tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > İç Anadolu Bölgesi > Kayseri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kayseri Hacılar İlçesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1344

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 06.07.10, 02:45   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Kayseri Hacılar İlçesi

Kayseri Hacılar İlçesi

Hacılar adı, kaynaklarda belirtildiğine göre, köy kurulurken köyden topluca hacca gidildiği için verilmiştir. Hacılar halkı, oğuzların kayı boyundandır. Daha önceleri Adana Bölgesi'nde göçebe olarak yaşarken topluluk arasında çıkan bir anlaşmazık üzerine yaz aylarında geldikleri Erciyesin eteklerine bu defa temelli gelerek yerleşmişlerdir. Hacılarlılar'ın buraya yerleşme tarihleri 15. asırda olmuştur. Hacılar önceleri dörtkuyular mevkiinde idi. 1726'da bir eşkıya saldırısı üzerine burayı terk ederek şimdiki yere yerleşmişlerdir. 1931 'de nahiye, 1990 yılında da 3647 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

Hacılar, Kayseri'nin güneyinde, Erciyes Dağı'nın eteğindedir. 61,3 km2'1ik alana sahip olan ilçe, engebeli bir arazi üzerindedir. Bu bakımdan çevresinde Erciyes'in oluşumunda onu tamamlayan çok sayıda tepe bulunmaktadır. Ayrıca Sarıgöl'de burada yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Kefeli, Hasan Dağı, Lifos Dağı, Kükürt Dağı, Oğlakkıran, Süt donduran, Sesli Dağ ve Yankı Dağı. Bu dağlar arasında küçük göller bulunmaktadır. Bunlardan Sarıgöl en tanınmışıdır.

İlçenin iklimi, step iklimi özelliğine sahiptir. Kışın bol kar yağar. Yazın oldukça sıcaktır.

Hacılarda Hacılar Elektrik Sanayi !'HES'' ülke çapında önemli yeri olan bir kuruluştur. 1973 yılında fabrika elektrik malzemesi üretmektedir. Bundan ayrı olarak Hasçalık adında bir de demircilik işletmesi bulunmaktadır. İlçede bunun dışında küçük el sanatları gelişmiştir. Özellikle Kayseri mobilya sanayii Hacılarlı ustaların kontrolündedir.

Hacılarda el tezgahlarıyla dokumacılık hayli gelişmiştir. Ancak, son yıl1arda tekstildeki fabrikalaşmanın büyümesi, bu el sanatı ilçede hemen hemen durdurmuştur. Siyah beyaz iplikten dokunan kareli çarşaflarıyla Hacılar bir dönemde büyük üne sahipti. Artık bu çarşaflarında İmalatı durmuş durumdadır. Ancak, onun yerini halıcılık almış ve giderek de yaygınlaşmaktadır.

Hacılar arazisi tarıma elverişli değildir. Hacılar ve köylerinde daha çok bahçecilik gelişmektedir. Çok geniş alanlar bağ olarak kullanılmaktadır .

Hacılarda Erenler Türbesi bu adla anılan yerdedir. Hasan Dede Türbesi, Hasan Dağı'ndadır. Sakar Dede Türbesi, eski Hacıların bulunduğu yerdedir. Sesli Dede Türbesi, Sesli Dağı'nın zirvesindedir. Buradan ayrı olarak Lifos Dağı'nda eski yerleşim alanlarının harabeleri Çarık Dağı harabeleri, Büyük Kartın Dağı harabeleri, Sesli Başı ve Acı Kuyu bölgelerindeki harabelerle Bozdağı çevresindeki harabeler önemlidir. Bunlar, önceki çağlarda yaşamış insanların günümüze gelen işaretleridir...

Hacılar kapalı toplum özelliği taşıdığı için burada mahalli oyunlar büyük önem taşır. Özellikle kış aylarında televizyonun henüz olmadığı dönemlerde halkın boş zamanlarında çeşitli oyunlarla gün geçirdikleri bilinmektedir. Ancak, bu oyunların çoğu çevreye has olmaktan ziyade kültür değerlerimiz içerisinde ülkenin hemen her kesiminde görülen cinsten oyunlardır.

Hacılarda ilk ve ortaöğretim kurumları vardır. İlçe merkezinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, 1 Anadolu Lisesi, 1 Çok Programlı Lise ve 6 İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Merkeze bağlı köylerde toplam 3 ilköğretim okulu ve Karpuzsekisi Köyüne bağlı Gerbula Mezrasında da 1 ilköğretim okulu vardır.

Bu ilçenin tarihinde bilinen şair -Aşık Zari'dir. 1879'da ölen aşığın doğum tarihi bilinmemektedir. Anonim eserlerde ise, türküler ve maniler önemli yer tutar. Bunlarda da mahallin özelliklerini görmek mümkündür.

Hacılarda herhangi bir maden cinsine bugüne kadar rastlanmamıştır.


--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
hacilar, hacılar ilçesi, kayseri, kayseri hacılar, kayseri hacılar ilçesi, İlcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Hacılar Tapu Sicil Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kayseri Hacılar Tapu Sicil Müdürlüğ Goeben Kayseri 0 21.10.12 21:09
Hacılar Nüfus Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kayseri Hacılar Nüfus Müdürlüğü İletişim Goeben Kayseri 0 21.09.12 20:33
Hacılar Askerlik Şubesi Adresi ve Telefonu - Kayseri Hacılar Askerlik Şubesi İletişim Tolga Kayseri 0 03.03.12 16:10
Hacılar Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Kayseri Hacılar Kaymakamlığı İletişim Adres Tolga Kayseri 0 03.02.12 19:03
Hacılar İlçesinde Bulunan İlköğretim Okulları Kayseri Betül Kayseri 0 08.08.10 19:18


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:09 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2