tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > İç Hastalıklar ( Dahiliye )
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

İç Hastalıklar ( Dahiliye ) İç hastalıklar ( Dahiliye ) tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Beslenme ve Kanser
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
629

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.11.09, 15:01   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9153
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
213 Mesajına 805 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Beslenme ve Kanser

Beslenme ve Kanser

Kanseri Beslemeyin
Kansere yakalanmayla yeme alışkanlığı arasındaki ilişki kuvvetli.

Kanserin oluşumunda sigara içmek kadar beslenme alışkanlıklarının da etkisi büyük Oysa Besinleri doğru seçerek kanser riskini önlemek çok da zor değil.

Dünyada en önemli ölüm nedenlerinden biri kanser hastalığı Sebebi sanıldığı gibi sadece genetik faktörler değil Aynı zamanda sigara tüketimi ve yanlış beslenme de kansere yol açabiliyor Hatta uzmanlar tüm kanserlerin yüzde 35 oranında besinler ve akciğer kanserinin yüzde 80-90’ının sigaradan oluştuğunu söylüyor O halde kanserden korunmanın birinci yolu sigarayı bırakmak, ikincisi ise doğru ve dengeli beslenmek Beslenmenin risk oluşturduğu kanser türleri yemek borusu, mide, kolon ve rektum, karaciğer, pankreas, böbrek, meme ve prostat.

Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan “Kansere yakalanmayla yeme alışkanlığı arasındaki ilişki kuvvetli” diyor ve ekliyor: “İnsanın yediklerini kontrol etmesi, kansere yakalanma riskini azaltabilir Gençliğinde sadece doyma amacıyla beslenenler, genellikle 35-40 yaşından sonra hatalı beslenmenin cezasını çekmeye başlar “Yaşamak için yemeli” ilkesi gerektiği kadar enerji, protein, vitamin ve minerallerin alınması anlamına gelir”

Besinler ve Kanser

Peki yediklerimiz kansere nasıl neden olabiliyor? Besinler sindirilmek için bir dizi reaksiyona uğruyor Bu sırada “serbest radikaller” adı verilen ve hücreyi oksidasyonla hasara uğratan oksidanlar oluşuyor Sonrasını Fatoş Özcan şöyle anlatıyor: “Vücudun bu zararlı maddelere karşı savunma sistemi (bir anlamda “bedenin silahlı kuvvetleri”) vardır ve bu sistem enzimlerdir Enzimlerin etkinliğini sağlayan maddelerse “antioksidant” olarak bilinir ve antioksidanlar vücuda doğal olarak besinlerle alınır Besinlerdeki A, C, E, B2, B6 vitamininin yanı sıra folik asit, selenyum, çinko, mangan ve bazı proteinler gibi vitamin olmayan antioksidanlar da enzim sistemlerinin etkisini arttırır Bu grup antioksidantlar yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde alınırlarsa yararlı olurlar Tuzun iyotlu olması önerilir Ayrıca flavonoidler, kükürtlü maddeler, koku ve tat veren maddeler, protez engelleyiciler, kanserden koruyan zel maddelerdir En çok sebze, meyve, kurubaklagil ve soğan, sarımsak ve kuruyemişlerde bulunur Tüm antioksidantlar ve çok posalı gıdalar kanser riskini azaltırken, yağlı ve posasız besinler bu riski arttırır Yağın kanser riskini arttırması yağ alınmayacağı anlamına gelmez Anti-kanser grupta bulunan vitaminlerin vücuda alınması ve gerekli hormon yapımı için yemek ve salatalarda mutlaka zeytinyağı, soya, mısırözü gib yağ karışımları kullanılmalıdır”

Katkı Maddeleri Zararları

Yaşam tarzlarının değişmesine bağlı olarak hazır gıdaların daha çok tüketildiği bir gerçek Bu gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin uzun vadede ne gibi sonuçlar doğuracağı ise henüz bilinmiyor Katkı maddeleriyle ilgili dikkat çekilen önemli noktalar var: Buna göre örneğin katkı maddelerinin en çok kullanıldığı gıda yağlar olarak tanımlanıyor Acımayı önlemek için E vitamini ve BHT, renk verici olarak da karotenoidler kullanılıyor Hazır çorba, et-tavuk suyu içine katılan MSglutamat adlı madde bebekler ve tuzu az alması gerekenler için sakıncalıdır Renk ve dayanıklılık için et ürünlerine nitrat, küflenmeyi önlemek için meyve sularına sorbat tuzları eklenyor C vitamininden zengin doğal besinlerle birlikte, işlenmiş besinleri daha az ve seyrek tüketirsek katkı maddelerinden korunmaya gerek yoktur.

Alkol ve alkollü içecekler özellikle sigara ile birlikte içildiğinde ağız, baş, boyun ve kolorektal kanser türleri riskini artırıyor Yağlı ve yaşlı hayvan etlerinde, tuzlanmış veya tütsülenmiş ya da nitrit ve nitrat eklenmiş etlerde, salam, sosis, sucuk ve hamburger gibi hazır gıdalarda kanser yapıcı kimyasallar daha çok biriktiğinden kanser oluşma riski daha fazla Kanserden korunmak için içlerinde mineral, vitamin, posa ve antioksidant barındıran sebze, kurubaklagiller, meyve, kuru yemiş, yumurta ve yağı azaltılmış süt, peynir ve yoğurdu daha çok tüketmek gerekiyor.

Bunların besin değerini korumak için ise bazı kurallara uymak gerekiyor Örneğin sebzeler suda bekletilmeden önce, vitamin kaybını engellemek için yıkanıp sonra doğranmalı ve yağda kızartılmamalı Kurubaklagiller iyice yıkandıktan sonra haşlama suları dökülmemeli Taze meyveler iyice yıkanmalı, kesildikten sonra bekletilmemeli Etler, hafif sıcaklıkta uzun sürede pişirilmeli Besinler nemli ortamda saklanmamalı.

Kanser Riskini Azaltan Anti Oksidanlar

1 Avitamini ve Karotenoidler
2 B Vitaminleri
3 C Vitamini
4 E Vitamini
5 D Vitamini

Kaynağı

1 Yeşil sarı meyveler, karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı, havuç, kayısı, bal kabağı, domates, protakal, greyfurt

2 Tahıl ürünleri, bulgur, maya, karaciğer, et, yumurta, süt ve ürünleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler

3 Taze sebze ve meyveler (Kuşburnu, maydanoz, tere, roka, karnabahar, turunçgil, portakal, greyfurt, mandalina, limon, diğer yeşil yapraklı sebzeler, domates, çilek, patates)

4 Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı, sebzeler, fındık, fıstık, ceviz gibi kuru baklagiller, et, süt, yumurta

5 Balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, süt, düzenli güneşle temas

Yararları

1 Solunum ve yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kolerektal kanser riskini azaltır Reaktif türleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltırlar.

2 Yeterli düzeyde alımı vücudun savunma sistemlerini iyi çalıştırır Böylece mikropları etkisiz hale getirir Ayrıca yeni oluşmuş kanser hücrelerinin çabuk tahriş olmasını sağlar.

3 Solunum, yemek borusu, mide, kolektara kanserleri önler Vücuda giren kimyasal kanserojeni etkisiz hale getirir.

4 Toksik maddelerin etkisini azaltır Yağların oksidasyonunu ve hücrenin oksijenli bileşiklere tahribini önler Kanser oluşum riskini azaltır.

5 Kemik kanseri riskini azaltır Yağların oksidasyonları ve hücrenin oksijenli bileşiklere tahribini önler.

Zararları

1 Fazla alımı, yağda eriyen vitaminlerden olduğu için vücutta toksik etki yapar.

2 Fazla alımı kanser oluşumunu önlemez.

3 Normalde fazla alımı, suda eridiği için idrarla atılacağından fonksiyonel değildir.

4 Yağda eriyen tüm vitaminler giib fazlası zararlıdır.

Öneri

1 Sigara içen erkeklerde ek A vitamini verilmesi akciğer kanserinin önlenmesine yardımcı olur.

2 Özü alınmamış tahıllardan yapılantahıllar ( Kepek, çavdar, yulaf, bulgur ) önerilir.

3 Sigara içenler günlük C vitamini gereksiniminden daha fazlasını alırlarsa kanser riski azalır.

4 Toksik maddelere fazla teması olanlar, sigara içenler gereksiniminden fazla E Vitamini alabilirler.

Günlük beslenme ile D vitamini ihtiyacı karşılanmaz Yeterli kalsiyum alımı ile düzenli güneşlenme önerilir Derinin aşırı ve bir seferde güneşte yanması, D vitamini etksinin kaybolmasına ve deri kanseri riskinin artmasına neden olur.


Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
beslenme, kanser, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Hamilelikte Kanser ve Tedavisi-Gebelikte Kanser ve Tedavisi Fenci Kadın Hastalıkları ( Jinekoloji ) 2 06.12.17 13:37
Rüyada Kanser Görmek - Kanser Görmek Açıklaması ve Yorumu - Kanser Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 14.11.12 22:30
Kanserde Genel Tedavi ve Beslenme-Kanser Hastaları için Yararlı Besinler Fenci İç Hastalıklar ( Dahiliye ) 0 23.11.09 23:07
Kolorektal Kanser Teşhis Yöntemleri-Kolorektal Kanser Testleri Fenci İç Hastalıklar ( Dahiliye ) 0 23.11.09 15:25
Kanser ve Beslenme Genel Bilgi Eylül İç Hastalıklar ( Dahiliye ) 0 03.07.08 21:06


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:11 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2