tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Kadınca/Erkekce/ Evlilik Ve Aile (http://www.tualimforum.com/kadinca-erkekce-evlilik-ve-aile/)
-   -   Kıskançlık Nöbetlerinden Sosyalleşerek Kurtulun (http://www.tualimforum.com/kadinca-erkekce-evlilik-ve-aile/41869-kiskanclik-nobetlerinden-sosyalleserek-kurtulun.html)

EZEL 25.12.09 17:48

Kıskançlık Nöbetlerinden Sosyalleşerek Kurtulun
 
Kıskançlık Nöbetlerinden Sosyalleşerek Kurtulun


Hemen her insanın hissettiği doğal bir duygu olan kıskançlıkta önemli olan dozu kaçırmamak. Eğer dozu aştığınızı düşünüyorsanız ve hayatınız kabusa döndüyse sosyalleşme zamanı gelmiş demektir. İnsanın doğasında olan kıskançlıkhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg aslında normal bir duygu. Ama ipin ucunu kaçırdıysanız ve karşınızdakini boğacak duruma geldiyseniz önlem almanızda fayda var!

Kıskançlığın ilacının ‘sosyalleşme‘ olduğunu vurgulayan Medical Park Fatih Hastanesi’nden Uzman Psikolog Sinem Demirhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg “Aşırıya kaçmamak şartıyla film ve dizi izleyerek ‘imrenme’ duygunuzu bastırabilirsiniz. Ama kıskançlığı dizginlemenin en doğru yolu hobiler edinmek; dans etmek ve resim yapmak gibi sosyal aktivitelere katılmak” diyor. Hemen her insanın az veya çok hissettiği doğal bir duygu olan kıskançlıkta dozu kaçırdığınız zaman hem kendinizehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg hem de karşınızdakine zarar verebilme olasılığınız doğuyor.

Uzman Psikolog Sinem Demir; kıskançlığın baş edilmesi en zor duygulardan biri olduğunu vurguluyor ve bu duyguyu üç grupta inceliyor. Demirhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kıskançlığın imrenme ve gıpta etmeyle başlayıphttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg haset duymaya kadar gidebildiğine dikkat çekiyor. İmrenmekhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kendini bir diğeriyle kıyaslamak ve onun yerinde olmayı istemek anlamına geliyor. Birinin mutluluğuna imreniyorsanızhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg “Keşke ben de öyle mutlu olsam” dersiniz ama o kişi için kötü hisler beslemezsiniz.

Kıskançlıkta ise “Ah keşke” demenin bir adım ötesine geçiliyor. O kişiyle gerçekten bir sorununuz olmasa bilehttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg varmış gibi davranıyorsunuz. İyi ihtimalle onu görmezden geliyorsunuzhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kötü ihtimalle o kişiyle hayali sorunlar ortaya çıkarıyorsunuz. Haset ise bu duyguların en ağırı olarak tanımlanıyor. Yerinde olmak istenilen kişinin sahip olduklarını kaybetmesi için harekete geçiliyor. Kıskançlıktaki sorun çıkarmaların düzeyi artıyor. Hedefhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg o kişinin mutluluğunu bozmak oluyor. Bozma araçları; dedikoduhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg iftira ya da yalan olabilir. En uç nokta ise fiziksel zarar vermeye dek gidyor. Bu noktadahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg kişinin tıbbi yardım alması öneriliyor.

Tüm bu duygular içinde imrenmenin olağan bir duygu olduğu belirtiliyor. Ancak bir ‘izleyici’ konumundahttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg sürekli diğerlerinin mutluluklarını gözlemekhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg bir yaşam tarzı haline gelebiliyor. Duygusal yoksunluklar yaşayanlarda bu durum daha sık rastlanıyor. İzlediğiniz film ve diziler de bir bakıma ‘diğerinin mutluluğuna imrenme’ hissini telafi ediyor. Ancakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg aşırıya kaçmayarak ve kendinizi ‘yaşamak yerine izlemeyi tercih eden’ konumuna sokmamak şartıyla. Kıskançlığın en sağlıklı çözümü ise sosyal aktivitelere katılarakhttp://www.tualimforum.com/images/nkt.jpg sizi esir alan bu duyguyu dizginlemekten geçiyor.




alıntı



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:54 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2