tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÜNCEL HABERLER > Kültür-Sanat Haberleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kültür-Sanat Haberleri Günlük,güncel kültür-sanat haberleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gönüllü kitap okuyucuları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
673

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 27.07.08, 14:52   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Gönüllü kitap okuyucuları

Gönüllü kitap okuyucuları


Haftada sadece bir kaç gün, 1-2 saatlerini ayırarak, görme engellileri hayata bağlıyorlar













Okuyucular, sesleriyle bazılarını sınavlara hazırlıyor, bazılarını romanların hayal dünyasına götürüyor.
Tarihi, bilimi, sanatı, yani hayata dair her şeyi geleceğe taşımasına, hatta ölümsüzleştirmesine rağmen, beş duyu organından sadece gözlere hitap eden kitaplar, aslında görme engellilerin de hayatla bağlarını sağlayan en önemli kaynak... Çocukluğundan bu yana ışığı ve renkleri göremeyenlere kırmızıyı, maviyi, beyazı anlatan, gözleri görmese de dünyayı tanımayı, okuyup, iş bulmayı isteyen, hayal dünyasına dalacak arkadaş arayan görme engellilerin bu isteklerine cevap veren ise Milli Kütüphane ve gönüllü okuyucular.
Milli Kütüphane'nin yeni teknolojilerle daha da geliştirilen Konuşan Kitaplık Bölümü'ne, haftanın belirli günlerinde gelen gönüllü okuyucular, bir kaç saat kitap seslendirerek, hem kitaplara hayat veriyor hem de görme engellilere ışık oluyor.

Milli Kütüphane Konuşan Kitap Bölümü Şefi Ramazan Bakırcı, yaklaşık 45 gönüllü okuyucunun bu bölümde kitap seslendirdiğini söyledi.
Okuyucuların belli elemelerden sonra alındığını belirten Bakırcı, ''Özellikle sesine güvenen, diksiyonuna güvenen, ses rengi güzel insanların Milli Kütüphane'ye gelmesini bekliyoruz. Gönüllü okuyucuya çok ihtiyacımız var'' dedi.
Bakırcı, gönüllülerin, haftada sadece 2-4 saatlerini bu işe ayırmalarının yeterli olduğunu ifade ederek, ''Tek isteğimiz var: Bir gönüllü okuyucunun başladığı kitabı mutlaka bitirmesi'' diye konuştu.
Okunacak kitapların genellikle görme engellilerin isteklerine göre belirlendiğini bildiren Bakırcı, genellikle KPSS, KPDS, üniversiteye hazırlık ve ALES türü sınav kitaplarının talep edildiğini kaydetti. ''Onun dışında da daha çok romanlar ilgi görüyor, özellikle son çıkan kitaplara talep çok. Çünkü günceli takip etmek istiyorlar'' diyen Bakırcı, görme özürlülerin kitapları internet sitesi üzerinden bilgisayarlarına indirebildiklerini dile getirdi.
Bakırcı ayrıca, yüzde 40 ölçüsünde görme özürü olanların raporunu ulaştırdığı takdirde, siteye üye olup, kitap temin edebileceğini duyurdu.

Gönüllü okuyuculardan emekli öğretmen Nevin Zencirci, gönüllü okuyucu olan bir arkadaşının teşvikiyle Milli Kütüphane'ye geldiğini söyledi.
Zencirci, ''10 yıldan beri hem uzak hem yakın hem de astigmat bir gözlük kullanıyorum. Çıkarttığım zaman, gerçekten hiçbir şeyi göremiyorum. Hep içimde bir üzüntüydü bu; 'Ben bunu bir aletle düzeltebiliyorsam, düzeltemeyenler ne yapıyor?' diye. O yüzden emekli olur olmaz başladım'' dedi.
Gönüllü okuyucu olmanın kendisine çok şey öğrettiğini belirten Zencirci, şöyle devam etti:
''Birileri için bir şey yapıyor olmak çok güzel ama buradaki engellilerin de engelsizlere, yaşama bakışı, belli bir takım değerleri algılaması açısından çok yardımcı oluyor. Hep tavsiye ediyorum, biraz depresyondaysanız, yaşama kötü bakıyorsanız, gelip burada kitap okuyun. Onlarla birlikte, o yaşama girdiğiniz zaman bir takım dert ettiğiniz şeylerin, kötülüklerin hakikaten hiç önemi olmadığını görüyorsunuz. İki tarafın da karşılıklı verici olduğu bir toplulukta bulunmak çok zevkli.''

Dışişleri Bakanlığından emekli, yazar Elif Şafak'ın annesi Şafak Atayman da Milli Kütüphane'de 2 yıldır gönüllü okuyucu olduğunu söyledi.
''Yıllardır böyle bir çalışma yapmayı arzu ediyordum. Gönüllü okuyucu Jale Anıl'la röportajı okuduktan sonra (daha fazla beklemeyeyim) dedim ve başladım'' diyen Atayman, haftanın 2 günü, ortalama 4 saatini bu işe ayırdığını belirtti.
Atayman, okuduğu kitapların dinlenmesinin, hatta bazen eleştirilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini anlatarak, ''İnsanlara tavsiye ederim. Haftanın bir yarım gününü ayırsalar, 1 yılda 1-2 kitap bitirebilirler'' diye konuştu.
Atayman, kızı Elif Şafak'ın, görme özürlüler için kendi kitabını okumayı isteyip istemediğiyle ilgili soruya ''Belki okur. Şu anda bilemiyorum. İstanbul'da çok yoğun ama öyle bir şey yaparsa tabi çok güzel olur'' karşılığını verdi.
Eczacı Şengül Yaşar Budanur da 1,5 yıldır gönüllü okuyuculuk yaptığını dile getirerek, okumanın ''büyük bir zevk ve mutluluk'' verdiğini bildirdi. Budanur, herkesin vaktinin küçük bir bölümünü ayırarak, okuyuculuk yapabileceğini kaydetti.

Gönüllü okuyucuların görme engellileri hayata bağladığının kanıtlarından biri de görme engelli Melih Ergun.
Milli Kütüphane'ye 4 yıldır düzenli geldiğini belirten Ergun, şunları kaydetti:
''Öteden beri kitapla çok haşır neşir bir insanım, yaşamımın çok büyük bir parçası. 4-5 yıl önce gözlerimdeki ani bir rahatsızlık dolayısıyla kitap okuyamaz hale geldim. Bütün işlerimi bıraktım. Artık okumaktan başka bir şeyim kalmadı. Araştırdım, burayı buldum. Hizmetten de çok memnunum.
Burası sayesinde devamlı okuyorum. Okuyucu arkadaşlarımda da çok büyük bir disiplin ve çalışma azmi var. Benim için burası ve onların hepsi çok önemli.''

AA
--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
gonullu, kitap, okuyuculari


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Kitap Görmek - Rüyada Kitap Görmek Açıklaması ve Yorumu - Kitap Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 1 09.09.19 13:57
Rüyada Gönüllü Görmek - Rüyada Gönüllü Görmek Açıklaması ve Yorumu - Gönüllü Rüya Tab Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 10.01.13 21:57
Kitap Günü Afişleri - Kitap ile İlgili Afişler Başak Belirli Gün ve Haftalar ile İlgili Resimler 0 08.05.12 00:08
Canan Tan Eroinle Dans Kitap Özeti ve Kitap Tanıtımı tualim Türk Edebiyatından Kitap Özetleri 0 15.05.11 16:50
Kitap ile İlgili Şiirler-Kitap Konulu Şiirler-Kitap Şiirleri Nokia Belirli Gün ve Haftalar Şiirleri 12 27.08.09 16:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:56 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2