tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > İç Anadolu Bölgesi > Kayseri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kayserili Önemli Şahsiyetler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1226

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 08.07.10, 17:04   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Kayserili Önemli Şahsiyetler

Kayseri'deki Önemli Şahsiyetler


Ali Rıza Hakses (1892 - 1983)

Türkiye Cumhuriyetinin 9. Diyanet İşleri Başkanı olan Ali Rıza Hakses, 1892 yılında Kayseri İlinin Saraycık Köyünde doğdu. Küçük yaşta İstanbul'a gelerek ilk tahsilini ve hıfzını Üsküdarda tamamladı. Ruus imtihanını kazanarak Medreset'ül Mütehassisinin Fıkıh ve usulü Fıkıh Şubesine girdi ve başarı ile bitirdi.


Kadıköy, Muğla, Fatih müftülüklerinde, Eğe Bölgesi Geçici Vaizliğinde bulunan Ali Rıza Hakses, 15 Şubat 1966 yılında Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliği'ne seçildikten sonra, 25 Ekim 1966 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı'na tayin edildi ve 15 Ocak 1968 tarihinde emekliye ayrıldı. Ali Rıza Hakses, 5 Kasım 1983 tarihinde İstanbul'da vefat etti.


Celal Sandal (1942-2006)

1942'de Kayseri’de doğdu. Boksa 17 yaşında Kayseri Erciyes Kulübü'nde başladı. 1964'te polis oldu ve Emniyet Kulübü'ne geçti. 1963-1967 yılları arasında Türkiye şampiyonluklarını elinde tuttu. 1967 yılı Akdeniz Oyunları ikincisi ve 1971 Akdeniz Oyunları birincisi, 1970-1971-1972 yıllarında Balkan Şampiyonu, 1971 Avrupa üçüncüsü oldu. 54 kez milli formayı giydi. Türk boksunun en sert yumruklarından biridir.

Sandal’ın toplam 5 Balkan şampiyonluğu, 1 Avrupa üçüncülüğü, 1 Akdeniz Oyunları şampiyonluğu, ve bir olimpiyat dördüncülüğü dereceleri vardır.

1960'larda Seyfi Tatar, Celal Sandal, Cemal Kamacı, Nazif Kuran, Engin Yadigâr ve Kemal Yalçınkaya gibi boksörler yetişti. Bu sporcular Akdeniz Oyunları, Balkan Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası'nda birçok madalya kazandılar. 1970'ler ve 1908’lerde de Türk boksörler özellikle Akdeniz Oyunları ve Balkan Şampiyonası'nda başarılı oldular. Celal Sandal yedi birincilik ve iki ikincilik, Seyfi Tatar altı birincilik, sekiz ikincilik kazandı.

Celal Sandal 12 Aralık 2006 tarihinde Kayseri’de vefat etti.

VEFAT-HABER
Celal Sandal’ın ölümü üzüntü yarattı

Türk boksunun önemli isimlerinden, altın madalya rekortmeni Celál Sandal, dün sabaha karşı Ankara’daki evinde 64 yaşında vefat etti.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Sandal’ın ölümü memleketi Kayseri’de üzüntü yarattı. 1967 ile 1972 yılları arasında altı defa Balkan ve iki defa da Akdeniz Oyunları Şampiyonluğunu kazanarak toplam sekiz altın madalya ile bu önemli rekoru eline geçiren ve yıllarca zirvede kalan Celál Sandal, ayrıca bir Balkan ikinciliği ile bir de Avrupa üçüncülüğü kazanmıştı. Emekli Başkomiser Celal Sandal, yarın başkentte Hacıbayram Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra toprağa verilecek.

Celál Sandal, anılarında boksa 17 yaşında Kayseri Erciyesspor kulübünde başladığını belirterek, "12 yaşında Gazipaşa ilkokulunda iken mahalleden bir kız arkadaşım vardı. Sen bu okula neden geliyorsun diye okulun öğrencileri beni dövünce boksör olmaya karar verdim. Bu vesile ile iyi bir boksör oldum" ifadelerine yer vermişti.


Savaş Yurttaş,

1944 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. Tiyatroya, üniversite yıllarında İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu’nda, Sermet Çağan’ın “Ayak Bacak Fabrikası” adlı oyunu ile başlayan sanatçı, daha sonra Ulvi Uras Tiyatrosu, Türk Öğretmenler Sendikası Tiyatrosu, Ankara Halk Oyuncuları, Ankara Sanat Tiyatrosu, Ankara Birlik Tiyatrosu ve Ankara Ekin Tiyatrosu’nda çalıştı.

TRT’de yayınlanan “Bizimkiler”, “5 Dakika”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, “Yazlıkçılar” ve “Oğlum Adam Olacak” adlı dizilerde rol alan sanatçı, 1981 yılında sinema yazarlarının “En iyi yardımcı oyuncu ödülüne” layık bulundu. Yurttaş, ayrıca “Sürü”, “Yılanların Öcü”, “72. Koğuş”, “Suçumuz İnsan Olmak”, “Can Şenliği”, “Bebek”, “Güneşe Köprü”, “Yolun Sonundaki Karanlık”, “Biri ve Diğerleri”, “Ziyaret”, “Sarı Mersedes”, “Kara Kafa” gibi Türk sinema tarihinin önemli filmlerinde de rol aldı.

Ankara Halk Oyuncuları Tiyatrosu’nda “Devri Süleyman”, “141. Basamak” ve “Teneke”, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda “Durant Bulvarı”, “403. Kilometre”, “Heykel” adlı oyunlardaki rolleriyle tiyatroseverlerin gönlünde taht kurdu. Tiyatro sanatçısı Savaş Yurttaş, evliydi.

Savaş Yurttaş 10 Nisan 2002'de Ankara'da öldü.



Sakıp Sabancı (1933 - 2004)

7 Nisan 1933 tarihinde Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı'nın ikinci çocuğu olarak Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğan Sakıp Sabancı, iş hayatına 1948 yılında, Akbank’ta stajyer memur olarak başladı. Kardeşleri İhsan Hacı Şevket, Erol ve Özdemir Sabancı'dır.


Üç yılını zatürre hastalığıyla geçirmek zorunda kalan Sabancı, hastalığı nedeniyle liseyi bitiremeden okulu bıraktı ve BOSSA Un Fabrikası’nda veznedar olarak çalışmaya başladı. 1955 yılına gelince Un Fabrikası’nın ticaret müdürü oldu. 2 sene sonra Türkan Civelek ile evlendi ve BOSSA Tekstil Fabrikası’nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı.


1964 yılında Dilek adlı bir kız çocuğu sahibi olan işadamı, aynı yıl Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 2 yıl sonra babası Hacı Ömer Sabancı’yı kaybetti ünlü işadamı. Babasının ölümünden 1 yıl sonra kardeşleriyle birlikte “Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş”yi kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.


1970 yılında, ikinci çocuğu Metin’in zihinsel özürlü olarak dünyaya gelmesi sebebiyle Sabancı, diğer insanlara yardım amacıyla, 1976 yılında Erol Sabancı Spastik Çocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1996 yılında Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu.


1974’de “Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA”yı kuran işadamı, 1981’de Londra’da, Türk sermayesi ile yurtdışındaki ilk banka olan Ak International Bank’ı (Sabancı Bank Plc.) kurdu. Yine aynı yıl Amerika’da Houston’da ilk kez kalp kapakçığı ameliyatı oldu.


Üç sene sonra, 1984’de, Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından ilk onursal doktorasını alan Sabancı, 1986’da TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1989’da babası Hacı Ömer Sabancı zamanında toplanmaya başlanan Resim ve Hat koleksiyonlarının sergilenmesi için SSCB Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerine Moskova'da bir sergi açıldı. Bu sergi, sonraki yıllarda dünyanın en önemli müzelerinde sergilenecek "Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" için bir mihenk taşı oldu. Yine aynı yıl Amerika-Houston'da ikinci kez kalp ameliyatı oldu.


1992’de Japon hükümeti tarafından Sakıp Sabancı'ya "Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı" takdim edildi. 1 yıl sonra 1988 yılında temeli atılan “Sabancı Center” açıldı. 1994’de ise “TOYOTASA” fabrikasını açtı. 1996’da kardeşi Özdemir Sabancı işyerinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 1997’de ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile onurlandırılan isadamı, dünyaca ünlü gıda devi Fransız Danone ile yüzde 50-50 ortaklıkla “DANONESA”yı kurdu. Yine aynı yıl Fransız Hipermarket zinciri “Carrefour” ve Sabancı ortaklığı ile “CARREFOURSA Hipermarket Zinciri” kuruldu.


1998’de "Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" New York'ta Metropolitan Müzesi'nde sergilendi. Böylece Metropolitan Müzesi'nde sergilenen ilk özel koleksiyon ünvanına sahip oldu. O yıl kardeşi Hacı Sabancı vefat etti.


1999’da ise İstanbul’da, Sabancı Üniversitesi’ni açan işadamı, 2001’de DuPont’un yüzde 50-50 ortaklığıyla 4 kıtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gösteren “DUPONTSA” ve “DUSA INTERNATIONAL” şirketlerini kurdu. Fransız Hükümeti,"Altın Harfler" koleksiyonunun “Louvre Müzesi”nde sergilenmesini gerçekleştirerek, Fransız-Türk kültür ilişkilerine yaptığı katkılar ve Fransa'nın önde gelen şirketlerinden Danone, Carrefour ve BNP ile sürdürdüğü başarılı ortaklıklarından dolayı, Elysée Sarayı'nda yapılan törenle, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Sakıp Sabancı'ya "Légion d'honneur" şeref nişanı takdim edildi.


Doğum gününden 71 yıl 3 gün sonra 10 Nisan 2004 tarihinde sabah saat 05.55 civarında tedavi gördüğü Amerikan hastahanesinde şiddetli Akciger Enfeksiyonu'ndan vefat etti.



Behçet Kemal Çağlar (1908-1969)
(Ankaralı Aşık Ömer)

Kayseri’nin Şabanbeyzãdeler namıyla bilinen ünlü bir ailesinden Şaban Hamdi Bey’in oğludur. Erzincan’ın Tepecik köyünde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de yaptı. Zonguldak Maden Mühendisliği Mektebini bitirdi. Şiir ve edebiyat konusunda bilgisini artırmak için 1934 yılında Atatürk tarafından Londraya gönderildi. Yurda dönünce Halk Evleri Müfettişliği ile yurdun her yanını dolaşarak halk sanatını ve şiirini tanıma fırsatını buldu. Milletvekilliği de yapan Çağlar; Aşık Ömer mahlası ile yazıp söylediği halk şiiri tarzındaki deyişleriyle haklı bir şöhret elde etmiştir. Erciyes’ten Kopan Çığ, Burada Bir Kalp Çarpıyor, Benden İçeri adlı şiir kitaplarının yanısıra çeşitli konularda 14 eseri ve 2 piyesi yayınlanmıştır.

İncili (Çavuş) Baba

Tomarza’ya bağlı eski adı Afşin olan köyde doğdu. Kanuni döneminde sarayda çalıştı. 1615’te İran’a Türk elçisi olarak gitti. Muhasebecidir. Nüktelerinden dolayı “İncili” lakabını almıştır.


Erkiletli Aşık Hasan (1771-1856)

Erkilet kasabasında doğmuştur. Ünü mahalli olmasına rağmen kuvvetli bir şairdir. Şiirlerinde kelime oyunlarına, cinaslara ve muammalara geniş yer vermiştir. Ozanın nasıl bir tahsil gördüğü bilinmiyorsa da şiir lerinden kültürel olgunluğa eriştiği anlaşılmaktadır.


Aşık Seyrani (1807-1873)

19. yüzyılın yetiştirdiği en güçlü halk ozanlarından biridir. Esas adı Mehmet Tahir'dir. Develi ilçesinin Camiikebir Mahallesinde doğmuştur.15 yaşlarındayken rüyasında pir elinden bãde içerek "Seyrani" mahlãsını almıştır. O tarihten itibaren şiir söylemeye başlamıştır. 1839 yılında 40 ãşıkla birlikte saraya giren Seyrãni devlet idaresinde gördüğü bozuklukları vezirden padişaha kadar ağır bir dille hicvettiği için, İstanbul’u terkederek Halep’e geçmiştir.

1873 yılında Develi’de öldü


Dadaloğlu

19. yüzyılın halk ozanlarındandır. Afşar boyundandır. Toros yaylalanndan Kayseri'ye gelerek Tomarza, Pınarbaşı, Sarız ilçe ve köylerine yerleştirilen Afşarlar içinde bulunmuştur. Asıl adı Velidir. Aşiretine vurgun, Kahraman bir ozan olan Dadaloğlu koşma, koçaklama ve güzellemeleriyle çağdaşı birçok aşığı etkilemiştir Dadaloğlunun nerede öldüğü ve mezarı bilinmemektedir
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kayseri'deki önemli şahsiyetler, kayserili, onemli, sahsiyetler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kayseri`li ve Terzi-Kayserili Fıkraları Erda Yöresel Fıkralar 0 03.12.09 14:41
Padişah ve Kayseri-Kayserili Fıkraları Erda Yöresel Fıkralar 0 03.12.09 14:40
Kayserili blue Genel Fıkralar 0 20.10.08 22:46
kayserili'nin vefat ilanı blue Genel Fıkralar 0 22.09.08 20:34
Yahudi ve Kayserili blue Genel Fıkralar 0 08.09.08 16:18


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:38 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2