tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Genel Kültür
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Genel Kültür Genel kültür bilgilerinin paylaşıldığı kısım... Nedir,Kimdir,Nedendir,Niçin.Nerededir Tüm sorularınızın cevabı burada..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İlk Denizaltı Ne Zaman Yapıldı?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
985

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.09.08, 17:18   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
blue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:54
RD:blue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow İlk Denizaltı Ne Zaman Yapıldı?

İlk Denizaltı Ne Zaman Yapıldı?
İnsanoğlu havada uçmak gibi,denizlerin altında yol almayı da asırlar boyu düşünegelmiş,bu rüyayı gerçekleştirmek için bir çok deneyler yapmıştır.

Bugünkü anlamı ile ilk denizaltı'yı gerçekleştirme şerefi, Hollandalı fizikçi Cornelius Van Drebbel'e aittir.Drebbel,1620 yılında tek kişilik ve elle çalışan bir denizaltı yapmayı başardı. Bu denizaltı'nın içten elle idare edilen eklemli kürekler vasıtası ile hareket ediyordu.

Drebbel,denizaltısı'nın ilk denemesini gene aynı yıl İngiltere’de, Thames nehrinde yaptı. Denizaltı Thames'in altında başarılı bir yolculuk yaptıktan sonra yukarı çıkarıldı.

O tarihte,bu icat,gereği kadar önemsenmemişti. Aradan otuz üç yıl geçtikten sonra, 1653 de François De Son adlı bir Fransız,Drebbel'inkine benzeyen bir denizaltı ile başarılı bir deneme yaptı. Fakat o da gereken ilgiyi görmedi.

1720 yılında Symons adındaki bir İngiliz, eski deneylerden de yararlanarak, daha gelişmiş bir denizaltıyı denedi. Aynı tarihlerde İstanbul’da tersane mühendisleri tarafından yapılan bir denizaltı,üçüncü Ahmet'in huzurunda başarılı bir dalış yaptı.

Bütün bu denemeler, günün birinde, denizaltıların önemli işlerde kullanılabileceği gerçeğini ortaya koymuştu. Bu tarihten sonra, ufak tefek değişikliklerle birçok denizaltı yapılıp denendi. Fakat yapılanların henüz hiç biri pratikte kullanılabilecek mükemmeliyette değildi. Denizin altında kalma süreleri çok az olduğu gibi, hareket kabiliyetleri de azdı.

1776 da Amerikalı David Bushnell,daha önce yapılanlara benzemeyen daha gelişmiş bir denizaltı yapmayı başardı. Kaplumbağa adını verdiği bu denizaltının dikey ve yatay olmak "üzere iki tip pervanesi vardı. Ancak bu pervaneler elle çalıştırıldığından sürati çok azdı. Pratikte herhangi bir amaç için kullanılması düşünülemezdi.

Buharlı geminin mucidi olan Amerikalı Robert Fulton, su altında uzun süre kalabilecek bir denizaltının planlarınıv da hazırlamış,ancak tatbik sahasına koymamıştı Fulton bu havalini ancak 1800 yılında gerçekleştirebildi. "Nautilus" adını verdiği denizaltısı ile suyun altında altı saat kalarak,o güne kadar görülmemiş bir rekor kırdı. "Nautilus" suyun yüzünde yelkenle yol alıyor, suya daldığı zamansa, elle döndürülen bir pervaneden yararlanıyordu.

Fulton'un denizaltısı bütün dünyanın dikkatini çekti ve ünü, Avrupa’ya kadar yayıldı. Fulton, sonradan bu denizaltıyı Fransız imparatoru birinci Napolyona hediye etmiştir.

Artık, denizaltıların pratikte pek çok amaçlar için kullanılabileceği anlaşılmış ve bu alandaki çalışmalar hızlanmıştı. 1819 yılında, Coessin kardeşler yaptıkları bir denizaltı ile Amerika iç savaşına katılarak "Housatonic" adlı bir gemiyi hatırdılar. Ancak, bu sırada kendi denizaltıları da yaralanmış olduğundan, bir daha su yüküne çıkamadılar.

Buharla işleyen ilk denizaltı ise, 1880 yılında İngiliz W. Garett tarafından yapıldı. Ancak, bu denizaltı su altında uzun süre kalamadığından fazla bir ilgi görmüştü.

1880'i takip eden yıllarda, İsveçli mühendis Nordenfelt,188'0 de Garett tarafından yapılan denizaltı'nı geliştirerek, pratikte kullanılır hale getirdi. Nordenfelt'in denizaltısı, hiç çıkmadan suyun altında 14-15 mil yol alabiliyordu.

Elektrikle çalışan ilk denizaltı 1888 yılında Fransızlar tarafından denendi. İlk deneme başarılı oldu. "Cymnot" adlı bu denizaltının gücü 55 beygir kadardı ve saatte yaklaşık olarak 8 mil sürat yapabiliyordu. Daha sonraları bu denizaltı geliştirilerek sürati 12 mile çıkarıldı.

1931 yılında İngiliz Sir Wilkins "Nautilus" adını verdiği bir denizaltı yaparak,kuzey buz denizine kadar gitti. Sir Wilkins' in bu başarısını bütün dünya taktirle karşıladı.

Artık denizaltı yapımına bütün büyük ülkeler hız vermişti. Eskiden kişisel çabalarla yapılan tecrübelerin yerini, devletlerin finanse ettiği çalışmalar almıştı.

İkinci dünya savaşı sırasında denizaltılara dizel motorları takıldı Böylece süratleri arttırılmış oluyordu.

17 Ocak 1955 de ise nükleer güçle çalışan ilk denizaltı suya indirildi. "Nautilus" adı verilen bu denizaltı saatte 20 mil sürat yapabiliyor ve gerektiğinde hiç su yüzüne çıkmadan haftalarca denizde kalabiliyordu.

--------------Tualimforum İmzam--------------
.

.

.

.



blue isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
denizalti, ilk denizaltı ne zaman yapıldı, ne, yapildi, İlk, zaman


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Denizaltı Görmek - Rüyada Denizaltı Görmek Açıklaması ve Yorumu - Denizaltı Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 12.02.13 02:02
Kahve Falında Denizaltı Görmek Ne Demektir - Kahve Falında Denizaltı Anlamı ve Açıkla Tarot Kahve Falı 0 17.01.12 23:31
Denizaltı-Yüksek Sadakat Ceren Türkçe Müzik Hit ( En Sevilen ) Şarkı Sözleri 0 22.04.09 00:16
İlk Hesap Makinası Ne Zaman Yapıldı? blue Genel Kültür 0 29.09.08 17:40
İlk Ekmek Ne Zaman Yapıldı? SERDEM Genel Kültür 0 25.09.08 01:52


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:16 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2