tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Psikiyatri Hastalıklar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Psikiyatri Hastalıklar Psikiyatri hastalıklar tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı -IV
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1364

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 02.07.08, 05:02   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 175
Konular: 67
Puan Grafiği
Rep Puanı:1138
Rep Gücü:0
RD:Çiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 21
7 Mesajına 13 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı -IV

C-Tetrasiklikler:

a - Maprotilin: (Ludiomil) 25, 75 mg tablet formları vardır. Norepinefrin geri alımının en selektif inhibitörüdür. Yapısal ve farmakolojik olarak desipramine benzer. En belirgin avantajı, sedatif ve antikolinerjik yan etkilerinin hafif düzeyde oluşudur. En önemli yan etkisi artmış nöbet riskidir.

b - Mianserin : ( Tolvon ) 15 , 30 mg tablet formları vardır. Antikolinerjik etkisi düşük, sedatif etkisi yüksektir. Konvülzyon eşiğini düşürebilir.

D-Serotonin - Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri: Venlafaksin 5 HT ve norepinefrin geri alımını inhibe eder. Trisikliklerin tersine, adrenerjik, muskarinik, histaminerjik, seratonerjik reseptörlerle etkileşime girmez. En sık görülen yan etkisi bulantıdır. Nadir görülen yan etkilerden biri sistemik hipertansiyondur; doza bağımlıdır, fakat dirençli olmaya eğilimlidir. Venlafaksin alan bütün hastaların kan basıncı sağaltımın
başlangıcında itibaren takip edilmelidir.

Venlafaksin : ( Efexor ) 37.5 - 75 tablet formları vardır. Terapötik doz aralığı 75 - 225 mg’dır.

E-Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri : 1989 yılından sonra SSRI ’ lar (fluoksetin, sertralin, paroksetin, fluvaksamin, sitalopram ) depresyon sağaltımına girmiştir. Grup olarak SSRI’lar genel etki mekanizması 5-HT geri alımını kuvvetle bloke etmeleridir. Ayrıca, adrenerjik, histaminerjik, muskarinik, reseptörlerle etkileşime girmezler. Dolayısıyla SSRI’lar trisiklik, ve tetrasiklik ilaçların antikolinerjik etkileri, kilo alımı, sedasyon gibi yan etkileriyle karşılaştırıldığında oldukça az yan etkiye neden olurlar. SSRI’lar ayrıca yüksek doz alımı durumunda daha güvenlidirler. SSRI’lar depresyondan başka obsesif kompulsif bozukluk ve yeme bozuklukları başta olmak üzere diğer bozukluklarda yaygın olarak kullanılırlar. Klinik etkilerinin geniş spektrumu, 5-HT sisteminin birçok biyolojik fonksiyon üzerindeki etkisini yansıtmaktadır. Genelde görülen
yan etkileri; anksiyete, uykusuzluk, bulantı ve ishal gibi GİS semptomları, baş ağrısı, iştah azalması, gecikmiş orgazm ve libido azalması gibi seksüel fonksiyon bozukluklarıdır. Az görülen yan etkileri letarji, yorgunluk, terleme, tremor ve ekstrapiramidal semptomlardır. Laboratuar testlerinde hiponatremi, kolesterol yüksekliği ve kanama zamanında uzama görülebilir. SSRI’ların ani bırakılmasında kesilme belirtileri görülebilir. Doz ayarlaması genellikle gerekmez, başlangıç dozu sağaltım dozuyla genelde aynıdır.

Fluoksetin : ( Depreks , Prozac ) 20 mg kapsül formu vardır. Terapötik doz aralığı 20 - 40 mg / gün’ dür.

Sertralin : ( Lustral ) 50 mg kapsül formu vardır. Terapötik dozu 50 mg / gün’ dür.

Fluvoksamin : ( Faverin ) 50 mg tablet formu vardır. Terapötik doz aralığı 100- 200 mg / gün’ dür.

Paroksetin : ( Seroxat ) 20 mg tablet formu vardır. Terapötik dozu 20 mg / gün’ dür.

Sitalopram : ( Cipram ) 20 mg tablet formu vardır. Terapötik doz aralığı 20 - 40 mg / gün’ dür.

F-Atipik Antidepresanlar:

Trazodon: ( Desyrel ) 50, 100 mg tablet formları vardır. Terapötik doz aralığı 200 - 300 mg / gün’ dür. Etkisi 5 - HT geri alım inhibitör ve 5 - HT2 antagonist etkilerine bağlıdır. Merkezi sinir sistemi depresanları veya alkolle birlikte alındığında sinerjistik etki gösterebilir. Yüksek dozda nöbet oluşturmaz. Yaklaşık 800 erkek hastada 1 anormal penil ereksiyonlara neden olur, çoğu olgu spontan düzelir. Priapism gelişmesi durumunda intrakorporal epinefrin uygulanması gerekir. Trazodon’un genel yan etkileri sedasyon ve ortostatik hipotansiyondur. Bazı klinisyenler Trazodon’u Benzodiazepin’ lere yanıt vermeyen veya ilaç kötüye kullanım riski yüksek olan hastalarda hipnotik olarak kullanırlar.

Amineptin: (Survector) 100 mg tb formu vardır. Terapötik dozu 200 mg/gün’dür. Amfetamin benzeri uyarıcı etkisi vardır. Dopamin geri alımını bloke eder, noradranerjik ve serotonerjik düzenekler üzerinde doğrudan etki yapmaz. Uyarıcı etkisi nedeniyle akşamları verilmez.

Tianeptin: (Stablon) 12,5 mg tb. formu vardır. Terapötik doz aralığı 37.5 -75 mg/gün’dür.

II ) ANTİMANİK İLAÇLAR ( DUYGUDURUM DÜZENLEYİCİLER)

A-Lityum: En çok lityum karbonat kullanılır . Ülkemizde lityum karbonat ( Lithuril 300 mg , Litinat 150 mg ) kapsül olarak bulunur. Antipsikotik ilaçlar mani semptomlarının hızla üstesinden gelmek için kullanılır. Elektrokonvülsif terapi de akut manik semptomlarda dramatik düzelme sağlar. Bununla birlikte mani’nin gerçek sağaltımı lityum ile yapılır. Akut mani semptomlarını kontrol altına almasının yanı sıra relaps riskini de azaltır.

Lityum mani atağının sağaltımı dışında, bipolar duygudurum bozukluğunda koruyucu olarak, yineleyici depresyonlarda, siklotimi de duygu - durum düzenleyicisi olarak, şizoaffektif bozuklukta antipsikotiklerle beraber, sağaltıma dirençli depresyonlarda antidepresanlarla birlikte, antipsikotiklere dirençli şizofreniklerde antipsikotiklerle birlikte, ağır saldırgan davranışlar gösteren kişilerde kullanılabilir. Lityum renal yetmezlik, hipotriodizm, ve nadiren hipertriodizm yapabilir, bu açıdan tiroid ve böbrek işlevlerinin takibi gereklidir. Sağaltıma başlamadan önce, tam kan sayımı, idrar tahlili, kan üre azotu, elektrolitler, serum kreatinin, açlık kan şekeri, EKG, T3, T4, TSH tetkikleri yapılmalıdır.

Akut mani sağaltımında lityum kan düzeyi 1.0 - 1.25 mEq / lt, koruyucu sağaltımında 0.60-1.2 mEq / lt olarak ayarlanmalıdır.

B-Karbamazepin: (Tegretol, Temporol ,Karbalex) 200, 300, 400, 600 mg. tablet formu vardır. Psikiyatride akut mani, depresyon, epileptik nöbetlere bağlı psikiyatrik semptomlarda, şizofreni’nin akut ataklarında antipsikotiklerle birlikte ve şizoaffektif bozuklukta kullanılır. Başlangıç dozu günde iki kez 200 mg dir. Sağaltımın başlangıcında tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, renal fonksiyon testleri yapılmalıdır. Bk 3000’ in, Htc % 32’ nin trombositler 100.000 / mm3 Hb 11 gr’ın altındaysa kontrendikedir.

Yan etkileri, ılımlı lökopeni, bulantı ve kusma, döküntü %10, diplopi, sedasyon, baş dönmesi ve ataksidir. Nadir görülen yan etkileri, Steven - Johnson sendromu, hepatit, aplastik anemi, agranülositoz, trombositopeni’ dir.

C-Valproik Asid: (Depakin, Convulex)150, 200, 300,500 mg tablet formu vardır. Psikiyatride bipolar bozukluk ve şizoaffektif bozuklukta kullanılır. Karaciğerde metabolize edilir. Başlangıç dozu günde iki üç kez 250 mg’ dır.

Yan etkileri, bulantı, sedasyon, elllerde tremor, kilo alımı ve Kc fonksiyon testlerinde yükselmedir. Nadir görülen yan etkisi fatal hepatit’ tir.

Prof. Dr. Yunus Emre Evlice
Çiçek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bozukluklarda, ilac, iv, ruhsal, sagaltimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Ampul(ilaç) Görmek - Rüyada Ampul(ilaç) Görmek Açıklaması ve Yorumu - Ampul Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.09.12 17:49
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı - V Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 05:03
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-III Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 05:01
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı-II Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 04:57
Ruhsal Bozukluklarda Ilaç Sağaltımı - I Çiçek Psikiyatri Hastalıklar 0 02.07.08 04:53


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:55 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2