tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Kimya
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Kimya Kimya dersi ödevleri,Kimya ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Mol Kavramı ve Çözümlü Sorular
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1493

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.08.08, 10:17   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11066
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
463 Mesajına 934 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Mol Kavramı ve Çözümlü Sorular

Mol Kavramı ve Çözümlü Sorular

Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.

Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.

Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32

1 Atomik Kütle Birimi (a.k.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.


Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin toplamına denir.

Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)

= 72 gram C
= 12 gram H
= 96 gram O

180 gram


Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .

1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023


Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)


1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.


Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.



1 tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023


Örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)


1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.


N.Ş.A' da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A'da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.



Mol Hesaplama Yöntemleri :



m Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı
n= n= n=
MA 22,4 6,02.1023



Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)

MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol

n=23/46 = 0,5 mol

Örnek : N.Ş.A'da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)

n=2,8/22,4 = 0,125 mol.

1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.


22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol



Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)

n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.


Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100

elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı
=
II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı

elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi
=
II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi


















ÇÖZÜMLÜ TEST


1
. I- 16 gram oksijen gazı
3,01.1023 tane He gazı
6 gam C içeren CO2 gazı

yukarıdaki gazların N.Ş.A.' da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
verilmiştir ?(C=12 O=16) A)I>II>III B) I=II>III
C) I=II=III D) II>III>I
E) I=III>II

Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
0,5. 22,4 = 11,2 litre
3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre

Cevap C

3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)

74 B) 32 C) 40
D) 56 E) 14

Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol

0,05 mol 3,7 gramsa

1 mol X

X= 74 gram/ mol

X+32+2= 74 Ş X=40 gr/mol
Cevap C

8 gram oksijen gazında kaç tane atom
vardır ? (O=16)

A) 3,01.1023 B) 6,02.1023
12,04.1023 D) 1,505.1023
24,08.1023

Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı

1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa

0,25 mol O2 de X

X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?

2/3 B) 3/2 C) 1
D) 3/7 E) 7/2

Çözüm :

0,2 mol 32 gramsa

1 mol ?

?= 160 gr/mol

2.X + 3.16 = 160 Ş X= 56 gr/mol

X/Y = 56/16 Ş X/Y= 7/2 Cevap E

5.

XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.

Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?

24-32 B) 14-12 C) 12-16
D) 32-23 E) 12-14
Çözüm :

2 X + Y = 28
X + 2Y = 44

X= 12 Y= 16 Cevap C

Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ?

12 B) 14 C) 23
D) 27 E) 40

Çözüm :

2.X / 6.1 = 80/20 Ş X= 12 Cevap A







NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 11,2 litre olup karışımın kütlesi 11,8 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ?
( C=12 O=16 N=14 H=1)

20 B) 40 C) 60
D) 80 E) 90

Çözüm :

NH3 + CO = 0,5 mol; NH3 x mol ise CO = 0,5-x moldür.

0,5. 17 + (0,5-x).28 = 11,8 gram
X=0,2 mol NH3 CO = 0,3 mol olur.

0,5 molde 0,3 mol CO varsa

100 molde X

X= 60 Cevap C


1,806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ?

6,72 B) 22,4 C) 2,24
D) 1,68 E ) 4,48

Çözüm : n= 1,806.1023/6,02.1023 = 0,3 mol atom

1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa

X mol 0,3 mol atom

X= 0,075 mol V= 0,075.22,4 = 1,68 litre

Cevap D

3,01.1023 tane CO molekülü, N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 7,5 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ?

14 B) 21 C) 22
D) 28,5 E) 32,5

Çözüm :

CO= 3,01.1023/6,02.1023 = 0,5 mol .28 = 14 gr

N2 = 5,6/22,4 = 0,25 mol . 28=7 gr
= 7,5 gr

NO= 7,5 gr

Mt= 14+7+7,5 = 28,5 gr. Cevap D

Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1)

A) 5,6 B) 2,24 C) 22,4
D) 1,12 E) 11,2

Çözüm :

C2H6= 15/30 = 0,5 mol

Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 0,5 mol olmalıdır.

0,5.22,4 = 11,2 litre C3H4 Cevap E

X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1)

12 B) 14 C) 16
D) 32 E) 40

Çözüm :

Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.

2.X + 4.1 = X+16 Ş X= 12 Cevap A

XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32, Mg=24)

12 B) 16 C) 23
D) 24 E) 40

Çözüm :

(32 + 3.Y) = 2.(24 + Y) Ş Y = 16 Cevap B

0,01 molünde 0,02 mol X ve 0,03 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ?

XY B) XY2 C) X2Y3
D) XY3 E) X2Y

Çözüm :

1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur.
Cevap C


0,5 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16)

2 B) 3 C) 4
D) 5 E) 6

Çözüm :

0,5 mol CuSO4XH2O 125 gram ise

1 mol ?

? = 250 gram

CuSO4XH2O = 250 Ş 64 + 32 +64 + 18.X = 250

X= 5 Cevap D
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
cozumlu, kavrami, mol, sorular, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Türk Mitolojisinde Göğün Göbeği Kavramı - Mitolojide Göğün Göbeği Kavramı Nedir Kartal Genel Kültür 0 08.08.14 23:12
Silindir ile ilgili Çözümlü Sorular SERDEM Matematik - Geometri 0 25.09.12 00:00
Küre İle İlgili Çözümlü Sorular SERDEM Matematik - Geometri 0 24.09.12 23:59
Resimlerle Boyut Kavramı handsome3 Fotograflar Resimler Animasyonlar 3 10.01.09 05:32
Mol Kavramı SERDEM Kimya 0 03.08.08 08:17


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:30 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2