tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Sağlık Haberleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Sağlık Haberleri Güncel saglık haberleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kalp Affetmiyor. En Büyük Riski Şişmanlar ve Sıgara Kullananlar Yaşıyor
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1002

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 05.12.09, 23:53   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kalp Affetmiyor. En Büyük Riski Şişmanlar ve Sıgara Kullananlar Yaşıyor

Kalp Affetmiyor. En Büyük Riski Şişmanlar ve Sıgara Kullananlar Yaşıyor

Öğretim Üyesi Ali Otoş 10 yıl içinde kalp krizinden ölümlerin iki katına çıkabileceğini belirterek en büyük riski şişmanların taşıdığını ekledi.

Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ali Oto, önlem alınmadığı takdirde 10 yıl içinde kalp krizine bağlı ölüm oranlarının iki katına çıkabileceğini söyledi.
Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından Antalya'da düzenlenen "3 Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi'ne katılan ProfDr Ali Oto,kalp krizinin, kalbi besleyen damarlardan birinin ani olarak tıkanması ve damarın beslediği dokunun ölmesine bağlı geliştiğini anlattı.

Dünyadaki ölümlerin üçte biri
Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarının şu an bir numaralı öldürücü konumunda olduğunu belirten Oto, "Eğer bir şeyler yapmazsak kalp krizi, 25 yıl daha bir numaralı öldürücü olmaya devam edecek. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada da durum böyle.
Dünyada yılda 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Bu dünyadaki bütün ölümlerin üçte birini oluşturuyor. Türkiye'de yılda 200 bin kişiyi kalp ve damar hastalıklarından kaybediyoruz.
Önlem almazsak 10 yıl içinde kalp krizine bağlı ölüm oranlarının iki katına çıkabileceğini öngörüyoruz. O yüzden mutlaka bir şey yapmamız gerekiyor" dedi.

Sigara ve şişmanlık
Ali Oto, insanların ne zaman kalp krizi geçireceklerini bilemediklerini, fakat kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade etti. Sigara ile kalp ve damar hastalıklarından ölümler arasında matematiksel bir bağlantı olduğuna dikkat çeken Oto, şöyle konuştu:
"Şu an Türkiye'de en önemli sorunlardan biri sigara içiminin çok yaygın olmasıdır. Her iki erkekten biri, her 5 kadından biri sigara içiyor Kroner kalp hastalığının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri sigaradır.
Türkiye'de kalp ve damar hastalığına neden olan ikinci önemli neden kan basıncı yüksekliği yani hipertansiyondur. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 16 milyon kan basıncı yüksek hasta var. Eğer kan basıncını kontrol edebilirseniz, hipertansiyonun oluşturduğu riskten korunmuş oluyorsunuz"

Sigara ve şişmanlık
Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarına neden olan üçüncü risk faktörünün şişmanlık olduğunu anlatan Oto, sözlerine şöyle devam etti: "Şişmanlık bütün dünyada salgındır. Batı ülkelerinde toplumsal konuların başında halkın kilo alması geliyor. Biz şişmanlığı artık basit bir fiziksel görüntü bozukluğu olarak algılamıyoruz.
Şişmanlık ve beraberinde getirdiği kötülükler olarak algılıyoruz. Şişmanlık, kalp ve damar hastalıklarına yol açabilecek kan yağları ve kan basıncını yükseltiyor. Ayrıca şeker hastalığı eğilimi oluşturuyor Türkiye'de özellikle 40 yaş üstü kadınlarda şişmanlık ciddi bir sorun
Türk kadınlarındaki kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin, Avrupa'da en üst seviyeye çıkmasındaki en önemli sorun şişmanlıktır. Fakat Türk toplumunun genelinde bir şişmanlık sorunu var Yapılan araştırmalara göre son 10 yılda Türk toplumunun yüzde 20'si şişmanlama eğilimi gösteriyor"

Şeker ve kalp bağlantılı
Şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları arasında ciddi bir ilişki bulunduğunu anlatan Oto, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şeker hastalıklarında kan yağı yüksekliği, tansiyon yüksekliği eğilimi ve kanda pıhtılaşma eğilimi artıyor. Buna bağlı damar sertliği riski artıyor
Şeker hastaları en çok kalp ve damar hastalıklarından ölüyor Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 30'unda şeker hastalığı sorunu ortaya çıkıyor. Şeker hastaları mutlaka kalp ve damar hastalıkları yönünden kontrolden geçirilmesi gerekiyor"

Şeker, tansiyon takibi sürekli olmalı
Kalp krizini ortaya çıkaran faktörlerin ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu ifade eden Ali Oto, şöyle konuştu: "Eğer kan yağları yüksekse bunları kontrol etmek lazım, şeker yüksekse düşürülmesi gerekir, tansiyon yüksekse kontrol altına almak gerek, ayrıca kişi kiloluysa mutlaka kilo vermesi gerekir Kesinlikle sigara içmemek gerekir.

Meyve sebze alışkanlığı
Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde sporun vazgeçilmez önemi var Günde yarım saat haftada 5 gün yürüyüş yapmak lazım Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor.
Günde ortalama 4-5 porsiyon meyve ve taze sebze yenmesi gerekir Ayrıca kırmızı etin az olduğu ağır yağlı yiyeceklerin olmadığı bir beslenme alışkanlığı olmalı"
Aynı zamanda 10 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de doktorluğunu yapan Prof Dr Ali Oto, sözlerini şöyle tamamladı: "Ahmet Necdet Sezer, kalp sağlığına dikkat ederdi Yemeklerine özen gösterirdi"

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
affetmiyor, buyuk, en, kalp, kullananlar, riski, sigara, sismanlar, ve, yasiyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
2013 Sıgara Fiyatları - Sıgara Fiyatları 2013 - Zamlı Sıgara Fiyatları 2013 Kartal Güncel Haberler Aktuel 0 02.01.13 15:11
İphone 4s Kullananlar Dikkat! Başak iPhone 0 20.11.12 15:28
Sevgililer Gününe Özel Png Kalpler - Png En Büyük Kalp Arşivi - Okyanus Avatarlar-Gıfler-Anime-Userban-Forum İmzaları 0 04.01.12 01:02
Çocuklarda Kalp Hastalığı Riski Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 06.12.09 16:06
Kalp Durması-Kalp Durmasında Yapılması gerekenler-Kalp Masajı Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 05.12.09 22:51


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:06 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2