tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Genel Kültür
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Genel Kültür Genel kültür bilgilerinin paylaşıldığı kısım... Nedir,Kimdir,Nedendir,Niçin.Nerededir Tüm sorularınızın cevabı burada..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Atom Pili Nedir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
773

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.09.08, 17:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
blue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:54
RD:blue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Atom Pili Nedir?

Atom Pili Nedir?

Atom enerjisi elde etme konusunda, nükleer parçalanma sonucu meydana gelen enerjiyi kontrol için kullanılan düzen "atom reaktörü" diye isimlendirilir. Nükleer parçalanma,bildiğimiz gibi atom çekirdeğinin parçalanması anlamına gelir. Bu parçalanma esnasında, madde tamamen enerjiye dönüştürülür. Atom reaktörünün bir ismi de "atom pili" dir.

Atom reaktörlerinde elde edilen enerji çoğunlukla sıcaklık şeklindedir.Sözkonusu sıcaklığı, yakıtla elde edilen sıcaklığı kullandığımız gibi kullanabiliriz.Bu hakımdan en önemli avantaj, çok küçük bir uranyum parçasının çok uzun ömürlü bir enerji meydana getirmekte yararlı olmasıdır. Atom pili bir patlamaya meydan vermeksizin atom enerjisinin serbest kalmasını sağlar. Başka türlü söylemek gerekirse, atom pili, atom enerjisini patlamasız olarak ortaya çıkaran araçtır.

Atom pili ile,doğrudan doğruya atomların parçalanması sonucu meydana gelen ısı şeklinde enerji elde edilir. Burada parçalanma kadmiyum çubuklarla kontrol altına alınmıştır. Yani patlama böylece engellenmiştir. Atom pilinde U-235 (uranyum izotopu) parçalanınca plütonyum haline gelir. Fakat plütonyum da parçalanmaya müsait bir elemandır. Dolayısıyla, atom pilinde ham madde devamlı olarak kendiliğinden yenilenmektedir. Öyle ki, 450 gram uranyum, 15 ay süreyle 1000 kilovat saatlik enerji verebilir.

Kadmiyum kontrol çubukları sayesinde, pildeki sıcaklık (ısı) belirli bir düzeyde tutulmaktadır. Ayrıca, bu çubuklar ileri geri hareketlerle ayarlanabilirler. Böylece, çubukların az veya çok nötron emmesi sağlanır. Çekirdek parçalanmasının meydana getirdiği ısı için devamlı bir ayarlama sözkonusu olur. Atom pillerinde çubuklar halinde yakıt kullanılır. Bu yakıtlar grafitten bloklarla çevrelenmiştir .Ağır su içine daldırılmış da olabilirler. Grafit ve ağır su, yatıştırıcı etki yaratır. Başka bir deyişle, nötronların hareketlerini frenler. Kadmiyum çubukların kontrol unsuru olarak kullanılmasının nedeni,bu metalin nötronları kolay tutan bir madde özelliğine sahip bulunmasıdır.

Pilde üretilen yüksek sıcaklığın meydana getirdiği buhar, bir elektrik üretim santralındaki türbinleri çevirmekte yararlı olur. Atom pillerinden, tıpta kullanılan radyoaktif izotoplar için de yararlanılmaktadır. Ayrıca, gereği gibi düzenleme yapılarak,uranyum-238 ve toryum-232 gibi yeni nükleer yakıtların elde edilmesinde de kullanılırlar.

--------------Tualimforum İmzam--------------
.

.

.

.



blue isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
atom, atom pili, atom pili nedir, nedir, pili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Atom Enerjisi Nedir? SERDEM Genel Kültür 1 05.08.14 16:34
Atom nedir ? SERDEM İlköğretim 0 24.09.09 22:15
Rutherford Atom Modeli - Rutherford Atom Modeli Nedir SERDEM Fizik 0 20.08.09 04:37
Bohr Atom Modeli - Bohr Atom Modeli Nedir SERDEM Fizik 0 20.08.09 04:35
Atom ve Atom Teorileri SERDEM Kimya 0 03.08.08 09:37


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:09 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2