tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Tapir - Tapir Hakkında Bilgiler - Tapir ve Özellikleri - Tapir Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4700

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.05.10, 21:55   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Tapir - Tapir Hakkında Bilgiler - Tapir ve Özellikleri - Tapir Resimleri

Tapir - Tapir Hakkında Bilgiler - Tapir ve Özellikleri - Tapir Resimleri

Tapirus terrestris Tapir, domuza benzeyen, burunlarının kavrama özelliği olan ve otlanarak beslenen büyük memelilerden oluşan Tapirus cinsindeki hayvanların ortak adıdır. Güney ve Orta Amerika ile Güneydoğu Asya'nın cengel ve ormanlık bölgelerinde yaşar. Dört tapir türü de, soyu tehdit altında ya da korunmasız olarak sınıflandırılmıştır. En yakın akrabaları diğer tek toynaklılardan atlar ve gergedanlardır.

Türler

Dört adet tapir türü bulunur:
Baird tapiri, Tapirus bairdii Hint tapiri, Malezya tapiri Tapirus indicus Dağ tapiri, Tapirus pinchaqueAmerika tapiri, Brezilya tapiri ya da ova tapiri Tapirus terrestris Fiziksel Özellikler

Tapirlerin boyutları türlere göredeğişiklik gösterse de çoğu 2 metre uzunluğunda ve 1 metre omuz boyundadır. Ağırlıkları 150 kg. ile 300 kg. arasında değişir. Kılları kısa ve kızıl-kahverengi ile gri ve neredeyse siyah renktedir. Ancak Hint tapirinin sırtında beyaz eğer şeklinde bir leke bulunur ve dağvtapirinin de kılları uzun yün gibidir. Tüm tapirlerin kulakları beyaz uçlu ve ovaldir. Arkaları çıkıntılıdır ve kuyrukları güdüktür. Ön ayaklarında dört arka ayaklarında üç toynak bulunur. Seviyeleri farklı olan bu toynaklar sayesinde çamurlu ve yumuşak zeminde kolaylıklayürüyebilir. Tüm türlerin yavrularının postu gizlenmeyi kolaylaştırmak için çizgili ve beneklidir. İlk bakışta birbirlerine benzeseler de, türler arasında farklı desenler bulunur.

Dişilerde tek çift meme bulunur. Erkek tapirin penisi dik durumdayken oldukça uzundur. Tapir,hayvanlar arasında gövde boyuna orantılı olarak en uzun penise sahiptir.

Doğa Tarihi

Tapir familyası, memeliler standartlarına göre oldukça eski bir familyadır. İlk tapir fosillerine, içinde günümüzdekine oldukça benzer tapir benzeri hayvanların kalıntılarını barındıran 55 milyon yıl öncesinden, Oligosen veEosen dönemi kayaçlarda rastlanmıştır. Bu toynaklıların fosillerine dünyanınheryerinde rastlanabilir. Oligosen dönemi boyunca tapir benzeri hayvanlarında içinde dahil olduğu tek toynaklılar otlayarak beslenen büyük kara hayvanları arasında üstün sınıf olmuş ve bu grubun üyelerininçoğu Pleistosen dönemin sonuna kadar hayatta kalmıştır. Asya ve Amerika tapirlerinin yaklaşık 20 ile 30 milyon yıl önce ayrıldığıve tapir çeşitlerinin Kuzey Amerika'dan Orta ve Güney Amerika'ya yaklaşık 3 milyon yıl önce indiği sanılmaktadır.

Yaşam Döngüsü

Genç tapirler, cinsel olgunluğa üç ile beş yaş arasında erişirler. Erkeklerden daha çabukerişkin olan dişiler iki ile üç ay arasında âdet görür. İyi şartlar altında sağlıklı bir dişi tapir her iki yılda bir yavrulayabilir. Hamilelik süresi13 aydır ve bir batında tek yavru doğar. Tapirlerin doğal yaşam süresi 25 ile 30 yıl arasındadır. Doğal yaşam alanlarında tapirlerin çiftleşme alışkanlıkları çok az bilinmektedir. Erişkin tapirlerinyaşamları boyunca aynı eşle çiftleştiklerine dair az da olsa kanıt bulunmaktadır. Ancak çiftler çiftleşme dışında birlikte çok az zaman geçirir. Anne ve yavru tapirler dışında kalan tapirler yaşamları boyunca hemen hemen her zaman yalnız yaşar.



San Diego Hayvanat bahçesinde Hint tapiri

Davranış

Genellikle kuru ormanlarda yaşasalar da, göllere ya da akarsulara ulaşabilen tapirler zamanlarının çoğunun suyun içinde ya da altında yumuşak bitki örtüsündenbeslenerek, avcılardan saklanarak ve sıcak zamanlarda serinleyerek geçirir. Su kaynağı yakınındaki tapirlerin yüzdükten sonra dibe battıkları ve beslenmek için akarsu yatağı boyunca yürüdükleri bilinmektedir Ayrıca suyun altında kalarak küçük balıkların gövdelerindekiparazitlerinden kurtulmalarına yardım etmelerini beklerler. Su içinde kalmanın yanısıra hem serinlemelerine yardımcı olan hem de böceklerden uzak kalmalarını sağlayan çamur çukurlarına da yatarlar.

Doğal yaşam ortamlarında tapirler meyve ve özellikle genç yapraklarla beslenir. Tapirler uyanık kaldıklarızamanının çoğunu, bildikleri güzergâhda burunları yerde sürekli yiyecek arayarak geçirir. Baird tapirinin bir günde yaklaşık kırk kg. bitki yediği gözlemlenmiştir.

Tapirler daha çok geceleri ve alacakaranlıkta etkindir ancak daha küçük olan Andlar'ın dağ tapirigündüzleri etkindir. Monoküler görüşleri vardır.

Yaşam Alanı, Doğal Düşmanları ve Korunma Durumu

Erişkin tapirler çok az doğal düşmana sahip olacak kadar büyüktür ve boyunlarındaki kalın deri jaguar, timsah, anakonda ve kaplan gibi tehditlerden korunmasına yardımcı olur. Boyutlarına ve hantal görünüşlerine rağmen oldukçahızlı koşabilen tapirler sık ormanaltı bitkileri içine ya da sualtına saklanır. Ancak tapirlerin soylarının tükenmesi için en büyük tehdidi oluşturan insanlara karşı güvenilir bir savunmaları yoktur. Etleri ve derileri için avlanmaları sayılarını oldukça azaltmış ve son zamanlardadoğal yaşam alanlarının önemli ölçüde azalması da dört tapir türünün de koruma listelerine girmesine neden olmuştur. Amerikan tapiri ve Hint tapiri korumasız; Baird tapiri ve dağ tapiri ise thedit altında olarak sınıflandırılmıştır.

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia - Hayvanlar
Şube: Chordata - Kordalılar
Sınıf: Mammalia - Memeliler
Takım: Perissodactyla - Tek toynaklılar
Familya: Tapiridae - Tapirgiller
Cins: Tapirus Brünnich, (1772)
Türler Tapirus bairdiiTapirus indicus Tapirus pinchaque
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgiler, hakkinda, ozellikleri, resimleri, tapir, tapir fotoğrafları, tapir hakkında bilgiler, tapir nedir, tapir resimleri, tapirlerin bilimsel sınıflandırması, tapirlerin özellikleri, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Deve - Deve Hakkında Genel Bilgiler - Develerin Özellikleri Hakkında Bilgi Fenci Memeliler 1 01.03.15 21:45
Kemençe Hakkında Bilgiler - Kemençenin Özellikleri Melodi Enstrümanlar 1 13.12.11 01:45
Keçi - Keçiler Hakkında Bilgiler - Keçilerin Özellikleri - Keçi Resimleri Fenci Memeliler 0 14.07.10 00:39
Arı Kuşu - Arı Kuşu Hakkında Bilgiler - Arı Kuşu ve Özellikleri - Arı Kuşu Resimleri Fenci Kuşlar 0 25.05.10 21:35
Tapir (Tapirus)-Tapir Hakkında Genel Bilgi Fenci Memeliler 0 05.05.10 14:23


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:24 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2