tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÖRSEL SANATLAR > Görsel Sanatlar / Dökümanlar / Planlar > Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri Sanatta görsel tasarım ögeleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Renk Terapisi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
788

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 02.11.08, 04:09   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.920
Konular: 3793
Puan Grafiği
Rep Puanı:22454
Rep Gücü:20
RD:tualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 125
207 Mesajına 2.102 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Renk Terapisi

Renk Terapisi



Renk, bir ışık frekansının belli bir orandaki yoğunlaşması sonucunda ortaya çıkar. Bu özellikleriyle renkler, uyarıcı oldukları kadar çökkünlük yaratıcı, yapıcı oldukları kadar da yıkıcı, itici ya da çekici olabilirler.

Her renk, kendine özgü bazı tedavi edici ve dengeleyici unsurlar taşır. Renklerin bir başka özelliği ise, bilinç dünyamızın en derin noktalarına kadar uyarma gücüne sahip olmalarıdır.

Renkleri üç temel gruba ayırabiliriz. Bunlardan ilki; kırmızı, sarı ve mavinin bulunduğu ana-renkler grubudur. Bu üç rengin çeşitli kombinasyonlarda biraraya getirilmesi sonucunda, diğer renklerin çoğunu elde etmek mümkündür.

İkinci grubu oluşturan renkler, işte bu renklerdir. İlk gruptaki renklerle ikinci gruptaki renklerin karıştırılması sonucunda ise, üçüncü grup renkler oluşurlar.

Çeşitli renkleri ve onların tonlarını uygun oranlarda birleştirme tekniğinin sırrını çözdüğünüzde, renklerle tedavi etme yeteneğinizi insanlara uyarlamanız mümkün olacaktır.

Kitap boyunca size sunacağımız teknikler, renklerden ve onların tonlarından en üst düzeyde faydalanmanızı sağlayacak. Ama bundan da önce, her rengin taşıdığı enerjiyi iyi tanımış olmak çok önemlidir. Çünkü her insanda bulunan enerji dağılımı ve akış planı, bir diğerinden farklıdır. Bu planın herkeste farklı olması nedeniyle, değişik insanlar farklı enerjilere ihtiyaç duyarlar. Bir kişinin ihtiyaç duyduğu renk enerjisini belirleyebilmek için, bazı denemeler yapmanız gerekir.

Şifacılıkta renklerin kullanılması iki aşamada gerçekleşir. Bunun için ilk olarak, tüm renklerin kendilerine has olan özelliklerini çok iyi anlamak, ikinci olarak, renklerin yansıtma ve emme tekniklerini öğrenmek gerekir. Ayrıca, renklerden mümkün olduğu kadar çok fayda sağlamak istiyorsanız, onlara karşı daha duyarlı ve anlayışlı olun. Renk bilginiz arttıkça, onlarla şifa vermeniz ve denge sağlamanız daha kolay olacaktır.


RENKLERİN TAŞIDIKLARI ANLAMLAR

Şimdi renklerin oluşturdukları çağrışımların ve faydaların neler olduklarını kısaca inceleyelim. Bunlar size bu konudaki ilk bilgileri verecek ve onların sayesinde renk terapisine ilk adımınızı atmış olacaksınız. Her insanın bünyesi ve enerji akış planı değişiktir.

Bu nedenle de bir diğerinden daha farklı renklere ihtiyaç duyar. Kişilerin ihtiyaç duydukları renkleri belirleyebilmek için, deneme-yanılma yöntemini uygulayın. Ama bununla birlikte biraz daha güçlü bir sezgiye sahip olmanız gerekir.

Unutmayın ki her kişi kendine has özelliklere sahiptir ve onun iç dünyasının kapılarını açacak olan anahtar da, ona uygun olan renk ve renk kombinasyonlarını bulmaktır.

Beyaz
Beyaz tüm ışık spektrumunu bünyesinde toplamıştır. Bu renk sayesinde kişinin enerji sistemi temizlenir ve olumsuzluklardan arınır. Beyaz, bireyin yaratıcılık duygularını açığa çıkaran, geliştiren ve her bünyeye uygun olan bir renktir. Uygulayacağınız tedavi seanslarını beyazla açıp, yine beyazla kapatmak, kişinin enerji sistemini dengeye kavuşturmak ve o kimseyi canlandırmak açısından çok yararlıdır. Beyaz rengin bir başka özelliği de, birlikte kullanıldığı diğer renklerin güçlerini ve etkilerini arttırabilmesidir.

Siyah
Tıpkı beyaz gibi siyah da, tüm spektrumu kendi içinde toplamış olan bir renktir. Sİyah bir karmaşıklık perdesi ardında gizlenmiştir. Çok kimse bu rengi tedavi amaçlı olarak kullanmaktan çekinir.

Fakat ben, uygulamalarım sırasında siyahın zaman zaman yararlı olabileceğini gördüm. Olaylar karşısında aşırı duygusal tepkiler gösteren kişilerin sakinleştirilmelerinde, koruyucu özellik taşıyan siyah renk, önemli bir rol oynar. Bu renk ayrıca, kadınlardaki dişilik duygularını harekete geçirerek, bedenlerinde güçlü bir manyetik enerji alanı yaratır.

Yine de, siyahı, ölçülü bir biçimde kullanmak gerekir.Çünkü kıyafetlerde aşırı derecede kullanılan siyah, depresyona ve duygusal karmaşaya yol açabilir. Siyahtan en verimli şekilde faydalanmanın tek yolu ise, onu beyazla bir arada kullanmaktır. Böylece bu iki rengin olumsuzlukları birbirlerini dengeleyerek, kişinin içindeki uyumsuzlukları ortadan kaldırırlar. Siyah, bireyin bilinçdışını etkileyerek, hayatını ve "aşırılık"larını mantıklı bir kalıba sokar. Ancak bu sonucu elde edebilmek için siyahın asla tek renk olarak kullanılmaması gerekir. Kısaca "siyah, başka renklerle kullanıldığında daha faydalı olur" diyebiliriz.

Kırmızı
Kırmızı, oldukça canlandırıcı bir renktir. Taşıdığı özelliklerle alt bölümlerdeki çakraları harekete geçirir. Kırmızı, sahip olduğu yoğun enerji sebebiyle, insanların fiziksel öğelerini uyandırır ve daha etkin bir biçimde faaliyete sokar. Bu renk, üşütmelerde, dolaşım bozukluklarında ve tükürük bezi rahatsızlıklarında tedavi amacıyla kullanılabilir. Ama, intikam, kini mantıksız bir cesaret, aşk ve *Sansür**Sansür**Sansür**Sansür* duygularını da harekete geçirebileceği için, çok dikkatli kullanılmalıdır. Kırmızı, aşırı bir dozda uygulandığı takdirde, duygusal düzensizliklere ve depresyonlara yol açar. Ayrıca yüksek tansiyon, bu rengin yoğun olarak varolduğunun bir göstergesidir. Özetle, kırmızı, vücut sıcaklığını arttırmak ve kan dolaşımını hızlandırmak için çok uygun olan bir renktir.

Turuncu
Turuncu en yoğun şekilde ikinci çakra merkezini etkisi altına almıştır. Bu renk en basit tanımıyla, neşenin ve bilgeliğin rengidir. İnsanlardaki sosyalleşme duyguları, turuncu yardımıyla faaliyete geçer. Bu rengin vücut içinde en etkin olduğu yeri adale sistemimizdir. Turuncunun aşırı kullanımı, sinir sistemini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle onu, yeşil ve mavinin tonlarıyla birlikte kullanmak gerekir. Dalak, pankreas, mide, bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları, turuncu renk enerjisinin tedavi amacıyla kullanılabileceği durumlardır. Kişinin içinde bulunduğu depresyon ve duygusal dengesizlik hallerinde de, turuncuya başvurulabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesinde, yine turuncunun sağlık dolu enerjisinden faydalanmanız mümkündür.

Sarı
Sarının en etkin olduğu bölge, güneş sinir-ağı çakrasıdır. Bu rengin enerjisi, kişinin zihinsel faaliyetlerini her yönüyle harekete geçirir. Ayrıca, moral çöküntüsünü ortadan kaldırabileceği gibi, kişiye yeni bir yaşama gücü ve sevinci aşılayabilir. Sarının yardımıyla insandaki iyimserlik ve kendine güven duyguları artar. Sindirim, mide, bağırsak ve mesane rahatsızlıklarıyla sarı renk enerjisi sayesinde etkin bir biçimde mücadele etmek mümkündür. Kısacası sarı renk ve onun altın sarısı tonları hem hayati vücut fonksiyonları , hem de zihin üzerinde olumlu etkiler yaratır.

Yeşil
Dünya üzerinde en çok bulunan renklerden biridir. Yeşil renk sakinleştirici bir özellik taşıdığı için, enerjimizi dengeler ve şefkat duygularımızı arttırır. Sahip olduğu özelliklerden dolayı, sinir sistemini dengeleyici ve ateş düşürücü etkiler gösterir. Renk spekturumunda maviye yakın olan açık yeşil (camgöbeği tonları) bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Dostluk, ümit, inanç ve barış duygularının geliştirilmesinde de, yeşil rengin enerjisinden faydalanılır.

Yeşilin en etkili olduğu bölge, kalp çakrasıdır. Bu özelliği ile kalp rahatsızlıklarında, yüksek tansiyonda, başağrısı ve bitkinlik hallerinde tedavi amaçlı kullanılır. Unutulmaması gereken bir nokta ise, yeşilin kanser ve tümör gibi hastalıkları iyileştirmek amacıyla asla kullanılmaması gerektiğidir. Çünkü yeşil renk her türlü büyümeyi ve ilerlemeyi hızlandırdığı için, bu tür hastalıkları daha da tehlikeli bir hale getirebilir.

Mavi
Mavi, enerji sistemimizi serinletici ve dinlendirici bir özellik taşır. Vücut enerjilerini dengeleyerek, etkin bir antiseptik görevi yapar. Ayrıca, solunum sisteminin güçlendirilip düzene sokulması için, mavinin enerjisinden faydalanmak mümkündür. Bunlardan başka, yüksek tansiyonun düşürülmesi ve çeşitli boğaz sorunlarının giderilmesi için de mavi renk kullanılır.

Astım, su çiçeği, sarılık, romatizma ve çeşitli çocuk hastalıkları, bu rengin enerjisi yardımıyla engellenebilir. Ayrıca sezgilerin güçlendirilmesi ve üzüntü duygusunun giderilmesi için, mavi çok uygun bir renktir. Maviden mümkün olduğunca fazla faydalanmak istiyorsanız, onu sıcak renklerle (özellikle de kırmızı-turuncu tonlarıyla) birlikte kullanmalısınız. Sanatsal duyguların ve ilham kaynaklarının geliştirilmesi geniş ölçüde mavinin enerjisine bağlıdır.

Lacivert (Çivit rengi)
Mavinin diğer koyu tonları gibi lacivert de, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkların giderilmesinde çok etkin bir yere sahiptir. Bu rengin en önemli etki alanları kaş çakrası bölgesinde bulunur. Dolayısıyla da, söz konusu çakrayla bağlantılı tüm fonksiyonların dengelenmesi ve bir düzene kavuşturulmasıyla ilgilidir. Ayrıca lenf ve salgı bezleriyle birlikte, vücuttaki bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu rengin enerjisi çok iyi bir kan temizleyici olduğu için, vücudun toksinlerden (mikropların ürettiği zehirlerden) arınmasını kolaylaştırır. Beynin her iki yarıküresi arasındaki uyum, yine lacivertin oluşturduğu olumlu etkilerdendir. Bu renk, yüz ile ilgili (göz, kulak, burun, ağız,sinüsler gibi bölgelerin) tüm rahatsızlıkların tedavisinde, rahatlıkla kullanılabilir.

Bunlara ek olarak, lacivertin yatıştırıcı ve dinlendirici yanından söz etmek de doğru olur. Örneğin meditasyonla ilgilenen kimseler, seanslar esnasında bu renge geniş ölçüde yer verebilirler. Çünkü mavinin koyu bir tonu olan bir lacivert, bilinçaltı duyguları ve sezgiyi güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bulunduğunuz ortamda veya kıyafetlerinizde laciverde gereğinden fazla yer vermenin yaratacağı olumsuz etkiler, yoğun bir depresyon hali veya toplumdan soyutlanmışlık duygusudur.

Mor
Mor bütün öteki renklerden farklı olarak, vücudun iskelet yapısını etkiler. Ayrıca ruhsal ve fiziksel açıdan, vücudu toksinlerden arındırıcı, antiseptik (mikrop kırıcı) bir özellik taşır. Bu yönüyle de, fiziksel ve ruhsal dünyamızın enerjileri arasında sağlıklı bir denge kurulmasını kolaylaştırır. Mor renk enerjisi çeşitli kanser türlerinin tedavisinde kullanılabilir. Özellikle eklem iltahabı hastalıkları, maviye yakın mor renkli bir ışığa maruz kalınarak iyileştirilebilir.

Ayrıca, bazı sindirim sistemi sorunlarının giderilmesi ve çeşitli minerallerin vücut tarafından kullanımı, bu renk ile ayarlanabilir. Bunlardan ayrı olarak mor, insanlardaki rüya aktivitelerini de geliştirir. Bir de meditasyonla ilgilenenler için, belirtelim ki, mor renk, geçmiş hayatları hatırlamada kolaylık sağlar.

Pembe
Şefkat, saflık ve aşk duygularının uyandırılması için en güvenli ve en kesin yol, pembe rengi kullanmaktır. Pembe, sahip olduğu enerji ile timüs bezi ve vücudun bağışıklık sistemini etkiler. Bilinçdışında kalmış gerçeklerin ortaya çıkarılması da, pembe rengin enerjisi ile kolaylaşır. Kısaca pembe, kişinin sinirlerinin yatışmasında ve duygusal enerjilerinin dengelenmesinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

[COLOR=##FCCC3A] Limon Sarısı[/color]
Limon sarısı renk, beyin faaliyetlerini canlandırıcı ve hızlandırıcı bir özellik taşır. Özünde bulunan bir miktar yeşil renk, onun vücudu toksinlerden arındırıcı bir görev yapmasını sağlar. Bu rengin enerjisi, dokuların ve kemiklerin sağlıklı gelişimi ile yakından ilgilidir.

Altın Sarısı
Altın sarısı, vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirmek için vazgeçilmez olan bir renktir. Ayrıca vücut fonksiyonları arasındaki dengeyi ve devamlılığı sağlamak, en sağlıklı biçimde altın sarısı ile olur. Tıpkı kırmızı gibi bu renk de insanda büyük heyecanlar uyandırabilir.

Kraliyet Mavisi
Bu renk vücudun oksijen tüketimiyle ilgilidir ve oldukça antiseptik özellikler taşımaktadır. Bu rengin enerjisi yardımıyla, zihin bulanıklıkları ve depresyon hali ortadan kaldırılabilir. Beyni olumsuz yönde etkileyen tüm şartları, kraliyet mavisinin olumlu enerjisi yok edebilir.

Deniz Mavisi
Deniz mavisi, vücudu ayakta tutan tüm sistemleri sakinleştirici bir özellik taşır, Ateşli hastalarda, vücut sıcaklığının düşürülmesi ve gerekli dengenin sağlanması için bu renk çok uygundur.

Turkuaz (Türk Mavisi)
Turkuazın sinirleri yatıştırıcı bir etkisi vardır. Bu renk, yeşille mavinin bir araya gelmesiyle oluştuğu için, her iki rengin de olumlu özelliklerini üzerinde toplamıştır. Turkuaz kişiyi canlandırıp, vücudunu toksinlerden arındırdığı gibi, cilt sağlığı üzerinde de, önemli bir role sahiptir. Bedensel yorgunluklara ve kulak ağrılarına karşı, turkuazın enerjisini kullanmak oldukça faydalıdır.

Eflatun
Eflatun, vücudu ayakta tutan fizyolojik sistem için vazgeçilmez bir önem taşımasına rağmen, çok idareli kullanılması şarttır. Çünkü bu renk, bileşimi açısından yoğun bir enerjiye sahiptir ve aşırı kullanımı halinde kişide depresyon (ruhsal çöküntÜ) yaratır. Bu rengin kırmızıya yaklaşan tonları, baş ağrılarının ve vücut fonksiyonlarının dengesizliklerinin giderilmesinde kullanılabilir. Eflatunun maviyi andıran tonları ise, tümörlerin küçülmesini ve vücut sıcaklığının düşmesini sağlar.

Gümüş
Gümüş rengi de, tıpkı beyaz gibi, birlikte kullanıldığı tüm tonların etkilerini çoğaltır. Bir hastalığın *Sansür**Sansür**Sansür**Sansür*fizik kökenini meditasyon yoluyla ortaya çıkarmaya çalışan kişilerin, gümüş renginin enerjisinden faydalanmaları doğru olur.

Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmesi ise, bu rengin başka bir özelliğidir. Gümüş rengi, taşıdığı özellikler nedeniyle kişideki sezgi gücünün etkin biçimde ortaya çıkmasını sağlar.

Kahverengi
Kahverengi de tedavide kullanımı mümkün olan etkin bir renktir. Bu renk, kişiyi özellikle zihinsel ve duygusal açılardan etkiler. Taşıdığı enerjinin özelliklerine bağlı olarak, genelde insanların sosyal yönüne bir denge getirir. Başka bir deyişle, kişinin "ayaklarının yere basması"nı sağlar.

(Ted Andrews, Renklerle Tedavi kitabından alınmıştır)
--------------Tualimforum İmzam--------------
TUALİM



Tualimforum kurallarını okuyunuz Lütfen.
Forum kullanımı hakkında bilgi için TIKLAYINIZ%TIKLAYINIZ.
Soru ve sorunlarınızı BURADAN bize yazabilirsiniz.
Kurallara uymayan kişilerin tualimforum'a girişleri yasaklanacaktır.
Lütfen imzanıza site adı, link içeren resimler koymayınız sorgusuz silinecektir.
tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
renk, terapisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Bej Renk Görmek - Rüyada Bej Renk Görmek Açıklaması ve Yorumu - Bej Renk Rüya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 19.03.13 00:51
Rüyada Renk Görmek - Rüyada Renk Görmek Açıklaması ve Yorumu - Renk Rüya Tabiri Tarot N-O-Ö-P-R-S-Ş ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 29.12.12 04:02
Rüyada Mor Renk Görmek - Rüyada Mor Renk Görmek Açıklaması ve Yorumu - Mor Renk Rüya Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 13.07.12 22:50
Abiye Elbise Modelleri - Renk Renk Abiyeler Berfin Bayan Modası 0 06.07.12 18:52
Bebek Battaniyesi Modelleri - Renk Renk Battaniye Örnekleri Berfin Bebek Örgüleri 0 03.01.12 20:10


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:40 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2