tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Kalp Damar Hastalıkları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Kalp Damar Hastalıkları Kalp damar hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Yapay Kalbin Değerlendirilmesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
814

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 05.12.09, 21:44   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Yapay Kalbin Değerlendirilmesi

Yapay Kalbin Değerlendirilmesi

Günümüzde yapay kalp, yalnızca ağır kalp yetmezliği nedeniyle kalp nakline aday olan kişilere takılmaktadır.

Yapay kalp uygulamalarının geleceğini kalp üzerine yapılan çalışmalar belirleyecektir. Bu projelerin gerçekleşme olasılığı ise, araştırmalara fon ayrılmasına bağlıdır.

Yapay Kalbin değerlendirirlmesi

Kalp nakli günümüzde deneysel aşamadan çıkarak, oldukça iyi bilinen bir tedavi biçimi haline gelmiştir. Kalp nakli, yapay kalbe göre birçok üstünlük taşır. Bu durum böbrek naklinin böbrek diyalizine olan üstünlüğüne benzetilebilir. Kalp nakliyle ilgili tekniklerin yaygın-laşması, talep artışına da yol açmıştır. Bu nedenle çok ağır hastalar bile uzun süre sıra beklemek zorunda kalmaktadır. Bu koşullarda kalp nakli sırası bekleyen hastalarda dolaşıma yardımcı olacak mekanik araçların geliştirilmesi büyük önem kazanmıştır.

Tam yapay kalp ilk kez 1969′da ABD’li hekim D A Cooley tarafından kalp kasının yeterince kanlanamamasına bağlı kalp hastalığı olan 47 yaşında bir hastaya takılmıştır. Yapay kalp 65 saat boyunca tam olarak çalışmış, ama ikinci bir ameliyatla kalp nakli yapıldıktan 38 saat sonra hasta enfeksiyon nedeniyle ölmüştür. Bu durumda girişimin başarılı olabilmesi için bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavinin geliştirilmesi ve hastaların daha dikkatle seçilmesi gerektiği, yapay kalbin yapısında ise fazla değişiklik gerekmediği düşünülmüştür. Ama sonraki yıllarda yapılan yapay kalp uygulamaları da hemen her zaman olumsuz sonuç vermiştir.

Girişimin başarılı olabilmesi için hasta seçimi büyük önem taşır. Hastanın böbrek, akciğer, karaciğer ve beyin işlevleri bozulmamış olmalıdır; ağır enfeksiyonların görülebileceği bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere yapay kalp takılmamalıdır.

Kalp nakline aday hastalara takılan tam yapay kalp konusunda birçok veri toplanmıştır. Gelecekte, yapay kalbin sürekli kullanılmasının olağan hale gelmesi beklenmektedir. Kalp naklinin belirli sakıncalar nedeniyle uygulanamadığı durumlarda da önce geçici bir yapay kalp takılması büyük olasılıkla başarılı sonuç alınmasını sağlayacaktır.

Sonuçlar

1969-87 arasında, çeşitli ülkelerdeki 21 merkezde kalp nakline aday 76 hastaya yapay kalp takılmıştır. Bu uygulamaların sayısı gittikçe artmış ve Aralık 1988′de 133′e ulaşmıştır. Bu hastaların yüzde 7 sinde kalp nakli gerçekleştirilmiş ve olguların yüzde 6O’ı en az 30 gün yaşatılabilmiştir.

Kalp nakli uygulanacak hastalara geçici yapay kalp takılması bazı eleştirilerle karşılaşmaktadır. Bir görüşe göre, kalp nakli bekleyen hastalara önce yapay kalp takılmasının nakil bekleyen hastalar arasında çok ağır durumda olanların sayısını artırmaktadır.

Nakil yapıldığında alınan sonuçlar da bunun “organ israfı” olduğunu düşündürmektedir. Önce yapay kalp takılan, belli bir süre sonra da kalp nakli uygulanan olgularda ameliyattan sonra 1 yıl sağ kalma oranı yüzde 50 iken, doğrudan kalp nakli yapılan olgularda bu oran anlamlı bir artış göstererek yüzde 85′e çıkmaktadır.

Geçici yapay kalp uygulamasının bir “israf olduğunu savunan bu görüşe karşın, bu uygulamanın yeterli gelişmeler kaydedildikten sonra kalıcı yapay kalp için değerli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
degerlendirilmesi, kalbin, yapay


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kalbin Aşkla Çarpıyorsa Şarkı Sözü Umut Akyürek - Umut Akyürek Kalbin Aşkla Çarpıyor Serap Türkçe Müzik Hit ( En Sevilen ) Şarkı Sözleri 0 18.11.12 20:42
Renk Görmenin Değerlendirilmesi Fenci Göz Hastalıkları 0 09.12.09 23:15
Sinir Tabakası ve Göz Sinirinin Değerlendirilmesi Fenci Göz Hastalıkları 0 09.12.09 23:08
Tam Yapay Kalbin Geleceği Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 05.12.09 21:54
Sürekli Yapay Kalbin Komplikasyonları Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 05.12.09 21:37


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:51 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2