tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Beyaz Gergedanlar (Ceratotherium simum)-Burchell Gergedanı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2123

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.04.10, 00:14   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Beyaz Gergedanlar (Ceratotherium simum)-Burchell Gergedanı

Beyaz Gergedanlar (Ceratotherium simum)-Burchell Gergedanı



Beyaz Gergedanlar (Ceratotherium simum)

Beyaz Gergedanlar (Ceratotherium simum) veya öbür adıyla Burchell gergedanı (Ceratotherium simum), kare dudaklı gergedan olarak da tanınır. Gergedanların en irisi odur.

Omuz hizasında 195-200 santim boyunda olan beyaz gergedan 4 ton ağırlığında olabilir. Bu dev, iriliğine rağmen, tıpkı fil gibi, en sık çalıların arasında sesizce kayarak gözdenkaybolabilir.

Beyaz gergedanlar'da her iki cinsin de çift boynuzu vardır ve ön boynuz arkasındakindeniki kat uzundur. Öndeki boynuzun 90 santim uzunluğunda oluşu ender değildir. Beyaz gergedanlarda şimdiye kadar raslanan en uzun boynuz 152 santimdi.

Tamamıyla beyaz değil:
Beyaz gergedan'ın derisinin rengi aslında duman grisidir. Fakat mehtaplı gecelerde ovalık arazide insanın gözüne gerçekten beyaz olarak gözükür. Beyaz gergedan'ın,içersinde yuvarlanmayı pek sevdiği çamurların da derisinin rengini az çok koyulaştırdığı unutulmamalıdır.

Nispeten sakin huylu bir gergedan:
Beyaz gergedan son derece sinirli ve öfkeli kara akrabasının yanında sakin huylu ve ağır hareketli gözükür. Bir düşmana karşı da onun kadar çabuk saldırıyageçmez. Aynı zamanda daha arkadaş canhsıdır. Beyaz gergedanlar çok kere bir erkek, bir dişi ve çeşitli yaşlarda yavrulardan meydana gelmiş gruplar halinde gezerler.

Beyaz gergedan sabah erkenden veya akşam geç saatlerde karnını doyururken rüzgâra karşı ağır ağır ilerler. Günün sıcak saatlerinde ise bir ağacın gölgesindeuyuklar. Bu hantal hayvan rahatsız edilince, burnunu yere yaklaştırarak hızla uzaklaşır.Hızlanması gerekirse dörtnala koşmaya başlar ve bu tempoyu epey müddet devam ettirir.

Genç beyaz gergedanlar:
Dişi beyaz gergedan'ın, çiftleşmeden, on yedi veya on sekiz ay sonra yavrusunu doğurduğu hesaplanmıştır. Bu üreme temposu da ağır olmakla beraber karagergedanınkinden biraz daha hızlıdır. Ender de olsa bazen ikizler dünyaya gelir. Genç beyaz gergedan beş, altı yasına gelince olgunlaşmış sayılır. Artık o da üremeye hazırdır.

Beyaz gergedan'ın yavrusu, annesinin arkası sıra yürüyen kara gergedan'ınkinin aksine, dişinin önüne geçer. Anne, boynuzlarıyla kaba etlerini dürtükleyerek yavruyudoğru yöne sevk eder. Yavrusuyla gezen bir dişi beyaz gergedan vurulup öldürülecek olursa, yavru, aynı durumdaki yavru filin yaptığı gibi, düşmana karşı saldırıya geçer.

Nerede yaşarlar:
Beyaz gergedan günümüzde Orta Afrika'nın sınırlı bir bölgesinde yaşar. Eskiden Güney Afrika'nın kırlarında pek bol olan bu gergedanın yüzyılımızın başlarında oralardasoyu tükenmeye yüz tutmuştur. Tek tük hayatta kalanları Natahn Zululand'daki tabiî parklarında yaşarlar. Ne gariptir ki beyaz gergedan'a bu iki bölgenin arasındaki yerlerde rastlanılmaz.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
beyaz, ceratotherium, gergedani, gergedanlar, gergedanı, simumburchell


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Beyaz Görmek - Rüyada Beyaz Görmek Açıklaması ve Yorumu - Beyaz Rüya Tabiri Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 18.03.13 02:38
Beyaz Abiye Elbise - Beyaz Gece Elbisesi ASYA Bayan Modası 0 11.10.10 18:18
Gergedan - Gergedangiller - Gergedan Resimleri - Beyaz Gergedanlar Fenci Memeliler 0 12.07.10 16:28
Büyük Hindistan Gergedanı (Rhinoce-ros unicornis)-Tek Boynuzlu Gergedan Fenci Memeliler 0 10.04.10 00:10
Beyaz Önlük Biyografisi-Beyaz Önlük Hayatı-Beyaz Önlük Kimdir?Grup Beyaz Önlük Akasya Türk Rock Müzigi Şarkıcılarının Hayatları ( Biyografileri ) 0 22.12.09 23:27


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:05 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2