tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Marmara Bölgesi > Kırklareli
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Pehlivanköy İlçesi- Kırklareli
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1119

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24.10.09, 16:37   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Pehlivanköy İlçesi- Kırklareli

Pehlivanköy

Kırklareli Pehlivanköy ilçesi


Kırklareli ilinin bir ilçesidir. İl merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 25 metre yüksekliktedir. 5,000 civarında nüfusu olan(ilçe merkezinin köyler hariç nüfusu 3000 civarıdır) [3] bu ilçe göç vermektedir.

Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, kaymakamı Hasan Balcı'dır İstanbul valisi Muammer Güler de zamanında bu ilçede kaymakamlık yapmıştır.

Hayvancılık yaygındır, genelde büyükbaş hayvancılık yapılır. Halk kendine yetecek kadar sebze yetiştirir. Çeltik tarlaları bulunmaktadır. Ergene Nehri ilçenin içinden geçtiği için, nehirdeki kirlilik ilçeye zarar vermiştir. Her sene eylül ayında festival düzenlenir ve bu ilçenin en önemli günüdür.

İlçenin takımı Pehlivanköyspor Kırklareli Bölgesi 1.Amatör Küme'de oynamaktadır.


Tarihi Pehlivanköy'de ilk yaşayanlar Traklardı. MÖ 700 yıllarında Ergene Nehri kıyılarına yerleşmişlerdi. MÖ 335 yıllarında Makedonlar topraklara sahip olmuştu. Daha sonraki yıllarda ise Trakya Devleti'ne bağlanmıştı. Büyük İskender'in ölümünden sonra Trakya'da birlik bozulmuş ve topraklar iktidar mücadelesine şahit olmuştur.

Pehlivanköy'ün eski adı Pavli'dir. Pavli'nin aslı Pavula'dır ve bu isim de Hıristiyan azizlerden Saint Pavulos'tan gelmektedir. 46 yılında Roma topraklarına geçen bölge, Avrupa Hun Devleti tarafından işgal edilmişti. 850 yılında Bizsan imparatoru III.Mikail Güneydoğuda kendisine zorluk çıkaran Palivkain aşireti bu bölgeye gelmiş ve adını buradan almıştı. Roma İmparatorluğu ve Bizans zamanında Hıristiyanların merkezi olmuştu. 10. yüzyılda Bulgarlar tüm trakya'ya yerleştiği gibi Pehlivanköy'e de yerleştiler.


Osmanlı Zamanı 1363 yılında Hacı İlbey ve Evrenus Paşa bölgeyi fethedip, Osmanlı Devleti sınırları içine soktu. Osmanlı döneminde de topraklarda Bulgarlar yaşadı. 1829'da Osmanlı - Rus savaşında Edirne'yi işgal eden Rus birlikleri Pehlivanköy'e de girmişlerdi. Topraklar 1877-1878 "93 Harbi"nde de bir yıl Rus işgali altında kaldı. Ayestefanos Antlşaması ile kurulacak Bulgaristan Prensliği'nin bir parçası oldu. Ancak bölgede kurulacak Rusya destekçisi bir devlete karşı çıkan İngilizler yüzünden imzalanan Berlin Antlaşması'nda Osmanlı topraklarına bırakıldı.

Daha sonraki yıllarda Rodop bölgelerinden büyük göç aldı ve bölge halkının çoğunluğunu Pomak gurupları oluşturdu. Pomakça daha geçmiş yıllara kadar geçerliliğini koruyan bir dil olarak kaldı. İlçeye bağlı Kuştepe köyü tamamen Pomak olup çocukları ancak ilkokulda Türkçe öğreniyordu, ancak günümüzde bu artık değişti.

Balkan Savaşları sırasında da bir yıllık işgal altında kaldı ancak Bulgar'lardan geri alındı ve Pehlivanköy'de yaşayan Bulgarlar Osmanlı Devleti sınırları dışına çıkarılıp dışarıda kalan Türkler bölgeye yerleştirildi. I. Dünya Savaşı sonrasında da Yunanlılar tarafından işgal altında kaldı. Yunan işgali de iki yıl sürdü.

9 Kasım da işgal sona erip Pehlivanköy Türk toprakları arasına katıldı. 1935'ten 1941 arasında Trakya başmüfettişliği görevini üstlenen Kazım Dirik tarafından bölgeye çok yardım edildi. Halka hayvancılık konusunda eğitim sağladı, Macar mimarlar tarafından ilçedeki Atatürk Meydanı ve Mehmetçik parkı yaptırıldı ve halka spor malzemeleri sağladı. Bir süre Babaeski'ye bağlı bir bucak olan Pehlivanköy 1957'de ilçe olmuştur.


Tarihi Eserler ve Önemli Günler Ergene Nehri üstündeki Akarca Köprüsü. Osmanlı zamanından kalmıştır. Rivayete göre köprünün orta kemeri bir türlü düzgün yapılmamıştır. Usta birinin kurban edilerek duvarın içine gömülmesi ile orta kemerin yerinde duracağını söyler. İşçilere yemek taşıyan kadınlar arasından ertesi gün yemek getiren kadın öldürülücektir. O kadın da yeni doğum yapmış, çocuğunu emzirmekte olan bir annedir. Ertesi gün kadın köprünün yerinde durması için kurban edilir ve kemer tamamlanır. Ancak kadın bir cuma günü öldürüldüğü için her cuma ağlayan bir kadın sesi duyulduğu ve orta kemerden süt aktığı söylenmektedir. Köprünün adı Akarca da süt akmasından gelir.
Akarca sırtlarında eski bir kale olduğu söylenen taş kalıntıları vardır.
TCDD İstasyonu
6 Mayıs hıdrellez şenlikleri
9 Kasım Pehlivanköy'ün kurtuluşu
Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı - 18 - 22 Eylül arasında yapılan panayırda birçok eşya ve hayvan satışa sürülürken, eğlenceler de bulunmaktadır. Panayır yaklaşık 110 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Asırlık Meşe Ağacı. 100 yaş civarında olduğu söylenmektedir
Amatör balıkçılıgın yapılabilecegi DSİ'lerinin yaptıgı Hıdırca yolunda 1 adet gölet bulunmaktadır

Mahalleleri Kazımdirik Mahallesi
Ergene Mahallesi
Kurtuluş Mahallesi
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kirklareli, pehlivanköy, İlcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Pehlivanköy Tapu Sicil Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kırklareli Pehlivanköy Tapu Sic Goeben Kırklareli 0 22.10.12 00:28
Pehlivanköy İlçesi Kırklareli - Kırklareli Pehlivanköy İlçesi Kedi Kırıkkale 0 23.09.12 23:51
Pehlivanköy Nüfus Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kırklareli Pehlivanköy Nüfus Müdürlü Goeben Kırklareli 0 21.09.12 22:27
Pehlivanköy Askerlik Şubesi Adresi ve Telefonu - Kırklareli Pehlivanköy Askerlik Şub Tolga Kırklareli 0 15.03.12 19:35
Pehlivanköy Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Kırklareli Pehlivanköy Kaymakamlığı İle Tolga Kırklareli 0 03.02.12 19:17


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:42 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2