tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Hayvanlar Dünyası Bütün hayvan türleri hakkında aradıgınız konular...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hayvanlar Coğrafyası - Hayvanlar Coğrafyası Nedir? Hayvanlar Coğrafyası Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1672

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 12.07.10, 19:55   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Hayvanlar Coğrafyası - Hayvanlar Coğrafyası Nedir? Hayvanlar Coğrafyası Genel Bilgi

Hayvanlar Coğrafyası - Hayvanlar Coğrafyası Nedir? Hayvanlar Coğrafyası Genel Bilgi

Zoocoğrafya, yeryüzündeki canlıların coğrafik dağılımını ve ilişkilerini konu almakla birlikte bunu geçmişten başlatıp evrim süreci içinde coğrafik hareket ve değişimlerle bağdaştırarak bugüne taşımaya çalışan coğrafyanın alt bilimidir.

Hayvanların dağılımlarını inceleyen zoocoğrafyacılar yeryüzünü altı büyük bölgeye ayırırlar. Bu bölgeler genellikle hayvanların kitlesel olarak yayılmasını sınırlayan fiziksel engellere göre belirlenmiştir. Bundan ötürü her bölgenin az ya da çok kendine özgü tipik hayvanları vardır.

1. Palearktik bölge, Avrasya'nın Himalaya Dağları'nın kuzeyinde ve batısında kalan bölümü ile Afrika'da Sahra Çölü'nün kuzeyinde kalan kesimi kapsar. Kirpiler ve yaban domuzu bu bölgede görülen tipik hayvanlardır.

2. Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyindeki bölgeler Etiyopyen bölge içinde kalır. Bazı uzmanlar Arabistan Yarımadası'mn güneyini de bu bölgeye katar. Etiyopyen bölgeşempanze ve gorillerin yanı sıra aslanların, zebraların ve zürafaların da doğal yaşama ortamıdır.

3. Oryantal bölge, Asya'da Hindistan Yarımadası'nı, Çin'in güneyini, Güneydoğu Asya' yı ve Doğu Hint Adaları'nın batı bölümünü kapsar. Bu yöreler iri kaplanların ve Asya gergedanlarınınanayurdudur. Asya fili ve gibonlar ormanlarda, orangutan ise, bu bölgenin iki büyük adası olan Sumatra ve Borneo'da yaşar.

4. Avustralyen bölge, Avustralya kıtasının yanı sıra Tasmanya, Yeni Gine ve Doğu Hint Adalan'nın doğu bölümünü kapsar. Kanguru ve koala gibi keselilerin büyükbölümü buralarda yaşar. Yumurtlayan memeliler ise yalnız bu yörelerde görülür.

5. Nearktik bölge, Kuzey Amerika'nın Orta Amerika dışında kalan bölümü ile Grönland Adası'ndan oluşur. Misk sıçanları, rakunlar, iki yabanıl koyun türü ve Amerika antilopları bu bölgenin tipik memelileridir.

6. Neotropikal bölge, Orta ve Güney Amerika'yı kapsar. Dişsizler, lamalar ve vampir yarasalar bu bölgeye özgü memelilerdir.

Zoocoğrafya bölgelerinin kesin sınırları yoktur. Puma ve pars gibi birçok hayvan birkaç bölgedebulunabilir. Ama zoocoğrafyacılar yeryüzünü bu biçimde bölgelere ayırarak, birçok hayvan grubunun dağılımını belirleyebilmektedirler.

Memelilerin dağılımı yaşadıkları ortama göre de gruplanabilir. Tundra ve buzların bulunduğu Kuzey Kutup Bölgesi'nde kutup ayıları, kutup tilkileri, lemmingler, misk öküzleri ve rengeyikleri yaşar. Bu hayvanlar soğuk havaya ve mevsimlere görebesinlerin kıtlaşmasına değişik biçimlerde uyarlanmıştır. Yeryüzünün kuzeyini çevreleyen kanşık iğne-yapraklı ağaçlardan oluşan orman kuşağı ise sansar, volverin ve sığın gibi memelileri barındırır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, cografyasi, genel, hayvanlar, hayvanlar coğrafyası, hayvanlar coğrafyası avustralyen bölge, hayvanlar coğrafyası etiyopyen bölge, hayvanlar coğrafyası hakkında genel bilgi, hayvanlar coğrafyası nearktik bölge, hayvanlar coğrafyası nedir, hayvanlar coğrafyası neotropikal bölge, hayvanlar coğrafyası oryantal bölge, hayvanlar coğrafyası palearktik bölge, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Hayvanlar Görmek - Rüyada Hayvanlar Görmek Açıklaması ve Yorumu - Hayvanlar Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 28.11.12 20:39
Agnotozoa (Basit Hayvanlar) - Hayvanlar Alemi Basit Hayvanlar - Trichoplax adhaerans Fenci Hayvanlar Dünyası 0 13.07.10 16:43
Slothlar (Tembel Hayvanlar) - Slothlar Hakkında Genel Bilgi - Tembel Hayvanlar Fenci Hayvanlar Dünyası 0 28.05.10 21:18
Tembel Hayvanlar (Phyllophaga)-Tembel Hayvanlar Hakkında Genel Bilgi Fenci Hayvanlar Dünyası 0 05.05.10 14:47
Toplu Yaşayan Hayvanlar Hakkında Genel Bilgi Fenci Genel Kültür 0 29.03.10 19:25


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:39 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2