantitatif teknikler


35-) Aşağıdakilerden hangisi işi yapacak personelde bulunması gereken nitelikleri ortaya koyar?
A) İş analizi
B) İş tanımı
C) İş formu
D) Personel formu
E) İş gerekleri


36-) Aşağıdakilerden hangisi iş dışı eğitim yöntemlerinden biri değildir?
A) Rol oynama
B) Çıraklık
C) Konferans
D) Seminer
E) Simülasyon


1-) B
2-) D
3-) A
4-) E
5-) C
6-) A
7-) B
8-) E
9-) D
10-) B
11-) D
12-) E
13-) E
14-) A
15-) A
16-) E
17-) A
18-) D
19-) E
20-) C
21-) D
22-) A
23-) C
24-) E
25-) A
26-) C
27-) C
28-) B
29-) C
30-) B
31-) E
32-) C
33-) B
34-) B
35-) E
36-) B
Betül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
cevaplari, deneme, dersi, sinavi, sorulari, tum, uniteler, ve, İsletme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Uluslararası İşletmecilik Dersi 2007 Final Sınavı Soruları ve Cevapları Betül Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları 0 22.05.09 19:46
Örgütsel Davranış Dersi 2007 Final Sınavı Soruları ve Cevapları Betül Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları 0 21.05.09 14:59
Hayvansal Ürünler Teknolojisi Deneme Sınavı Soruları ve Cevapları Betül Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları 0 14.05.09 20:41
Finansal Yönetim Dersi Final Deneme Sınavı Soruları ve Cevapları Betül Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları 0 13.05.09 15:08
Açıkögretim Genel İşletme Dersi Bütünleme Soruları ve Cevapları 1 Betül Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları 0 02.05.09 22:11


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:58 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2