tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Ege Bölgesi > Manisa
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Salihli İlçesi -Manisa Salihli İlçesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1742

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.01.10, 03:05   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Salihli İlçesi -Manisa Salihli İlçesi

Salihli İlçesi -Manisa Salihli İlçesi


Salihli İlçesi , İzmir-uşak Afyon demiryolu ile; İzmir Ankara (E 96) karayolu üzerinde İlimiz Manisa'ya (74 km), İzmir körfezine (90 km) uzaklıktadır. İlçemizin batısında Turgutlu (47 km) kuzeybatısında Akhisar (65 km), kuzeyinde Gördes (87 km), Kuzeydoğusunda Demirci (100 km), Doğusunda Kula (45 km), Güneydoğusunda Alaşehir (40 km) ve güneyinde Ödemiş (55 km) bulunan komşu ilçelerdir. Salihli İlçesi güneyinde Bozdağlar Silsilesi, (2.157 m) kuzeyinde Gediz Ovası ile kaplı olup, ovanın kuzeyinde Dibek Dağları (1.120) Kuzeydoğusunda Üşümüş Dağları (1085 m) bulunmaktadır. Alaşehir, Gümüş, Kurşunlu ve Sart Çayları, Gediz Nehrine karışarak İzmir'den Ege Denizine dökülür. Salihlinin denizden yüksekliği 125 m. Olup, yüzölçümü 1302 km2 dir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi hüküm sürer. Gediz Nehri üzerinde Demir Köprü Barajı bulunmaktadır. Barajdan sulama, taşkından korunma, enerji ve balıkçılık yönünden faydalanılmaktadır. 2000 Yılı nüfuz sayımı sonucuna göre kent merkezinin nüfusu 83137, kasabaların nüfusu 25926, köylerin nüfusu 40088 olup, toplam nüfusu 149151 dir.

Salihli'de Belediye teşkilatı 1879 yılında kurulmuştur. Salihli'ye bağlı Adala, Durasıllı, Mersinli, Poyraz, Gökeyüp, Sart, Taytan olmak üzere 8 kasaba ile 73 köy ve merkezde 24 mahalle bulunmaktadır.

Salihli, en karanlık dönemini 23 Haziran 1920-5 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgalinde yaşamıştır. Kurtuluş Savaş'ında Salihli'de Kuva-yı Milliye Teşkilatı kurulmuş, Alaşehir Kongresi'nde temsil edilmiştir. 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa komutasındaki Türk birlikleri Yunan işgalini bozguna uğratmış, sonunda Salihli 5 Eylül 1922 de kurtarılmıştır.

Salihli'nin çok eski bir yerleşim alanı olduğunu gösteren en önemli buluntu Salihli-Demirci karayolunun 30. kilometresi yakınlarındaki prehistorik insan ve hayvan ayak izleri oluşturmakta olup, koruma alanı içindeki izlerin 250.000 yıllık oldukları ileri sürülmektedir.
Yine Salihli-Akhisar karayolu üzerindeki Tekelioğlu Köyü Ahlatçıktepe ve eski Balıkhane adı verilen yerde 1967-1968 yılındaki kazılarla çömlek, taş ve lahit gömütlerle Lidya evi ve ticarethane ortaya çıkarılmıştır. Salihli'nin kuruluş ve tarihsel gelişimini kentin yakın çevresindeki Adala/Karataş, Alaşehir, Sardes göstermektedir. Lidya, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde önemli bir şehir merkezi olan SARDES'te dünyada ilk altın para basılmış, Helenistik devirden kalma ARTEMİS'te ilk bankacılık faaliyetleri başlatılmıştır. Mabedin yanında dünyada en eski 7 kiliseden biri yer almaktadır. Roma devri SARDES'in sosyal hayatında önemli bir yer tutan GİMNAZYUM, giriş avlusunun (mermer avlu) restore edilmiş iki katlı sütunlu mimarisi ile kentin en göze çarpıcı anıtsal yapılarıdır. Genç Roma Çağında yine Gimnazyumun güneyinde Musevi topluluğa tahsis edilmiş, SİNAGOG, Kral yolu ve dükkanlar İ.S. 4. yüzyılın önemli kalıntılarıdır. Yine Marmara gölünün güneyinde Sardes'in 3 km kuzeyinde Bin Tepelerde Giges'in, Alyattes'in ve adı bilinmeyen bir kral mezarı yer alır.

Salihli İlçesinde ekonomi: Tarım, toprak sanayi, deri ve ticarete dayalı olup coğrafi konumu nedeniyle çevre ilçelerin ticari merkezi haline gelmiştir. Türkiye'de sadece Salihli'de valeks üretimi yapılmaktadır. Tarım mahsulü olarak çekirdeksiz kuru üzüm, pamuk, zeytin, meyve, sebze, tahıl, tütün ve çeşitli ağaç fidanı yetiştirilmektedir. Salihli'de özel sektöre ait 30 adet tuğla-kiremit, 2 adet hayvan yemi, 1 adet basınçlı kaplar ve 1 adet zımpara taşı fabrikası ile 1 adet mermer fabrikası ile 3 adet un, 2 adet zeytinyağı, 1 adet salça ve konserve, 1 adet tuz ve 15 adet çırçır fabrikası faaliyet göstermektedir. Salihli merkezdeki SANAYİ ÇARŞISI'nın dışında; Salihli-Alaşehir-Kula üçgeninde 111 hektarlık alan üzerinde kurulan SALİHLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'nde 2 fabrika üretime başlamıştır.

Salihli'de eğitim, sağlık ve kültür hizmetleri birçok komşu ilçeye de hizmet verir konumda olup bölgesel niteliktedir. C.B.Ü. Salihli Meslek Yüksekokulu, 2 özel okul, dershanelerle Salihli ayrı bir yerdedir. Ayrıca sağlık kurumları bakımından bölge hizmeti veren Devlet Hastanesi S.S.K. Hastanesi, Huzurevine ilaveten 2 özel hastanesi ile Salihli adeta çevre ilçelerin sağlık merkezidir.
Kültürel faaliyetlerde Salihli Belediyesinin “Şiir İkindileri” Kentin en uzun soluklu kültür olayıdır. Belediye Tiyatro Salonu, Kültür Merkezi İlçede önemli bir kültürel faaliyet mekanı olup, bir çok resmi ve özel Kuruluşa Kültürel faaliyet ve çeşitli toplantılara ev sahipliği yapmaktadır. İlçe Halk Kütüphanesi, Bizim Ece Dergisi, Eğitim Gönüllüleri gibi resmi ve özel kuruluşlarla; Adala (Şeftali ve kültür), Durasıllı (Mesir-Nevruz), Taytan (Üzüm ve Kültür), Sart (Hıdrellez) Şenlikleriyle; Çökelek Köyü Deve Güreşleri, Çavlu Köyü Pehlivan güreşleriyle de Salihli kültürel alanda da adını duyurmuştur.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim

Konu Kedi tarafından (23.01.10 Saat 03:33 ) değiştirilmiştir..
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
manisa, salihli, İlcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Yılmaz Kasabası Şehit Hüseyin Arı İlköğretim Okulu Salihli Manisa - Manisa Salihli Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 21.05.13 21:49
Mersinli Şehit Ahmet Uludağ İlköğretim Okulu Salihli Manisa - Manisa Salihli Mersinli Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 21.05.13 20:12
Başlıoğlu Keskinler Mahallesi İlköğretim Okulu Salihli Manisa - Manisa Salihli Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 19.05.13 23:43
Salihli Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi Adresi ve Telefonu - Manisa Salihli SGK İletiş Goeben Manisa 0 14.09.12 16:15
Manisa Salihli İlçesinde Bulunan Özel Öğrenci Yurtları Adresi ve Telefonları -Salihli Betül Manisa 0 10.09.11 21:13


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:36 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2