tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Doğu Anadolu Bölgesi > Iğdır
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Karakoyunlu İlçesi - Iğdır Karakoyunlu İlçesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1555

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 12.10.10, 00:54   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Karakoyunlu İlçesi - Iğdır Karakoyunlu İlçesi

Karakoyunlu İlçesi
Iğdır Karakoyunlu İlçesi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Iğdır iline bağlı bir ilçe olan Karakoyunlu, doğusu Aralık ilçesi, kuzeyi Ermenistan, batısı Iğdır Merkez, güneyi ise Büyük Ağrı Dağı'nın Iğdır’a bakan yamaçları ile çevrilidir. İlçe toprakları Ağrı Dağı’nın uzantıları, Kire denilen taşlık ve kayalık yükseltiler ve Ağrı Dağı’nın eteğindeki Korhan Yaylası'ndan oluşmaktadır. Ovalık alanları Ağrı Dağı’nın lav ve tüf bazaltları ile örtülmüş, üzeri de Aras Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla kapatılmıştır. Iğdır Ovası’nın ortasında yer alan düzlükler 850-800 m. arasında değişmektedir. Bingöl Dağları'ndan kaynaklanan Aras Nehri ile Bulakbaşı ve İslamköy’den doğan Karasu ilçe topraklarını sulamaktadır. Karakoyunlu ilçesi Iğdır il Merkezi'ne 15 km, uzaklıktadır. Yüzölçümü 194 km² olup, toplam nüfusu 14.597'dir. Fatih ve Ergenekon Mahallesi olmak üzere 2 mahallesi vardır. Ayrıca 14 köyü bulunmaktadır.

Doğu Anadolu'dan farklı olduğu için pamuk yetiştirilmektedir. Mikro-klima karakteri gösterdiğinden yazlar sıcak, kışlar ılık geçer. En düşük ısı (Şubat: -20 °C) en yüksek (Ağustos: +40 °C) derecedir. Kış şiddeti 30 gündür. Tropik günlerin sayısı 83'tür. Bilhassa Güneybatı yönden esen rüzgar egemenliğini gösterir. En hızlı rüzgar SW yönünden eser. Ortalama nem %66 dır. Yağış azdır. Çoklukla yağmur olarak yağan yağış, yaz ve kış sürer. 15 Nisan ile 15 Ekim arası 133 mm yağış düşer. Ortalama 256 mm dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetiştirilen ürünler, buğday, arpa, çeltik, şeker pancarı, yem bitkileri, patates, yer elması, yer fıstığı, nohut, mercimektir. Ayrıca sebzecilik de yapılmakta olup, domates,patlıcan, biber, marul, tere, nane, salatalık, karpuz yetiştirilmektedir. Çifçi aile sayısı: 2,753 tür.
Hayvancılıkta ise, büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Yöre halkının el tezgâhlarında düz dokuma yaygıları ve kilimleri de ilçe ekonomisinde katkısı bulunmaktadır.

Karakoyunlu ve çevresindeki buluntular, ilk yerleşimin MÖ.900-600 yılları arasında Urartular döneminde başladığını göstermektedir. Sonraki yıllarda Kimmerler'in ve Sakalar'ın saldırılarına uğramış, MÖ. 4. yüzyıl'da Medler, ardından Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler yöreye egemen olmuşlardır. Zaman zaman Arap akınlarına uğramış, Bizanslılar'la Araplar arasında el değiştirmiştir.
Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boylarından bazıları yöreye yerleşmiştir. Karakoyunlu ve çevresi 1239’da Moğolların, 1256’da Altınordu Devleti'nin yönetimine geçmiştir. Celayirliler, Azerbaycan ve Nahçivan ile birlikte Karakoyunlu’ya da hakim olmuşlardır. Celayirliler'den sonra yöre 1380 yılında Karakoyunluların burayı ele geçirmiş, büyük olasılıkla da ilçe ismini bu devletten almıştır. Timur’un Anadolu’ya girmesiyle Timur İmparatorluğu'na bağlanan bölge Timur’un 1405’de ölümü ile yeniden Karakoyunluların hakimiyetine girmiş ve yaklaşık 62 yıl bu devletin yönetiminde kalmıştır (1406-1468). Nitekim ilçe merkezi ve köylerindeki mezarlıklarda bulunan koç, koyun heykelli mezar taşları Karakoyunlular döneminden kalmıştır. Karakoyunlu Devleti 1467’de, Akkoyunlu Devleti tarafından yıkılınca Karakoyunlu ve çevresi Akkoyunlular'ın eline geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1473 tarihli Otlukbeli Savaşı’nda Uzun Hasan’ı yenmesinden sonra Karakoyunlu Osmanlı topraklarına dahil olmuş, ancak Safaviler yöreyi ele geçirmiştir. Yavuz Sultan Selim’in 1514'te Çaldıran Savaşı’nda Safeviler'i yenmesi ile Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in savaş sonrası İstanbul’a dönüşünden sonra Safeviler yeniden yöreye hakim olmuşlardır. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1534’te İran seferi sırasında Karakoyunlu ve çevresi bu kez kesin olarak Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Ancak Osmanlılar ile Safeviler arasındaki savaş bundan sonra da devam etmiş 1555 yılında yapılan Amasya Antlaşması ile sona ermiştir. İranlıların 1578’de bu antlaşmayı bozması üzerine Sultan III. Murat İran seferine çıkmış, İran Şahı I. Abbas’ın yöreye saldırması ile başlayan savaşlarda kesin bir sonuç alınamamış ve 1639’da Kasr-ı Şirin Antlaşması ile Karakoyunlu ve çevresi 95 yıl süren bir dönemde Osmanlı topraklarında kalmıştır. Her iki devlet arasındaki ilişkiler 1722’de yeniden bozulmuş ve savaş yeniden başlamıştır. Sonuçta yıllarca süren İranlılar ile Osmanlı savaşları 1746’da Kasr-ı Şirin Antlaşması esas alınarak bir antlaşma ile sona ermiş ve Karakoyunlu ve çevresi Osmanlı egemenliğini sürdürmüştür.
Karakoyunlu ve çevresi bundan sonra Rus istilasına uğramış, Ruslar 1828’de Aras Nehri'ni geçerek yöreyi işgal etmişlerdir. Ruslar 1829’da imzalanan Edirne Antlaşması uyarınca burasını boşaltmışlardır. 1855'te de birkaç kez daha Rus istilasına uğrayan Karakoyunlu, 3 Mart 1878 tarihli Ayastefanos Antlaşması ile kesin olarak Ruslara bırakılmıştır. Böylece Karakoyunlu, Iğdır, Aralık, Tuzluca 1918’de Rusya ile imzalanacak olan "Brest-Litovsk Antlaşması"na kadar 40 yıllık bir sürede Rusların yönetiminde kalmıştır.
Bu antlaşmadan sonra, Türk kuvvetleri 20 Mayıs 1918'de Karakoyunlu’ya girmişler, İtilaf devletleri ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi uyarınca Türk ordusu yöreden çekilince, Karakoyunlu’yu Ermeniler istila etmiştir. Bu siyasi olayların gelişmesi üzerine Iğdır'ın merkez ilçesi başkent olmak üzere 3 Kasım 1918’de Aras Türk Hükümeti kurulmuştur. Aralık, Karakoyunlu, Iğdır ve Tuzluca’da gönüllü siviller Ermenilere karşı direnmişler, bu gelişmeler üzerine Doğu Cephesi harekatı 12 Kasım’da yeniden başlamıştır. General Kâzım Karabekir’e bağlı kuvvetler 14 Kasım 1920’de Karakoyunlu ve çevresine girmişlerdir. Bu durum karşısında Ermenistan barış isteğinde bulunmuş, 2 Aralık 1920’de Türkiye ve Ermenistan arasında yapılan Gümrü Antlaşması ile Karakoyunlu ve çevresi Türkiye Cumhuriyeti topraklarında kalmıştır.
Cumhuriyetin ilanından 1972 yılına kadar Iğdır’a bağlı bir köy olan Karakoyunlu, 1992’de ilçe konumuna getirilerek Iğdır’a bağlanmıştır.

--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
igdir, karakoyunlu, İlcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Karakoyunlu Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Iğdır Karakoyunlu Kaymakamlığı İletişim Tolga Iğdır 0 08.02.12 01:53
Zülfikar Göl Mahallesi İlköğretim Okulu Karakoyunlu Iğdır -Iğdır Karakoyunlu Zülfikar Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 25.08.11 05:38
Yukarı Alicanlar Köyü İlköğretim Okulu Karakoyunlu Iğdır - Iğdır Karakoyunlu Yukarı Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 25.08.11 05:32
Orta Alicanlar 100. Yıl İlköğretim Okulu Karakoyunlu Iğdır - Iğdır Karakoyunlu Orta A Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 25.08.11 05:17
C. Bekirhanlı Mahallesi İlköğretim Okulu Karakoyunlu Iğdır - Iğdır Karakoyunlu Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 25.08.11 04:37


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:20 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2