tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Marmara Bölgesi > Kırklareli
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kırklareli Kültür Durumu
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
932

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24.10.09, 17:22   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kırklareli Kültür Durumu

Kırklareli Kültür Durumu


Kültür Durumu


--Kültürel kurumlar--

Kırklareli'nde 12 halk kütüphanesi ve bir müze bulunmaktadır.

Folklor

Halk Edebiyatı

Ata Sözleri Bilmeceler
Bağda izin olsun, yemeğe yüzün olsun
Ağaç üstünde kara şopar. (Zeytin)

Eşeğin canı yansa, yarış atını geçer.
Çarşıda satılmaz, elle tutulmaz Ondan daha tatlı bir şey bulunmaz. (Uyku)

Harman döven öküzün ağzı bağlanmaz.


Deyimler
Maniler

El etek çekmek
Fıkır fıkır kaynamak

Var delisi olmak

Yaş yere basmamak

Nal çakmak
Bahçelerde sardunya

Sardunyayı kırdın ya

İstemiyom dermişsin

Yine bana kaldın ya.




Halk Mimarisi

Mimari yapıların oluşmasında, şekillenmesinde arazinin yapısı, iklim, bölgedeki doğal malzeme ile yapıyı yapan ustanın bilgi ve becerisi etkili olmaktadır.

Bulgaristan sınırında ve Karadeniz kıyılarında yer alan Kofçaz ve Vize ilçeleri ve köylerinin yer aldığı bölgeler ormanlık olup, taş malzeme bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle yapılarda taş ve ağaç, çatıda ise kirmit kullanılmaktadır. Kırklareli merkez ilçenin güneyinde kalan bölgesi, Babaeski, Lüleburgaz ve Pehlivanköy ilçeleri ile Pınarhisar ilçesinin güneyinde kalan bölümünde orman ve taş hayli azalmakta, bunların yerini tahıl ekilebilir düz toprak arazi almaktadır. Bu nedenle bölgedeki evler kerpiçten olup, çatı malzemesi yine kiremittir.

Gelenek Görenek ve İnançlar

Düğün Geleneği

Düğünler, süre ve uygulamalar bakımından yer yer göçmen gruplar arasındaki farklılıklardan dolayı değişiklikler göstermektedir.Düğün telaşı en az bir hafta öncesinden başlar ve genellikle Cumartesi-Pazar günü olan düğünlerde, Perşembe günü kızın çeyizi alınır, bu arada yengeler sandık üzerine oturarak damattan hediye isterler.

Çeyiz oğlan evine götürüldükten sonra Cuma akşamı kız evinde kına gecesi yapılır, Gelinin yüzüne renkli krep örtülerek gelinin yengesi tarafından, gelinin el ve ayaklarına kına yakılır. Bir darbuka eşliğinde söylenen ayrılık türküleri ile gelin içlenir ve ağlar.

Cumartesi günü sabah gelinin el ve ayaklarına yakılan kınalar yetim bir çocuk tarafından açılarak içine konulan paralar ona verilir. Öğlene doğru damadın evine davullar, gelinin evine çalgılar gelir. Akşamüzeri oyunlar eşliğinde gelinin ahreti tarafından hazırlanan baklava, hediye bohça ve süslü çiçekler alınır ve bu çiçek yörede bereketin simgesi olarak nitelendirilir.

Gelinin ahretine hazırladığı elbise bohçası verilerek gelinin bulunduğu eve getirilir. Aynı gün damadın sağdıcı tarafından hazırlanan baklava, kurbanlık koç davullar eşliğinde alınarak damadın evine getirilir.

Aynı gece damat halayı kız evine davullar eşliğinde giderek, takılar okuyucu eşliğinde teker teker takılır. Pazar sabahı damat evinde, damadın arkadaşları eşliğinde davullu ve zurnalı damat tıraşı yapılır.

Daha sonra gelin halayı gelerek, gelinin erkek kardeşi, amca ve dayıları tarafından gelin arabasına bindirilir. Gelinin arkasından buğday ve darı atılarak gideceği yere bereket getirmesi dilenir.

Damat evine gelen gelini etrafa para ve şekerler atarak karşılar. Sonra gelinin duvağını kaldırarak kendi hediyesini takar. Damat son kez yakın akrabaları ve arkadaşları ile oynar. Gerdek gecesi imam nikahı kıyılır.

Pazartesi günü gelin damadın yakın akrabalarının elini öperek onlara hediyeler verir. Bir hafta sonra gelinin ailesine yemeğe gidilir. Birkaç gün sonra gelinin ailesi de damat evine iki ailenin daha iyi kaynaşması amacı ile yemeği gider. Yörede kız kaçma olayları çok sık görülüp, yadırganmamakta ve iki aile arasında anlaşmalar sağlanmaktadır.

Yöresel Kıyafetler

Günümüzde Kırklareli halkı hazır elbise giymekte ve giyim tercihi moda akımına göre zaman zaman değişebilmektedir. Eski yıllarda köy ve şehirlerde yaşayanlar arasında gözle görülür farklılıklar bulunmakta iken, bugün aradaki fark oldukça azalmıştır. Köylerde özellikle elli yaş ve üzerindeki kadınlar dışarıda çarşaf, ferace denilen siyah renkli giysileri kullanmaktadır.Renkli basmalardan yapılan şalvar, bluz, ayaklarına koyun yapağından örülme çetik,başlarına eşarp ya da beyaz bezden oluşan baş örtüleri ise ev içinde giyilmektedir. Erkekler genelde hazır olarak aldıkları ceket ve pantolon giyer, başlarına ise kasket ya da şapka takarlar. Yaşlı olanlar sıcak tutsun diye kışları şayak (aba) pantolon giyerler. Gençler ile yaşlılar arsında giyimde büyük farklılıklar vardır. Genç kızlar saçlarını örtmezler. Bu durum ilk zamanlar aile büyükleri tarafından yadırganmasına rağmen, bugün hoş karşılanmaktadır. Genç erkekler de gayet modern giyinmektedir.




Halk Oyunları Kıyafetleri

Kadınlar, başa çember, oylaı yemeni, grep, yazma, kıvrak, tartma, vala; sırta iç donu, bürümcek gömleği, cepken, şalvar, fıta, uçkur, fistan, yağlık, toka; ayağa ise yemeni, çetik (şaşon), çorap giymekte ve boyunlarına kurdeleye dizili altın, kulaklara da küpe takarlar.

Erkekler, başa fes; sırta gömlek, cepken, kollu ve kolsuz cemedan, potur, kuşak, peşkir; ayağa ise yemeni, çarık ve çorap giymektedir.

Özel Günler ve Kutlamalar

Atatürk'ün Kırklareli'ne gelişi

20 Aralık'ta kutlanmaktadır.

Olaylar çıkmış, olaylar tarih olmuş...

Kişiler gelmiş, kişiler olaylara ve toplumlara yön vermiş ve Kırklareli'ne 20 Aralık 1930 cumartesi günü saat 13.30'da bir beyaz trenle Gazi Mustafa Kemal gelmiş.




Gazi Mustafa Kemal 20 Aralık 1930 cumartesi günü saat 13.30'da Kırklareli'ne geldi. Muazzam bir kalabalık tarafından büyük sevgi gösterileriyle karşılanan Gazi buradan Vilayet Makamına geldiler. Vilayetten Süvari Tümen Karargahına geçildi. Buradan Cumhuriyet Caddesi takip edilerek Belediye Binasına gelindi. Belediyede iki saat kalan Gazi daha sonra Halk Fırkası binasına geldi. Dört buçuk saat burada kalan Gazi geceyi geçirmek üzere trenine geçti. Pazar günü saat 14.30'da Türk Ocağı'na geldi. Ziya Gökalp İlkokulu'nu da ziyaret eden Gazi Edirne'ye gitmek üzere otomobille Kırklareli'nden ayrıldılar.



Kurtuluş Günleri büyük Coşku ve heyecanla kutlanmaktadır.

Kırklareli 10 Kasım 1922, Babaeski 9 Kasım 1922, Demirköy 11 Kasım 1922, Kofçaz 11 Kasım 1922, Lüleburgaz 8 Kasım 1922, Pehlivanköy 9 Kasım 1922, Pınarhisar 9 Kasım 1922 ve Vize 1 Kasım 1922'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Kurtuluş günleri il ve ilçelerimizde coşkulu törenlerle kutlanmaktadır.

Kırklareli Belediyesi tarafından her yıl Mayıs ayının ikinci haftası düzenlenen Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali Halkın büyük ilgi katılımıyla gerçekleşmektedir.

Her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında Kırklareli Karagöz Kültür sanat ve Kakava Festivali festival ateşiyle başlar. Değişik yarışmaların düzenlendiği festivalde sergiler açılmakta, konserler verilmektedir.

HIDRELLEZ

Kırklareli'nde hıdrellez kışın sonu, yazın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Kırklareli'de çok uzun yıllar önce Hıdrellez’in kutlandığı yerlere "Hıdırlık" denilmekteydi. Eğlenceler 1990 yılından itibaren Mayıs ayının ikinci haftasından başlayarak Kırklareli Belediyesinin organize ettiği "Karagöz Kültür, Sanat ve Kakava Şenlikleri" ismi ile Kırklarlı merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Şeyandere'de kutlanmaktadır. İl'de bugün için Hıdrellez kutlamalarını Hamdibey, Sinanlı, Sivriler, Balaban, Düğüncülü, Taşağıl, Ertuğrul, Kuleli, Nadırlı, Karakoç, ve Erikleryurdu köyleri devam ettirmektedir
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
durumu, kirklareli, kultur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Urfa İl Kültür ve Turizm Goeben Şanlıurfa 0 15.10.12 22:07
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Kırklareli İl Kültür ve Goeben Kırklareli 0 15.10.12 20:20
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Maraş İl Kültür ve T Goeben Kahramanmaraş 0 15.10.12 17:50
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Afyon İl Kültür ve Goeben Afyon 0 15.10.12 14:58
Kültür İle İlgili Kompozisyon - Kültür Konulu Kompozisyon Örneği - Kültür Hakkında Nokia Belirli Gün ve Haftalar ile İlgili Kompozisyonlar 0 23.09.10 04:33


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:39 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2