tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Genel Kültür
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Genel Kültür Genel kültür bilgilerinin paylaşıldığı kısım... Nedir,Kimdir,Nedendir,Niçin.Nerededir Tüm sorularınızın cevabı burada..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ses Nekadar Hızla Yol Alır?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
741

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.09.08, 17:24   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
blue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:54
RD:blue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Ses Nekadar Hızla Yol Alır?

Ses Nekadar Hızla Yol Alır?

Nerede bir ses çıkarsa, mutlaka titreşen (ihtizaz yapan ) bir cisim vardır.Bir şey hızla ileri-geri hareket etmektedir. Başka türlü söylemek gerekirse, ses titreşen bir cisimle, ya da bir cismin titreşmesiyle doğar.

Ancak, sesin yol alması ayrı bir sorundur. Kaynağından alıcıya kadar sesi taşıyacak bir şey gerekmişte bu şey " ortam/aracı" diye tanımlanır. Hava,su,çeşitli nesneler, hatta toprak "ortam/aracı" olabilir. Nitekim sinemada da görmüşüzdür. Filmlerdeki Kızılderililer,uzak sesleri işitebilmek için kulaklarını yere dayayıp toprağı dinlerler.

Ortam/aracı yoksa, ses de yoktur. Özel olarak hazırlanmış, havası boşaltılmış,başka taşıyıcı ortam/aracı olmayan bir mekanda ses seyahat edemez. Bunun nedeni, sesin dalgalar halinde yol almasıdır/Titreşen cisimler, o maddedeki molekül veya zerreciklerin,kendilerine bitişik olanları da titreştirmesine yol açarlar. Her zerre (veya molekülün) hareketi,kendine bitişik olana geçer ve böylece ses dalgaları doğar.

Tahtadan havaya, suya kadar her ortamda seyahat edebilen sesin, bu değişik yapıda ortam/aracılara göre değişik hızhızlarla yol alacağı tabii bir şeydir. Dolayısıyla, sesin ne hızla yol aldığı sorulunca,her şeyden önce bu hareketin hangi ortamda olduğunu bitmemiz gerekir.

Sesin havadaki hızı saatte 750 mildir. Fakat bu hız,ortam havanın ısısı 32° Fahrenhayt olduğu zamandır. Isı yükselince sesin hızı da artacaktır.

Ses,suda havadan daha hızlı yol alır. 46°Fahrenhayt ısıda ki suda, ses saatte 3210 mil hızla seyahat eder. Çeliğe gelince, sesin bu ortamdaki hızı hayli yüksek olup saatte 11160 mili bulur.

Belki de kalın (yüksek)bir sesin zayıf bir sesten daha hızla yol aldığını düşüneceksiniz. Fakat gerçek böyle değildir. Sesin hızı, onun tizligiyle, tonuyla ilgisizdir. Bu hız sadece içinde,bünyesinde yol aldığı ortam/aracıya bağlıdır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
.

.

.

.



blue isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
alir, hizla, nekadar, ses, ses ne kadar hızla yol alır, ses nekadar hızla yol alır, yol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Çivisiz Tahtayı El Alır Sahipsiz Tarlayı Sel Alır Atasözünün Anlamı ve Açıklaması Nokia Atasözleri ve Açıklamaları 0 03.01.12 14:56
Baskısız Yongayı Yel Alır Sahipsiz Tarlayı Sel Alır Atasözünün Anlamı ve Açıklaması Nokia Atasözleri ve Açıklamaları 0 03.01.12 14:53
Alçak Yerde Yatma Sel Alır Yüksek Yerde Yatma Yel Alır Atasözünün Anlamı ve Açıklama Nokia Atasözleri ve Açıklamaları 0 30.12.11 15:39
Mehmet Hanifi Alır Hayatı(Biyografisi) Başak Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi ) 0 22.11.08 16:36
Sarhoşken nekadar yürüyebilirsiniz???? handsome3 Online Oyunlar 1 11.02.08 03:36


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:34 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2