tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > BİLGİSAYAR-DONANIM ve İNTERNET > Network ve İnternet
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Network ve İnternet Network veya internet konfigurasyonları


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hard Disk Temizleme (bilgisayarınızı satacaksanız okuyun)
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1627

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 27.08.08, 08:58   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Delta Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 581
Konular: 477
Puan Grafiği
Rep Puanı:4934
Rep Gücü:0
RD:ÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 1
58 Mesajına 390 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Hard Disk Temizleme (bilgisayarınızı satacaksanız okuyun)

Eski Bilgisayarınızı Satarken Hangi Gizli Bilgilerinizi Hediye Ediyorsunuz?

Aşağıdaki konu ulusal güvenlik ve her çeşit bilgi güvenliği sözkonusu olduğunda bilinmesi gereken, temel bir bilgisayar dosya imha işlemidir.Özellikle finans sektörü mavi yakalılarına, psikologlara, kamu memurlarına, askeri memurlara ve devletimizin önemli kurumlarında çalışan her görevliye öğretilmesi gereken bir işlemdir.

Bu işlem bir savaş anında ya da eskimiş bilgisayarların çöpe atılmasında, devredilmesinde uygulanmalıdır. Bilgi İşlem Birimleri'nin bu işlemi bildiğine kesinlikle eminim. Ancak bir çeşit ilk yardım olarak diğer kullanıcılara da öğretilmelidir. Çünkü kontrol edemedikleri bir noktada mesela özel notebooklarda işlem gözden kaçabilir. Somut bir örnekle geçen günlerde muhtarlıklardan bilgisayarların çalındığını duydum. Düşünün neler öğrenilebilir o bilgisayarlardan.

Bu ara herkesin dilinde Vista ve ona uygun yeni bir bilgisayar alma telaşı var. Genelde "Eski bilgisayarımı toptan satayım mı? Yoksa içinden bazı parçaları değiştirip yenileyeyim mi?" sorgulaması da sürüyor. Her bilgisayar için ayrı bir hikaye ancak bana sorarsanız, yeni bir bilgisayar almadıysanız Vista'ya geçmek sorunlu bir hikayede başrolleri oynamayı kabul etmek demek.

Böylece herkes parasını denkleştirirken "Eski bilgisayar ne olacak?" sorusu da gündeme geliyor. Kimisi tanıdık birine hediye ediyor, kimileri çalıştığı bilgisayar firmasına verip satmasını istiyor. Kimi ikinci el pazarında satıyor. Kimisi webdeki ikinci el satış siteleri ile satıyor. (laf aramızda çok yakında ebay Türkiye'ye geliyor deniyor, başka bir yazıda ele alırız bunu)

Satalım da, satarken başımıza ne gibi işler açabiliriz? Mesela "Belgelerimi siler satarım" diyorsanız. Internet'te girdiğiniz pek çok bilgiyi, şifreyi ve izleme geçmişinizi hediye ediyor olabilirsiniz. Alan kişi biraz kurt bir tipse kötüye kullanmaya çekinmeyecektir.

İkincisi ve en az bilineni. Bilgisayarcılar bile bu konuda saf davranabiliyor. "Formatlayalım abi, hiçbirşey kalmaz" diyebiliyorlar. Ama abiler! bilmiyorlar ki çok şey kalıyor. Bir çok yardımcı programla formatlanan bomboş harddiskte kaydettiğiniz özel fotoğraflarınız, yazışmalarınız, bankacılık dökümanlarınız ve size ait herşey geri getirilebiliyor.

Şaşırtıcı geldiyse okumaya devam edelim. Bu işi kökünden halledecek gerçekten sıfır bir bilgisayar yollamanız için yapılacaklar şunlar:

1. Yedeklerinizi alın. Yani makinede kendinize ait belge, müzik, foto yedekleyin. Eğer Outlook kullanıyorsanız, dosyanızı alın, Internet Explorer veya Firefox, Opera hangisini kullanıyorsanız Sık kullanılanlarda bulunan web adreslerinizi yedekleyin. Belgelerimde bulunan Alınan Belgelerim, Received Files içindeki belgelerinizi unutmayın vs. vs.
2. Peki silmeye geldi sıra. Bunun için bir yazılım kullanacağımız ortada. www.download.com da basitçe harddisk silmek anlamaında "Erase hard drive" arattığımızda http://www.download.com/3120-20_4-0.html?tg=dl-20&qt=erase%20hard%20drive&tag=srch karşımıza bir çok program gelir. yıllardır bildiğim bir şey varsa "İnsanlar neredeyse oraya git" prensibidir. Yani en çok indirilen programlar gerçekten en çok işe yarayanlardır. Bir de sizin ücretsiz bir yazılım aradığınızı varsayıyorum. Evet listenin "Total Downloads / Toplam İndirme" başlığına tıklarsak karşımıza en popüler yazılımlar gelir. Bir diğer seçimde kullanıcıların beğeni ölçüleri ya da programı iyice irdeleyen sitenin editörlerinin puanları olabilir.


LOW LEVEL FORMAT:

Kimileri size low-level format önerebilir. Bu kelimeyi ilk kez duyuyorsanız lütfen yapmaya yeltenmeyin bile. Yapacak birini bulun ) Şaka bir yana, gerçekten dikkatlice kullanılması gereken en kaliteli silme şeklidir. Bu işlem harddisk üzerindeki track denilen izleri yeniden oluşturarak sabit diski fabrika çıkışı ilk haline getirir. Benim gördüğüm güzel seçenekler şunlar:


* Zilla Data Nuker 2 (Ücretsiz)
5 YILDIZ EDİTÖRLERDEN. Silinmiş dosyaları tamamen geri alınamayacak şekilde yok eder.
http://www.download.com/Zilla-Data-N...ml?tag=lst-6-1


* Active@ Kill Disk - Hard Drive Eraser 1.1 (Ücretsiz)
TÜM HARDDİSKİ BİR DİSKETTEN AÇIP TAMAMEN SİLER.
http://www.download.com/Active-Kill-...ml?tag=lst-4-2
ÇisiL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgisayarinizi, disk, hard, okuyun, satacaksaniz, temizleme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Lekeler ve Pratik Temizleme Yöntemleri Başak Yemek Tarifleri ( Mutfağım ) 0 23.07.14 12:20
Atletizm Disk Atma Oyun Kuralları - Disk Atma Oyun Kuralları Nelerdir? ASYA Diğer Spor Dalları 0 27.02.14 18:47
Gta die hard 4.0 Hileleri Mavi Lord Oyun Hileleri 0 20.11.09 20:50
Bilgisayarınızı Korumanın Yolları Mavi Lord Network ve İnternet 0 17.12.08 12:20
Bilgisayarınızı Hacker Girişine Karşı Kapatın smtyksl Network ve İnternet 1 28.06.08 22:46


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:02 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2