tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > BİLGİSAYAR-DONANIM ve İNTERNET > Network ve İnternet
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Network ve İnternet Network veya internet konfigurasyonları


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bilgisayar Montajı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
840

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 16.01.09, 02:48   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Bilgisayar Montajı




BİLGİSAYAR MONTAJI


Bilgisayarın montajına başlamadan önce tüm bileşenler kutularından çıkarılarak geniş bir masanın üzerine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirilir. Montaj işlemi için bir yıldız tornavida ve karga buruna ihtiyacımız olacaktır.
1- Bilgisayar kasasının hazırlanması : Bilgisayar kasasının yanındaki iki kapak çıkartılır.Kasanın içindeki yardımcı bileşenler dışarı çıkarılır. CD-RON gibi birimleri yerleştirileceği yerdeki kapaklar çıkarılır. Kasanın arkasındaki demir plakalardan ihtiyacımız olanları sökeriz.
2- Mikroişlemcinin montajı : CPU’nun anakart üzerine montajı anakart üzerinde bulunan CPU mimarisine göre gerçekleştirilir. Başlıca CPU mimarileri SOKET 7 ve SLOT’ dur. Günümüzde SOKET 7 mimarisi kullanılmaktadır. Mikroişlemcinin montajı aşağıdaki gibi yapılmalıdır.
Anakart üzerinde bulunan CPU soketinin mandalı kaldırılır.
CPU’nun köşeli kısmı CPU soketinin köşeli kısmına gelecek şekilde zorlamadan yerleştirilir.
CPU soketinin mandalı indirilerek CPU’
CPU fanının montajı: CPU’nun ısısını düşürmek için CPU üzerine fan takılır. Fan üzerindeki tırnaklar CPU yuvasına geçirilerek fanın montajı yapılır. Burada unutulmaması gereken fanının güç kablosunun takılmasıdır. ATX anakartlarda CPU fanı elektriği anakarttan almaktadır. Eski tip anakartlarda ise elektrik güç kaynağından sağlanmaktadır.
3- Belleklerin Montajı : Günümüzde en çok SD RAM ve DDR RAM kullanılmaktadır. RAM bellekleri ana karta monte ederken RAM yuvalarının kenarındaki tırnaklar açılır ve RAM yuvaya oturtularak tırnakların kendiliğinden kapanması sağlanır.
4- Ana Kartın Montajı : Ana kartı kasaya monte etmek için kullanılan ara rondelalar ve vidalar kasa ile birlikte gelir.
Tipik kasa vidası hem kasa kapaklarının hem de kartların kasaya monte edilmesi için kullanılırlar. Ana kartın montajı ve sürücülerin sabitlenmesi için kullanılan vidalar daha incedir.
Ara rondelalar kasaya vidalanırlar. Anakart bunların üzerine oturtularak vidalarla sabitlenirler.
Jumper iki temas noktasını birbirine bağlayarak devreyi tamamlayan metal bir köprüdür. Jumperlar genellikle sürücülerin master ve slave ayarlarını yapmak için kullanılırlar.
Ana kart ara rondelalar ve vidalarla portlar kasanın arkasına gelecek şekilde kasaya monte edilir. Günümüzde kullanılan ana kartlarda başka işlem yapmaya gerek yoktur. Eski model anakartlar da işlemci hızını anakart üzerindeki jumperlar ile veya DIP SWITCH ile ayarlamak gerekir.

5- Sürücülerin Montajı :
1- Sabit Disk : Sabit disklerle CD/DVD sürücülerin büyük çoğunluğu IDE standardındadır. SCSI standardı ise genellikse sunucularda kullanılır. SCSI IDE’ ye kıyasla daha pahalıdır. Bu nedenle IDE kullanımı daha yaygındır.
Ana kartlarda genellikle 2 IDE konnektörü bulunur. Bunlar; Primary (birincil) ve Secondary (ikincil) IDE’ dir. Her bir IDE konnektörüne 2 sürücü bağlanabilir. Böylece bir bilgisayara en fazla 4 sürücü bağlanabilir. Bilgisayara tek sürücü bağlanacak ise master (single) olarak ayarlamak gerekir.öte yandan aynı konnektöre 2 sürücü bağlanacak ise biri master diğeri slave olmalıdır. Bu ayarlamalar için sürücü üzerindeki jumperlar kullanılır.
Ana karta bağlanto 40 iğneli yassı bir kablo ile yapılır. Üzerinde 3 konnektör vardır. Biri ana karta diğer ikisi sürücüler içindir.
Genelde sürücülerin üzerindeki etikette gerekli jumper ayarları gösterilir.


IDE Kablosunun sürücülere ve ana karta bağlanması:
Her IDE kablosunda 3 konnektör bulunur. Bunlardan biri ana kart üzerinde bulunan IDE1 veya IDE2 konnektörüne renkli taraf 1 yazılı yere gelecek şekilde bağlanır. IDE kablosunun sürücülere bağlantı şekli ise her zaman kablonun renkli tarafı güç kablosuna bakacak şekilde bağlanmalıdır.
2- Disket Sürücü : Flopy kablosu 34 iğnelidir. Flopy ve IDE kablolarının bir kenarında kırmızı çizgi vardır. Kablonun sürücüye montajı sırasında bu çizgi flopy sürücülerde de güç kablosuna yakın olacak şekilde takılmalıdır. Disket sürücünün kablosu ters bağlandığında disket sürücünün ışığı sürekli yanar ve çalışmaz. Bu durmda kablo hemen doğu olarak takılmalıdır.
3- CD-ROM sürücü : IDE kablosu ile ana karta bağlanır. CD-ROM sürücünün jumper ayarı kullanılmakta olan IDE kablosuna göre master yada slave olarak ayarlanır. Kablonun renkli kısmı güç kablosuna bakacak şekilde takılır.
CD-Writer ve DVD-ROM’ un bilgisayara bağlantısı CD-ROM gibi yapılır.


Alıntı.
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgisayar, montaji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Bilgisayar Mühendisliği - Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Bilgi SERDEM Meslekler Rehberi 0 07.03.14 17:10
Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar? - Bilgisayar Mühendisliği Nedir? ASYA Elektronik-Bilgisayar 0 26.02.14 16:41
Bilgisayar Donanımları - Bilgisayar Donanımları Nelerdir? SERDEM Elektronik-Bilgisayar 0 05.12.11 00:12
Bilgisayar Nedir Güllü Network ve İnternet 0 26.11.08 22:48
Bilgisayar Ve İnternet handsome3 İçinizden Geldigi Gibi 2 31.07.08 10:43


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:04 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2