tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Doğu Anadolu Bölgesi > Iğdır
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Iğdır Yöresi Yemekleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
960

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 12.10.10, 00:34   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Iğdır Yöresi Yemekleri

Iğdır Yöresi Yemekleri


BOZBAŞ :
Malzemeler: Yarım kg et, 1 baş kuru soğan, Yeteri kadar yağ, 2-3 adet patates, 1-2tane domates, Bir yemek kaşığı salça, Lepe (Nohutun kırılmışı)
Yapılışı: Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Etinormal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp,salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekildesu koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur).Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altınıda hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemektabaklarda servis yapın.
Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır. Tabiki yanındayeşil soğanı veya salatayı eksik etmeyin.


TAŞ KÖFTE :
Malzemeler: 1 kg parça et, Yeteri kadar yağ, 3 adet patates, 1-2 adet domates, 1 yemekkaşığı salça, 1 baş kuru soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 çay bardağı bulgur,1 çay bardağı lepe (Nohutun kırılmışı), Yeteri kadar nane, tuz, kırmızıbiber vekarabiber
Yapılışı: Düz bir taşın üzerine eti koyup iyice ezin. Sonra etin içerisineistenirse soğanları ve lepeyi ezebilirsiniz. Eğer etin içine ezmezseniz, eti taşınüzerinden alıp, içine soğanı küçük küçük doğrayın. Soğanı katıp elinizlehepsini iyice yoğurun. Diğer tarafta normal bir tencereye yağı ve kıyıp ayırdığınızsoğanları koyun ve hafif kavurun. Sonra domatesleri doğrayıp salçayı da sulandırarakilave edin. Tencerenin yarısına kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Yoğurduğunuzeti elinizle normal büyüklükte yuvarlayın ve kaynayan suyun içine atın. Patatesleride dörde bölüp tencereye koyun yarım saat kadar pişmesini bekleyin. Çukur yemektabaklarında servis yapın.

YOĞURT ÇORBASI :
Malzemeler: Yarım kg yoğurt, Yarım kg ıspanak, 1 demet maydanoz, 1 çay bardağıpirinç, Tuz,
Yapılışı: Normal bir tencereye bir miktar su koyun kaynasın. Sonra içerisine yıkanmışpirinci ilave edin, bir miktar kaynadıktan sonra daha önce yıkayıp küçük küçükdoğradığınız ıspanakları ve maydonozu ilave edin. Üzerine biraz daha su koyup karıştırın.Kaynamasına yakın tuzunu koyun. 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra ocağın üzerindenalın, serin bir yere bırakın soğusun. Büyük bir tabakta yoğurdu iyice çırpın. Üzerinesoğumuş ıspanağı ilave edin ve iyice karıştırın. Çorba eğer katıysa biraz suve tuz koyup kıvamını yakalayın

OMAC AŞI :
Malzemeler:
1.Yarım adet yağ
2.100 gr alça(erik kurusu)
3.bir bağ evelik
4.bir kaşık salça
5.2oo gr un
6.bir yemek kaşığı tuz
7.bir yemek kaşığı kırmızı biber
8.200 gr maş
9.bir kelle soğan
10.bir kaşık karabiber
Tarifi:
Yağ iyice kavrulduktan sonra soğan iyice pembeleşinceye kadar pişirilecek..salça tuzkırmızı biber karabiber ilave edilecek..daha sonra üzerine maş katılarak 5 Dakkakadar pişirilecek. Sonra. evelikler küçük küçük kıyıldıktan sonra karışımtencereye ilave edilecek…biraz pişirdikten sonra bir litre kadar su ilave edilecek…dahasonra içine açlalar karışıma ilave edilecek.kaynamaya devam ederken yavaş yavaş vekarıştırarak un ilave edilcek..yemek kahvemsi bir renk aldıktan sonra pişmişdemektir..tabi kaşıkla tadına bakılacak Servis tabağına alınacak isteğe görebiraz daha kırmızı biber ilave edilebilir…afiyet olsun

GUYMAX :
Malzemeler:
1.1 kg kadar un
2.iki kaşık sarı yağ(hayvansal yağ)
3.2 yemek kaşığı sarıkök
4.Pudra şekeri yada kristal şeker
Yapılışı:
yağ iyice eritildikten sonra un yavaş yavaş ilave edilecek ve üstüne sarıkök ilaveedilecek..yaklaşık yarım saat pişirildikten sonra servis tabağına alınacak..isteğegöre üzerine pudra şekeri yada kristal şeker ilave edilerek servise sunulacak….afiyetolsun


EV HELVASI :
Malzemeler:
1.KG UN
2.BİR ADET MARGARİN
3.1 LİTRE SU

ÖNCE yağ iyice eritilecek.daha sonra unu içine yavaş yavaş ilave ederek yaklaşıkbir saat devamlı karıştırıl. Un yağ karışımı kızarana dek….
Tabi un kızartılırken bir litre suya 1 kg şeker ayrı bir tarafta şerbet oluncayakadar kaynatılacak…daha sonra kızarmış una o şerbet ilave edilerek karıştırmayadevam edilecek…suyu çekilinceye kadar aynı sıcaklıkta kaynatılmaya suyunun yokedilmesine devam edilecek.
Suyunun çekildiğini anladığınız an helva servis tabaklarına alınarak soğumaya bırakılacak..
Helvada önemli olan şey unun yağla birlikte çok çok iyi kızartılması…soğuduktansonra afiyet olsun……..


PATLICAN REÇELİ :
Malzemeler
100 tane patlican icin
10 kg seker
3 tane limon
2 paket vanilya
50gr zey
20 gr limon tuzu
Patlicanlari pürüzsüz ince bir sekilde soyulur.Bicakla bas tarafini capraz sekildebiraz kesilir ve patlicani bir kac yerine bicakla delikler acilir.Sonra bir kova icindesuya atilir.
12 saat sonra patlicanlar bol su ile yikanir.Bol su kaynatilir sapla limon tuzu atilip birguzel haslanir yaklasik 30 dak.
Haslandiktan sonra patlicanşlari tekrar bir kova su icine alinir sonra normal bir buyukkazana su konulur ve icine seker konur kaynamaya basladigi zaman patlicanlari elinle sıkıpsonra sekerli suya atilir.2 saat kaynar ve piştikten sonra limonlar dilimlenir pişenpatlıcana eklenilir altı kapatıldıktan sonra vanilya eklenilir karıştırılır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
igdir, yemekleri, yoresi, ığdır yöresi yemekleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ege Bölgesi'nin Yöresel Yemekleri - Ege Bölgesinin Yöresel Yemekleri Nelerdir? Kartal Ege Bölgesi 0 15.04.13 00:29
Muş Yöresi Yemekleri Başak Muş 0 17.12.11 00:43
Kacerdoğanşalı Şehit Er Bülent Aras İlköğretim Okulu Karakoyunlu Iğdır - Iğdır Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 25.08.11 05:01
Iğdır Yöresi Ninnileri Kedi Iğdır 0 12.10.10 01:05
Iğdır Yöresi Halk Oyunları Kedi Iğdır 0 12.10.10 00:39


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:09 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2