tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Kalp Damar Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kalp Damar Hastalıkları Kalp damar hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gripin Kalp Krizi Üzerindeki Etkisi Nedir? Grip Kalp Krizini Tetikliyor
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2842

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 06.12.09, 14:40   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Gripin Kalp Krizi Üzerindeki Etkisi Nedir? Grip Kalp Krizini Tetikliyor

Gripin Kalp Krizi Üzerindeki Etkisi Nedir? Grip Kalp Krizini Tetikliyor

Grip kalp krizini tetikliyor

Grip virüsü, damarları tıkayarak kalp krizine neden olan plakları doğrudan etkiliyor. Gribin kalp krizini tetikleyebileceğine dikkat çeken Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof Dr İsmet Dindar, “Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Grip virüsünün damarı tıkayan bu plakları direkt etkileyerek plağın yırtılmasına neden olabileceği gösterilmiştir. Gribe bağlı ortaya çıkan şikayetler de kalbin iş yükünü artırıyor” dedi.

Grip mevsiminin başlaması ile birlikte uzmanlar, gribin kalp hastaları üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekiyor. Gribin kalp krizini tetikleyebileceğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Kadiyoloji Uzmanı Prof Dr İsmet Dindar, “Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Grip virüsünün damarı tıkayan bu plakları direkt etkileyerek plağın yırtılmasına neden olabileceği gösterilmiştir. Bu plaklarda virüsün saptandığını ortaya koyan çalışmalar da yayınlanmıştır. Her grip salgınında kalp hastalıklarından ölümün artması da bu bulguları destekliyor”diye konuştu.
Prof Dr İsmet Dindar, gribin kalp hastaları üzerindeki etkisini şöyle anlattı: “Gribe bağlı olarak oluşan direnç düşüklüğü, ateş yüksekliği, kalbin iş yükünü ve dolayısıyla oksijene gereksinimini artırır. Gribin yol açtığı zatürre ve diğer solunum sistemi hastalıkları da kontrol altındaki bir kalp hastalığında şikayetleri ağırlaştırmaktadır” Grip aşısının gribe bağlı ortaya çıkabilecek kalp krizlerini önlediğine dikkat çeken Dindar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Grip aşısının kalp krizini azalttığı çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Bu konuda ABD'de ve Güney Amerika'da yapılan çalışmalar var. Özellikle ileri yaşlardaki, astım ve diyabeti olan kalp hastalarına grip aşısı yapılmasının ölüm ve kalıcı hasar riskini önemli ölçüde azalttığı çalışmalarla bildirilmektedir”
Gripten korunmada en etkili yolun grip aşısı yaptırmak olduğunu kaydeden Medikal Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Efsun Gonca Chousein,“Yapılan araştırmalar grip aşısının hastalığı engellemede yüzde 70-90 etkili olduğunu gösteriyor. Grip aşısının etkili olabilmesi için her yıl eylül, ekim ve kasım aylarında yapılması gerekir. Grip, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreder Pnömoni (zatürre), dehidratasyon (vücuttan aşırı sıvı kaybı), mevcut kronik hastalığın kötüleşmesi sonucu ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır“ dedi.

5 SORUDA GRİP
Medikal Park Bahçelievler Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Efsun Gonca Chousein, grip ve grip aşısı hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
1- Grip nedir?
Grip, "influenza A, B, C" virüslerinin solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
2- Gribin belirtileri nelerdir?
Gribin belirtileri; yüksek ateş, şiddetli halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırık, gözlerin akması, kızarması, kas ve eklem ağrılarıdır. Bazen karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sorunlar da görülebilir. Hastalık genelde ağır seyrettiği için hastalık süresini ayakta geçirmek imkansızdır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreder. Pnömoni (zatürre), dehidratasyon (vücuttan aşırı sıvı kaybı), mevcut kronik hastalığın kötüleşmesi gibi ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır.
3-Grip tedavi edilmediğinde nasıl bir tablo ortaya çıkar?
Gribe karşı belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Sıvı kaybı, ateş gibi belirtilere karşı önlem ve gereğinde destek tedavi uygulanır. Ortaya çıkabilecek diğer sistem komplikasyonları,ikincil enfeksiyon riski düşünülerek takip edilmeli ve gereğinde tedavi edilmelidir. Grip özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlamakta, orta kulak ve sinüs iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olmaktadır.
4- Gripten korunmak için neler yapılmalı?
Grip damlacık yoluyla; hastaların öksürük ve hapşırıkları ile etrafa saçılan damlacıkların içerisindeki virüslerin alınmasıyla bulaşır. Hastalarla direkt temas etmek ve hastaların ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalara dokunmak da gribin bulaşmasına neden olur. Bu nedenle grip evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşıma araçlarında çok kolaylıkla bulaşır. Hastalık bir kişide kuluçka dönemindeyken bile diğer bireylere bulaşabilmektedir. Bu kadar kolay bulaşan bir hastalığın bulaşma yollarına karşı önlem almak çok zordur. Bu nedenle en iyi korunma yönteminin grip aşısı yaptırmak olduğunu söyleyebiliriz. Bazı antiviral ilaçlar gribi önlemede kullanılmak için onay almıştır. Bu ilaçlar hiçbir şekilde grip aşısının yerini alamazlar Gripten korumaya yönelik belli vitamin (Örneğin en sık adı geçen C vitamini) türlerini içeren bir beslenme biçiminin de etkisi yoktur Korunmak için bilinen en etkili yol grip aşısıdır.
5- Grip aşısı olanlarda hastalığın ortaya çıkma riski var mı? Bu yıl bir salgın bekleniyor mu?
Grip aşısı, her yıl bir önceki mevsimde en çok rastlanan grip virüslerinin türlerine göre yeniden hazırlanır. Grip aşısı her yıl düzenli olarak yapılmalıdır Her ne kadar aşının etkinliği yüzde 70- 90 ise de çok küçük bir grup insanda aşıya rağmen grip hastalığı gelişebilir, ancak tablo çok daha hafif olur. Çoğu kez insanlar diğer virüslerle meydana gelen solunum yolu enfeksiyonlarını grip zannedebilirler. Grip, dünyada her dört yılda bir salgın yapar En son WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre; 2003 yılında salgın olduğuna göre; 2007 kışında bir salgın beklenmektedir. Ayrıca ülkemizin de arasında olduğu pek çok Akdeniz ülkesinde grip virüslerinin sürekli aktif olduğu bilinmektedir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Efsun Gonca Chousein, grip aşısı olması gereken kişileri öncelik ve önem sırasına göre nasıl gruplandırıldığını belirtti:
1) Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşı yaptırması önerilenler:
65 yaş üstünde olanlar
Şeker hastaları (Diyabet)
Kronik akciğer hastalığı olanlar (Astım, bronşit,KOAH , bronşektazi vs)
Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği vs)
Kronik karaciğer, böbrek ve endokrin sistem hastalığı olanlar
Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (Organ ve kemik iliği nakli, kronik kan hastalığı , kanser hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanımı)
Huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar
2) İkincil risk grupları :
Yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ya da aynı ortamda yaşayanlar
50-64 yaş arası bireyler
Sağlık personeli (Doktor, hemşire vs)
Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel
3) Spesifik gruplar için öneriler:
Hamileler (4 aylıktan itibaren)
Emziren anneler
HIV ile enfekte olanlar
Sık seyahat edenler
Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (İş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vs)

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
etkisi, grip, gripin, kalp, krizi, krizini, nedir, tetikliyor, uzerindeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kalp Sintigrafisi Nedir - Kalp Sintigrafisi Hakkında Bilgi - Kalp Sintigrafisi Ne İşe Fenci Kalp Damar Hastalıkları 1 05.12.17 15:15
Kalp Krizi Hangi Yaşlarda Daha Çok Görülür? Kalp Krizi Yaşı Düşmeye Başladı Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 06.12.09 15:34
Kavun Kalp Krizini Önlüyor Fenci G-H-I-İ-J-K-L ile Başlayan Şifalı Bitkiler 0 05.12.09 23:22
Kalp Durması-Kalp Durmasında Yapılması gerekenler-Kalp Masajı Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 05.12.09 22:51
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının ve Gribin Kalp Krizi Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Fenci Kulak Burun Boğaz Hastalıkları 0 27.11.09 15:48


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:11 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2