tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÜNCEL HABERLER > Güncel Haberler Aktuel
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Güncel Haberler Aktuel Türkiyeden günlük,güncel haberler,sıcak haberler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Emekli çalışanlar Bu Konulara Dikkat!
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
976

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.11.08, 08:41   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Emekli çalışanlar Bu Konulara Dikkat!

EMEKLİ ÇALIŞANLAR BU KONULARA DİKKAT!

EMEKLİ ÇALIŞANIN ESKİ HAKLARI NEYDİ, NE OLDU?


Emekli çalışanlar 3 şeye dikkat!

Sosyal güvenlik reformunda, emekli çalışanlar için çok sayıda yenilik var. Bu yeniliklerin bir kısmını geçmiş yazılarımızda anlattık, bundan sonra da anlatmaya devam edeceğiz.

Bu konuda okurlarımızdan da çok sayıda soru geldiği için, her birisine ayrı ayrı cevap vermektense bu konuya dair birkaç yazı yazmayı uygun gördük. Önümüzdeki günlerde de bu konunun farklı boyutlarını ele almaya devam edeceğiz. Sosyal güvenlik reformuyla hayatımıza giren önemli yeniliklerden birisi de emekli olduktan sonra Bağ-Kur (4/b) kapsamında çalışanlarla ilgili. Eski ve yeni uygulamayı karşılaştırırsak;

1 EKİM'DEN ÖNCEKİ DURUM

Yeni SGK'nın yürürlüğe girdiği 1 Ekim'den önce bir Bağ-Kur emeklisi, emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ederse, almakta olduğu aylığın %10'u destek primi olarak kesiliyordu. Diyelim ki Bağ- Kur emeklisi olarak 600 YTL aylık alıyorsanız, her ay 60 YTL destek primi ödüyordunuz.

Yine eski uygulamada, memur emeklisi ya da SSK emeklisi olarak bir işyeri açar ya da şirket ortağı olursanız bu kez sizden Bağ-Kur'un 12. basamak gelir tutarının %10'u kadar prim isteniyordu. Yani 2008 rakamları için söyleyecek olursak her ay yaklaşık 75 YTL destek primi ödüyordunuz.

YENİ DURUMDA NELER DEĞĞİŞTİ?

Emekli olduktan sonra bir işyeri açanlar veya şirket ortağı olanlar için yeni dönemde 3 önemli değişiklik var. Bunlar;

Eski dönemde %10 olan destek primi, %15'e çıktı.

Ancak bu oran 2008'de %12 olarak uygulanırken bundan sonraki her yıl bir puan artırılacak ve 2011 yılından sonra %15 olarak devam edecek.

Eski uygulamada memur ve SSK emeklileri destek primini kendileri bankaya yatırırken, bundan sonra maaşlarından her ay otomatik olarak kesilecek.

Eski dönemde emekli olup da çalışmaya devam edenler kayıt dışı kalabiliyorlarken, bundan sonra SGK'nın haberi olmadan işyeri çalıştırmaları ya da şirket ortağı olmaları oldukça zor. Zira SGK yeni dönemde hemen her kurumdan düzenli olarak bilgi toplayacak ve kişilerin faaliyetlerini sorgulayacak. Bizim okurlarımıza tavsiyemiz, emekli olarak Bağ-Kur kapsamında çalışıyorlarsa mutlaka SGK'ya bildirsinler. Aksi halde ileride astronomik cezalar ve prim borçlarıyla karşılaşabilirler.

Page RankingİM KESİNTİSİNDEN ŞİKAYET VAR!

Bu arada Bağ-Kur'a tabi emekli çalışanlar yönünden önemli bir adaletsizlik ortaya çıkmış olacak. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi yeni SGK'da, kişilerin emekli olarak Bağ- Kur'a tabi çalışmaları durumunda maaşlarının %15'i oranında kesinti öngörülüyor. Bu kesintinin üst sınırı da en yüksek Bağ-Kur aylığının %15'i olacak. Diyelim ki emekli memursunuz ve 2.000 YTL emekli aylığınız var. Aynı zamanda da bir emlak dükkanı açtınız ve vergi mükellefi oldunuz.

Bu durumda sizden her ay üst sınır olan 195 YTL destek primi kesilecek. Ancak yine aynı şekilde emlakçılık yapan ve Bağ-Kur'dan 500 YTL emekli aylığı alan kişiden sadece 75 YTL kesilecek. Yani her iki kişi de emeklilikte aynı işi yaptığı halde aralarında nerdeyse 2,5 kat prim farkı olacak. Bu durum şimdiden emekliler arasında yakınmalara sebep olmaya başladı.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI DEVAMI

Geçtiğimiz hafta Perşembe günkü yazımızda, Anayasa Mahkemesi'nin 5 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarından bahsettik. Çalışan ve emeklileri yakından ilgilendiren bu dört karardan ilk ikisini sizlere duyurduk. Diğer iki karardan duyurmaya değer olanı, emekli aylığının hesaplanmasında ve artırılmasında kullanılan gelişme hızı endeksi ile ilgili. Bir kimsenin emekli aylığı hesaplanırken, geçmiş yıllardaki kazançları bugüne taşınır.

Bu taşıma işi yapılırken geçmiş yılların kazancı hem enflasyon oranıyla, hem de gelişme hızı endeksiyle çarpılır. Böylece emekli aylığının bağlanacağı güncel kazanç tutarı bulunmuş olur.

Bağlanmış olan emekli aylıkları da yıldan yıla bu şekilde artırılır. İşte bir yerel mahkeme, bu hesaplamada kullanılan gelişme hızı endeksinin sadece kentsel yerler için hesaplandığını, bu endeksin kırsal yerler için de uygulanmasının adaletsizlik yarattığını iddia etmişti. Yüksek mahkeme ise aylık hesaplama sisteminin Türkiye geneli dikkate alınarak uygulandığını ve bunun herhangi bir adaletsizlik yaratmadığına karar verdi.

Sadettin ORHAN - BUGÜN
Haber Tarihi : Bugün (08:00) Haber Ekleyen : Güncel Haber Bot Haber Kaynağı : Samanyolu Haber
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bu, calisanlar, dikkat, emekli, konulara


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Emekli Görmek - Rüyada Emekli Görmek Açıklaması ve Yorumu - Emekli Rüya Tabiri Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 20.01.13 21:31
Rüyada Emekli Olmak Görmek - Rüyada Emekli Olmak Görmek Açıklaması ve Yorumu - Emekli Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 20.01.13 21:29
ÖMSS Sorumlu Olunacak Konulara İlişkin Soru Dağılımı Başak Engellilerle ilgili Güncel Haberler 0 26.02.12 19:26
2011 Emekli Zammı - Temmuz 2011 Emekli Zammı ASYA Güncel Haberler Aktuel 0 27.06.11 20:51
Engelli Çalışanlar İçin Dilekçe Örneği ASYA Engelliler Kanunları-Hakları-Mevzuat 0 25.11.10 18:04


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:10 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2