tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Kalp Damar Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kalp Damar Hastalıkları Kalp damar hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kalp ve Dolaşım Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1316

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.11.09, 16:33   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kalp ve Dolaşım Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Kalp ve Dolaşım Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Yaşam için çok önemli bir görevi üstlenmiş olan kalbimiz sol göğüs boşluğunda yer alır. Ortalama ağırlığı 275-300 g olup, yumruk büyüklüğündedir. Görevi vücudumuza gerekli oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanın dolaşımını sağlamaktır.
Kasılma ve gevşeme hareketleri yapan özel bir kas dokusunda yapılmıştır, 3 tabakadan oluşur:

1 Perikart (dış zar)
2 Miyokart (kalp kası)
3 Endokart (iç zar)

Kalpte 4 odacık vardır. Üstte, sağ ve sol olmak üzere ilk kulakçık (atrium); altta ise sağ ve sol karıncıklar (vantriküller) Kulakçık ve karıncıklar arasında ve karıncıklardan çıkan atardamar ağızlarında birer kapak vardır. Kalbimizde 4 adet kapak bulunmaktadır.
Kalp kendisine gelen kanı gevşeyerek toplar ve kasılarak damarlar içine doğru pompalar. Kalbin 4 odacığından 2’si gevşeme dönemindeyken diğer 2’si de kasılma dönemindedir. Kasılma ve gevşeme hareketleri düzenli, otomatik bir şekilde yapılır. Bu hareketler vücudun kan ihtiyacına göre gerektiğinde artırılır, gerekirse azaltılır. Kalp ve atardamar ağızlarındaki kapaklar açılıp kapanarak kanın dolaşımına yardım ederler.

Kulakçıklara vücuttan kan getiren toplardamarlar açılır, karıncıklardan ise vücuda kan götüren atardamarlar çıkar. Atardamar ve toplardamarlar dokularda ince kılcal damarlar aracılığıyla ağızlaşırlar. Kalbin sağ kulakçığına üst ve alt toplardamar açılır. Üst toplardamarlar vücudun üst bölümünün (baş, boyun, göğüs ve kollar) kirli kanını toplar.

Alt ana toplardamar ise vücudun alt bölümünün (karın ve bacaklar) kirli kanını toplar. Sağ kulakçıkta toplanan bu kirli kan bir kapak aracılığıyla sağ karıncığa boşalır. Sağ karıncık bu kanı kasılmayla kendisinden çıkan akciğer atardamarı (pulmoner arter) aracılığıyla akciğerlere gönderir. Akciğer atardamarı ağzında pulmoner kapak bulunur.
merkezi sağ kulakçıktadır. Bu merkezin faaliyeti bozulduğunda başka anormal merkezler faaliyete geçmektedir. Sağ kulakçıkta bulunan merkezden çıkan elektriksel uyarılar özel iletim yollarıyla kulakçık ve karıncıklara yayılır ve bu uyarıları alan kalp kası da kasılma ve gevşeme işlemlerini sürdürür. Kalpte uyarı çıkaran merkez, sinirsel ve hormonal merkezlerle kontrol edilir. Birtakım ilaçlar, kimyasal maddeler bu merkezin faaliyetini değiştirebilirler.

Doğal olarak böylesine karmaşık, inanılmaz, ama düzenli bir işlevi sürdüren kalp kasının diğer dokular gibi beslenmeye ve enerjiye ihtiyacı vardır Kalp kası, kendi özel damarları aracılığıyla beslenir. Ana atardamardan çıkan bu damarlara koroner arter adını vermekteyiz. Koroner arterler sağ ve sol olmak üzere iki tanedir. Sol koroner arter, bir sol ana koroner arter ve iki dalı şeklindedir. Sol koroner arter kalbin daha geniş bir bölümünü beslediği için daha önemlidir. İki dalı, sol inen arter (LAD-Sol anterior dessinding) ve dolaşan arter (Cx Sirkumfleks) adını alır. Bu arterlerin de her birinin ayrı ayrı önemli yan dalları vardır.

İşte fonksiyonları ve yapıları kısaca özetlenen kalbimizdeki bu yapılarda örneğin kapaklarda meydana gelecek bozukluklar, daralma, iyi kapanmama gibi durumlar, koroner arter hastalığı dolayısıyla kalp kasının yeterince beslenememesi veya kalınlaşması, incelmesi veya başka hastalıklar dolayısıyla kalbin daha fazla yük altında kalması gibi durumlar onun fonksiyonlarını bozacak ve çeşitli kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu hastalıklardan bir kısmı doğuştan itibaren vardır. Diğer bir kısmı ise sonradan ortaya çıkar
Akciğerlere gelen kan kılcal damarlar aracılığıyla havayla temas ederek temizlenir Karbon dioksit atılır. İyi oksijenlenmiş olarak akciğer toplardamarlarıma sol kulakçığa döner. Sol kulakçık bu temiz kanı mitral kapak denilen kapak aracılığıyla sol karıncığa boşaltır. Sol karıncığa boşalan bu kan, sol sarmaktan çıkan aorta (ana atardamar) atılır ve ana atardamar ve kolları yardımıyla tüm vücuda yayılır. Sol karıncık ile ana atardamar arasında aort kapağı bulunur. Kan, dokularda oksijen ve besin maddaleri bıraktıktan sonra, kılcal damarlar (kapîler damarlar) ve toplardamarlar aracılığıyla sağ kalbe döner ve böylece dolaşım sağlanmış olur.

Sağlıklı erişkin kişilerde bu kan dolaşımı dakikada 60-80 defa yapılır Günde ortalama 100 000 defa kalbimiz çarpar Egzersiz sırasında bu sayı çoğalır. Çocuklarda 80-120/dk arasındadır. Kalp dakikada ortalama, m2 başına 2,5-4 litre kanı dolaşıma verir. Yani kalbimiz dakikada ortalam 4,5-6,5 litre, saatte 150-200 litre, günde 5 000 litre kanı pompalamaktadır. Dolaşım sistemimizin (toplardamarlar ve atardamarlar) uzunluğuysa yaklaşık 12 000 mil’dir.
Kalp bu görevini kasılma (sistol) ve gevşeme (diastol) adını verdiğimiz hareketlerle ve bir emme basma tulumba gibi yapar.
Kalp kası bu işlemini otomatik olarak kendisine gelen elektriksel uyarıyla gerçekleştirir. Ancak kalbin uyarılma işlevi belirli bir düzen içinde meydana gelir.

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
calisir, dolasim, kalp, nasil, nedir, sistemi, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Bios Nedir - Bios Nasıl Çalışır - Bios Çeşitleri ASYA Elektronik-Bilgisayar 0 26.02.14 16:59
Teleskop Nedir - Teleskop Nasıl Çalışır SERDEM Fizik 0 08.09.11 23:14
Internet Nedir, Nasıl Çalışır? Güllü Network ve İnternet 0 18.01.09 21:08
Telefon Nasıl Çalışır? blue Genel Kültür 0 29.09.08 17:40
Kalbimiz Nasıl Çalışır? blue Genel Kültür 0 29.09.08 16:39


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:47 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2